Sommer uden sociale medier


Jeg har længe gået og taget tilløb til at trykke på pauseknappen og tage en måned uden blog, Instagram, Facebook og hvad der ellers er, der tager unødigt meget tid. På den ene side har jeg længtes efter at gøre det, og på den anden side blev jeg ved med at finde på undskyldninger for, hvorfor det ikke er muligt eller nødvendigt.

Stress og overstimulering

Nogle taler om, at sociale medier stresser, jeg oplever det mere, som at de stimulerer. Og for meget stimulans fører til overstimulering, særligt hvis man er et sensitivt menneske med tendens til at tage hele verdens skæbne på sine skuldre.

Overstimuleringen viser sig på lidt luskede måder, har jeg på fornemmelsen. Jeg mistænker ting som irritabilitet, koncentrationsbesvær, tendens til overspringshandlinger, søvnløshed, uro, cravings og en hulens masse andre ting som noget, der godt kan hænge sammen med en slags overload eller en slags overophedning af hjernen.

Jeg synes, det kunne være rart at prøve at fjerne den stimulans og se, hvad der er tilbage. Hvad laver man, når man ikke har en iPhone klistret til hånden hele dagen? Hvad sker der med familiedynamikken, hvis de andre familiemedlemmer følger trop? Hvem er jeg, når jeg skræller alt det unødvendige fra? Tanken gør mig nysgerrig.

Hvem er du uden sociale medier? --Madbanditten.dk

Sociale medier dulmer

Ligesom vi kan (mis)bruge sukker, alkohol og relationer til at dulme ting, vi ikke har lyst til at mærke, kan sociale medier hjælpe os med den samme dulmen, tror jeg.

For hvor mange synes lige, det er skidefedt at sidde der og føle sig ensom, rastløs, forkert eller noget fjerde?

Ikke mange, er mit gæt, og så er det meget nemmere at flygte ind i en verden, hvor den slags ubehageligheder er glemt for en stund.

Men hvad laver man så, når man har lagt bestikket fra sin morgenmad og gerne vil sidde og hænge lidt ved morgenbordet, før man tager hul på dagen? Når man stopper ved et lyskryds, fordi der er rødt. Når man venter på toget eller bussen, eller når man sidder godt deri? Når man venter i køen i supermarkedet? Når man er blevet lokket med på legepladsen, eller imens man venter på, at barnet bliver færdig til fodbold?

Det er bare nogle eksempler, hvor det har overrasket mig, at jeg lige har hevet min iPhone frem. Det har været ren automatik, og ikke fordi jeg regnede med, at der var sket noget, siden jeg sidst tjekkede.

I den sidste tid har jeg brugt app’en Moment til at monitorere mit iPhoneforbrug, og som ventet er det pænt højt. Men mit iPhoneforbrug er jo kun en del af mit forbrug, for jeg sidder jo størstedelen af min tid ved computeren og skriver og browser rundt. Og det forbrug er ikke medregnet. Men det er jo mit arbejde.

Blogging som stimulans

Jeg elsker at blogge. Det gør jeg virkelig. Og det er meget, meget få dage, hvor jeg ikke har lyst til det.

Men fra tidligere forsøg ved jeg, at hvis jeg holder en pause fra bloggen, så er de første 2-3 dage svære og næsten abstinensagtige, men herefter opstår der noget ganske uventet. Nemlig en ulyst til at tage blogging op igen. Og det fortæller måske lidt om, at blogging også er en stimulans.

Hvor jeg skal parkere den erkendelse henne, ved jeg ikke lige, for blogging er nu engang mit job. Eller en del af mit job. Og en del jeg gerne vil blive ved med.

Netop det med jobbet gør det også svært for mig at lægge det hele 100% væk. Jeg har jo ikke nogen, der kan tage over for mig. Men det må jeg finde veje omkring, for planen er, at jeg i juli måned holder fri fra sociale medier. Jeg sletter sociale apps på min telefon og genveje på min computer. Og så tager vi den derfra.

Kan det overhovedet lade sig gøre, når jeg lige at tænke, imens jeg skriver. Jeg ved det ærligt talt ikke

Men i stedet for at kedsomhedsbrowse mig igennem IG og FB vil jeg bruge juli måned på at:

 • tale med folk omkring mig
 • ikke tale med nogen
 • læse bøger (helst skønlitterære)
 • gå ture
 • spille UNO med mine børn til jeg er ved at rive håret ud på mig selv
 • rydde op, rydde ud og organisere mit hjem
 • lave lækker mad
 • skrive tekster, der aldrig behøver blive publiceret
 • ligge ude i haven og glo op i himlen (i tilfælde af tørvejr)
 • lytte til musik og podcasts
 • passe mit ikke-blogrelaterede arbejde

Hvad tænker du?

Tør du gå sommeren i møde uden Facebook og IG, og hvad tror du egentlig, der ville ske, hvis du slettede apps’ne fra din telefon og kun brugte telefonen til SMS’er og til tale?

Vi taler ikke for evigt men bare en måneds tid. Del gerne dine tanker her nedenfor.

Og ellers, hav en dejlig sommer. Vi ses igen til august!

Opdatering

Vil du læse hvordan det gik. Så se her: HER ER MIN SOMMER!

God sommer!

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

25 kommentarer til “Sommer uden sociale medier”

Skriv en kommentar

 1. Synes sgu det er sejt… jeg tror ikke helt jeg er klar til at slukke helt for de sociale medier, men ville ønske det. Jeg er dog blevet bedre til at ligge det fra mig når jeg er ude IRL… holde fokus når man laver noget. :D

  Knus og dejlig sommer <3

  Svar
 2. Hvor sjovt – jeg har gjort det samme, nu i halvanden uge. Jeg må gerne gå på FB og skrive tillykke med fødselsdagen til “rigtige” venner – men det er også det eneste, jeg har lyst til. Jeg er normalt på alt for meget, og jeg har bare fra dag 1 nydt, at app’en var slettet fra min telefon.
  Jeg er ikke sikker på, om den kommer på igen!
  God, fredfyldt sommer :)

  Svar
 3. Jeg har prøvet et halvt år at lukke Facebook og Instagram. Der havde jeg det anderledes end dig. For jeg var ved at brække mig over det og alt det (undskyld mit sprog :-)) lort, jeg fik i hovedet. Så jeg lukkede det og må da indrømme den første uge var underlig. For jeg tog min iPhone ved en hver lejlighed førhen og tjekkede op og lige pludselig havde jeg ikke noget at komme efter. Hvilket var sundt for mig. Så nu har jeg fået app’erne på igen. Og jeg har en meget mere roligt forhold til det, hvilket jeg virkelig er glad for. Og jeg kan have min telefon liggende i min taske en hel aften uden liiiiige at skulle tjekke alt muligt, når jeg er sammen med folk :-)

  Alle burde prøve det :-)

  God sommer!

  Svar
 4. Jeg holdte en uges digital detox for nogen uger siden. Jeg troede det ville være svært. Men faktisk var det overraskende nemt. Jeg måtte ikke. Bum. I stedet for hele tiden at overveje, om det nu er ok eller for meget. Stor befrielse.

  De første dage. Og så begyndte jeg at crave spil som andre craver flødeboller eller chokolade. Men IG og mail og facebook var faktisk en lettelse at slippe for – og ikke specielt savnet. Og jeg er vel at mæke normalt meget aktiv på IG.

  Nå, rigtig god og skøn sommer til dig. Og JA, selvfølgelig kan det lade sig gøre. Fordi det skal det :-) Du er alt for vigtig til ikke at give dig selv det pusterum <3

  Svar
 5. God ide.. Overvejer det selv tit som tæt, især fb. Den kan jeg dog ikke undvære så længe mine hobbyer har forums on all I info foregår der :(
  Min sommer bliver ikke uden internet.. Igen, den ene kræver net, men heldigvis ikke at man kommunikerer med andre..

  Faktisk er det en befrielse for mig at være under 50 på vennelisten. Ligesom fb app of messenger Ikke er installeret.. Browseren fungerer faktisk bedre ;) Men igen bliver det Max tjekke for nyheder om hobby og hvordan klanen har det (hobbyen foregår udenfor).

  Flot du gør det.. :) mange af os burde..
  Er også glad for at se i kommentarerne at man prøver at holde det væk fra konstant.

  Svar
 6. Jeg ville gerne være med men problemet er (lyder det allerede nu som en dårlig undskyldning?), at rigtig mange af vennerne i dag bruger messenger for at holde kontakten. Og hvis man så ikke tjekker FB – hverken på telefon eller på computer – i en måned, så vil der være rigtig mange beskeder man ikke fanger. Det er jo nærmest ved at være “yt” at skrive en sms. Det ville være et problem for mig.
  Men det lyder rigtig sejt (og fornuftigt), at du kaster dig ud i en hel måneds “frihed” :-)
  Jeg forstår dog ikke din sætning “Vi taler ikke for evigt men bare en måneds tid” …. er det ikke det samme? ;-)

  Svar
 7. Det er så rigtigt Jane! Jeg er bare ny i blogverdenen, og har ikke nået det mæthedspunkt du beskriver – men jeg kan sagtens forstå dig! Og hey, vi læsere er her stadig efter sommeren :-))))

  Svar
 8. Jeg synes det lyder spændende – for dig. Jeg er ikke med. Nu er du jo også erhvervsdrivende og jeg kan se at du har 27300 følgere på IG og 78000 som synes om din FB-side. Det bliver jo let lidt uoverskueligt. Jeg har henholdsvis 78 og 76 venner på disse sociale medier (jeg prøver at begrænse mig en del). Og det er allesammen gode venner, spredt lidt ud over verden: Sverige, Danmark, Norge, Føræerne, Island, USA, Spanien, Tyskland. Venner, som jeg – af indlysende årsager – ikke ser så ofte. Og så vil jeg gerne vide lidt om hvad der sker i deres liv.

  Men ligesom Fru K, så tjekker jeg heller ikke, når jeg er sammen med andre mennesker – det må vente til bagefter. Ikke en gang SMS’er tjekker jeg sammen med andre og ofte svarer jeg heller ikke på opkald – hvis jeg ikke ligefrem venter en meget vigtig samtale.

  Men jeg ønsker dig held og lykke med testen og venter spændt på at høre dine erfaringer bagefter. Nu skriver jeg dette d. 1 juli, så det læser du jo nok først d. 1 august…

  God ferie

  Svar
 9. Ha en super juli! Vi er på ferie nå i Malaga og har wifi i leiligheten. Jeg blogger ikke så mye men er innom fb og instagram. Det er en kjempeutfordring å ta fri fra alle sosiale medier… Burde kanskje ha gjort det!!! Lykke til og gleder meg til august :-)

  Svar
 10. Hej Jane, er så enig med, men er ikke så afhængig som mange andre er. Nyder stadig en god bog til og fra arbejde, men jeg hopper med på vognen, ingen sociale medier i juli, tager på ferie i morgen og 3 uger frem, skal tage en masse billeder som ingen får at se før jeg. Dejlig sommer til dig :-) Sommer hilsner Maja

  Svar
 11. Fjernede fakstisk fb fra min tlf en periode fordi det tog overhånd……….. total afhængig. Den er desværre røget tilbage igen for det viste sig at være lettere at poste billeder den vej fra på arbejdet (total dårlig undskylding) – nu er jeg tilbage at checke det konstant og tænker at det er da nok nu den ryger væk igen.
  Det gav mere ro at den ikke var lige ved hånden – så jeg er med fra i morgen ryger appen væk fra tlf igen. Rigtig god sommer………… den bliver helt sikker fantastisk

  Svar
 12. Jeg er sikker på, det bliver svært for dig. Det er jo dit “barn” (Bloggen) du skal undvære en hel måned. Men jeg tror også, du efter et par dage vil opleve en fred og ro i hovedet, som er rigtig rar :-) Jeg har lavet en pagt med mig selv. Jeg bruger ikke Facebook på min iPhone, så jeg tænker ikke på FB i løbet af dagen, hvor jeg er på arbejde. Jeg kigger heller ikke på min iPhone, hvis jeg er sammen med andre mennesker. Til gengæld bruger jeg laaaang tid på computeren, når jeg kommer hjem fra arbejde og i weekenden. Det kan jeg snildt gøre, da jeg bor alene. Men at lade telefon og iPad være, når jeg er sammen med andre, det gavner mig rigtig meget. For så kan jeg være 100% til stede med de mennesker jeg omgiver mig med,og det gør, at jeg kan slappe af i deres selskab uden det hele tiden ligger i mit baghovede at jeg liiige skal tjekke, hvem der mon har skrevet noget til min sidste kommentar. For nogle år siden, mistede jeg mit internet forbindelse lige før påskeferien, og kunne ikke få den genetableret før efter påske. Jeg havde ikke internet på min telefon dengang. De første par dage var helt forfærdelige uden internet forbindelse. Det skete mange gange i løbet af en dag, at jeg lige ville ind og tjekke noget på internettet og så – nåh, nej, det kan du jo ikke. Men da de første dage var gået, så tænkte jeg faktisk ikke ret meget over min manglende forbindelse. Til gengæld fik jeg tid til en masse kreative ting i stedet. Og det var faktisk meget rart. MEN jeg var meget glad, da jeg fik min forbindelse tilbage igen ;-) Så jeg hepper på dig og din forhåbentlig internetfrie måned :-D

  Svar
  • Sidste år var vi nogle dage på en næste-øde ø i Malaysia og der var ekstremt sporadisk telefonsignal og wifi. Jeg husker det som den bedste del af vores ferie og det er der, jeg vil hen igen (bare uden at rejse helt derud) :)

   Svar
 13. Uhhh hvor fedt… Dén er jeg med på… Jeg har i perioder holdt fri for Fb, men ikk en måned… Savner at være sammen med folk, savner at være sammen mine børn selv om de er ved siden af mig… Savner at være tilstede… Jeg ved det hele tager overhånd når jeg blir irriteret når andre også sidder med deres telefon og er i en hel anden verden… Og har enda overvejet at la telefonen blive hjemme fra ferien – men hva nu hvis de andre også bare sidder med deres telefon… Eller hva nu hvis der sker noget… Er hva nu hvis…. Jeg har endnu ikk besluttet mig mht den ferie – det er bare en uge ? men tænk hvis man skal ringe efter hjælp, eller man blir væk fra hinanden osv… En ting er sikker, kommer den med, er det kun i tilfælde af at der sku ske noget, og så det måske i virkeligheden ok at ha den med…? Men juli måned holder jeg hermed også ferie fra Fb mm…

  Svar
  • Jeg er også skrækslagen ved tanken. Men jeg tror, det bliver godt! Go for it! Og så udveksler vi erfaringer til august!

   Svar
   • Det er bare en aftale ?… Telefonen kommer med på ferie, men er med til nødsituationer… Men alt hva der hedder sociale medier og spil osv blir byttet ud med social samvær, eller en stille stund med mig selv… Det blir så dejligt…

    Svar
 14. Wow! Sejt – men også vildt med en hel måned. Bare jeg kunne, jeg er også nysgerrig. Og det burde være muligt på barsel, men alle halvhjertede forsøg på bare lidt pause bliver indstillet, når jeg har været “dygtig” i nogle timer. Måske gør jeg som dig – springer ud i det – når jeg læser dine tanker om det på den anden side. God juli!

  Svar
  • Lige nu er jeg også usikker på, om det overhovedet kan lade sig gøre men siden jeg traf beslutningen for nogle dage siden, har jeg længtes efter det. På sådan en næsten ur-agtig måde. Og så er jeg vildt nysgerrig efter hvordan det bliver at give helt slip. Helt slip! Halvdelen af måneden holder jeg ferie, så det bliver lidt nemmere. Straks sværere bliver det så længe jeg trisser rundt herhjemme i arbejdslivet. Usch! Vi ses på den anden side, Dines!

   Svar
 15. Go’ ferie! Modigt og ambitiøst projekt med en hel måneds “detox” :) Håber, det bliver godt for dig – selvom jeg kommer til at savne den daglige inspiration i juli. Jeg kunne selvfølgelig også bare selv drøne ud og nyde det gode vejr uden mobil og tablet klistret til hånden ;)
  Kh Louise

  Svar
 16. Kloge og tankevækkende ord. Jeg har haft noget af den samme følelse i et stykke tid. Synes især vores iPad havde overtaget en del af familiehyggen herhjemme. Jeg skar benhårdt igennem, og sagde at vi, om ikke andet i en periode, skulle aftale at al elektronik blev lagt på en hylde i køkkenet når vi kom hjem om eftermiddagen. Det er ok at svare på et opkald, og en gang i timen tjekke SMS men ellers har jeg bedt manden om at vente med tekst tv, iPad og mobil til efter vores søn er lagt i seng. Han sover allerede kl. 19, så der burde været masser af tid til at nå at se det der skal ses. Jeg var ret hårdt for ham i starten, men nu går det fint, og det har givet os hyggen og roen til at nyde nuet lidt mere tilbage. Vores søn, som var v levet svært glad for den iPad, ved nu at det kun er i weekenden og ved særlige lejligheder den kommer frem, og han spørger ikke efter den.

  Svar
  • Det lyder som nogle gode husregler. Vi prøver også i perioder med den slags og det går ok, men vi ender altid i en glidebane tilbage. Og jeg er nok den værste, tror jeg… suk!

   Svar