Stenalderbrød uden æg


Forleden bagte jeg stenalderbrød uden æg. Jeg får nemlig ind imellem henvendelser fra folk, som ikke tåler æg, og som derfor søger opskrifter uden. Og indrømmet, dem har jeg ikke mange af.

Stenalderbrød uden æg --> madbanditten.dk

Stenalderbrød uden æg

3 fra 2 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
25 skiver
|
1 time 10 minutter

Ingredienser

 • 1 dl chiafrø reklamelink
 • 2 dl kogende vand
 • 500 g kerner og nødder fx. solsikke, sesam, græskarkerner, hørfrø, evt. lidt mandler
 • 2,5 dl vand
 • 1-2 spsk loppefrøskaller reklamelink
 • 1-2 tsk salt

Sådan gør du

 • Opvarm ovnen til 160 grader.
 • Hæld chiafrø i en lille skål og hæld de 2 dl kogende vand herover. Lad dem stå, til de gelerer til en tæt klump. Det tager 3-4 minutter.
 • Hæld stenalderblandingen og loppefrøskaller i en skål og hæld den tykke chia-gel heri.
 • Rør godt rundt med en ske, så chiageléen fordeler sig.
 • Tilsæt yderligere 2,5 dl vand og salt og rør godt rundt.
 • Hæld hele baduljen i en brødform beklædt med bagepapir.
 • Bag brødet i den varme ovn i 60-70 minutter. Tag ud og lad brødet afkøle, før du skærer i det.

Noter

Brødet kan sagtens fryses. Jeg anbefaler at skære det i skiver først og fryse dem ned med madpakkepapir imellem. På den måde kan du tage en skive op efter behov.
Prøv også: Det populære chia-knækbrød for en knasende brødskive uden æg!

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Low Carb uden æg

Æg er jo et lille kraftcenter af næring, men det betyder jo ingenting, hvis man ikke tåler dem.

I efteråret havde jeg en periode, hvor min mave spassede helt ud med mavekramper og alt for mange toiletbesøg, og jeg var helt desperat til sidst. Jeg forsøgte derfor i fire uger at udelade alting, der kunne genere mine sarte tarme. Jeg spiste hverken æg, mejeriprodukter, korn/gluten, nødder, kerner, koffein, chokolade, alkohol (alle de sjove ting!) etc. og jeg skelede endda til Low Fodmap, som er en virkelig vanskelig diæt, hvor bestemte typer af kulhydrater udelukkes.

Ingen af delene gjorde en forskel på maven, men det gav mig et indblik i, hvor begrænset man kan være på Low Carb, hvis man ikke spiser æg. Til gengæld syntes jeg sagtens, at det kunne lade sig gøre, og jeg spiste faktisk masser af god mad i den periode.

Stenalderbrød uden æg

Nå, men denne opskrift her har jo sådan set intet at gøre med ovenstående, men jeg har længe villet lave en version af det populære stenalderbrød uden æg.

Det er til dem, der ikke tåler æg, eller som vælger at leve helt kødfrit eller vegansk.

I stedet for æg har jeg brugt chia-gel til at få brødet til at binde sammen. Det smager dejligt, og det hænger fint nok sammen. Det hænger dog ikke lige så fint sammen som versionen med æg, men det fungerer ganske fint, synes jeg.

Stenalderbrød uden æg --> madbanditten.dk

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

33 kommentarer til “Stenalderbrød uden æg”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Ideen er god med chia frø, men jeg kan ikke få brødet bagt rigtig færdigt. Chiafrøene ligger klæge i brødet. Jeg har prøvet at gentage bagning en gang a 20 min, men stadig samme problem. Prøver 3. Gang lykkens gang. Kan du gennemskue hvad der sker

  Svar
  • Måske er det sådan brødet er, jeg ved det ikke lige. Måske kan det hjælpe, hvis du lader det overnatte en nat i køleskabet, før du skærer det i skiver? Det synes jeg faktisk er et fint trick, også til de almindelige kernebrød.

   Svar
 2. 1 star
  Har prøvet opskriften et par gange.
  Men det bliver desværre mere grød end grød. Troede første gang, at jeg havde lavet en fejl, men nej. Vanloseblues.dk har en bedre

  Svar
  • Fedt lige at komme tilbage for af rate opskriften😅 Jeg synes også den smuldrer mere end de opskrifter med æg men den hænger nu fint nok sammen til at blive skåret i skiver.

   Svar
 3. Tak for dit svar.
  Jeg har lige læst din opskrift igen og kan se, at du bruger en alm. brødform beklædt med bagepapir. Jeg har brugt en silikoneform. Måske er det derfor? Nåh men jeg må prøve mig frem. Måske med lidt mindre vand end i din opskrift ?

  Svar
 4. Hej Jane.

  Jeg har to gange forsøgt at bage “dit” stenalderbrød uden æg. Begge gange bliver brødet klægt indeni. Som om det ikke er færdigbagt.
  Første gang gav jeg brødet 70 min. Ved 160 grader. Anden gang gav jeg brødet 70 min. ved 170, men det gjorde ingen forskel. Er det meningen at brødet skal være klægt?

  Svar
  • I don’t know. Jeg har ikke oplevet det… mit smuldrer en anelse mere end versionen med æg men ellers synes jeg ikke konsistensen er sådan voldsomt forskellig.

   Svar
 5. Øv en snydeopskrift.. :-/
  Findes den ikke med frø jeg selv kan blande? Eller kan jeg bruge mængden af frø fra kernebrød uden mel, og så bare skifte æg mv ud med de resterende ingredienser i den her opskrift?

  Svar
 6. Til Maria, kan du have reageret på jordbær og kokosmælk? Jeg er nemlig begyndt at reagere på kokos og ved flere reagerer på jordbær. Dog har jeg det fint med Chiafrø

  Svar
 7. Jeg plejer at bruge HUSK, men jeg ved ikke om det er tilladt på LCHF, der bruges kun et par spsk pr brød. Inspiration i a life changen bread fra my new roots, der er havregryn i, men jeg tror de kan udskiftes med mandel eller kokosmel

  Svar
 8. Uhhaaaa det er lækkert dette brød. Jeg har ikke svært ved at undvære brød, men dette er et super alternativ til en frokost, godt med smør og kødpålæg og noget grønt til.. Kan varmt anbefales og så meget anderledes end alle andre stenalderbrød. Jeg er ikke god til dem der skal olie og æg i :o/
  Kan oplyse til dem der er interesserede, at Netto har brødblandingen på tilbud i denne uge til kr. 25,- mod normal ca. kr. 40,-

  Svar
 9. Har en datter der ikke tåler æg – her bruger vi hørfrøgel som bindemiddel. Kog frøene i lidt vand og så sig vandet fra efter 20 min. Det danner en gele som virker ok

  Svar
 10. Så kjekt at vi som ikke er så flinke til å eksprimentere på kjøkkenet, har slike flinke bloggere som deg. Jeg er en av dem som ikke tåler egg, og takker så mye for nok en super oppskrift. Elsker bloggen din

  Svar
 11. hej Jane.
  For år tilbage, da min yngste var på glutenfri diæt, og internettet ikke var opfundet ;-) havde jeg lånt en bog med brød uden gluten, æg og gær.

  Der brugte vi hørfrø i stedet for chiafrø, som binde og hævemiddel. Datteren fik som regel brød på boghvede og gulerod.

  Svar
 12. Jeg lavede faktisk denne brød med Chia i sidste uge som et forsøg fordi min papdatter ikke bryder sig om æg. Det giver hende kvalme. Derfor brugte jeg i stedet chia og fiberhusk ud fra inspiration fra dine chia knækbrød. Jeg kom dog omkring 75-100 g ost i som ekstra bindemiddel. Jeg har derfor delt mit brød i tre og frosset resten ned. Ellers når vi ikke at få det spist inden det mugner og det er jo ærgerligt med så mange dyre ingredienser og rent madspil.
  Næsten hele min familie og her mener jeg søster, niece, mine papdøtres mor og mine papdøtre er overgået til LCHF. De savner tit oplysning om tingene kan fryses. Sommetider har du skrevet det i en kommentar og så synes jeg at jeg kan huske at du har skrevet det et eller andet sted og søger i halve timer. For man tror det jo kun hvis man selv har læst det…. ikk! ; 0)Nå men måske du kunne overveje at skrive det på dine opskrifter.

  Svar
  • Ja helt sikkert! Jeg fryser faktisk så godt som alting! For du har jo fuldstændig ret i at det ofte er umuligt at få spist, især bagværk, inden det bliver gammelt. Så alting ryger i fryseren herhjemme.

   PS: Du har godt bemærket at jeg på denne opskrift faktisk har skrevet, at det kan fryses, ikke? ;-)

   Svar
 13. Jeg klikkede glad ind på denne opskrift, da jeg ikke tåler æggehvide – men øv, så er der chiafrø i, som jeg heller ikke tåler. Synes jeg vil poste for at sende en advarsel: chiafrø er ekstremt allergene, og reaktionen kommer ofte først efter ugers eller måneders forbrug. Jeg elskede min lysegrøde chiagrød på kokosmælk og blendede jordbær, indtil jeg pludselig begyndte at få en voldsom kvalme og ubehag af den. Jeg troede, chiafrøene måske var dårlige, men nej. Google søgning vidste, at andre har oplevet det samme, og jeg holder mig nu langt væk fra chia. Vær derfor varsom med de sunde små frø.

  Svar
  • Måske lidt for voldsomt med en advarsel men okay. I så fald lad os også advare mod æg, soja, gluten, fisk, skaldyr, jordnødder etc. som alle er på allergenlisten. Selvfølgelig er det vigtigt at respektere kroppens signaler – også på madvarer som ikke er på allergenlisten – men google vil altid kunne fortælle dig alting.

   Svar
  • Jeg er også en af dem som reagerer meget voldsomt på chia. Det samme gør min søster. Får voldsom mavepine/kvalme og er total elendig resten af dagen. Det kommer prompte efter indtagelse, så er ikke i tvivl om at det er chiaens skyld. Har ellers en robust mave :) Men ærgerligt, især fordi det smager godt! Gad vide hvad det er i chia, der er så provokerende på kroppen?

   Svar
   • Det ved jeg faktisk ikke, men det er jo bestemt relevant at lytte til. Chia sige jo at have en “udrensende” effekt og at de små fiberholdige frø og deres gel trækker toksiner med sig ud. Om det har noget på sig ved jeg ikke. Hørfrø giver jo på samme måde en gel, når de får lov at lægge i væske, så hvis du kan tåle dem, kan de måske bruges i stedet :)

    Svar