Sparemåned: Udfordring til uge 1


Det er d. 1. marts, og det er nu officielt forår. Jeg er ligeglad med, at DMI varsler frostgrader lige om lidt, for der er lyst om morgenen kl. 7, når jeg cykler hjemmefra og igen kl. 16, når jeg henter børn, og det giver mig 1½ times mere lys hver dag end for en måned siden (altså hvis jeg ser bort fra, at jeg for en måned siden var i Thailand, hvor solen bragede ned i ansigtet på mig dagen lang). Foråret er på vej, og det er altid godt.

 

Foråret er også en tid, hvor man får lyst til at forny sig efter en vinter, hvor man (måske) har været gået lidt i hi. Lidt for meget mormortæppe på sofaen om aftenen og lidt for meget chokolade. Ja, jeg nævner ingen navne her, det er rent hypotetisk stillet op! Foråret er også en tid, hvor butikkerne pludselig bugner af lækre forårsvarer, og hvor fedt ville det ikke lige være, hvis man faktisk havde råd til at købe noget af det. Så i marts måned skal vi forsøge at spare!

 

Udfordringen er delt op på ugebasis, og da det er nemmest, at vi kører mandag-søndag, starter udfordringen først på mandag. Men jeg vil gerne allerede nu løfte sløret for den første uges udfordring.

 

Uge 1: Tøm køkkenskabe, køleskab og fryser
Hvis du er bare lidt som jeg, har du skabe, skuffer og fryser, der bugner af madvarer. Dem skal vi have tyndet lidt ud i, så udfordringen den første uge består i at købe mindst muligt nyt mad ind. Det er altså nu, vi skal være kreative med frostgrøntsagerne, konservesdåserne og alt det gode, der gemmer sig i fryseren, men som vi for længst havde glemt alt om. Personligt er jeg god til at fryse rester ned, men knap så god til at skrive på pakkerne, hvad de indeholder, så ugen kan nemt komme til at byde på nogle uventede måltidssammensætninger hjemme hos mig. Selvom vi skal tømme ud, er det dog ikke meningen, at vi skal spise dårlig mad og lave måltider bestående af pasta ad libitum, bare fordi det ligger der og fylder i skuffen. Vi skal stadig spise sundt og godt, vi skal bare have gjort lidt op med al den overflod og lade være med at købe nyt, når vi har masser derhjemme! I ugens løb skal du desuden samle dine kvitteringer for madindkøb, og det samlede beløb for ugen skal offentliggøres om søndagen (altså d. 11. marts).

 

Hvem er med? Kom nu, der er penge at spare her!

 

 

 

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

22 kommentarer til “Sparemåned: Udfordring til uge 1”

 1. Sjovt jeg lige skulle falde over det her indlæg. Det er gået op for mig i den sidste tid, at jeg hamstrer mad, at jeg er bange for at løbe tør!! Så jeg har den sidste uge udfordrere mig selv til at handle på en helt anden måde, og jeg vil tro jeg har handlet for 30% mindre end jeg plejer. Jeg vil gerne gøre et forsøg med bonnerne i næste uge, for jeg ville alligevel fortsætte i samme stil som nu. Jeg trænger nemlig også til fornyelse :)

  Svar
  • Jeg har også i den grad et hamstringsgen, når det kommer til mad. F.eks. for jeg ud og fyldte køleskabet helt til randen i dag, fordi udfordringen reelt starter i morgen. Tsk tsk… Der kan vist kun komme noget godt ud af at blive mere bevidst på det her område.

   Svar
 2. Jeg synes, at det er en super idé og udfordring og vil også gerne deltage. Jeg har “tyvstartet” lidt og lovet mig selv, at jeg i hele marts måned vil gemme bonner og virkelig overveje mine indkøb. Det skal blive sjovt og følge med i, hvordan vi alle sammen klarer os :)

  Svar
  • Skønt Lisbeth. Jeg tror nok, der kan komme en øjenåbner eller to. Eller måske vil det øgede fokus i sig selv gøre, at man bruger færre penge. Det håber jeg…

   Svar
 3. Jeg kan forøvrigt fortælle at vi 2 halvvoksne ;) før jeg blev abejdsløs brugte ca 4000-5000 kr på mad, vin og shampoo og vaskepulver mm.
  – det meste var øko eller højkvalitet.
  Efter jeg er røget på dagpenge -har vi brugt alt mellem 1000 og 3000 kr.pr måned ( I januar dog kun 500 kr fordi vi spiste fuldstænidgt i bunf- fed fornemmlse btw – men en anelse angstprovokerende :)
  Jeg har sindsygt svært ved at holde den på 2000 kr som ellers er mit budget og det er på trods af at jeg har skåret en del ned på øko :( og vi har spist mere vegetarisk/ og stivelsesbaseret,

  Svar
  • Det passer jo fint med min fornemmelse om at vores madbudget pt. svømmer mellem 8-10.000. Fåårk, det er mange penge. Tænk, hvis man kunne nedbringe det til fx 6000. Det synes jeg ville være temmelig tilfredsstillende. Særligt nu hvor SKAT synes, at jeg skal give dem endnu flere penge. Suuuuk… :-(

   Svar
 4. Jamen så springer jeg lige med her.
  Vi er 2 voksne, som er alt for dygtige til at overbevise hinanden om alt de lækre sager vi altid har behov for. Og det der med at småspise ude kan sagtens ske flere gange i ugen. Men nu skal det være slut.
  Og hvad alle de sparede penge skal bruges til? Ny kloaksystem.

  Svar
  • Yay, the more the merrier. Og nyt kloaksystem… lyder som en spændende investering. Herhjemme er sommerferien sat på hold til fordel for et nyt badeværelse og en karnap, der skal rives ned og bygges op på ny. Gaaaah… :(

   Svar
 5. Count me in ;-)
  Jeg satser på, at lave en ‘as is’ på februar i weekenden, for jeg har bonnerne liggende – meeen… det er jo et større arbejde. Glæder mig til at se resultatet og gemmer helt sikkert dem for den kommende uge og kommer med resultatet.
  Tænker lige, vi snakker kun madvarer, ikke? (Du nævner også husholdningsvarer, men holder vi ikke dem udenfor?)
  Ih, glæder mig til resultaterne og fed udfordring.
  – frk. sveske

  Svar
  • Du har ret, Sveske. Kun mad. Evt. med en option på helsekostvarer (av av av!). Og hvor er du god, at du allerede har samlet bon’er. Det har jeg ikke turdet!

   Svar
 6. Vi er faktisk ret gode til at spise ud i skabe og skuffer *pudser glorien* – to voksne på SU + børn = en nødvendighed at være obs på sit madforbrug! Men jeg er med på den med at samle boner, det kunne da nok være “sjovt” at se, hvor meget vi egentlig bruger! Game on ;)

  Svar
  • Vi er desværre kun gode til det i tanken. Så snart det kommer til praksis, halter det voldsomt. Til gengæld smider vi sjældent mad ud. Men vi køber for dyrt ind, det er helt sikkert…

   Svar
 7. Jeg er in!
  Vi trænger til at få ryddet ud (og til at spare penge) og så vil jeg egentlig gerne vide, hvad vi kan leve for, sådan uden at gå alt for meget på kompromis :)

  Svar
  • You’re in! Og jeg er også ret nysgerrig efter hvad der er at spare. Mad – og husholdningsvarer – er vores største udskrivning. Langt over institutionspladser til to børn og den slags nødvendigheder :-/

   Svar
 8. Count me in, trænger i den grad til at få ryddet ud i fryser og skabe, og syntes også vores madbudget er ALT for højt. Og det er da vist også på tide jeg får gjort noget ved sidste sommers bær-høst, som stadig ligger i fryseren :-)

  Svar
  • Yes! Jeg gruer også for det med at samle bon’er. Principielt burde udfordringen jo have startet med at identificere “as is”. Altså hvordan står det til nu? Hvor mange penge bruger vi lige nu? For at have noget at sammenligne med i enden. Men nu sprang vi så direkte ud i det. Fra mandag, ikke? ;-)

   Svar
 9. Kan desværre ikke tømme skuffer og fryser
  for det har vi gjort i januar og februar -så fryseren indeholder i skrivende stund;
  1 pose ærter, blåbær og grønne bønner samt 2 pakker smør :)
  Men sikke en god ide :)
  Vi spiser stadigvæk sparemad -og en hel del mere rodfrugter end normalt…
  Spisekammeret er næsten tomt for sære ting som havde forputtet sig-så lidt godt er der kommet ud af det :)

  Svar
  • Jeg tænkte godt på dig, som allerede tidligere havde skrevet om at tømme skabe. Jeg fandt en hel and og en kæmpe flæskesteg i vores fjern-fryser (jow jow, sådan en har vi nemlig), så vi afgår nok ikke lige ved sultedøden lige foreløbigt. Men en hel and? Shit…

   Svar