Sommerferie med smerter


Min sommer har taget en lidt kedelig drejning, og her kommer derfor en kedelig fortælling om smerter.

Sociale medier får ofte skudt i skoene, at de er glansbilleder, og det er da helt rigtigt på nogle måder.

Men tit handler det ikke om at opretholde et perfekt glansbillede. Det handler om,  at der er nogle ting, som 1) ikke rigtigt vedkommer andre og 2) at man ikke har lyst til at give det negative plads af angst for at blive endnu mere opslugt af det.

Sådan har jeg det med smerter.

SMERTER OG INTERNETTET

At have ondt er så altopslugende i forvejen. Så utroligt meget energi går med at have ondt, og der er så lidt tilbage til de andre ting i livet. At give det ekstra plads ved også at skrive om det… ja, jeg vælger det ofte fra.

Det venligtmenende internet er også nogle gange en faktor. At lufte sine problemer og få 400 gode råd retur om, at man “bare skal tage dette kosttilskud, gå til denne specifikke behandler, begynde til yoga etc” Det er… svært, når man står midt i det. Det er ikke, fordi man ikke sætter pris på tanken. Det er bare svært.

Måske kan du huske, at jeg tidligere har skrevet om rygsmerter og om, hvordan Rasmus hjalp mig til et helt anderledes liv.

Læs eller genlæs indlægget her: Farvel til daglige rygsmerter

Mine rygsmerter dukker op ind imellem, men i en helt anden grad end tidligere, og Rasmus hjælper mig altid med at tage hånd om dem.

SMERTEFULD FERIE

Fx skete der det, da vi havde været ude og klatre på klatrebane i Sydfrankrig at jeg fik ondt i ryggen.

Smerterne tog jeg med til Rom, og jeg husker især vores dag på Colosseum som ekstremt smerteplaget.

Sardinien skete der så det mærkelige, at jeg begyndte at få ondt i læggen. Jeg havde det som om mit ene ben ikke rigtigt svarede, eller der var lidt forsinkelse på det, og jeg begyndte at halte, når jeg gik. Det føltes muskulært men blev ikke bedre af opvarmning og bevægelse. Faktisk blev det kun værre.

Vi ville gerne have vandret i kløfter og grotter og lavet alle mulige seje ting på Sardinien, men vi var nødt til at udsætte det.

Og hvis der er noget, jeg hader af et inderligt hjerte, så er det at føle mig begrænset på den måde. Og at føle mig svag og skrøbelig. At have smerter sætter virkelig en kaskade af dårlige følelser i gang i mig.

ISKIASNERVE – DIN SATAN!

Da vi kom hjem fra ferie, blev det kun værre, og jeg tog til læge. Jeg ville gerne have udelukket en blodprop i benet og en fibersprængning, hvilket lægen gjorde.

Så lige nu er bedste bud, at jeg har en nerve, formentlig iskiasnerven, der har sat sig fast eller bliver klemt på i ballen, og det er derfor mit ene ben er føleforstyrret, og jeg har ondt som ind i helvede. Jeg kan ikke stå, sidde, gå eller ligge. Nogle gange kan jeg finde en smule ro i fosterstilling, hvilket er der, jeg befinder mig mest. Og jeg kan ikke sove uden at vågne hele tiden, så jeg er segnefærdig og i virkelig dårligt humør.

Rasmus hjælper mig stadig og har hjulpet mig igennem det hele, jeg har måtte sluge min fysioterapeutmodstand og har en tid i morgen, og jeg har en dygtig massør i baghånden, hvis det bliver nødvendigt.

Men f*** hvor er det nederen at ligge i fosterstilling på sin sofa og have ondt, når man burde sidde ude på terrassen og drikke rosé og invitere gæster og have det sjovt og rart, fordi det er sommer og ens børn er i sommerhus, og aftenerne er lyse og alt det.

Så det var bare det, jeg ville sige. Kæmpe shout out til alle jer derude, der lever med kroniske smerter. At skabe en hverdag med smerter kræver overmenneskeligt overskud, og I har min største respekt.

Og undskyld, at jeg bander ekstra meget i dag. Det er en smertebivirkning. Og nu skal jeg tilbage til min fosterstilling.

Læs også opdateringen her: Smerter – opdatering og noget om velmenende råd og nocebo-effekten

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

63 kommentarer til “Sommerferie med smerter”

Skriv en kommentar

 1. Jeg kan føle din frustration over trætheden, smerterne og begrænsningerne! Det er nemlig utrolig energikrævende at have ondt, hvilket som regel faktisk handler mere om, hvordan kroppen (og psyken) bliver påvirket, mere end det handler om selve smerterne. Det er i hvert fald min erfaring.
  Jeg kan også genkende din trang til ikke at dele ret meget om det. Nu er jeg selv kronisk smertepatient, men jeg oplever meget ofte, at folk tror, at mine smerter enten er forsvundet, eller at jeg ‘da så fint er kommet over det’. Sandheden er nærmere at jeg, ligesom dig, ikke rigtig orker at tale særlig meget om det hverken offentligt eller privat. Og så orker jeg heller ikke de tusind ‘gode’ råd, som man typisk får med på vejen ;)
  Du må have rigtig meget god bedring søde Jane! Jeg håber virkelig, du snart får bugt med de værste af smerterne, så du kan få din energi og dit gode humør tilbage :) Tak for et dejligt indlæg. Det behøver bestemt ikke være glansbillede hver gang.

  Svar
 2. Undersøgelser viser at det faktisk hjælper at bande når man har ondt! Ikke at det gør noget ved smerterne væk, men det hjælper på frustrationerne.
  God bedring ❤

  Svar
 3. Som Naja skriver. jeg kan også kun anbefale at du presser på med at få en skanning. Min mand led også rigtig meget at føleforstyrrelser og smerter i flere år. Nu efter et ret simpelt indgreb i ryggen er han faktisk rask!
  God bedring.

  Svar
 4. Jeg døjer selv med en smadret ryg, kroniske smerter og nogle iskiasnerver der lidt for ofte er på tværs, så jeg kan desværre alt for godt sætte mig ind i hvor forfærdeligt du har det lige nu. Jeg hader selv følelsen af, at man går og er bange for om andre tror man bare er pivet. Det er der måske også nogen der tror, men heldigvis for dem, så har de tydeligvis ikke selv skullet forholde sig til den ubeskrivelige smerte nerverne kan give.
  Du har garanteret allerede prøvet alt – og jeg synes selv det er pisse irriterende når folk er bedrevidende og kommer med alle mulige råd, men jeg vil alligevel lige komme med et par små tips som jeg selv bruger, hvis du nu ikke skulle have tænkt på det selv. ☺️ Når jeg har problemer med iskiasnerverne er der nemlig tre ting der kan lindre bare lidt:
  1. Varme på nerverne – både i form af dyne og evt. en varmepude. Det gør det kun værre at fryse.
  2. Massage på ballen/ballerne og ned på benet. Det gør afsindigt ondt og jeg har flere gange decideret skreget når min kæreste har gjort det, men det hjælper bagefter og løsner lidt op for det hele. Når man har ondt spænder man jo i musklerne, hvilket kun gør det endnu værre.
  3. At gå nogle korte ture. Indimellem er mine iskiassmerter også så slemme at jeg ikke rigtigt kan gå, men tvinger mig selv til at gå lidt korte ture indimellem, da det kun bliver værre med rygsmerter og lignende hvis man er konstant sengeliggende. Normalt starter jeg med at gå lidt rundt i lejligheden mens det er allerværst, og når jeg så ligner Quasimodo lidt mindre, så kan jeg så gå korte ture rundt i nabolaget. Jeg tager tit min cykel med, så jeg har noget at støtte mig op af hvis det pludselig skulle blive slemt igen.

  God bedring! ☺️

  Svar
 5. øv øv smerter ødelægger bare så meget. Ens tanker kredser kun om det og det fylder bare det hele. Tænker vel du allerede har udelukket en discusprolaps med en MR-scanning ?:-) De bedte tanker herfra :-)

  Svar
 6. Jeg håber fys.’en også kan udelukke diskusprolaps (hvilket ikke kan udelukkes på dine beskrivelser her, sorry!). God bedring

  Svar
 7. Føler med dig. Har selv kroniske smerter ned i venstre ben pga en cyste og en disprolaps i lænden. De værste smerter er nervesmerterne ??
  Rigtig god bedring

  Svar
 8. God bedring til dig
  De 2 gutter der er en del af Ondtikroppen.dk kan trylle med rigtig meget og har især rigtig gode resultater med folk der har ondt ved iskias og diskusprolaps.
  Jeg selv har haft kontakt til dem med et dårligt knæ, som jeg i mere end 10 år ikke kunne bruge og af og til havde ondt i. Idag er der ingen smerter og jeg løber og dyrker triathlon

  Svar
 9. Hej Du kan ikke udelukke en prolabs. Da, dit liv er så påvirket. Burde du være meget påholdende med at få en scanning gennemført. Kodeordet er, at din erhvervs evne er i fare. Held og lykke John

  Svar
 10. Hej Jane! Kender de smerter, du beskriver, alt for godt – både på egen krop og fra mine forældre. Vi er alle 3 ramt af diskusprolapser – min far er opereret 3 gange, jeg er opereret 2 gange, og min mor har 1-2 prolapser, de ikke vil operere pt. Hvis du ikke oplever bedring efter flere kiropraktor/massør/akupunktør/osteopat-behandlinger , så insister på en mr-scanning, så det kan blive afklaret, hvad der foregår i din lænd, og så du kan få den rette behandling.

  God bedring.

  VH Mette

  Svar
 11. Føler så meget med dig. Har haft ondt i ryggen on and off siden efterårs ferien 2016??? lige nu med en iskias det bare driller som en i helvede. Overskuddet er ikke eksisterende og humøret er i bund. Sender dig de bedste ønsker til at du snart er i bedring, men beholder en lille smule til mig selv og håber der stadig er lyse sommeraftener tilbage til os med vino og i opret siddende stilling. Rigtig god bedring
  ( syns selv jeg er berettiget til en ny ferie Gud ved hvor man klager over det ?)

  Svar
 12. Åh hvor jeg føler med dig. Jeg har selv været plaget af iskias for 15år siden og kunne intet. Hverken vende mig i sengen, tage strømper på eller andet. Jeg havde i flere år smerter ned langs det ene ben, en brændende fornemmelse, eller isende fornemmelse og føleforstyrrelse så jeg ikke altid kunne mærke hvis nogen rørte mig på låret. Det er heldigvis væk for længst men den sidste uge har været hård. Har i ti dage haft kraftig årebetændelse i mit ben og fordi jeg ikke kan gå rigtig på benet har jeg nu en dårlig lænd. Jeg ligger meget af tiden og håber jeg snart er normal igen. Sygehus en gang om ugen for at scanne ben for blodprop men heldigvis ingen so far. Ønsker dig god bedring og band for fanden hvis det hjælper på smerterne ??

  Svar
 13. Med fare for at være endnu en af 400 ammestuehistorier…. så har jeg i forbindelse med smerter fra Scheuermann og diskos gode erfaringer med akupunktur. Massage lindrer, men akupunktur hjælper faktisk – havde 2-3 uger i januar hvor jeg stort set ikke kunne bevæge mig – akupunktur var min “redning” og faktisk kun 2 behandlinger. Håber at du snart er på højkant igen, det er så hæmmende når ryggen strejker…

  Svar