Spørgsmål


Velkommen til Madbandittens spørgeside. Har du spørgsmål til din kost, livsstil eller til hvad du kan skrue på for vægttab, er du altid velkommen til at skrive en kommentar til mig her nederst på siden. Jeg svarer hver dag inden for 24 timer og oftest indenfor et par timer.

Kan jeg hjælpe dig med noget?

Jeg har skrevet en masse hjælpeartikler, fordi spørgsmålene, jeg får, er meget enslydende. Måske kan du også finde svar på dit spørgsmål der.

Her er en liste over de hyppigste:

Kan jeg hjælpe eller vil du have mit input til noget, så skriv en kommentar til mig herunder.

Sådan får du et godt svar

Jo flere informationer, du giver mig, jo mere kvalificeret svar kan jeg give dig. Fortæl mig derfor gerne om din alder, hvordan din kost/livsstil er nu, hvad dit mål er og om der er særlige forhold, jeg skal kende til. Jo bedre du spørger, jo bedre kan jeg svare.

En forskel kan fx være at du beskriver hvad du spiser i råvarer og mængder og ikke bare ‘jeg spiser efter dine opskrifter’ (jeg har 1900 opskrifter her på siden og kan ikke vide, hvilke du spiser). Hvis du kender dit kulhydratindtag og dit proteindtag er det også relevant for mig at vide.

For god ordens skyld, vil jeg sige, at jeg ikke kan rådgive ved sygdom og medicin, da jeg ikke er læge. Jeg henviser til denne artikel: Keto og sygdomme


Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

1.907 kommentarer til “Spørgsmål”

Skriv en kommentar

  • Hej Connie
   Ja helt sikkert men tjek altid kulhydratindholdet på de varer, du køber. Så er du på den sikre side. En god tommelfingerregel er at kulhydratindholdet helst skal være under 5 g pr. 100 g.

   Svar
 1. Hej Jane.

  Jeg følger Keto planen eller rettere low carb, spiser efter planen men har svært ved at spise fedt og store mængder generelt. Jeg har på 3 måneder tabt 7 kg hvilket er super fedt, men den sidste måned har jeg stået stille. Meget demotiverende. Jeg har forsøgt med mere kød, mere protein, har prøvet med protein pulver men vægten rykker sig ikke. Mit mål er de sidste 6 kg, mening finder det meget svært at finde ud af hvorfor der ikke sker noget, velvidende motionen med hunden stadig er indtakt, ingen søde sager, ingen hvid brød, ingen ris, pasta og kartofler men en hel del grøntsager og bruger bl.a mandelmel og kikærtemel i vores madlavning.
  Hvor er det, at det går galt for mig?
  Marianne

  Svar
  • Hej Marianne
   Det kedelige svar er jo desværre at du spiser for mange kalorier, når vægten ikke rykker sig over en længere periode. Kunne en periode med minutiøs og ærlig vejning/logning af alt, du spiser, være en mulighed? For de fleste er det en kæmpe øjenåbner og det bliver helt tydeligt hvor de ekstra kalorier kommer fra. Og så kan man rette til derefter, så man igen opnår kalorieunderskuddet.
   Det værste er næsten at synes, man gør alt muligt og ikke få resultat. En periode med logning af maden, viser sort på hvidt hvorfor det forholder sig sådan.

   Svar
   • Hej Jane jeg ligger på knap 800-900 kalorier så det er ikke på den konto det går galt tror det manglende fedt indtag der gør det. Har nu heller ikke været i ketosen som min bedre halvdel

    Svar
    • Ok. Det er jo en myte, at vægttab kan stoppe, fordi man spiser for lidt. Fedttab stopper kun, hvis man er i energibalance. Men der er bestemt ingen grund til at spise så lidt. Det er jo mindre end hvad en 4-årig vil spise. At underspise så kraftigt er en stærk trigger for både muskeltab, næringsstofmangler og overspisning og det er bedst at undgå. Både for krop, vægt og sjæl.

     Svar
  • Jeg synes, det er langt udenfor mine kompetencer at rådgive om. Min personlige holdning og hvordan jeg ville forvalte mit eget helbred i en lignende situation er jo noget andet.

   Men måske i stedet for at sætte etiketter på kosten som LCHF, Keto osv. så kig på maden og råvarerne, der spises. Hvordan synes du en sund kost ser ud på tallerkenen?

   Svar
   • Grøntsager er sunde. Men dyrisk fedt er ikke sundt. Og slet ikke for hjertepatienter. Hvis du søger på madbanditten. Så synes jeg at det afvises. Ønsker jo ikke at gøre min mand mere syg end han er i forvejen

    Svar
   • Keto diæten er rig på farligt fedt.
    Ketodiæt bygger på en hypotese om, at kulhydrater er ekstra fedende og ønsket er derfor at tvinge kroppen til at ændre forbrændingssystem fra kulhydrat til fedtforbrænding. Sandheden er at det er fedt, der bidrager med flest kalorier pr. gram til sammenligning med kulhydrat.

    Ketodiæten er en meget restriktiv udgave af en Low Carb diæt og indholdet af kulhydrat er meget begrænset. Kulhydrater binder væske i kroppen og derfor ses der et pænt vægttab, når kulhydraterne undlades – men i starten er vægttabet primært vand.

    Ketodiæten kan ikke anbefales til hjertepatienter. Den er rig på fedt, herunder mættet fedt. Det mættede fedt fra kød, smør, fløde, creme fraiche, ost og bacon, øger kolesteroltallet og hermed risikoen for hjertesygdom.
    Saxet fra hjerteforeningen

    Svar
    • Dette viser jo meget tydeligt, at Hjerteforeningen ikke forstår Keto. Keto er en diæt, som oprindeligt er udviklet til epilepsi i 1920’erne, da man fandt ud af, at faste kunne stoppe epileptiske anfald. Men problemet med faste er jo, at før eller siden må man spise, og så snart patienterne begyndte at spise igen, kom de epileptiske anfald tilbage. Derfor havde man brug for en diæt, hvor man kunne beholde effekten fra faste, samtidig med at man spiste. Og det er den ketogene diæt. Det har intet at gøre med, om man mener at kulhydraterne er fedende (hvilket de ikke er) eller med vægttab heller. De to ting er slet ikke inde i billedet.

     Den terapeutiske ketogene diæt og den diæt, vi bruger til vægttab og livsstil er dog forskellig, idet vi spiser mere protein og flere grøntsager. At mættet fedt er farligt, er det snart kun Hjerteforeningen, der mener. Alle andre er efterhånden ret enige om, at mættet fedt er neutralt for hjertet. Men er man usikker på den del, er der jo ikke noget i vejen for bare at vælge andre fedtkilder. Det er underlig dikotomisk tænkning at gøre Keto til noget, der handler om at spise bacon, fløde og smør. Men det er jo selvfølgelig Hjerteforeningens tydelige bias, der kommer til udtryk der.

     Igen, jeg har ingen aktie i hvad du og din mand vælger. Det er mig fuldstændig uvedkommende og udenfor mine kompetencer, som jeg startede med at sige. Men hvis vi (som samfund, ikke du og jeg) skal have en kvalificeret dialog, er vi nødt til at tage den på et kvalificeret grundlag. Og ikke bare finde på ting, der passer vores verdenssyn.

     Svar
 2. Hej Jane – jeg er lige startet op på Keto i går og har købt 3 af dine bøger for at komme godt i gang.

  Umiddelbart tænker jeg ikke at man må spise Chesy vanilie skyr, jeg kan dog se at der kun er 4 gram kulhydrater pr. 100 gram skyr, så det er jo i den lave ende?

  Svar
  • Hej Tanja
   Nej det vil være et dårligt valg. Du skal bruge dine 20 g kulhydrat på grøntsager.

   Når du spiser yoghurt/skyr bruger du nemt 10-12 g kulhydrat på en portion og det vil være dårlig brug af dine meget få kulhydrater på Keto.

   Svar
 3. Hej Jane 😊
  Er helt ny i denne verden men med diagnosen Fibromyalgi vil jeg prøve denne lækre kost kan afhjælpe mig på en eller anden måde. Så tak for dette lækre univers. Har fået en kæmpe lyst til at lave ordentlig mad.

  Spørgsmål: Når du skriver tomatsovs, er det så færdig købt? Synes ikke rigtig jeg kan finde noget om det.

  Hilsen Anette.

  Svar
  • Jeg køber det som regel bare. Tit køber jeg bare de der flasker med mosede tomater. Det smager fantastisk at lave selv men hvem har lige tid til det i en travl hverdag? ;-)

   Svar
 4. Jeg har et spørgsmål omkring proteinkilder og variation.

  Jeg er hjemme fra ferie og starter på Keto i morgen. Jeg har lavet en madplan over næste uge. Når jeg lige skimmer min plan, så kan jeg se et mønster, at de størstedelen af de opskrifter, jeg har valgt, indeholder laks.
  Jeg synes jeg læste et sted på din side, at der var en grænse for, hvor meget af ens protein, der skulle komme fra fisk? Det er måske et minimum? Jeg har virkelig shoppet rundt på din hjemmeside, så jeg kan virkelig ikke huske, hvor jeg har set det, eller om det er noget, jeg har drømt? Jeg elsker laks :) Men kan få for meget af det?

  Mvh

  Alexander

  Svar
  • Åh det er et godt spørgsmål… Jeg hælder mest til at det ikke betyder det store, og at fisk som udgangspunkt er supersundt. Men produktionen af laks, særligt den norske laks fra opdræt, som det meste af den laks, vi køber er, har jo den bagside, at den er fyldt med pesticider og medicinrester. Om det er nok til at modgøre de i øvrigt sunde effekter ved laks, ved jeg ikke om jeg kan svare på… Færøsk laks er mindre problematisk. Men det er også sværere at finde og væsentlig dyrere.

   Alting vi spiser indebærer jo kompromiser, så opgaven består jo lidt i at finde det bedste kompromis. Og det er ingen let opgave i det fødevarelandskab, vi har😔

   Svar
 5. Kære Jane
  tak for en fantastisk side.

  hvad tænker du om tahin sesam-smør

  Jeg har levet på keto i 4 år – vejer ikke for meget eller for lidt.
  vil gerne skrue ned for ost ( jeg læsker det men har meget svært ved at fordøje det)
  Tahin kan jeg ret godt lide – som dressing eller “pålæg” på spidskål . Er fedtet ok?

  kærlig hilsen k

  Svar
  • Jeg synes, tahin er super (og lækkert :)). Jeg ville måske ikke gøre den til min primære fedtkilde men jeg synes, den er fin at bruge❤️

   Svar
 6. Hej Jane,
  Jeg har været på keto i cirka 5 uger, og går nærmest ikke på toiletet andet end at tisse.
  Men jeg føler mig ikke forstoppet.

  Er det normalt?

  Svar
  • Hej Mads
   Godt spørgsmål. Jeg hælder mest til nej, det er ikke normalt. Altså det er normalt nok at maven lige skal vænne sig til den nye kost, men efter fem uger synes jeg, det burde være på plads.
   Keto er jo en ‘low waste’ kost, og det vil give mindre affald og jeg plejer derfor også at have aspektet med, om man reelt føler sig forstoppet med. Og det gør det jo lidt sværere i dit tilfælde. Men jeg synes måske alligevel, man helst skal gå på toilettet dagligt eller i hvert fald hver anden dag.

   Spiser du kød-og-grøntsager-keto eller bulletproof-coffee-fedt-Keto?
   Og har du læst min artikel om Keto og forstoppelse? Den er til PLUS-medlemmer men kan læses gratis i prøveperioden.

   Svar
   • Jeg spiser keto pandekager med skinke og ost morgen og frokost. Og til aftensmad kød og grøntsager. Alt sammen fra dine bøger.

    Svar
    • Megafedt!👏🏼 D-vitamin og magnesium synes jeg er næsten obligatoriske uanset hvilken kost du spiser. Dem tager jeg også. Kalk-tilskud har nogle lidt kedelig risici bundet til sig (øget risiko for hjertekarsygdom), så den ville jeg hellere prøve at stille gennem kosten.

     Svar
 7. Hej Jane!

  Allerførst vil jeg lige nævne, at jeg godt er klar over, at du ikke er læge og heller ikke påstår du er – bare så det er på plads.

  Derefter – jeg har fået taget blod- og urinprøver. Lægen var – forventelig – ikke tilfreds med kolesterol. Vi fik en snak om det ud fra det du har skrevet i artikler. Alt i alt så det okay ud.

  Men, han siger, at urinprøverne viser, at nyrerne skiller sig af med protein. Jeg husker det som om han sagde “for meget” protein. Det bekymrer ham så meget, at jeg skal til en nefrolog og have set på dem.

  Jeg har læst i dine artikler angående salt, at når jeg er på keto så udskiller nyrerne mere salt/væske grundet det lave insulinniveau. Kan det være dette, der giver ham indtrykket af det her med protein og nyrer? Er der en sammenhang jeg ikke kan finde info om, men som du kender til ?

  Mange hilsner
  May Britt

  Svar
  • Hej May Britt
   Uden at kende detaljer om hverken din kost, livsstil, øvrige helbredstilstand eller blodprøver vil jeg sige, at det ikke er usædvanligt at kreatinintallet kan være udenfor normalen. Det har typisk med med mild dehydrering at gøre, hvilket mange på Keto oplever, hvis der ikke er styr på salt- og mineralindtag. Men det kan også være en indikation af, at du spiser nok protein, hvilket størstedelen af alle mennesker ikke gør.

   Fint at få det undersøgt. Hvis det interesserer dig, kan du altid bagefter overveje at få tage en ny test om nogle måneder, hvor du i dagene op til prøven nedsætter proteinindtag, holder pause fra træning, ikke tager kreatintilskud osv. og tester derefter. Det vil fortælle dig om de skæve markører er patologiske eller om de bare er en helt normal og forventelig respons på din kost.

   Det vil være mit bud :)

   Svar
   • Ah, netop kreatininresultaterne har udråbstegn i prøveresultaterne – jeg vidste ikke, at det var dette det indikerer. Spændende!

    Jeg spiser i hvert fald rigelig protein, og følger dine anbefalinger med salt. Jeg vil bede om en ny test om nogle måneder, og følge det du skriver og se.

    Tusind tak!

    Hilsen
    May Britt

    Svar
 8. Jeg følger dig med stor interesse og har gjort det i mange år.

  Jeg kan se at du efterhånden har en del opskrifter, hvor du bruger Airfryer.
  Jeg har været lidt skeptisk if. til PFAS stofferne.
  Hvad tænker du om dette – jeg synes jo det er en smart opfindelsen og jeg har søgt efter Airfryers uden PFAS – men uden held.

  Fortsat god dag til dig.

  Mvh Inge Merethe Andersen

  Svar
  • Hej Inge Merethe
   Det lever jeg i lykkelig uvidenhed om. Med det mener jeg, at jeg ikke har undersøgt det og ikke bruger tid på at bekymre mig om det. Det gælder min airfryer, mine stegepander, mit vaffeljern og alt det andet køkkenudstyr jeg bruger.

   Det er ikke fordi jeg ikke synes, det er forfærdeligt som PFAS har invaderet vores liv på alle fronter. Det er bare en måde at forsøge at leve et så stressfrit og bekymringsfrit liv som muligt.

   Jeg vil i stedet anbefale dig at kontakte producenten. De må kunne give dig det bedste svar :)

   Svar
 9. Hej
  Har læst den nemmeste keto kostplan.
  Når der står najonæse og pesto er det ok at købe dem i supermarkedet?
  Eller skal de laves fra bunden?

  Hvordan ved jeg om en opskrift du sender på mail er keto og kan bruges til vægttab eller lowcarb?
  Vh Tine

  Svar
  • Hej Tine
   Ja, jeg synes det er super at købe mayonnaise og pesto. Ved mayonnaise ville jeg gå efter en lavet på rapsolie og med pesto rigtig gerne en lavet på olivenolie (de er lidt dyrere med det er penge godt givet ud, efter min mening).

   Det er ikke opskrifterne, der er enten Low Carb eller Keto. Din kost er Low Carb, hvis den indeholder max 100 g kulhydrat om dagen og den er Keto, hvis den indeholder max 20 g. Så det er med de briller på, du skal sammensætte kosten og på den måde du skal tænke det. Rent lavpraktisk kan du kigge på kulhydratindholdet i opskrifterne her på siden (det står nederst i opskriften) og her skal du så helst lande på max 20 g over hele dagen. For mig lander det tit sådan at min morgenmad indeholder 0-3 g kulhydrat, min frokost 5-8, hvilket efterlader 10-12 g til aftenmåltidet.

   Håber det giver mening :)

   Svar
 10. Kære Jane
  Jeg skal på mit livs anden keto, var sidste år på samme tid, og det gik strålende.
  I mellemtiden er jeg jo blevet fanget ind af det her: KÅL!!
  Og så kommer jeg – her midt i min kål-tallerken (med andet også, naturligvis: en hakkebøf og ½ avocado) til at tænke på..:
  En af idéerne med keto er vel, at man “løber ud for brændstof” (kulhydrat) og derfor opøver evnen til at skifte over til fedtforbrænding, altså forbrænder af det fedt, man indtager, eller det, som har anbragt sig på maven ;-)
  En af kåls forcer er jo, at det er svært for kroppen at nå ind til kulhydraterne, så de frigives langsomt, efterhånden som kålen bevæger sig ned igennem fordøjelsessystemet.
  Er det så lidt no-go med (for meget) kål, imens man er på keto??
  (Jeg skal bare være på det i 3 måneder, hvorefter jeg skifter over til LCHF, altså den med lidt mere “loose” forhold til kulhydrater, måske omkring 50 g om dagen. Så jeg kan godt neddrosle kål og så gå all in om 3 mdr.).
  Tak fra June :-)

  Svar
  • Det er både et godt og svært spørgsmål. Der er både en individuel faktor i det og rigtig meget også en faktor i hvad målet med kostinterventionen er. Og om man bruger rette værktøj til det mål. Og det er jo allerede et lidt kryptisk svar😅

   Overordnet vil jeg sige (tror jeg):
   1) Ift. Keto er de max 20 g kulhydrat vigtigt – uanset herkomst
   2) jeg har virkelig svært ved at komme på et formål, hvor ‘for meget kål’ skulle udgøre et problem

   Men ellers synes jeg, at 3 måneder jo er ganske lang tid, så kunne det være en mulighed at teste begge dele i en kortere afgrænset periode og se hvad du synes giver mest effekt for det, du ønsker at opnå med det?

   Svar
   • Kære Jane

    Mange tak for reflekterende og vist (viist) svar! Ja, den er lidt kryptisk.. :-) (Sidste år var min keto-periode af terapeutisk art – “ordineret” af min kinesiolog. I år er den af kosmetisk art – på trods af LCHF (men måske et lidt for løst forhold til is samt flødeskum med sødemiddel, kun når vi er i sommerhuset) kom denne her bulende mave snigende, dag for dag, men jeg kan jo mærke tydelig forskel på det tøj, som jeg vitterligt var ved at tabe, og som nu pludselig ikke føltes behageligt, så jeg tænkte, at en keto-periode med nedsat mængde kulhydrat samt et strikst forhold til enhver form for kulhydrater, også det ene stykke 85 % mørk chokolade efter frokost, ville få maven til at bevæge sig den rette vej igen).

    Jeg har besluttet mig for at neddrosle mængden af kål – og i større grad fokusere på spidskål med det lave KH-indhold. Og så gav du mig lige en fantastisk idé: Jamen hvorfor køre keto i 3 mdr., når jeg bare kan gøre det i 2 mdr.? 2 måneder er måske fint til min mave-formindskelse :-)

    Næste år – for jeg tænker, at det bliver en årlig “justering” af min krop – starter jeg i oktober i stedet for september, hvor drivhuset bugner (læs: BUGNER) af de lækreste små tomater, som jeg jo kun spiser lidt af om dagen – til glæde for børn/svigerbørn/børnebørn.

    Også fin idé at afprøve begge modeller: Kål i de normale mængder. Kål neddroslet. Og kål i meget begrænsede mængder. Jeg skal nok få indhentet den årlige kål-mængde..

    No reply til dette :-)) Kh June

    Svar