Sommerferie med smerter


Min sommer har taget en lidt kedelig drejning, og her kommer derfor en kedelig fortælling om smerter.

Sociale medier får ofte skudt i skoene, at de er glansbilleder, og det er da helt rigtigt på nogle måder.

Men tit handler det ikke om at opretholde et perfekt glansbillede. Det handler om,  at der er nogle ting, som 1) ikke rigtigt vedkommer andre og 2) at man ikke har lyst til at give det negative plads af angst for at blive endnu mere opslugt af det.

Sådan har jeg det med smerter.

SMERTER OG INTERNETTET

At have ondt er så altopslugende i forvejen. Så utroligt meget energi går med at have ondt, og der er så lidt tilbage til de andre ting i livet. At give det ekstra plads ved også at skrive om det… ja, jeg vælger det ofte fra.

Det venligtmenende internet er også nogle gange en faktor. At lufte sine problemer og få 400 gode råd retur om, at man “bare skal tage dette kosttilskud, gå til denne specifikke behandler, begynde til yoga etc” Det er… svært, når man står midt i det. Det er ikke, fordi man ikke sætter pris på tanken. Det er bare svært.

Måske kan du huske, at jeg tidligere har skrevet om rygsmerter og om, hvordan Rasmus hjalp mig til et helt anderledes liv.

Læs eller genlæs indlægget her: Farvel til daglige rygsmerter

Mine rygsmerter dukker op ind imellem, men i en helt anden grad end tidligere, og Rasmus hjælper mig altid med at tage hånd om dem.

SMERTEFULD FERIE

Fx skete der det, da vi havde været ude og klatre på klatrebane i Sydfrankrig at jeg fik ondt i ryggen.

Smerterne tog jeg med til Rom, og jeg husker især vores dag på Colosseum som ekstremt smerteplaget.

Sardinien skete der så det mærkelige, at jeg begyndte at få ondt i læggen. Jeg havde det som om mit ene ben ikke rigtigt svarede, eller der var lidt forsinkelse på det, og jeg begyndte at halte, når jeg gik. Det føltes muskulært men blev ikke bedre af opvarmning og bevægelse. Faktisk blev det kun værre.

Vi ville gerne have vandret i kløfter og grotter og lavet alle mulige seje ting på Sardinien, men vi var nødt til at udsætte det.

Og hvis der er noget, jeg hader af et inderligt hjerte, så er det at føle mig begrænset på den måde. Og at føle mig svag og skrøbelig. At have smerter sætter virkelig en kaskade af dårlige følelser i gang i mig.

ISKIASNERVE – DIN SATAN!

Da vi kom hjem fra ferie, blev det kun værre, og jeg tog til læge. Jeg ville gerne have udelukket en blodprop i benet og en fibersprængning, hvilket lægen gjorde.

Så lige nu er bedste bud, at jeg har en nerve, formentlig iskiasnerven, der har sat sig fast eller bliver klemt på i ballen, og det er derfor mit ene ben er føleforstyrret, og jeg har ondt som ind i helvede. Jeg kan ikke stå, sidde, gå eller ligge. Nogle gange kan jeg finde en smule ro i fosterstilling, hvilket er der, jeg befinder mig mest. Og jeg kan ikke sove uden at vågne hele tiden, så jeg er segnefærdig og i virkelig dårligt humør.

Rasmus hjælper mig stadig og har hjulpet mig igennem det hele, jeg har måtte sluge min fysioterapeutmodstand og har en tid i morgen, og jeg har en dygtig massør i baghånden, hvis det bliver nødvendigt.

Men f*** hvor er det nederen at ligge i fosterstilling på sin sofa og have ondt, når man burde sidde ude på terrassen og drikke rosé og invitere gæster og have det sjovt og rart, fordi det er sommer og ens børn er i sommerhus, og aftenerne er lyse og alt det.

Så det var bare det, jeg ville sige. Kæmpe shout out til alle jer derude, der lever med kroniske smerter. At skabe en hverdag med smerter kræver overmenneskeligt overskud, og I har min største respekt.

Og undskyld, at jeg bander ekstra meget i dag. Det er en smertebivirkning. Og nu skal jeg tilbage til min fosterstilling.

Læs også opdateringen her: Smerter – opdatering og noget om velmenende råd og nocebo-effekten

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

63 kommentarer til “Sommerferie med smerter”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane..lyder da spændende med en form for dagbog; vi/læser kan jo vælge til eller fra ;)
  Har læst om Carnivore (helt nyt for mig) men når man lægger Keto, Lchf og Carnivore sammen og trækker lidt/dividere lidt, (positivt ment ;) ) så er der, som jeg ser det, en rigtig god mulighed for at finde sin egen kostretning. Jeg skal virkelig anstrenge mig for at finde en frisk salat som jeg synes godt om. Kan bedst lide lidt kogte grøntsager, men ikke alle er lige gode. Øver mig på at lytte til min krop og så, forhåbentlig, lære lidt :)
  Jeg har næsten lige “opdaget”, at jeg ikke har kunnet finde ud af at spise mindre, så jeg kunne tabe mig…..ja underligt, men vel en form for personlig udvikling :) Har vejet ca 87 kg de sidste 15 år, men synes at jeg vil være pænere, og måske osse sundere?, ved at veje 75-80 kg. Min fedtflomme på maven og min lille bilring vil i hvert fald blive mindre.
  Men uanset hvad, så gør det en forskel at læse om forskellige kostretninger og andres erfaringer. Så jeg tror jeg er ved at finde min egen kostvej…….øver mig på at rødvinen skal have en pause :)
  Har spinalstenose, så det med kroniske smerter er den del af min hverdag; men det har jeg lært at leve positivt med. I perioder er smerterne minimale! Jeg tager glucocamin og min gode kiro siger, at Placebo jo osse er en god faktor :) . Meget interessant at læse om Nocebo, som jeg aldrig har hør om før.
  Ja, det var så lidt “dagbog” fra mig.
  Tak for dine bøger ( der tydeligt bærer præg af din kostvandring) og gode opskrifter.

  kh. Mona

  Svar
 2. Kære Jane.
  Tak for at dele noget af det sværeste, noget af det der gør os sårbare, både her og i dit opfølgende indlæg.
  Som én med kroniske smerter og flere deraf følgende smerte-problematikker, kan jeg ikke være mere enig med dig i at opfordre andre til at træde varsomt. Faktisk vil jeg i nogen udstrækning gå så langt som at sige: så hold dog k… med alle jeres velmenende råd ! Personligt kan jeg sjældent bruge dem til noget, og skal så blot bruge den lille energi jeg har på også at forholde mig til det der bliver sagt eller skrevet.

  Jeg er selv meget delt ifht at bruge sociale medier og min blog som platforme hvor jeg deler mine frustrationer mv over min situation, og det er ikke fordi jeg ønsker at tegne et glansbillede af mit liv, det er simpelthen fordi jeg nyder at have et sted hvor det ikke handler om den del. Et fristed om man så må sige.
  Og det er jo ikke fordi jeg konstant taler om mine smerter med de venner jeg mødes med irl, men der er det bare så nærværende fordi jeg er udfordret ifht forskellige ting, og fordi de jo kærer sig og spørger ind. Derfor elsker jeg egentlig især mine stunder med IG, hvor sygdom, smerter og overførselsindkomst ikke er nærværende. Men samtidig tager jeg virkelig hatten af for dig f eks, for at dele disse indlæg, ligesom jeg synes flere og flere gør det.

  Jeg vil ikke tippe dig noget som helst,
  vil blot sige dig TAK og ønske dig bedring med ryggen og en aller helvedes fortsat god sommer!

  Kærligts Nada

  Svar
 3. Det hjælper at bande, det hjælper at smadre noget med noget og det hjælper i den grad at råbe… Ikke for omverdenen, men for dig! For i det lille sekund du råber, bander, smadre noget med noget, der er smerten glemt ❤️
  Bare et lille sekund inden smerte ❤️
  Jeg skal til skanning på mandag. Jeg har ondt. Hele tiden. Og det værste er jeg ikke kan være med. At det går ud over familien ☹️ at det er dem jeg råber ad, for jeg bare har så ondt at ens tålmodighed er meget meget lille. Og som du skriver Jane, så dræner derbare ens energi at have ondt. Hele. Tiden ?

  God bedring til dig og alle Jer andre med smerter ❤️

  Svar
 4. Hej Jane. Tak for din blog. Er ked af at høre du har smerter, men super glad for at høre du skal til Fys trods din modstand. Jeg er selv fys studerende og da jeg hørte dit indlæg tænkte jeg selv, at det kan være meget andet end iskias nerven- som nævnt tidligere skal man klart udelukke diskus prolaps/protution, stenose eller anden ryglidelse, En fys er skarp på at kunne uddifferentiere og give dig den rigtige diagnose hvad disse ting angår om det så er iskias eller ej <3 Håber du skriver en lille opdatering. med venlig hilsen pernille

  Svar
 5. Velkommen i klubben. Kan alt for godt nikkende genkendende til dine symptomer .. og efter mit besøg hos både kiropraktor (troede også at der var en klemme på iskiasnerven) og efterfølgende fysioterapeut var dommen: diskusprolaps i nederste lændehvirvler med strålesmerte ned i højre ben… har prøvet alle sovestillinger m.m. og det eneste der hjælper er vidundermidlet garpamentin… men håber selvfølgelig ikke, at du er i samme situation. Held og lykke….

  Svar
 6. Kære Jane – jeg ved du vil få tonsvis af gode råd og jeg kan også læse at du skal igang med behandling ( godt gået). Jeg vil nu alligevel komme med et råd. Brug din massør. Det er vigtigt, at det er en lægeex. Massør. ville blot give dig dette ekstrem gode råd. Knus og god bedring. Kh Annette

  Svar
 7. stakkels stakkels dig…har været der selv. OG det er rædselsfuldt. Og det gør skide ondt. Håber du snarest muligt får en eksakt diagnose så du kan starte genoptræningen.

  Svar
 8. Tak for cadeu’en til os med kroniske smerter. Det blev jeg faktisk ret rørt over – for det er edermande nederen indimellem, for at blive i bandeuniverset. :) Og så svært, selvfølgelig, for andre at sætte sig ind i. Så dejligt med en tanke. God bedring.

  Svar
 9. Hej madbanditten,

  Tak for dit indlæg. Jeg har fulgt dig og som behandler men tidligere smeter i kroppen vil jeg anbefale dig at læse bogen af Anthony William. Måske du kender den? God bedring! Vi skal ikke have smerter i kroppen. Hilsen Charlotte

  Svar
 10. Du er fantastisk, at du deler både godt og skidt, det gør Madbanditten unik.
  Vi kan være sofafæller. Jeg fik ny hofte i sidste uge, efter at have svært ved at bevæge mig i over et år. Jeg troede jeg var små tosset, men da jeg ikke kunne gå trapper mere måtte jeg jo bide i det sure æble. Slidgigt i en alder af 49, surt show.
  Nu kan det kun gå frem. Man finder bare ud af hvor øv det er ikke at kunne bevæge sig frit. Øv det gik ud over jeres ferie. Håber snart du er på benene igen.
  God bedring din seje “tøs”

  Svar
 11. TAK for din ærlighed, jeg håber det snart går den anden vej. Det er forfriskende med et menneske der er ærlig omkring de ærgelige dage. For dem hvar vi jo allesammen. Forsat god sommer til dig og dine.

  Svar
 12. Kære Jane
  Jeg ønsker ikke at være en af dem med alle mulige råd, men kender ikke din historik, så ved ikke om du er undersøgt for discosprolaps. Grunden til jeg nævner det er, at min mand for tiden går med mange af de samme symptomer som du beskriver. Han blev opereret for en prolaps for fire år siden. Nu tror vi den er “kommet tilbage” i venstre side.
  Håber du snart finder lindring så du kan nyde rosé på terrassen.

  Svar
 13. Som glad følger af dig (og fysioterapeut?) er jeg glad for du har fået en tid til nærmere udredning/undersøgelse. Har selv for en del år siden været igennem et længere forløb med rygproblematik, som til tider var nærmest invaliderende, været igennem både rtg og skanning med flere forskellige fund. Kan dog nu sige (7-9-13) at jeg igennem længere tid ikke har døjet med ryggen mere end den alm danske befolkning.
  God bedring, held og lykke og tak fordi du også viser bagsiden af medaljen.
  Mvh
  Susanne

  Svar
 14. Kender den ALT for godt den iskias nerve. Havde det helt ned i lilletåen. Anyway jeg har fundet min “ventil” når den rumsterer (altså her efter 10 x massage/fysio). Pigeon pose fra yoga. Altså due stilling. Google den, prøv den. Den virker! God bedring ;0)

  Svar
 15. Tak fordi du sætter fokus på smerter.. som kronisk smertepatient føler jeg mig til og ofte mistænkeliggjort, “kan det virkelig passe at du har SÅ ondt?” “Har du prøvet” “Du skal bare” …… det er sætninger som jeg hører hver evigt eneste dag..
  Håber du får styr på smerterne igen

  Svar
 16. Smerter er ikke og vil aldrig blive nogens bedste ven…

  Skulle jeg komme med endnu et forslag til hvad kunne hjælpe… vil det være aktivform.dk de kan udføre mirakler!!!! Det kan virke som hokuspokus men det kommer hende som nærmest havde en fast “date” med en kiropraktor (disk i rygsøjlen som drillede) og havde ca 5 besøg hos aktiv form for ca 10 år siden og har ikke døjet med ryggen siden…

  Men håber du snart blir dig selv igen ??

  Svar
 17. Åh nej, sikke noget hø. Jeg lever selv m leddegigt og kender lidt til at leve m smerter. Kan nikke genkendende til alle de tanker og følelser, du nævner. God bedring til dig

  Svar
 18. Alexanderteknik kan på det varmeste anbefales. Er det eneste, der har kunnet afhjælpe mine forskellige ryg- og lændeproblemer. God bedring!

  Svar