Sprøde grøntsagskiks i dehydrator


Med disse sprøde grøntsagskiks er min lykke nærmest gjort! Tænk at spise sprøde kiks lavet af grøntager!! Det er jo simpelthen en gave!

Jeg elsker min dehydrator! Så er det sagt. Den er ellers både dyr og grim, og den fylder helt vildt meget, men jeg knuselsker den, for den giver mig megasprøde grøntsagskiks og -brød. Med den lækreste smag.

Sprøde grøntsagskiks - glutenfri - LCHF - dehydrator

Sprøde grøntsagskiks

Føj til favoritter Udskriv Pin
12 stk
|
16 timer

Udstyr

Ingredienser

Sådan gør du

 • Put kerner i foodprocessoren og kør dem til mel. Pyt med at hørfrø undslipper den store kniv.
 • Put nu de øvrige ingredienser i og kør til en fedtet dej.
 • Klat ud på pladerne beklædt med de der særlige, glatte bagepapir, man kan købe som tilbehør til maskinen.
 • Tænd ovnen på 57 grader og sæt timeren på 15 timer. Ja, femten timer! Jeg satte min i gang omkring aftensmadstid og havde sprøde kiks til morgenmaden næste dag. Smart!

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Nu er der måske nogen af jer, der kan huske, at jeg har haft forbud mod at købe nye køkkenmaskiner. Sådan af pladshensyn. Derfor kan det også være lidt svært at forklare, hvordan det gik til, at jeg pludselig blev ejer af en dehydrator. Altså en tørreovn. Sådan en de bruger i raw food-køkkenet. Men hvis vi nu ikke skal dvæle mere ved det, kan jeg afsløre, at jeg er svært glad for den, fordi jeg nu kan lave sprøde ting.

Knækbrød i dehydratoren

Når man laver sprøde grøntsagsbrød i dehydratoren, koncentrerer den grøntsagernes smag, og det giver en lækker urteagtig smag. Derfor skal man også være lidt forsigtig med det tilsatte salt.

Jeg har ikke været god til at måle ingredienser præcist op, når jeg laver dem, men jeg bruger ca. 2/3 grøntsager og 1/3 kerner. Sådan cirka. Jeg har forsøgt med færre kerner, og det går også fint, men brødet bliver lidt for porøst, og  så bliver det for svært at smøre smør på, uden at de går i stykker. Så lidt flere kerner er løsningen her.

I modsætning til tidligere tiders eksperimenteren ud i grøntsagskiks og -knækbrød, spiser mine unger disse med stor tilfredshed og det er til stor glæde for moren!

Tag opskriften til inspiration

Ligesom når man juicer grøntsager, kan man i grøntsagskiks og -brød bare lade indholdet af køleskabet afgøre, hvad der skal i, ligesom kerner også kan byttes med andre typer. Sørg dog for altid at have en lidt våd grøntsag i. I dette tilfælde squash.

Når jeg har lavet røde kiks med rødkål, har jeg puttet et par håndfulde tomater i. Det bliver i øvrigt også lækkert! Hørfrø og chiafrø er gode til at suge væde, så de er også gode at have i som en del af en base.

Opbevar grøntsagsbrødene i lukket beholder. De kan holde sig virkelig længe, og de mister ikke sprødhed. Helt og aldeles genialt koncept! Og så kan man spise sprøde brød med smør.

De af os, der ikke har spist brød i 4 år, synes, at dette faktisk smager af ristet rugbrød med smør. Men min hukommelse er nogle gange lidt ved siden af – det ved jeg.

Dette var mit første forsøg ud i grøntsagskiks i tørreovn, og de blev overordentigt vellykkede. Udover at de var sprøde – og holdt sig sprøde længe – havde de simpelthen også den lækreste urtesmag.

Frugtchips og grøntsagskiks

Fordi jeg endnu skal lære at lave rette portionsstørrelser i denne nye verden, havde jeg et par tomme plader. Og det er jo spild, når ovnen skal køre i så mange timer. Så derfor fik kiksene selskab af et par plader tyndskåret æbler og bananer. Æblerne skåret ca 4-5 mm tykt og bananskiverne lidt tyndere. Æblerne fik desuden et drys kanel. Yummi frugtsnack og genial til fx Disneyslik til ungerne!

Jamen kan man ikke bare bruge almindelig ovn?

Jo, du kan sagtens lave både grøntsagskiks og frugtchips i almindelig ovn. Resultatet bliver dog anderledes end i tørreovn, men af tidsmæssige hensyn tester jeg ikke opskrifterne begge steder. Har du derimod testet opskriften i almindelig ovn, er du meget velkommen til at byde ind med dine erfaringer herunder!

Hvad hedder dehydratoren?

Min hedder Excalibur, og den kan købes lige HER (reklamelink)

Lige nu sidder jeg og lytter til summen af ovnen, som snart er færdig. Indeni gemmer sig bl.a. sprøde rodfrugtchips lavet af persillerod sammen med et par plader tykkere grøntsagsbrød, som vi skal teste i ungernes madpakke. Næste stop er sprøde cookies – ikke til madpakken, forstås!! ;-)

Sprøde grøntsagskiks - glutenfri - LCHF - dehydrator
frugtchips i dehydrator - Madbanditten.dk

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

50 kommentarer til “Sprøde grøntsagskiks i dehydrator”

 1. Hvor meget sesamfrø skal der i? Der står bare “1 sesamfrø” :) dl? Spsk?
  Ser super ud! Skal prøves!

  Svar
 2. Vedr. Sprøde grøntsagskiks, 2 plader, i Dehydrator Excalibur:
  – Du skriver: “Klat dejen ud” på Dehydrator-pladerne beklædt med glat bagepapir.
  – På fotoet ses dog helt rektangulære kiks, som var de skåret ud af en jævn fordeling på pladerne.
  – Så laver du ‘klatkager’ eller flader til udskæring?
  Hvis det sidste:
  – Hvad med tykkelsen ved fordeling?
  – Og tidspunkt for udskæring?
  De tørres jo færdige til sprød konsistens iflg. opskriften, så hvornår skære ud?
  MVH Ulla, nørd :-)

  Svar
  • Hej Ulla
   Jeg ridser dejen forsigtigt med en kniv eller pizzaskærer, inden dehydreringen. Så samler den sig i firkantede kiks, som er nemme at brække fra hinanden. Håber det giver mening.

   Jeg ved ikke hvor tykke de var. Måske 0,5 cm eller deromkring.

   Svar
 3. Jeg er lidt sent ude, men har lige indkøbt mig en dehydrator og vil vildt gerne lave frugtlæder i den. Det kræver dog en form for bagepapir. Ved du om man kan bruge ganske almindeligt bagepapir, for det du linker til i indlægget findes vist ikke mere ☺️
  På forhånd tak for hjælpen og god weekend ☺️

  Svar