Spændende sundhedsbøger


I min ferie læste jeg helt bevidst ikke sundhedsbøger. Det var vigtigt for mig lige at få renset hovedet. I stedet læste jeg Divergent-serien. Mand, nogle spændende bøger! Jeg er totalt sucker for teen-lit og har inden da gennemtrævlet Twilight sagaen og Hunger Games.

I løbet af sommeren er det dog alligevel lykkes mig at komme igennem en række amerikanske sundhedsbøger. Det er altid lidt skægt at læse amerikanske sundhedsbøger. Mange af dem er meget bombastiske i deres retorik, og der åbnes sjældent op for, at der findes andre svar end det svar, netop de har fundet. Well, hvis man sorterer det fra, er der til gengæld god inspiration at finde. Andre af dem er mere afdæmpede i deres facon og det passer lidt bedre til mit temperament.

Uanset, så er dette et udpluk af de sundhedsbøger, der har fundet vej til min boghylde her over sommeren.

Death by Food Pyramid – Denise Minger
Måske kender du Denise Minger fra hendes blog RawfoodSOS , hvor hun dissekerer diverse studier og undersøgelser. I Death by Food Pyramid er det de amerikanske kostråd, der står for skud. Her gennemgår hun specifikt de undersøgelser, der skulle vise, at mættet fedt var farligt og de, som påstod at vise, at planteolier var vejen direkte til den hellige gral. Samtidig er hun inde over industrien og deres interesser i kostråd, der gør folk tykke og syge, og hvilken katastrofal effekt det har haft på amerikanernes helbred. Denise Minger går som altid grundigt til værks, og det er på en gang tung og fornøjelig læsning.

Grain Brain – Dr. David Perlmutter
Som overskriften lyder går denne bog hele vejen i at beskrive, hvordan gluten og kulhydrater ødelægger hjernen og kan føre til sygdomme som demens (hjernens sukkersyge), ADHD, angst, hovedpiner, depression etc.

Your Personal Paleo Diet – Chris Kesser
Jeg kan bare virkelig godt lide Chris Kesser. Han er saglig og mere rolig i sin retorik end nogle af de andre og også langt mere åben overfor tanken om, at sundhed er en individuel sag. Og det er det, som denne bog handler om. Nemlig at finde vejen til den kost, der er sundest FOR DIG. Konceptet er en anelese Whole30-agtigt. Tag problematiske madvarer bort og genintroducer dem en efter en og se, hvordan du reagerer. Det er real food, når det er bedst, og det er spændende og motiverende læsning.

The Paleo Solution – Robb Wolf
Dette er en slags paleo-grundbog, og den gennemgår hele rækken af grunde til, at vi skal spise en mere naturlig kost. Robb Wolf serverer den tunge teori på en letforståelig måde og med en pæn del humor. Fx hedder kapitlet, hvor han gennemgår, hvorfor det er på tide at forkaste idéen om den fedtfattige livsstil: Fat: Have a seat. This may take a while. 

Why Stomach Acid is Good for you – Jonathan V. Wright, M.D. & Lane Lenard, Ph.D
Nogle af os synes, at mavesyre er så spændende et emne, at vi gerne læser en hel bog om det! Jeg medgiver, at vi muligvis er få! Denne bog gennemgår, hvordan mange, der behandles for for meget mavesyre i virkeligheden har for lidt, og hvordan det er katastrofalt for deres helbred. Mavesyre er en alvorlig sag. Har du ikke nok af det, vil din nedbrydning af maden og dit næringsoptag ikke være komplet.

Digestive Health With Real Food – Aglaée Jacob
Dette er en kogebog i “allergigenren”. Den giver idéer til antiinflammatorisk madlavning uden gluten, mejeriprodukter, æg, FODMAPS og hvad vi ellers skulle ønske at undgå i vores kost. Fx laver hun en morgengrød på blomkål, og jeg siger jer, jeg går og tager tilløb til at prøve den. Når jeg gør, bliver I de første, der hører om det.

Amerikanske sundhedsbøger

I øjeblikket læser jeg KETO-CLARITY af den amerikanske sundhedsblogger Jimmy Moore (også forfatter til Cholesterol Clarity – opgør med kolesterolmyten). KETO-CLARITY handler om, hvordan man kan tage sin LCHF-kost til helt nye niveauer ved at lade kroppen gå i ketose (nutritional ketosis). Jimmy Moore gjorde sig selv til prøvekanin og spiste ketogen (striks) LCHF i et helt år, imens han dagligt målte ketoner og blodsukker. I løbet af det år forbedrede han sit helbred drastisk: gik ned i vægt, fik mere tonede muskler, fik bedre koncentration og skarphed, bedre søvn, bedre hud, forbedrede alle sine blodværdier. Selvom vi befinder os i ekstremerne her, er det interessant og tankevækkende læsning.

linje.png

Indlægget indeholder affiliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik

 

Brug for en hjælpende hånd med vægttab?

Prøv min fleksible Keto kostplan. Den er nem og realistisk, selv i en travl hverdag.

Se kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

24 kommentarer til “Spændende sundhedsbøger”

Skriv en kommentar

  1. Hej igen :)
    Hvis det ikke er alt for besværligt må du meget gerne skrive webadressen på helsekosten med HCL kapslerne… Jeg har nu samlet mod til at prøve dem, men de er lige lidt sværere at finde frem til end jeg havde håbet på – eller også er jeg bare ikke vant til at finde kosttilskud på udenlandske hjemmesider! ;) Så vidt jeg kan forstå skal de også indeholde pepsin – er der andet man skal være særligt opmærksom på?
    Varme hilsner herfra

    Svar
  2. Hej Jane

    Tak for en herlig blog. Min kæreste har arveligt forhøjet kolesterol, og jeg vil derfor gerne lære noget mere om hele kolesterol problematikken, for er noget forvirret om hvad der er op og ned. Er det så Jimmy Moores Cholesterol Clarity du ville anbefale? Eller er der andre der er bedre/som du også synes man burde læse? Har søgt lidt på den og en af kritikerne er at den måske er for forsimplet… Er det også din oplevelse? På forhånd mange tak! Marta

    Svar
    • Jeg har ikke læst Cholesterol Clarity, må jeg indrømme. Kun Keto Clarity. Til gengæld har jeg læst Uffe Ravnsskovs to bøger om kolesterol. Kender du dem?

      Svar
  3. Jeg har netop bestilt mavesyrebogen, da min kæreste (der ligesom jeg spiser LCHF kost) er i behandling for for meget mavesyre (baseret på symptomer). Jeg selv har desværre jævnligt ondt i maven efter jeg har spist og bøvler også med hård mave / forstoppelse (hvilket i øvrigt hverken er blevet værre eller bedre efter LCHF kom ind i mit liv)… Jeg blev derfor lidt nysgerrig på æblecidereddike. Jeg har læst, at det skulle kunne hjælpe ved for meget mavesyre, men jeg læser din kommentar som at det stimulerer til at danne mere mavesyre? Jeg har også læst, at æblecidereddike virker basisk, selvom det er en syre… Beklager hvis jeg ikke kan se skoven for bare træer men forvirringen er total! :) Kan du ridse op, hvorfor æblecidereddike menes at være god for maven og i hvilken forbindelse du bruger den (for lidt / for meget mavesyre / ingen af delene)? Hjælper den til at nedbryde mad eller beroliger den maven? Må det tages sammen med Vita Biosa? Måske jeg er heldig at mavesyrebogen forklarer det hele? ;)
    Og så endnu engang tak for din enestående og vidunderlige tilgang til mad og livet – det er en fornøjelse at følge med i :D

    Svar
    • Æblecidereddiken stimulerer til mere mavesyre. Prøv en dag, hvor du har ondt i maven og føler dig oppustet eller har anden type ubehag at tage 1 spsk æblecidereddike. Hvis du mærker lindring herefter, har du sandsynligvis lav produktion af mavesyre. Læs også om mavesyre og om hvordan du nemt kan teste det her: https://www.madbanditten.dk/fordojelse-og-maveproblemer/ Her kan du også læse om gode råd til en god fordøjelse. Dog vil jeg sige, at det på LCHF er en stor hjælp at spise nok fedt og kun moderat med protein. Mange bliver overraskede over hvor meget fedt, det er faktisk er, og hvor lidt protein. Men for os med sarte maver virker det ret godt (efter tilvænningsperioden, selvfølgelig)

      Vita Biosa er en urtedrik med probiotiske bakterier, som giver bedre tarmflora, bedre fordøjelse, etc.Den indeholder desuden bitre urter, og jeg tror det er derfor min mave reagerer så fint på den. Vita Biosa tager jeg dagligt. Æblecidereddike efter behov. I perioder tager jeg 1 spsk æblecidereddike før min frokost og før min aftensmad (før morgenmaden tager jeg Vita Biosa)

      Svar
      • 1000 tak! Ja, især for meget kød er min mave i hvert fald ikke glad for – desværre, for jeg ELSKER kød og har ikke lyst til helt at undvære :D
        Jeg mindes, at du engang skrev noget med, at rådet med at drikke rigeligt med vand til måltiderne direkte kan gøre maveproblemer værre, da det fortynder mavesyren. Gav de nogen råd til dig på Nordic Clinic ift. om man slet ikke skal drikke vand til måltider eller bare skal drikke et enkelt glas? Det skal lige siges, at jeg har været igennem adskillige udredninger hos diverse læger, hvor stort set eneste råd har været, at jeg skulle drikke rigeligt med væske, hvilket jeg så gør, men uden nogen effekt. HUSK er også prøvet uden nogen virkning. Det blev lige lidt specifikt, og jeg ved godt, at du ikke er læge ;) Men nogle gange er personlige erfaringer mere værdifulde end en læge, der (måske) ikke har prøvet at have fordøjelsesproblemer selv… :D

        Svar
        • At føle ubehag i maven efter kødrige måltider skyldes ofte for lidt mavesyre. Du kan købe et syretilskud, der indeholder HCL. Det fås i Sverige, hvis du kommer der. Jeg har købt det i en udenlandsk helsekost, der sender til DK. Jeg bruger det dog ikke. Sig til, hvis jeg skal finde webadressen.
          Det er et helt generelt råd ikke at drikke vand til måltiderne. Drik din væske mellem måltiderne. HUSK er også effektløst på mig, tværtimod forværrer det mine maveproblemer.
          Men ellers vil jeg sige, at jeg virkelig føler med dig. I perioder kan jeg også blive helt desperat. Håber du finder noget, der virker for dig :)

          Svar
  4. Hej Jane!

    Jeg skrev til dig på din facebook-side, da jeg skal skrive om LCHF i min SRP i december. Jeg skal bruge nogle engelske kilder, til analyse og fortolkning samt til baggrundsviden og der er nogle af disse bøger jo perfekte! Sagen er den, at mit SU-budget ikke rækker til at kunne købe 2-3 nye bøger og umiddelbart er de ikke at finde på nogle danske biblioteker. Jeg vil super gerne læse “Keto Clarity”, “Grain Brain” og “The Art and Science of Low Carbohydrate Living”! Er det nogle du evt låner ud? Jeg skal nok betale portoen!

    Mvh en meget ambitiøs gymnasieelev, Anne-Sofie Noltensmejer! :)

    Svar
    • Hej Anne-Sofie
      Medmindre det drejer sig om halve år, kan vi godt finde ud af det. Skriv til mig på jane[@]madbanditten.dk :)

      Svar
  5. Hej Jane. Tusind tak for altid inspirerende læsning. Angående bogen om ketogen kost, har jeg et spørgsmål. Jeg har en kæreste der har svært ved at forstå hvorfor jeg spiser hflc mad, og som har sat sig for at undersøge baggrunden i principperne. Han er fra Skotland og læser derfor kun egelske tekster om emnet. Han bemærker når han kan lugte på min ånde at jeg er kommet i ketose. Jeg prøver de fleste dage at spise striks hflc, men nogen dage bliver det lidt mere liberalt. Han insisterer på at det skulle være både skadeligt og farligt for kroppen at gå ud og ind af ketose og at jeg bliver nødt til at være i ketose hele tiden hvis jeg ikke vil skade min krop i det lange løb. Har du selv læst noget der underbygger denne tanke? Må indrømme at det meste af min egen information om emnet kommer fra dig, men jeg læser gerne litteratur om det, hvis du kan anbefale noget. Og rigtig gerne på engelsk da min kæreste som sagt er fra Skotland :-) på forhånd tak og fortsat god læsning!

    Svar
    • Hej Mie
      Ketose er hverken skadeligt eller farligt, så længe du ikke er type 1 diabetiker. Der sker heller ikke noget med at gå ind og ud af ketose, det er måske i virkeligheden det mest naturlige, at det er sådan. De resultater, man tit hører om, med store vægttab, uendelig energi etc. kommer dog (måske) fra dem, som er i ketose i en længere periode.
      Den dårlige ånde skyldes at kroppen producerer tre forskellige typer ketoner i starten, hvoraf den ene kan give en acetonelignende ånde. Kroppen skal sikre sig, at der er tilstrækkeligt energi til hjernen og producerer derfor ketoner i overflod. Disse overskudsketoner udskilles i urinen og via åndedrættet. I takt med at kroppen får reguleret produktionen, så den passer til kroppens behov, forsvinder den dårlige ånde. Visse, som oplever, at den dårlige ånde fortsætter, spiser for meget protein (modsat for meget fedt). Foruden KETO- clarity, som jeg nævner sidst i indlægget,kan jeg varmt anbefale dig/jer bogen
      The Art and Science of Low Carbohydrate Living og ellers er der masser af læsestof hos lægen Peter Attia og The Eating Academy
      Der findes desuden tonsvis af engelske website om dette, fx Jimmy Moores Livin la vida low carb

      Svar
  6. Hej Jane
    Kender du bogen “The Joy of Gluten-Free, Sugar-Free Baking” af Peter Reinhart og Denene Wallace? Den har jeg haft super glæde af. En bager, som har skrevet en bog om glutenfrit brød ;-)

    Og tusind tak for dine dejlige bøger ;-)

    Svar
  7. Hej Janr.
    Først TUSIND tak for nogen fantastiske bøger du har skrevet og en super god blog.
    Herhjemme er vi meget inspireret af dig og din skrivestil.
    Vi har levet efter LCHF principperne i en to måneder nu, vi oplever stadig nogen få udfordringer i det vi har skiftet livsstil, men det er vel ganske normalt :-)
    En af vores store savn efter vi er begyndt at leve efter LCHF er et godt stykke rugbrød eller en dejlig grovbolle.
    Rugbrødet fandt vi løsningen på.
    Men grovbollen er stadig en mangel. Jeg har prøvet nogen af dine opskrifter fra bøgerne, men jeg personligt bryder mig ikke om alt for meget ost/hytteost og creme fraiche i dejen på en gang.
    Jeg tænkte om du havde en grund opskrift på boller, som man så selv kan tilføje valnødder, hasselnødder,mandler ect. til og gerne en der (hvordan skal man sige det..?) … Rækker langt, eller kun har brug for få ingredienser ?
    Håber du har tid til at læse min lange smørre og svare :-)

    Dejlig aften til dig

    Svar
  8. Sikke en spændende stak :)
    Jeg er stadig i gang med Clean bogen, som jeg lånte af dig. Den er vildt spændende, men hold nu op, hvor er jeg lang tid om at læse på engelsk. Jeg håber, det handler om vane, for jeg har en del engelske coaching bøger, jeg skal igennem! Men først må jeg hellere få læst 2´eren af Hunger games :D

    Svar
  9. Var også selv ret vild med Chris Kressers bog – god stiil og ingen løftede pegefingre og en del om ysgdomme i fht kost- love it – men ja fik også whole30 tanker da jeg læste den. Men det var i min optik jo heller ikke et helt dårligt koncept. Den der mavesyrebog må jeg vist have fingre i – har selv oplevet meget større velvære efter jeg bbegyndte at tage HCL tilskud dagligt. Spændende læsning :)

    Svar
    • Spændende Louise med det HCL tilskud. Jeg testede det faktisk i en overgang men fik pludselig en hel vild brændende fornemmelse i maven, så jeg måtte ligge ned. Og jeg lavede ikke engang modellen med at tage flere og flere for at finde dosis, det var bare efter en enkelt tablet. Derefter konkluderede jeg, at det nok ikke var for mig, men i virkeligheden er det jo slet ikke sikkert, det var HCL-tilskuddet, der gjorde det. Bitre urter, æblecidereddike og andre naturlige mavesyrestimulerende ting har jeg utroligt meget gavn af. Særligt æblecidereddiken. Den kan jo udrette mirakler! :)

      Svar
      • Okay det må prøves- altså det med æblecidereddiken – spiser som regel oliven eller artiskok til maden som bitterstof – men æblecidereddike kan jo bare hældes på salaten – smart – og tak for tippet :) Har heller ej tænkt på at øge dosis på HCL tager et pr. måltid da bøtten siger at dosis ikke må overskrides – javel !! ;)

        Svar