Solæg – klassiske sønderjyske æg


Solæg er en sønderjysk specialitet, hvor æg koges i 20 minutter og herefter lagres i en saltlage med løgskaller. Dette giver skallen de dekorative striber og blommen sin grønlige farve. Solæg kan dele vandene, men her får du min opskrift på denne sønderjyske egnsret.

Solæg – klassisk sønderjysk opskrift

Anne, min nye medarbejder, bor jo i Sønderjyllland, så det er kun rimeligt, at vi får Sønderjylland bedre repræsenteret på denne københavnerblog. Ej altså jeg er jo også jyde, men jeg er efterhånden så gammel, at jeg har boet flere år på Sjælland end i Jylland.

Men i dag har vi altså de helt klassiske sønderjyske solæg på menuen. Jeg havde håbet, vi kunne starte med det sønderjyske kagebord, men lad nu den ligge😅

Denne opskrift på solæg er lavet i anledningen af Halloween, da æggene ser ret uhyggelige ud med den røde marmorering og grønlige blomme. De kan spises enten som et lille mellemmåltid eller som forret (gerne med en snaps) og opskriften her egner sig derfor også til både jule- eller påskefrokost.

Nogen spiser dem med engelsk sauce, men jeg har altså lavet dem med tabasco, som vist også er en nyere tilføjelse til den gamle sønderjyske specialitet.

Solæg klassiske sønderjyske æg

Solæg

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
Klassiske solæg serveret med sennep, eddike og tabasco
4
|
3 d

Ingredienser

Saltlage

  • 0,5 liter vand
  • 2 spsk salt
  • 1 rødløg skallerne herfra

Tilbehør

  • Eddike
  • Olie
  • Sennep
  • Tabasco

Sådan gør du

  • Kom vand og salt i en gryde sammen med løgskaller. Kog det op til salten er opløst. Si løgskallerne fra, stil saltlagen til side og lad den køle ned.
  • Kog æggene i 20 minutter i en kasserolle. Skyl dem i koldt vand.
  • Når æggene er kølet af, knuses skallen ved at rulle æggene eller banke dem let. Jo flere revner, jo flottere bliver æggene.
  • Læg æggene med skal i et sylteglas og hæld den nedkølede saltlage over. Lagen skal dække æggene.
  • Stil æggene på køl i minimum 2-3 døgn. De kan holde sig 2-3 uger på køl. De bliver mere og mere salte.

Servering

  • Pil æggene og halvér dem.
  • Vip blommen forsigtigt ud, kom sennep, eddike, lidt olie og evt. tabasco ned i ægget og læg blommen omvendt ovenpå.

Noter

Hvis du bruger skaller fra almindelige løg, får du gul marmorering eller prøv rødkål og få smukke blå æg. 

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Farvevalg og tilbehør

Det er de skaller, du bruger i saltlagen, der afgør hvilken farve dine sol-æg får. Bruger du skaller fra almindelige løg, får du gul marmorering. Jeg har brugt rødløg og fik rød-orange farver. Du kan også bruge rødkål og så smukke blå æg.

Under blommerne har vi dryppet lidt olie, eddike, sennep og tabasco. En bund af salat ville være rart til eller en dejlig grøn salat ved siden af.

Kender du i øvrigt djævleæg, nu vi er ved skøre æg? De er jo en smule beslægtede. Her koger du æg, piller blommen ud og rører den med alt fra mayonnaise og krydderier til finpureret tunsalat. Jeg har en version af djævleæg med wasabi her.

Kom med til webinar

Tilmeld dig 30 minutters gratis webinar d. 10. januar med Tine og mig og bliv klogere på din fordøjelse (og hvorfor den nogle gange brokker sig)

Tilmeld dig allerede nu, så du ikke går glip af det

Lyt til nyeste afsnit podcast gratis

Som PLUS-medlem kan du lytte til min nye podcast, Madbanditten uden filter – Lyt til sidste episode gratis i prøveperioden.

Emner denne gang: Antiinflammatorisk kost, hvad er den sundeste kost, proteindistribution, fest og alkohol på Keto og er Keto stadig sund, hvis man ikke laver alting fra bunden?

Lyt til sidste nye afsnit her >>

Udover podcast får du adgang til energiberegninger på alle opskrifter, du får din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter, du kan lave dine egne madplaner og få en indkøbliste til eller du kan bruge de madplaner, jeg laver til dig hver måned.

Alt dette for mindre end 1 krone om dagen og du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Prøv MadbandittenPLUS i 7 dage

Skal jeg hjælpe dig med vægttab?

Keto er super effektivt til vægttab, når det gøres rigtigt. Stop med at spilde tiden og kom ordentligt fra start.

Se hvordan her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

7 kommentarer til “Solæg – klassiske sønderjyske æg”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. 5 stjerner
    Som vaskeægte sønderjyde, kan jeg kun sige at din opskrift er lige som den skal være . Sådan serverer vi dem også i vores familie. Samtidig får det lige et drys salt og peber også. Nogle af vores venner får dem uden tabasco 😉
    Vi serverer dem til højtider, som f.eks. påske og julefrokosten… eller bare til en hyggelig aften med vennerne .

    Svar
    • Bare et par dråber af hver. Du skal dryppe det ned i æggehviden inden du vipper æggeblommen på plads igen. Der er ikke plads til mere end et par dråber.

      Svar
  2. Hej
    Spændene tror jeg vil prøve at server dem til vores næste familie middag,
    har lige et spørgsmål ang. eddike der skal i hvilken slags bruges
    På forhånd tak
    Alice

    Svar