Sådan spiser du Keto til julefrokosten


Det er blevet julefrokostsæson og i denne artikel vil jeg hjælpe dig med, hvordan du tager gode Keto-valg til julefrokosten.

Slutningen på året er legendarisk for sin evne til at køre de sunde nye vaner fuldstændig af sporet. Det starter med mørket og regnen, fortsætter ud i de mange julefrokoster, der begynder at nærme sig og når decembers stress og overflod af søde sager rammer, føles det helt umuligt at undgå at smide det hele på gulvet.

Men lad os i år prøve at sørge for, at det ikke sker, så du kan slippe for følelsen af at skulle starte forfra efter nytår.

Et par ord om Keto og julefrokoster

Det første, jeg synes, man skal gøre, når man skal igennem sociale situationer med Keto er at acceptere et lidt løsere greb. At holde kulhydratindtaget så lavt som 20 g er virkelig svært på de dage, men selv hvis giver dig selv lidt løsere line den dag og lander på måske 40-50 g, er det så sørme længder bedre end at sige f*** det og lande på 3-400 g kulhydrat. Det er både bedre på dagen og det er meget bedre for din evne til at bounce tilbage næste dag.

At give sig selv lidt ekstra line betyder ikke at spise risalamande, fordi ‘det jo mest består af flødeskum’ eller nougat, ‘fordi det jo teknisk set engang har set en hasselnød’. I’m sorry, men nej. Dette er misbrugshjernen, der taler. Det betyder derimod, at du ser igennem fingre med, at frikadellerne er lavet med mel og at der kan være lidt sukker i rødkålen eller i lagen, som sildene har ligget i. Eller hvor du nu trækker grænsen.

Samtidig kan det være en god idé her at trække på skuldrene over kalorierne og hellere sigte efter at lykke med at holde kulhydratindtaget så lavt som muligt.

Gode Keto valg til julefrokosten

Julefrokostbordet er ofte fuld af gode Keto-valg. Den klassiske julefrokost er fyldt med kød og det er det, du vil fokusere på at putte på tallerkenen.

Flæskesteg, æg, rejer, røget laks, mørbradbøffer, frikadeller, leverpostej og oste er alle gode kendinge på det danske julefrokostbord og det er disse, du vil fylde din tallerken med.

Jo renere kød, jo bedre. Frikadellerne og leverpostejen udgør de kulhydrattungeste af disse, så lad evt. ikke dem fylde hele tallerkenen. Er der noget paneret på menuen som fx paneret fiskefilet, lader du den ligge tilbage.

Er der noget grønt, tager du det. Er der en frisk salat eller en kålsalat, er du heldig, men ellers kan du strippe rejefadet for salatblade. Bare for syns skyld. Det er det, vi kalder ‘alibigrønt’. Du kan også vælge at acceptere lidt sukker i rødkålen til flæskestegen. Men se den som pynt eller smagsgiver og ikke som grøntsagskilde.

Når det bliver tid til dessert, takker du høfligt nej og går ombord i ostebordet i stedet.

Alkohol

Alkohol kan indeholde skjulte kulhydrater, og det gælder jo alletiders favoritjulefrokostdrik øllen. En enkelt flaskeøl vil give dig ca. 10 g kulhydrat, hvilket jo er halvdelen af dit Keto-indtag for den dag. Kan du i stedet finde et glas vin, vil det være et bedre valg (2-3 g kulhydrat pr. glas). Snaps tror jeg ikke indeholder kulhydrat overhovedet (men det har jo helt andre følgevirkninger).

Alkohol udgør en risiko for din impulskontrol, og det er mere sandsynligt, at du siger f*** den Keto-kost, hvis du hælder godt med alkohol på. Det er også værd at vide, at alkohol i ketose slår op til 5 gange hårdere end ellers, så du risikerer at blive meget fuld og syg, selvom du ikke drikker mere, end du plejer. Så vær forsigtig med alkoholen, hvis du vælger at drikke.

At fravælge alkohol bliver heldigvis mere og mere socialt acceptabelt og det vil selvfølgelig også være et godt valg her.

Se også disse 10 tips til den årlige firmajulefrokost

Hav en plan for næste dag

Det er intet problem at afvige fra sin Keto-kost til et enkelt måltid, men det er vigtigt, at du har en plan for næste dag, og at du accepterer, at du er 100% tilbage på sporet dagen efter. Ellers bliver det lynhurtigt en glidebane, hvor du dag for dag spiser flere og flere kulhydrater, indtil bukserne igen strammer og du synes, det hele er håbløst.

Så vil du gerne nyde friheden til julefrokosten, er din opgave at sørge for, at du har en solid plan til næste dag. Med det mener jeg, at du planlægger fuldstændigt præcist, hvad du vil spise de kommende dage, og det skal ikke være noget med ekstrem kalorierestriktion, fordi du vil kompensere for at have spist for meget. Spis godt med protein og spis hellere for meget end for lidt. Om et par dage, når du føler dig stabil igen, kan du forsigtigt sænke kalorieindtaget, hvis dit mål er vægttab.

Brug måltidsforslagene fra Keto kostplanen, hvis du har brug for noget at støtte dig til.

Dette er opskriften på, hvordan du kommer igennem julefrokostsæsonen på Keto. Håber, det kan hjælpe dig til at komme godt igennem uden at smide alt det gode arbejde på gulvet.

Skal du selv holde julefrokost?

Så har jeg samlet en dejlig Keto-venlig julefrokostmenu, som du kan se lige her: Julefrokost menu à la Madbanditten

Spis Keto til julefrokosten

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

  • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
  • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
  • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
  • færdige madplaner, jeg laver
  • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
  • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
  • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Sådan spiser du Keto til julefrokosten”

Skriv en kommentar