Stenalderkost er det nye sort


Stenalderkost er jo det nye sort, hvis du spørger de danske medier, og du kan knap nok åbne et dameblad uden at blive rådet til at spise mad som dine forfædre. Det samme gælder også, hvis du spørger de danske kostguruer og eksperter. D. 1. marts åbner Thomas Rode fra Kong Hans et take away sted med palæo-mad oppe i Torvehallerne, og det er vi mange, der glæder os til at prøve. Selv kernesund familie er efter en kort flirt med smør og fløde nu også blevet stenalderfamilie, hvilket bloggen cementerer med dette udsagn: Heldigvis er Kernesund Familie, nogle af de første i Danmark, der går ind for stenalderkost. Nå, men den tror jeg bare, jeg lader ligge…

 

Stenalderkost er en kost bestående af kød, grøntsager, frugt og nødder. Ingen korn, ingen mælkeprodukter og helst ikke for meget fedt. Det er absolut et stort skridt fremad ift. de fleste danskeres meget kornfrie kost. Personligt synes jeg, kødmængderne bliver for voldsomme, og jeg foretrækker at øge på fedtmængden og få mæthed af den vej, men det er nok en smagssag. Men det er da simpelthen så positivt, at der er voksende fokus på en kostsammensætning uden korn. Hurra herfra! :-)

 

 

 

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

14 kommentarer til “Stenalderkost er det nye sort”

Skriv en kommentar

 1. Vil bare lige pippe, at jeg slet ikke er enig med jer i, at Stenalderkost folket går ind for lidt fedt. Jeg har læst en enkelt bog, der anbefalede det. Alle andre steder, siger de masser af gode fedststoffer ellers bliver du ikke mæt.
  Som alle andre kost-retninger, er der ingen entydige metoder. Nogle Paleo-folk spiser jo også ost og smør. Og nogle få spiser ikke engang salt. Mange fortolkninger.

  Svar
  • Jeg har ikke hæftet mig så meget med det med fedtet. Det er mere mælkeprodukterne, jeg (burde undvære men) har svært ved at undvære helt. Især ost. Men du har ret i, at der er mange fortolkninger, og min pointe er også, at i sidste ende er det jo ligegyldigt, hvad vi kalder det, bare vi trives med det. Mine behov varierer i perioder. I perioder spiser jeg frugt, hvilket lchf’ere ikke gør så meget i, og i andre perioder rører jeg det slet ikke, da bare synet af et æble får mit blodsukker til at svinge. Så det vigtigste er jo bare at spise det, der passer til vores behov lige her og nu – og apropos behov, så har jeg akut behov for chokolade NU! Desværre er der ingen tilbage fra weekendens produktion ;-)

   Svar
 2. Det er svært med alle de kost-retninger. Jeg stiger af, når det pludselig bliver religiøst. Kernesund-konceptet og Thorbjörg “et-eller-andet” er lidt for meget for mig. Til gengæld bliver jeg meget inspireret af Umahros Køkkenrevolution.
  Er netop faldet over (og måtte STRAKS købe) Louise Bruuns “Lykkemad”. Den vil jeg gerne anbefale. Gode tips til, hvilke råvarer som gør os godt. Hun virker ikke så fanatisk på mig. Hun går ind for at udelukke sukker, gluten kaffe og mælkeprodukter, men at man godt kan leve efter 80/20 regel og skeje lidt ud en gang imellem. Og ellers anbefaler hun også, at man en gang imellem sparer børnenes små maver for alt det glutenholdige, selv om de ikke umiddelbart har problemer med at tåle det. Der er jo generelt ret meget af det i vores kost.
  Mvh. Mia

  Svar
  • Sikke dog en dejlig boganbefaling. Den vil jeg straks sætte på ønskesedlen til min fødselsdag.
   Og jeg er også Umahro-fan. Han har lært mig at putte hasselnødder i kødsovs og for det er jeg ham evigt teknemmelig :-)

   Svar
 3. Jeg fniste højt og tænkte nu kommer der nok palæo brocoli/chokolade muffins ala kernesund eller lign.( himler lidt)
  Jeg kan godt lide stenalder og palæo og primal mmm
  MEN det er godt nok forkert at tro at alle lige har brug for det samme….
  Jeg er heller ikke bange for rodfrugter personligt – faktisk tror jeg mere og mere at udgangspunktet skal være ÆGTE mad med ordentlig råvarer og så må den enkelte finde ud af hvilke balance man har brug for.
  Jeg er forøvrigt blodtype B :) : jeg har brug for masser af mælkefedt (smør og ost) for at fungere ;) så jeg kommer aldrig til at trives med en trad Palæokost uden mælk.
  Men jeg vil da godt slå et slag for at man begynder at tænke mere på uforarbejdet madvarer;
  det vil sige upast oste fra køer på græs – smør i høj kvalitet.
  Kød fra lokale mindre producenter uden kraftfoder- fisk der ikke er opdrættet etc.

  Hvis man begynder at sælge en lav fedt -høj protein stenalderkost så går man altså galt i byen…

  Mht kulhydrater så er jeg ikke sikker på at man behøver at være bange for rodfrugter eller moderate mængder kartyofler med mindre man er meget overvægtig, PCOS eller diabetiker
  Jeg tror at de fleste – men ikke alle !!
  -godt kan tåle en skive grovbrød( f eks af rug eller spelt) en gang i mellem som hygge -hvis det er surdej og langtidshævet
  men at den her overdrevne fokus på enorme mængder kornprodukter er misforstået- også til børn.

  Faktisk vil jeg anbefale de kernsunde stenalderfolk at læse
  tp://www.gnolls.org/1141/eat-like-a-predator-not-like-prey-paleo-in-six-easy-steps-a-motivational-guide/

  Ikke at jeg selv er palæo – men han skriver klogt og interessant.

  Svar
  • Du er så god, Henriette!
   Jeg er helt enig med dig i at fokus bør være på naturlig mad og at hver må finde sin balance derefter. Selv i LCHF er jeg ked af fokuseringen på kulhydrater, fordi det virker så slankekursagtigt. Hvis vi taler overvægt og slankekure, tror jeg godt vi kan blive enige om, at det hverken er rodfrugterne eller kartoflerne, der er de store syndere.
   Jeg har ikke fået læst den artikel, du linker til, men vil gemme den til ungerne er puttet i aften :-)

   Svar
   • Enig
    og tak ;)
    Gutten her har virkelig mange gode henvisninger og artkler og så er de så underbygget at selv læger kan tjekke op på forskning

    Et par af hans pointer er
    DO NOT snack !
    og don´t drink calories.
    Ret vigtige pointer i en moderneverden jvor vi konstant drikker og spiser kalorier og ikke mindst hurtige kulhydrater

    Så selv om jeg ikke er enig med hans fokus på palæo kost så er han spændende

    Svar
 4. Jeg har også kigget på stenalderkosten, men jeg ville ikke kunne – underforstået har absolut ikke lyst til at – droppe mælkeprodukterne. Fedt og korn ville jeg kunne leve uden, men ost skal der være plads til i mit liv :-)

  Svar
  • Ååh, de saliggørende mælkeprodukter :-) Jeg har jo lidt et problematisk forhold til mælkeprodukter, eller rettere, min mave har. Mælk kan jeg sagtens undvære, men jeg synes godt nok, at madlavning helt uden smør, fløde og ost er…. uhm… en udfordring!

   Svar
 5. Første og første .. bob, bob, bob!! Jeg er også mere til at bruge mere fedt især de flerumættede kilder. Jeg er blodtype a og har svært ved at omsætte alt det kød. Meget kød gør mig tung, oppustet og kan endda ende med forstoppelse. Jeg har det meget bedre på fisk, fjerkræ, soja og fedt fra naturen med masser af grønt og olie. Jeg har dog dage, hvor jeg spiser et stykke rugbrød for fibrenes skyld og mæthedsfornemmelsen.

  Svar
  • Jeg er virkelig kødspiser, men hvis balancen tipper over, så jeg får for meget protein og for lidt fedt, bliver jeg også tung og træt i det. Men her er vi jo alle forskellige… :-)

   Svar
 6. Ah! Lavkarbo har nådd Danmark!! Så bra! Det snakkes om steinalderkost (eller Paleo) i Norge også, selv om de fleste spiser melkeprodukter i tillegg. (Jeg prøver å begrense melkeprodukter da jeg har det bedre uten, men akk så vanskelig!) :)

  Kernesund familie er det som startet det hele for meg. Jeg leste en artikkel på nettet om det lykkelige danske ekteparet som reddet ekteskapet og den autistiske sønnen med kernesund kost. (Synd eksteskapet ikke holdt og at de ble skilt i 2011..). Da jeg leste den første boken gikk det opp for meg at jeg var sukkeravhengig – OG at det var mulig å kose seg med god mat UTEN sukker. Det var en åpenbaring! Lavkarbo kom noen måneder senere.. :)

  Nå håper jeg på mange danske steinalderkost-kokebøker! :)

  Svar
  • Hej Helen
   Kernesund bøgerne var også en øjenåbner for mig, og det er jo også et ganske fint system, de har fået lavet. Jeg kan godt lide den holistiske del i det og at der er flere aspekter i det end at udelade gluten og mælk. Selvom udvikling selvfølgelig er en god ting, synes jeg, det underminerer arbejdet lidt, når man begynder at læne sig op af aktuelle tendenser. Men man kan såmænd mene, hvad man vil om den familie, men de har saftsuseme fået skabt noget debat i Danmark, og selvom de fik tæsk i medierne, var det forfriskende, at der var nogen, der turde stå frem med en alternativ vej. Danmarks første lille undergrundsbevægelse… ;-)

   Svar