Spis slik hver dag med de nye kostråd!


I dag kan man læse i Politiken, at vores nye kostråd får kritik for at ligne en slankekur, og det er helt galt grebet an, mener en række professionelle, der til dagligt beskæftiger sig med danskernes spisekultur.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevarestyrelsen har lavet et forslag til en uges menuplan, og den er selvfølgelig fuld af fuldkorn og magre mejeriprodukter, men jeg må indrømme, at det ikke lige var slankekur, der faldt mig først i øjnene.

Nu skal man jo vare sine ord, når man taler om vores kostråd, så jeg vil starte med at fortælle, hvordan det ville gå MIG, hvis jeg spiste efter denne model. Udover de problemer, jeg ville have med min mave i form af dårlig fordøjelse og oppustethed, ville denne kostmodel sende mig direkte i slikskålen hver eneste eftermiddag.

Måske er det i en erkendelse af det, at der i kostplanen er gjort plads til “lidt sødt” hver dag.

Og det er egentlig det, jeg synes, er mest tosset.

Jeg kan sagtens forstå, at der kan være idé i at gøre plads til lidt ekstra godt i weekenden men ligefrem på daglig basis? Det, synes jeg, er helt hen i vejret!

Selvom jeg kan være uenig med Fødevarestyrelsen om, hvad der er sund mad, så troede jeg da faktisk, vi var enige om, at slik og kage ikke er sund mad.

Og at kostrådene som udgangspunkt skal fortælle danskerne, hvad der er sundt. Måske har jeg misset et memo et sted.

På den kostplan, som kan tjene til inspiration, når man følger de nye kostråd, er der “gjort plads” (i kalorieregnskabet, formoder jeg) til slik, sodavand eller kage hver dag. 

Mandagens menu er taget fra pjecen Lev Sundere – Følg Kostrådene,* som giver inspiration til alle ugens måltider.

Pjecen er lavet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevarestyrelsen.

I pjecen står der, at man ved at følge kostrådene kan forebygge en lang række livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og kræft.

Jeg har ikke tidligere stødt på, at man kan forebygge disse livsstilssygdomme med en halv liter cola om dagen!

Og der er plads til “lidt af det hele”, som de skriver. Jeg har plukket forslagene ud her:

Mandag: ½ liter sodavand

Tirsdag: 1 stykke formkage (50 g)

Onsdag: 4-5 småkager (40 g)

Torsdag: 60 g slik

Fredag: 40 g chokolade

Lørdag: 1 skål flødeis (110 g)

Søndag: 1 skål popcorn (45 g)

Det er vel i omegnen af 200 g sukker lige der!

Og så har vi ikke talt alt det sukker med, der er i den “rigtige mad”. Jeg er jo som bekendt i den sukkerforskrækkede ende, men det lyder altså af en hel del i mine ører.

Samtidig synes jeg, det er mange kalorier at bruge på sukker. Samlet over ugen kigger vi her på 14-1500 kcal, og det er immervæk en del mættende, rigtig mad, der kunne fås for de penge.

Jeg er helt med på, at det jo selvfølgelig er frivilligt, om man vil supplere sin daglige kost med en pose slik eller en halv liter sodavand, men det er et kors for min forstand, at man ligefrem fra myndighedernes side viser, hvordan man kan gøre det og samtidig udtaler, at det kan forebygge livsstilssygdomme. Der er et eller andet, der slet ikke stemmer her!

*Pjecen er sidenhen blevet fjernet fra siden, så med de positive briller på kan vi vælge at tolke det, som at de indså at det sgu ikke var helt gennemtænkt med den madplan.

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

50 kommentarer til “Spis slik hver dag med de nye kostråd!”

Skriv en kommentar

 1. Jeg bliver simpelhen nødt til at melde mig på modstanderholdet her!!! Man kunne skrive at der er plads til lidt sødt ind imellem, men at det ikke er noget man anbefaler på daglig basis… nu lyder det jo som om at dem som ikke får søde sager til daglig, bør overveje at tilføje det!!! Grotesk!
  Ja, det kan godt være at det er blevet helt almindeligt at diske op med kage og sodavand alle årets dage, men sådan har det langt fra altid været, og jeg synes man burde stræbe efter at vende tilbage til dengang der var forskel på hverdag og fest, fremfor at anbefale at starte en fest hver dag… for det er sgu det der sker her!! Hatten af for alle som kan spise ‘lidt’ hver dag – men det er jo ikke dem der har brug for råd og vejledning – det er tvætimod dem som har problemer! Hvor er det trist!

  Svar
 2. Okay, normalt er vi meget uenige, fordi jeg har det svært med at det herinde fremstår som om ALLE vil få det bedre uden fuldkorn og kulhydrater, når en del af os faktisk har afprøvet både LCHF og “almindelig sund fuldkornskost” og trives bedst, er slankest og sundest på den sidste, men lige her er jeg fandeme enig.
  Man skal ikke spise slik hver dag. Har man brug for at tage på i vægt skal gøre det vha. øget fedstof og generelt kcal-indtag. Og skal man holde vægten kan man begrænse slikket til weekenden. Helt tosset

  Svar
 3. Tak Jane for at tage en rigtig vigtig og yderst relevant emne op…..jeg bliver altså nødt til at sige at jeg er fuldstændig enig med dig. Ikke alle mennesker egner sig til at spise LCHF, vi er alle forskellige og kører på lidt forskelligt brændstof…..men de nye kostråd og denne ny menuplan er altså helt hen i vejret!!!
  Må indrømme at jeg bliver noget forarvet og meget sørgelig til mode at de forskellige styrrelser ikke har mere situationsfornemmelse…….vi har brug for nogle vejledninger hvor vi ikke er i tvivl om hvad der er sundt og hvad der er usundt. Hvor formkage og sodavand ikke er hvermandseje. Hvor barren ikke er for høj men bestemt heller ikke for lav. Det er som at sige….nå ja her i Danmark kan vi alligevel ikke overholde at spise sundt, varieret og undgå for meget unødig sukker…så siger vi da bare at det er OK…så kan alle være med og føle at de spiser efter anbefalingerne og derved undgå dårlig samvittighed.
  Som sygeplejerske og kostvejleder ser jeg daglige eksempler på hvad ovenstående kostråd kan gøre ved folk……og jeg kan fortælle at det sjældent er nogle kønne syn. Jeg synes det er direkte pinlig at vi ikke tager befolkningens snuhed mere alvorlig….

  Svar
 4. Jeg synes ikke, at en halv liter cola har noget som helst med måde at gøre?
  Desuden, så mener JEG at den slags kostråd taler til laveste fællesnævner (og det bliver jeg nok ikke populær på at sige, jeg ved det godt, men politisk korrekthed kan jeg gemme til min egen blog ;) ). Og det farlige ved det, mener jeg er, at mange vil læse det de gerne vil læse. Hvis man kan drikke en halv liter cola den ene dag og spise kage den anden dag, så pludselig bliver det til begge dele på en dag.
  Og det er jo for pokker (imo) de der skide havregryn med minimælk der gør, at man netop spiser det slik hver dag!! Så hvis man starter dagen på den måde, og fortsætter i den retning, så er det da klart, at man kun kan overleve, hvis man får sin halve liter cola.
  Jeg aner ikke noget om, om lchf er godt for alle, men jeg synes virkelig ikke, at den der kostplan favner ret bredt, og da slet ikke til dem, som de gerne vil ramme.
  Jeg synes, den kostplan er helt hul i hovedet. Måske den passer til nogle, og gør nogle glade, men jeg vil vove at påstå (ud fra egne og mange andres erfaringer) at det er en lille del af befolkningen der kan leve godt og sundt på den måde, og slet ikke den gennemsnitlige dansker, som vel er det, de er ude på?
  Peace out….

  Svar
 5. Jeg har ikke læst alle kommentarerne, så jeg beklager hvis jeg gentager noget.

  Jeg er enig i at det er hul i hovedet med den anbefaling. Jeg synes jeg spiser for meget slik, og jeg spiser mindre end det der.

  Noget andet jeg synes er at kostrådene lugter alt for meget af at alle er ens. Synes virkelig det kunne klæde Fødevarestyrelsen at opfordre os til at mærke efter. Spis varieret, masser af grønt og MÆRK EFTER. Nogle mennesker stortrives på den kost de anbefaler der, andre har godt af at skære ned på kulhydrater osv. Har du tit mavekneb, føler du dig træt hele tiden osv., så kan løsningen findes i din kost. DET synes jeg de skulle vægte højere. Lige nu er det bare “Spis sådan her, så er alt godt”.

  Og hvis vi skal tale til den sukkerafhængige dansker så fyr op for nogle sunde alternative til hverdagens “snacks”. Smoothies, milkshakes, sunde pandekager, dadelkugler osv.

  Svar