Spørgsmål


Velkommen til Madbandittens spørgeside. Har du spørgsmål til din kost, livsstil eller til hvad du kan skrue på for vægttab, er du altid velkommen til at skrive en kommentar til mig her nederst på siden. Jeg svarer hver dag inden for 24 timer og oftest indenfor et par timer.

Hjælpeartikler

Jeg har også skrevet en masse hjælpeartikler, fordi spørgsmålene, jeg får, er meget enslydende. Måske kan du også finde svar på dit spørgsmål der.

Her er en liste over de hyppigste:

Kan jeg hjælpe eller vil du have mit input til noget, så skriv en kommentar til mig herunder.

Sådan får du et godt svar

Jo flere informationer, du giver mig, jo mere kvalificeret svar kan jeg give dig. Fortæl mig derfor gerne om din alder, hvordan din kost/livsstil er nu, hvad dit mål er og om der er særlige forhold, jeg skal kende til.

For god ordens skyld, vil jeg sige, at jeg ikke kan rådgive ved sygdom og medicin, da jeg ikke er læge. Jeg henviser til denne artikel: Keto og sygdomme

Vil du have et grundigere og mere personligt svar?

I min podcast svarer jeg på spørgsmål fra mine læsere. Formatet giver mulighed for et længere, mere dybdegående og mere nuanceret svar. Du kan stille dine spørgsmål her: Podcast spørgsmål

Podcasten er for PLUS-medlemmer. Er du ikke medlem endnu, kan du prøve det gratis her: MadbandittenPLUS


855 kommentarer til “Spørgsmål”

  1. Hej Jane
    Bilka har introduceret Power Kartofler som har et lavere indhold af kalorier og kulhydrater end de sædvanlige. Kan man spise dem i mindre mængde på keto?
    Mvh Maiken

    Svar
    • Hej Maiken
      Det samme gælder hele tiden og ved alle madvarer ift. Keto. Spiser du max 20 g kulhydrat om dagen, er din kost Keto. Det gælder, uanset om du bruger de 20 g kulhydrat på grøntsager, kartofler, vingummibamser, eller hvad du nu foretrækker.
      Ift. at få flest næringsstoffer og mest mæthed for de kulhydrater, er grøntsagerne dog et bedre valg.

      Læs evt. artiklen her: Er det keto?

      Svar
        • Nej der er ikke noget, man skal holde sig fra. Det er en stor misforståelse, at Keto handler om at følge lister med tilladte og forbudte madvarer. Det handler om kulhydratrestriktion og om at spise max 20 g/dag. Hvad du bruger de 20 g på er ligegyldigt for Keto, men ift. alle mulige andre ting (mæthed, sundhed, vitaminer, mineraler) er det selvfølgelig ikke ubetydeligt hvad man bruger dem på.

          At komme væk fra den der madliste-tanke gør det virkelig så meget mere fleksibelt, realistisk og langtidsholdbart. Fx kan du nu spise dine kartofler så længe du tæller dine kulhydrater og sørger for at de ikke overskrider 20 g for dagen.

          Svar
  2. Keto forvirrer mig lidt. Som jeg forstår det, så har det at være i ketose intet med vægttab at gøre. Men når man undlader at spise mange kultater, så får man ikke cravings efter dem, og det bliver så nemmere ikke at overspisning. Og Keto kosten mætter meget bedre end kulhydrater. Så derfor spiser man mindre.

    MEn selve det at kroppen kommer i ketose , hvad bidrager det med i et vægttab?

    Svar
    • Hej Anja
      Så glad for at du spørger – og jeg forstår 100% din tvivl.

      Ketose gar intet med vægttab at gøre. Ketose er en konsekvens af et lavt kulhydratindtag (et skifte i brændstof), men selve vægttabet kommer af kalorieunderskuddet. Man kan tabe sig på al slags kost i kalorieunderskud.

      Mange oplever, at det er nemmere at opnå kalorieunderskuddet, når de spiser få kulhydrater/er i ketose. Det skyldes en masse forskellige ting som blandt andet det ultrastabile blodsukker i fravær af kulhydraterne, det at kroppen ikke er afhængig af konstant tilførsel af glukose for energi men har adgang til at hente energi i kroppens fedtlagre, et tilstrækkeligt proteinindtag og så det at selve ketosetilstanden formentlig også bidrager med en mild appetitdæmpende virkning.

      Så det lyder egentlig til at du har ret godt styr på det:)

      Jeg har lidt mere nørdelæsning her, hvis du er interesseret: https://www.madbanditten.dk/ketose/

      Svar
  3. Hej Jane

    Her kommer er virkelig sært spørgsmål:
    Jeg er så heldig at have en snack-collection – og til den nogle sære flade vaffel-plader (nr5) – har du dem og hvis du har- har du så et godt bud på, hvad de kan bruges til?

    Camilla

    Svar
  4. Kære Jane
    Jeg har skrevet til dine andre team. Jeg kan ikke forstå at jeg ikke tager mig. Jeg var været igang med keto 5 ugersplan ca 85 procent af tiden. Men der sker ikke noget synderligt faktisk intet. Jeg får noget medicin kan det være årsagen? Jeg har fibromyalgi kan det være årsagen? Jeg oplever smagen slemt i munden er det ketose? Jeg troede faktisk jeg ville komme godt igang med de få kalorier.
    Håber du kan vejlede mig. Hilsen Annette

    Svar
    • Hej Annette
      Jeg har desværre ikke noget andet svar end at hvis vægten ikke går ned, spiser du for mange kalorier. I’m sorry… Så enten er der noget i det daglige, hvor du får mere ind end du er opmærksom på (se hvor nemt det er i eksemplet her) eller også er dine 15% hvor du ikke følger planen så omfattende i kalorier, at dit gode arbejde de andre dage går i nul.

      Når vægten står stille på Keto, er det fedtindtaget, der skal skæres ned for, så det vil jeg anbefale dig også. Der er desværre ikke nogen anden vej.

      Jeg ved dog ikke hvor længe du har været i gang, men hvis det er mere end tre uger, ville jeg justere fedtmængden ved. Er du nystartet, vil jeg lige vente og se tiden an. Vej dig hver dag og tag et ugentligt gennemsnit af alle dine vejninger og se efter 4-5 uger om trenden er nedadgående.

      Svar
      • Tak ja jeg mener jeg er obs på det.
        Mit spørgsmål er har det noget med medicin at gøre. Jeg er kronisk smerte patient og får smertestillende og angst dæmpende.

        Svar
        • Mest sandsynligt nej men jeg kan ikke udelukke at det kan spille en mindre rolle for fx appetitten. Men uanset hvor meget medicin du tager, vil du gå ned i vægt i kalorieunderskud. Medicin kan ikke ændre på fysikkens regler.

          Svar
  5. Hej Jane
    Det er jo genialt det her. Jeg har været på Keto i 2 uger nu uden nævneværdige udfordringer, og jeg har det fantastisk!! Jeg har spist mere eller mindre kornfrit i mange år, men også meget lav protein. Ja faktisk primær frugt og grønt. Og det har gjort mig træt som en på 80! Allerede efter et par dage på Keto mærkede jeg at få mig selv og min gode energi retur!
    Vildt altså.
    Nå men spørgsmål går på:
    1 : SÅ meget animalsk er nyt for mig. Jeg ønsker ikke at gå på kompromis med kvalitet at kød og grønt, og køber som minimum økologisk. Det kan ses på pengepungen synes jeg. Har du hacks til hvordan man på bedste vis køber ind til de store animalske indtag i god kvalitet uden at flænse pengepungen?

    2. Du taler om En re-feed-dag som kvinde hver 2-3.uge. Andre steder læser jeg det lidt som om du fraråder det…
    Er det korrekt forstået at denne dag egentlig er tiltænkt for at gøre forbrændingen mere fleksibel, sådan at kroppen ikke helt glemmer hvordan den forbrænder kulhydrater?
    Er med på at mange går i junk, hvilket ikke er min smag, men vil godt lige kende den reelle tanke bag:)
    På forhånd tak og tak for alt det her💚!

    Svar
    • Hej Ellie
      Ja megafedt, ikke? Alene det at få proteinindtaget på plads betyder bare alt!

      Jeg har desværre ikke så mange gode råd til nr. 1. Kvalitetsprotein er bare dyrt. Vi spiser meget hakket kød, og fylder fryser, når der er tilbud. Og så prøver vi også at købe de lidt mindre populære udskæringer, dem, der skal simre længe for at blive rigtig godt, de er ofte til at betale også. Men ellers betaler jeg bare prisen. Det er jo mit helbred og mit velbefindende.

      Refeeds er mere for leptin (mæthedshormon) end for forbrændingen af kulhydrater. Kroppen glemmer ikke hvordan den forbrænder sukker/kulhydrat, men den nedregulerer den bare i perioder, hvor den ikke er i brug. Den er dog i topform lynhurtigt igen.

      Men kroppen bryder sig ikke om at være i kalorieunderskud længe og her kan refeeds hjælpe. Dels psykologisk men dels også for at give et ordentligt leptin-boost. De ekstra kalorier skal komme fra kulhydrat for mest effekt.

      I teorien en rigtig fin idé. I praksis en meget blandet landhandel. Jeg kender få (kvinder), det fungerer optimalt for og de fleste rammes af dage med cravings og stærk kulhydrattrang og bøvler med at komme tilbage på sporet. Og så bliver den ene dag til en mere og en mere og en mere.

      Men det er meget individuelt. Har man tendens til sukkerafhængighed/misbrug (i fravær af bedre ord) synes jeg, man skal gå til det med forsigtighed. Føler man sig stærkt forankret i sin sukkerfrihed, kan det være dejligt at gå ud og spise sushi en aften og nyde det fuldt ud (og give den max gas til træning næste morgen :))

      Så ikke noget fast svar her. Prøv det og se hvad du synes. Det er i hvert fald en erfaring værd :)

      Svar
  6. Hej Jane ♥️

    Jeg kan ikke få det ekstra salt ned, så vil høre om jeg kan ta’ salttabeletter? Døjer med hovedpine, manglende energi og svimmelhed.
    Drikker omkring 3 liter.

    Er i gang med dit online kursus og suger alt til mig – jeg har tabt mig 20 kg med keto/lchf før, men faldt i sukkerfælden igen igen og havde svært ved at komme tilbage på sporet og ikke mindst tvivlen om jeg gjorde det rigtige gjorde det svært. For hvordan gjorde jeg det??
    Men det gjorde en kæmpe forskel for mig og er ikke i tvivl om, at det er livsstilen for mig 🙏🏼 jeg begyndte at spise rigtig mad, maden fyldte slet ikke det samme, min krop var i balance samt mine smerter i forhold til min gigt blev reduceret.
    Jeg døjer med at modstå de hurtige kulhydrater samt overspisning – har haft bulimi.
    Men din måde at sætte ord på, hjælper mig med at styre min trang og forstå at det ikke er oprigtig sult.
    Håber at det lykkes, at gøre det vedvarende denne gang 🤞🏼

    Mvh Winnie

    Svar
    • Hej Winnie
      Hvor dejligt at høre, at du har glæde af kurset.

      Det er uden betydning hvordan du får dit salt. Bruger du salttabletter skal du forstå at det kræver ca. 10 tabletter, såvidt jeg husker, at matche natriumindholdet i 0,5 tsk salt. Du vil altså skulle tage mellem 20-40 salttabletter om dagen. Jeg ved ikke… jeg ville ikke synes, at det var et særligt godt udgangspunkt for noget, der helst skulle være en varig livsstil, men det er selvfølgelig op til dig.
      Hvorfor ikke bare tage det salt og komme videre? En halv tsk i et stort iskoldt glas vand, evt. med lidt citronsaft eller æblecidereddike i smager ikke så grimt. Jeg synes faktisk det smager helt dejligt. Husk dog ved samme lejlighed at købe noget ordentligt salt. Himalayasalt fx. Det har en ret mild smag. Bordsalt smager skrækkeligt og det samme gør nogle mærker havsalt. Eller drik bouillon i stedet. Det er også en mulighed. Kender du saltlakridsteen? Den er mange glade for også. Alt salt du kan få ned i din kost tæller jo også.

      3 liter vand er lidt meget og især uden at tilsætte salt risikerer det at øge din ubalance i eleltrolytbalancen. Så sæt evt. mængden lidt ned.

      Og er det hele helt umuligt, så øg dit kulhydratindtag gradvist, indtil hovedpine, svimmelhed osv. forsvinder. Man skal ikke spøge med den ubalance der..

      Rigtig god vind❤️

      Svar
      • Jeg havde også meget svært ved at få salt ned, første gang jeg prøvede Keto, men synes faktiskt også nu, at det smager dejligt.
        Jeg ved ikke, om det er fordi jeg har vænnet mig til det, eller om det er kvaliteten af salt, jeg køber nu.

        Svar
        • Det er sjovt, jeg har det nøjagtig på samme måde. Jeg synes næsten at vand uden salt smager sådan underligt fladt. Jeg nyder virkelig mit store iskolde glas (salt)vand om morgenen – især der føles det som om det bare nærer alle celler.

          Måske skørt – eller måske bare sådan det føles at være velhydreret❤️

          Svar
  7. Hei!
    Jeg er nybegynner. Har kjøpt 3 av dine bøker og liker de veldig godt. Jeg ønsker å gå ned 5 kg og deretter følge dette kostholdet.
    Syntes det med å beregne mengder er det vanskeligste derfor følger jeg dine oppskrifter slavisk.
    Men jeg spiser kun lunsj og middag, noe som sikkert betyr at jeg får i meg for lite av alt. Eller er det ok?

    Svar
    • Hej Mona
      Det er helt fint at spise to måltider om dagen. Det eneste, du skal være opmærksom på er at du stadig får den fulde mængde protein hver dag. Ellers vil du tabe muskelmasse. Så du vil formentlig gerne øge proteindelen i de fleste opskrifter.

      Svar
  8. Måske jeg lige kunne bruge et forslag til en ret?
    På fredag får vi besøg af vores veninde, som er vegetar, jeg er i gang med kickstart kurset, så vil selvfølgelig holde mit kulhydrat lavt.
    Lige nu står den på æggekage, men det synes er lidt kedeligt, især fordi mine æg hurtigt bliver til mange. Så fandt jeg en opskrift på Dahl, men det har jeg heller ikke lyst til, fordi kh er så højt grundet linserne. Jeg har læst diverse artikler omkring keto og vegetar, og det er bare ikke helt godt….
    Så gode foreslag modtages meget gerne. Veninde siger selv, I laver bare det I plejer, så spiser jeg bare tilbehør, men det synes jeg heller ikke passer.

    De bedste hilsner fra Christa

    Svar
  9. Har du noget kulhydratindhold for Is-chokolader (Julehæftet)?
    Er ved at tilføje kulhydratindholdene for opskrifterne :-)

    Svar
  10. Hej Jane,
    Jeg prøver at spise KETO for at få mere energi til træning og til mental kognition og for at tabe de sidste 4 kg.
    Jeg tæller ikke kulhydrater, men prøver at holde mig til kød, grøntsager og fedt, MEN jeg tror ikke jeg holder mig til 20 g kulhydrater om dagen, fordi så kan der ryge nødder ned, et stk mørk chokolade osv.
    Men hvad er forskellen i effekten på KETO og LCHF? Oplever man ikke appetitnedsættelse, er kroppen ikke primær fedtforbrændende, får man ikke mental klarhed ved LCHF? Hvis ikke, hvad er fordelen ved LCHF i forhold til normal kost? Jeg håber du kan ridse flere, fordi jeg trives egentlig godt på LCHF, men er alligevel utålmodig, når det kommer til vægttab. Jeg har spist KETO/LCHF nu i 2 uger.

    Svar
    • Du vil nok skrive at to uger er kort tid og jeg skal give det lidt mere tid og det kan jeg godt forstå, men mit spørgsmål er måske ikki så meget til det sidste, men den første del.
      Det som jeg bare tænker er, når kroppen ikke er fedtforbrændende og den mentale klarhed udebliver, fordi man ikke spiser 20 g kulhydrater og man hellere ikke spiser en masse kulhydrater, får hjernen og kroppen så det som man skal have, eller er man bare midt imellem og får ingen gevinst?

      Svar
      • Hej Anna
        Det er også komplekse spørgsmål, måske især fordi det er et forsøg på at ridse noget meget firkantet op, som i virkeligheden er alt andet end firkantet. Fx idéen om at det er enten eller, enten LCHF eller Keto, enten fedtforbrænding eller noget andet. Det er ikke sådan det fungerer og det er bedre at forstå det som en slags glidende overgangs end som en kant, man falder ud over. Din krop vil altid forbrænde fedt i fravær af kulhydrater. Hvad skulle den ellers gøre?

        I stedet tror jeg, jeg vil foreslå dig en anden metode.

        1) start med at afgøre hvad der er dit primære mål. At gå ned i vægt og at have optimal energi til træning kræver fx to helt modsatrettede strategier. Du kan ikke spise i energiunderskud og forvente, at din krop præsterer optimalt. Du kan sagtens træne fint og hårdt trods både kulhydratrestriktion og kalorierestriktion men det vil aldrig være lige så godt, som hvis du fylder tilstrækkelig energi på.

        2) Sørg for at du spiser nok salt. Dine problemer med appetitnedsættelse og mental klarhed kan lige så fint skyldes elektrolytubalance fordi du ikke får suppleret nok med salt.

        3) eksperimenter med dit kulhydratindtag og se, hvor du synes, du får det bedst. Hvis du trives fint, som det er nu, behøver du ikke skære ned til 20 g. Er du nysgerrig på om der findes et ekstra gear ved at sænke det yderligere, så drops alt det ekstra (nødder og chokolade) og vurder efter et par uger, hvad du synes, det gav.

        4) en reminder om at vægttabet kommer af kalorieunderskuddet og ikke af kulhydratrestriktionen. Og når kropsvægten allerede er normal og der er tale om kosmetiske kilo, kræver det større indsats og mere vedholdenhed end hvis man er overvægtig.

        I sidste ende er det på den måde, du finder din vej i det.

        Og ja, to uger er ganske kort tid hvis målet er at keto-adaptere. Jeg vedhæfter lige lidt relevant læsestof ind her:
        Keto og træning

        Om at periodisere fedttab og muskelopbygning (godt til på langsigtet vis at få en normalvægtig krop ned i fedtprocent)
        Periodisering af fedttab og muskelopbygning

        Håber det kan give lidt klarhed og forståelse❤️

        Svar
        • Hej Jane,
          Tusind tak for svar.
          Selvfølgelig ved jeg, at LCHF er bedre end normal kost, hvis det altså er vigtigt for en at give sin krop rigtig brændstof og det er mega vigtigt for mig. Jeg har det bedst (mentalt) når jeg spiser KETO/LCHF, fordi jeg ved min krop får rigtig mad. Jeg havde bare lige brug for at høre det fra dig :).
          Men i forhold til det du skriver “Din krop vil altid forbrænde fedt i fravær af kulhydrater. Hvad skulle den ellers gøre?”. Som jeg har forstået det bliver kroppen fedtforbrændende, hvis jeg spiser 20 g (50g hvis jeg træner) og hvis jeg forsøger at “spise KETO”, men f.eks. spiser noget med lidt for mange kulhydrater, så udskyder jeg “Ketose processen” med ca. 2 dage og hvis jeg så ca. hver 2-3 dage spiser lidt for mange kulhydrater, så bliver jeg ved med at udskyde processen. Fordi nu skal den lige først forbrænde det og jeg har jo ikke et fravær af kulhydrater, derfor var/er jeg i tvivl, og kroppen forbrænder fedt eller kulhydrater.
          Jeg ved ikke om du forstår hvad jeg mener og jeg har lidt svært ved at forklare det.
          Men tak for dit svar indtil videre, det hjalp på motivationen.

          Svar
          • Det, jeg mener er, at i stedet for at se det her med forbrænding som et enten-eller-spørgsmål, skal du forstå, at din krop ALTID, uanset hvad du spiser, forbrænder både fedt og kulhydrat. Men i stedet for at det er en hård kant, man kan falde ud over, skal du se det som en vippe. Jo færre kulhydrater, du spiser, jo mere fedt, forbrænder din krop. Jo flere kulhydrater, du spiser, jo mindre fedt forbrændes der. Eller se det som en termostat. Når der er varmt i dit hus, skrues der ned for varmen i radiatoren. Når temperaturen falder, skrues der op. Ikke enten eller. Løbende og gradvis justering afhængigt af omstændighederne.

            Men alt i alt er det her med hvad din krop forbrænder 100% ligegyldigt for det, du prøver at opnå. Du taber dig ikke af fedtforbrænding. Du taber dig af kalorieunderskud.
            Det er derfor jeg prøver at rette opmærksomheden mod din subjektive oplevelse af hvor DU har det bedst og oplever bedst velbefindende, bedst appetitregulering osv. Jeg tror, du kommer nærmere dit slutmål på den måde end ved at tænke i hvad din krop forbrænder i et givent øjeblik.

            Håber det giver mening❤️

  11. Mit spørgsmål er, om du har erfaring og strategier med vegetarisk low-carb diæt og vægtvedligehold? Jeg ved, at der er nogle opskrifter på vegetarisk mad på din side, men jeg er i tvivl om det faktisk er ‘nok’ til at sammenstykke en hel diæt. Lidt baggrund: Med inspiration fra dine bøger og introkursus har jeg nu tabt ca. 15 kg siden februar 2022, og det på trods af, at vægttabet efter ca. 2 måneder stod stille i hele 3 måneder. 1000 tak for inspirationen – dine indlæg, podcasts osv er virkeligt gode og har gjort kostomlægningen ret nem!! Før kostomlægningen spiste jeg primært vegetarisk hjemme, men spiste kød, hvis det blev serveret for mig ude. Resultaterne med keto-kostomlægningen taler jo et tydeligt sprog: at min krop er glad for det. Men jeg skal også være ærlig: jeg nyder ikke kødet specielt meget selvom jeg forsøger at spise ‘velfærdskød’ og masser af kål og grøntsager. Og jeg savner min vegetariske kost og de muligheder og udfordringer, der var. Min ‘gamle’ diæt var ligeledes fyldt af kål og grøntsager, men selvfølgelig også (høj-kulhydratprodukter) som bønner, ris, kikærter, pasta osv. Når jeg har tabt ca. 5 kg mere forventer jeg, at gå fra keto til primært low-carb, så mentalt begynder jeg lige så stille at lægge an til næste fase. Derfor spørgsmålet ovenfor om erfaringer og strategier med vegetarisk low-carb og vægtvedligehold.

    Svar
    • Godt spørgsmål. Jeg har ikke så meget erfaring med det og det er jo primært, fordi jeg ikke mener, det er optimalt. Jeg respekterer dog 100% dit ønske om at spise sådan. Jeg synes også, der er mange ting, man kan gøre som kan højne niveauet betragteligt, fx som du allerede er inde på ved at spise en ‘real food’ vegetarisk kost med masser af grønt, bælgfrugter, æg og mejeriprodukter og uden for mange hurtigt optagelige kulhydrater og diverse erstatningsprodukter. Allerede der er du kommet rigtig langt, synes jeg. Kan du snige fisk ind et par gange om ugen, vil det virkelig højne næringsniveauet også.

      Min jeg ville huske at rette et skarpt fokus på proteinindtaget og huske, at du skal øge med 30-40% når der er tale om planteprotein, fordi optageligheden er så meget ringere end ved animalske produkter. Det øger jo kulhydrat+kalorieindtag og derfor er det rigtig fint, at du tænker det som en vægtvedligeholdstrategi.

      Kender du min Low Carb Vegetar ebog? Den giver et bud på det også.

      Svar
      • Kære Jane, 1000 tak for hurtigt svar. Jeg må have overset din Vegetar e-bog, nok fordi jeg har koncentreret mig om de ‘rigtige’ bøger. Jeg vil kigge på det, og forsøge at huske at øge planteproteinerne, når jeg kommer så langt. God weekend til dig.

        Svar
  12. Jeg har i 3 måneder været på keto og har haft det strålende med det.

    Min kinesiolog har fra starten sagt, at jeg skulle 3 mdr. på keto og herefter over på LowCarbHighFat. Dette skal ske pr. 1. december.

    Jeg havde mit hyr, da jeg skulle på keto. Indtil jeg fandt ud af, at jeg bare kunne spise efter “Keto kostplan, den nemme” (den med 3 x 9 retter: morgen, middag, aften). Superhamrende nemt, og så vidste jeg præcis, hvad jeg fik om dagen af kulhydrater.

    Jeg står nu og skal over på LCHF. Og må få 80-100 g kulhydrat om dagen. Og her kommer tvivlen så ind. Det, jeg må udvide med, er grøntsager!! (ikke chokolade eller andet fis – har min kinesiolog sagt vældigt formanende til mig). Jeg orker ikke at være særligt “inspireret” (selv om der, ved Gud, er rigeligt med inspirerende opskrifter at plukke fra). Jeg orker kun at udvide mine nuværende måltider med nogle flere grøntsager. Men hvor mange kulhydrater er det så lige, at jeg får ind ved at spise X g broccoli og Y g fennikel? Jeg kvier mig vældigt ved at skulle til at veje, madlogge, regne og gøre ved, tanken er nærmest uoverskuelig.

    (På sigt – når min tilstand forhåbentlig har bedret sig endnu mere – vil jeg gøre, som jeg kan forstå, at du, Jane, gør: skifte mellem LCHF og keto. For at “motionere” systemet og lade kroppen forholde sig til skiftene. Men til den tid er jeg jo verdensmester i keto – og vil også være det med LCHF ;)

    Svar
  13. Åh, nej, tænk igen forsvandt hele mit indlæg!!! Hvordan filan kan det dog ske?? Efter at have skrevet, trykker på “Skriv kommentar”, men så forsvandt teksten!! Jeg må i gang med en amputeret udgave……

    Svar
    • Nej dog ikke igen!!!😭 Hvor er det dog irriterende! Jeg aner ikke hvad der sker…. Må lige høre min udvikler om han kan se noget.
      Og ellers tag kopier undervejs, så du i det mindste har noget at vende tilbage til.

      Svar
      • Jeg har også selv skrevet til Support. Og vedhæftet mit spørgsmål. Og spurgt, om hun kan sætte det herover, så jeg måske får et svar :-)

        Det underlige er, at nu, hvis jeg prøver at stille spørgsmålet igen, får jeg besked om, at:

        “Gentaget kommentar fundet; det ser ud som om, at du allerede har sagt det!”

        Så måske ligger mine spørgsmål og gemmer sig et sted..?

        Svar
        • Ej godt du lige sagde det, jeg fandt dem gudhjælpemig alle 3 (!) i en godt skjult spam-mappe! Hvorfor den pludselig skulle vælge at smide dem deri har jeg ingen anelse om! Kigger på dem med det samme. Kan du se dem? Måske er de røget lidt bagud…

          Svar
          • Neej, hvor FEDT, at du fandt dem!! Så ved jeg det, hvis de sku’ forsvinde en anden gang, så si’r jeg bare til jer: Kig i spam :-)

            NÅR du får tid til at svare, så svar venligst på den, som starter med “Hejsa!”. Den anden (som starter med “Jeg har i 3 måneder været på keto…”) er en amputeret udgave :-)

  14. Hejsa! Jeg har i snart 3 måneder været på keto og har haft det aldeles dejligt med det! Mærker mere og mere, at jeg slet ikke har behov for mellemmåltider, noget jeg før i tiden slet ikke kunne undvære, jeg var hamrende sulten og var nødt til at have noget. Jeg var også sulten straks efter morgenmaden, hvor jeg nu spiser frokost ved 13:30 tiden og ikke er sulten, når hr. husbond er nået til aftensmaden ;-) Jeg kan sagtens overvældes af trang til noget sødt/lækkert. To stykker 85 % chokolade ville med garanti kunne gøre det, men jeg har holdt mig strikt til anvisningerne fra min kinesiolog: Max 20 g kulhydrat om dagen, bum!

    Fra starten har han fastholdt, at jeg efter 3 måneder skulle over på LowCarbHighFat. Dette sker 1. december. Og nu kommer alle spekulationerne ;-) Jeg havde mit hyr med at tune mig ind på keto. Skulle jeg regne og regne, veje og regne, helt uoverkommeligt i mit hoved. Men så brugte jeg “Keto kostplan, den nemme” (den med 3 x 9 retter: morgenmad, frokost, aftensmad) + varierede nærmest ikke. Og spiser faktisk den samme – vildt lækre – morgenmad hver morgen og nogenlunde den samme frokost hver dag. Og aftensmaden er heller ikke særligt varieret, jeg er slet ikke der, hvor jeg orker at .. lade mig inspirere (selv om der, ved Gud, er mange inspirerende opskrifter!!).

    Fra at være på max 20 g kulhydrat om dagen, skal jeg over på 80-100 g kulhydrat om dagen. Og – siger kinesiologen med indtrængende stemme, at øgningen skal ske inden for grøntsager!! (ergo: Ingen chokolade og andet fis til mig;)

    Men nu kommer så spekulationerne: Hidtil har jeg kunnet holde mig til de supernemme 3 x 9 opskrifter. Og variere med opskrifter fra “Tilbehør”, vi fik tilsendt på Kickstart-kurset. Men hvad gør jeg nu?? Kan jeg undgå at skulle til at veje alskens grøntsager og regne og lægge sammen? Jeg har jo ingen anelse om, hvor mange kulhydrater, jeg får, hvis jeg spiser X g broccoli mere og Y g fennikel mere om dagen. Rammer jeg alt i alt de 80-100 g kulhydrat om dagen, eller rammer jeg helt ved siden af?

    (Han vil have, at jeg skal ændre, fordi – siger han – at keto i længden er for restriktivt. Jeg tænker, at jeg, når jeg forhåbentlig får styr på min “tilstand”, vil gøre, som jeg forstår, at du, Jane, gør: Spise LCHF og have perioder med keto for at “motionere” hele systemet samt skabe variation, som kroppen skal øve sig i at håndtere. Men når jeg så vil på keto igen, er jeg jo verdensmester;)

    Svar
    • Hvis du lægger rodfrugter, evt. sød kartoffel, hvis det er ok og måske en smule frugt til, så tror jeg, du vil opleve at det er nemt nok at komme op og ramme i hvert fald 50-80 g. Måske 100 g hvis du gør det til flere måltider. Brug råvareindekset til at slå kulhydrater op på de forskellige rødder, så kan du nemt regne ud hvilken mængde du skal spise dem i for at nå derop ad. I modsætning til kål fx hvor det er dødsvært at spise fx 300 g kål i et måltid, går det relativt let at spise større mængder rodfrugter. Butternut squash og nogle af græskartyperne er også pænt kulhydratrige og gode i supper fx hvor det også er nemt at sætte en god mængde til livs.

      Men hvis argumentet er at keto er for restriktivt og det er grundlaget for anbefalingen, så er du jo den eneste, der skal beslutte hvad der er restriktivt i dit liv. Selv synes jeg 50 g er et supernemt leje at lande på. Skal jeg ramme 100, skal jeg anstrenge mig og jeg synes, at de gode effekter ved fx appetitreguleringen forsvinder der. Men det er nok individuelt.

      (jeg slettede nogle af de andre kommentarer, fordi de var enslydende. Bare hvis du undrer dig :))

      Svar
      • Mange tak for svar! Jeg vil huske at gøre brug af Råvareindekset!

        Jeg havde/har selv primært det, jeg kalder grøntsager “in mind”. Jeg har savnet at måtte spise flere grøntsager – og det har jeg måske også – det eneste, jeg ved, er, at jeg har efterabet nogle af “dine tallerkener” – og at mit ketotal er .. i keto, ikke højt, men 0,5-0,7 om morgenen fastende.

        Måske skal jeg i starten vælge en model, hvor jeg bare tilføjer lidt flere grøntsager – men naturligvis skal der stadig være plads til proteindelen, som jeg i forvejen har rigtigt svært ved at spise i de størrelser, du foreslår. Måske en lillebitte grøntsagssmoothie til morgenmaden.. (men så kommer jeg til at bruge rigtigt meget tid på min mad – selv om det er nemme overskuelige serveringer, tager det jo længere tid end en skålfuld havregryn for eksempel.

        Tja.., hans anbefaling… Jeg kan godt lide dit svar her.. :-) Men jeg er (jo) i gang med en længere rejse, hvor han guider mig igennem forskellige faser med et mål i sigte ude i fremtiden, så jeg følger, så godt jeg kan. Og har motivationen, da jeg forstår, at han .. har en plan. På sigt……………. når jeg bare er 100 % frisk og frejdig igen, så vil jeg se, hvor jeg så ender med at lande. Jeg vil have dine 50 g in mind. Jeg er jo rigtigt glad for den appetitregulerende effekt.

        TAK :-))

        PS. Pudsigt. Nu skal jeg hvergang udfylde navn og e-mail, det plejer jeg ikke at skulle gøre.. Måske har support pillet ved et eller andet, det skrev hun noget om.. Jeg kan jo spørge dem, hvis det bliver ved.. Og ellers tager det jo ikke mange sekunder, man undrer sig bare altid, når noget ændrer sig :)

        Svar
  15. Næringsberegnede opskrifter, hakket kød:
    Kære Jane, tak for alle dine fine opskrifter, dejligt :-)
    Jeg ændrer lidt i dem for at få kalorierne lidt ned, har kun et lille kaloriebehov.

    Jeg tænker du måske beregner hakket kød med en middel fedtprocent (fx okse = 8-12%), er det et rigtigt gæt? Så kan jeg trække lidt fra ved at vælge magert kød :-)
    Vh Bente

    Svar
  16. Hej Jane

    Har du mon nogle gode råd?

    Jeg har for 2. gang oplevet divertikulitis og skal spise fiberrig kost bl. groft rugbrød , kartofler, brune ris, fuldkornpasta

    Det stemmer ikke helt overens med Keto – hvad kan du foreslå ??

    På forhånd tak

    Svar
    • Hej Anette
      Det er et virkelig svært spørgsmål, for du stiller dig jo mellem det, din læge vil anbefale dig og en kost, du selv skal tage ansvaret for. Jeg kan desværre ikke fortælle dig, hvad der er det rette at gøre.

      Jeg vil dog sige, at fiber-divertikulitis er noget mindre dokumenteret, end det nogle gange kan lyde. Og har man samtidig har et øre inde i Keto-Carnivore-communityet kan man næsten ikke undgå at falde over anekdoter fra folk, som har forbedret tilstanden med ekstrem fiberfattig diæt.

      Så jeg ved sgu ikke…

      Læs evt. Diet Doctors gennemgang: https://www.dietdoctor.com/low-carb/diverticulitis Den er sober og med henvisninger og forslag.

      Jeg kan ikke lige læse ud af din kommentar, om du spiser keto nu (men det gætter jeg på, at du gør), så kunne det være en idé at teste de to op mod hinanden? Tage 3 mdr. på den fiberrige kost og så vurdere ud fra alle parametre hvordan det går og så gøre det samme med Keto? Og så bede om opfølgning hos lægen.
      Nogle gange er det jo (desværre) måden, vi er nødt til at gøre det..

      Keto kan jo samtidig både være en fiberfattig version og en fiberholdig version. Selv trives jeg klart bedst med den fiberfattige men er netop fibrene vigtige, kan det jo fint lade sig gøre i den kontekst også. Se eksempler på den fiberrige Keto kost her: Kostfibre og Keto

      Dette svar stikker jo i alle retninger – håber, der alligevel er noget, du kan bruge :)

      Svar