Sofie tabte 60 kg – ‘Hvorfor taler ingen om livet efter vægttabet?’


Rigtig mange af jer husker nok Sofie fra historien om, hvordan hun på rekordfart tabte 40 kg, efter hun lagde kosten om til Keto tilbage i 2018. Det første år røg der 52 kg og siden hen er yderligere 8 kg røget, så det samlede vægttab har rundet 60 kg. Sofie er samtidig gået fra en str. 50 til en str. 34. Kan du forestille dig at tabe 60 kg? Og at skulle finde dig til rette i en krop, der pludselig er så markant mindre?

Læs Sofies første historie: Sofie tabte 40 kg – ‘Jeg elsker min nye livsstil’

Jeg har haft fornøjelsen af Sofies selskab på mit Kickstart-kursus og hendes historie er også med i Keto-bogen. Hun er et skønt menneske og en inspiration for mange.

Livet efter vægttabet

Men hvordan ser livet egentlig ud, når man på så kort tid gennemgår så enorm en transformation? Hvordan får man hjernen til at følge med og hvordan vænner man sig til at være i en krop, der pludselig kun fylder det halve? Det vil Sofie fortælle om i dag.

Det er historien om at lære at tilpasse livsstilen, så vægten ikke fortsætter med at gå ned og det er historien om at finde en ny balance med kost, motion og velvære og uden at slippe tøjlerne helt, så de gamle vaner sniger sig tilbage.

Men lad mig nu give ordet til Sofie.

Sofie tabte 60 kg med Keto
Sofie tabte 60 kg med Keto

Sofie fortæller:

For efterhånden 2 år siden tog jeg en beslutning, der viste sig at blive en af de bedste i mit liv. Jeg valgte at give ketogen kost en chance. Jeg havde ca. 55 kg overvægt, jeg gerne ville af med og jeg ønskede mig en livsstil, jeg kunne holde fast i og som ikke var fuld af forbud og afsavn.

Og det var lige præcis det, jeg fik med Keto. Her 2 år senere har jeg tabt 60 kg og er gået fra en str. 50 til str 34.

Og så tænker de fleste nok, at så må alting være godt. Og det er godt – det meste af tiden.

Men jeg har i forbindelse med mit vægttab haft meget brug for nogen jeg kunne spejle mig i og har ledt nettet tyndt efter historier og erfaringer fra andre, der har haft et stort vægttab og har holdt fast i dette.

Det er nemt at finde ”succes-historierne”. Men jeg synes, det har været svært at finde noget om de udfordringer der følger med.

En af de ting jeg har haft brug for at vide noget om alt det der sker efter vægttabet, både fysisk og psykisk. Noget om hvordan man finder et niveau hvor man kan holde fast i sine nye, fornuftige kostvaner samtidig med, at man ikke bliver ved med at tabe sig?

Noget om at lære at slappe af i den livsstil, der er blevet ens hverdag og især også noget om, hvordan man får det mentale selvbillede til at følge spejlbilledet.

Jeg vil gerne dele de tanker og erfaringer, jeg har gjort mig og jeg håber, at det kan hjælpe andre, der gerne vil vide mere om tiden efter et større vægttab.

Udfordring: At finde den nye balance

En af de ting, jeg har haft størst udfordring med er at finde en balance i forhold til kost og motion og til at holde vægten.

Jeg har spist Keto/striks LCHF fra starten og det har været svært for mig at slippe den strikse tilgang.

Det betyder, at jeg faktisk fortsatte med at tabe mig, selvom jeg havde nået min målvægt.

Så nu er det svære for mig blevet at holde min vægt, samtidig med at jeg gerne vil dyrke masser af motion og holde fast i mine kostvaner.

Det er ikke svært for mig at holde fast i livsstilen. Tværtimod. Jeg nyder alle de fordele, der følger med. Jeg har aldrig haft det så godt i min krop som, efter jeg begyndte at spise ketogen kost, så det er ikke dér, problemet ligger.

Det svære for mig er at slippe kontrollen og tillade mig selv en mere liberal tilgang til kosten.

I mange år spiste jeg på mine følelser

Jeg kan godt lide det strikse og jeg tror, det handler om at jeg i så mange år ikke havde kontrol over, hvad jeg tillod mig selv at spise.

Jeg spiste med mine følelser. Når jeg var glad, spiste jeg for at fejre det. Når jeg var ked af det, spiste jeg for at trøste mig selv. Nu bruger jeg ikke længere mad som belønning og jeg behøver ikke spise for at hygge mig fredag aften.

Men jeg er bange for, at hvis jeg slapper bare lidt af og giver lidt slip, så kommer de gamle, dårlige vaner snigende. Det ønsker jeg på ingen måde, men jeg ønsker heller ikke at skulle bekymre mig om min vægt.

Denne gang er bekymringen bare, om jeg kan holde vægten. Det føles engang imellem som om, at lige meget hvad jeg gør vil min kost og min vægt altid være noget, jeg skal tænke over.

Og det har jeg det egentlig fint nok med.

Jeg skal bare finde en balance og det kæmper jeg stadigvæk med her 2 år efter. Det var ikke noget, jeg havde forestillet mig skulle blive en udfordring.

Men jeg tænker at det er en lang proces og at 2 år jo ikke er lang tid i et helt liv.

Hold Keto helt simpelt!

Jeg har fra start af forsøgt at holde min kost meget simpel. Protein, grøntsager og fedt.

Jeg har selvfølgelig også lavet lækker mad efter opskrifter og kastet mig ud i forskellige brøderstatninger og andet bagværk. Det er både sjovt og hyggeligt at bruge tid på, når man skal kræse om gæster eller familien.

Men jeg vender altid tilbage til det nemme. Jeg elsker at lave et hurtigt charcuteriebræt med lidt peberfrugt, forskellige oste, pesto og lækre pølser. Eller et stykke laks med dampet broccoli og smørsovs.

Eller måske en æggekage med bacon og tomat og masser af purløg. Helt simpelt, intet tidskrævende. Det er det, der virker for mig.

Ingen målen, vejen eller tællen kalorier

Jeg nyder, at jeg ikke er på kur, at jeg ikke behøver at veje og måle min mad og at jeg ikke skal indtaste mængder og beregne kalorier.

Venner og bekendte spørger ofte, om ikke jeg synes, det er kedeligt altid at spise det samme, men helt ærligt synes jeg det er meget befriende, at jeg bare skal have nogle få basisvarer i mit køleskab for at kunne lave et velsmagende og mættende måltid.

Det behøver ikke ligne de retter, jeg spiste før i tiden.

Jeg tror måske også, at min simple tilgang til Keto kan være årsag til, at jeg aldrig føler afsavn eller har haft lyst til at stoppe undervejs. Der er ingen grund til at gøre det kompliceret, i hvert fald ikke i min verden. Protein, grøntsager og fedt. Så nemt.

Selvbillede >< spejlbillede

En anden ting, jeg har brugt meget tid på er, at få mit selvbillede til at matche mit spejlbillede.

Og jeg tror stadig ikke, at jeg ser det, som andre ser, når de kigger på mig. Jeg kan sagtens se på min vægt, at jeg vejer det, jeg skal.

Jeg kan se på mit tøj, at størrelsen er mindre, end den nogensinde har været og jeg kan høre, når folk fortæller mig, at det er flot, at jeg har tabt mig.

Og alligevel kan jeg vågne op om morgenen og være bange for, at jeg ikke længere kan passe mine bukser. Eller jeg kan kigge mig i spejlet og synes, at jeg ser lidt tyk ud.

Jeg ved jo godt, at jeg ikke er tyk længere, jeg kan godt forholde mig til tal og mål. Men inde i mit hoved er det helt anderledes. Det er, som om jeg ikke kan koble tingene sammen og forholde mig til mit nye ”hylster”.

Hjælp hos psykolog

Jeg har valgt, at jeg har brug for hjælp til at få selvbillede og spejlbillede til at være ens og går derfor hos en psykolog der hjælper mig med det.

Jeg havde godt hørt om andre der stod med det problem efter et vægttab men havde faktisk aldrig rigtigt forestillet mig hvor forvirrende det kunne føles.

Jeg har lært, at det er fuldstændigt normalt at have de tanker og at det kan tage rigtig lang tid at omkode hjernen til at forstå den nye situation.

Min hjerne tror, at min krop er større, end den er

Jeg tabte 52 kg det første år og har tabt yderligere 8 kg i løbet af 2019, men jeg tager stadig mig selv i at stå i et prøverum med tøj, som er flere størrelser for stort. Det er frustrerende at kunne se på BMI og vægt, at alt er som det skal være, men stadig føle trang til at gemme sig væk i store bluser, fordi man føler sig større, end man er.

Og det mest frustrerende er at være klar over, at tingene ikke hænger sammen men stadig ikke at kunne slippe tanken og følelsen.

Jeg har accepteret, at dette er en længere proces og at der ikke er noget galt med mig.

Jeg vil til hver en tid anbefale, at man snakker med nogen, hvis man har tanker som disse. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke udvikler sig og bliver en permanent tanke.

Jeg har fået en masse god hjælp og er ikke i tvivl om, at tingene nok skal udligne sig på et tidspunkt.

Vægttab løser meget men ikke alt

Jeg ville elske at kunne skrive et fint lyserødt indlæg om, at alt er nemt og dejligt, hvis bare man taber sig. Og der er heldigvis også langt flere gode ting ved at være sluppet af med overvægten, end der er dårlige.

Jeg synes bare, det er vigtigt, at vi også taler om, at der også kommer en tid efter vægttabet, og at der vil komme udfordringer.

For 2 år siden tænkte jeg helt naivt, at hvis bare jeg tabte mig så ville alting løse sig. Men det er ikke kun kroppen der ændrer sig, det er også ens tanker, og det tror jeg er en rigtig god ide at forberede sig lidt på.

Jeg kan kun fortælle om, hvilke oplevelser jeg har haft og hvilke erfaringer jeg har gjort mig undervejs. Jeg håber bare at budskabet om, at et vægttab er meget mere end de tabte kilo, er det, der skinner igennem.

Det bedste – og sværeste – jeg har gjort for mig selv

Det valg, jeg tog dengang, jeg startede på Keto er stadig noget af det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv.

Jeg er stolt af mig selv og nyder at kunne dyrke motion uden smerter og at livet generelt er blevet meget nemmere.

Der er sket mange store ting i mit liv både før og siden, men det her, vægttabet og alt det, der er fulgt efter, er helt sikkert det bedste OG det sværeste jeg gjort.

Følg Sofie på Instagram

Husk at du kan følge Sofie på Instagram, hvor hun har profilen @sofie_realfood. Her finder du en masse inspiration til enkel men lækker Keto-mad.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

24 kommentarer til “Sofie tabte 60 kg – ‘Hvorfor taler ingen om livet efter vægttabet?’”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane. Hvad er forskellen på Kickstart-kurset og dit kursus hos Anette Sams? Er ved at finde ud af, hvad der er det rette for mig – skal tabe mig ca. 20 kilo. Mvh. Christine

  Svar
  • Hej Christine

   Den største forskel er at Kickstart er mit kursus og baseret på mit koncept (i dette tilfælde Keto) og så er fokus på vægttab. Diabeteskurset er Anettes kursus og jeg har lavet opskrifterne men kurset (og opskrifterne) er baseret på Anettes Biologik-koncept og kurset fokuserer på diabetes 2 og insulinresistens. Kulhydratmæssigt er der færre kulhydrater hos mig og meget mere kål (og også bælgfrugter) hos Anette.

   Jeg er helt sikker på at du vil kunne få succes vægtmæssigt med begge :)

   Svar
 2. Fantastisk beskrivelse af et forløb omkring vægt tab – og Nøj, hvor kan jeg genkende del elementer deraf. – F.eks det med at hjernen ikke forstår størrelsen…jeg har tabt en del kilo og er gået fra at være en XL i den øvre ende til medium størrelse i midten- men da jeg var ung og smækker 25 årig og før det, var jeg koncentration lejr agtig tynd – naturligt! Den nye transformation med en lavere vægt er egentlig bare sket ved at jeg er stoppet med at sidde 8 timer foran computeren og er blevet selvstændig – og nu er begyndt at dyrke det med at få mig rørt 150 minutter om ugen og er flyttet væk fra en lejlighed i byen (Hellerup (til et land liv på Stevns…tankevækkende !!!! Det er livet foran computeren, der gør dig FED!

  Svar
  • Fantastisk Inger! Og hvor dejligt med landliv. Og ja, man skal virkelig gøre en indsats for at røre sig, hvis man arbejder dagen lang foran computeren.

   Svar
 3. Hej jane.
  Jeg vil bare sige dig tusind tak for inspiration. Dine bøger og viden her på bloggen har været en fantastisk hjælp igennem vægttabet. Nu står jeg på målstregen rent vægtmæssigt, eller faktisk over målstregen – vægten bliver ved med at dale.
  Jeg forsøger mig med både ekstra fedt og en anelse flere kulhydrater. Men det er næsten en større udfordring end selve vægttabet. Så jeg vil høre om du måske vil overveje et indlæg på bloggen med fifs til at holde vægten, og hvor man kan tilføje fedt uden at blive helt kvalm?

  Svar
  • Hej Stephanie
   Det er også en godt spørgsmål. Mit svar går jo også i retning af at øge både fedt og kulhydratindtag en smule. Fedtet for de ekstra kalorier og kulhydraterne for at stimulere appetitten til at kunne spise mere. Det kan være en hjælp at prøve at identificere de madvarer, man kan spise meget af uden at opleve mæthed svarende til deres kalorieindtag. De varierer fra person til person men mine kunne fx være kokosmælk og macadamianødder – nå ja, og mørk chokolade. At have flere friheder i weekenden fx er en meget brugt strategi til at holde vægten i stedet for at gå ned.

   Læs evt. dette indlæg også: https://www.madbanditten.dk/hjaelp-jeg-taber-mig-for-meget-pa-lchf/

   Og TILLYKKE med det flotte resultat. Hvor er det fantastisk for dig at nå i mål ❤️

   Svar
 4. Janne, vil du uddybe hvad du mener når du svarer nedenstående?

  Men man kan tabe i fedt og øge i muskelmasse. Det er bare to forskellige processer. Og vil man gerne gøre det samtidig, er processen med muskelopbygning langsommere end hvis man tillader sig at ligge i kalorieoverskud, hvilket jo er det, du har fundet ud af at gøre også.

  Svar
  • Ja gerne.
   Tab af fedtmasse kræver negativ energibalance (dvs. kalorieunderskud).
   Øgning af muskelmasse kræver tilstrækkeligt proteinindtag, styrketræning og i en grad også energioverskud.

   Tab af muskelmasse er jo en kedelig konsekvens af vægttab, men man kan modvirke muskeltabet ved at spise tilstrækkeligt med protein og at styrketræne. At bevare mest muligt muskelmasse imens man taber fedt er supervigtigt og bør være en høj prioritet efter min mening.

   Med fokuseret indsats kan man også godt øge muskelmasse i energiunderskud men det vil være mere effektivt i energioverskud. At være i energioverskud tillader dig formentlig også at træne hårdere end hvis du er i energiunderskud.

   Hvis du skeler til bodybuilding-miljøet ser du også at bodybuildere veksler mellem perioder, hvor de bygger muskler og hvor de taber fedt (bulk og cut). Og det er fordi det er nemmest at have fokus på den ene af dem, da det i et vist omfang er forskellige strategier, der kræves for bedst effekt.

   Giver det mening?

   Svar
 5. Tusind tak for det ærlige indlæg, Sofie. Hvor er det interessant læsning. Jeg har flere gange i mit 33 år korte liv tabt 10 kilo og taget det hele på igen – og nu hvor jeg spiser keto og har det helt vidunderligt i kroppen og taber mig stille og roligt i stedet for i et overdrevet tempo som da jeg var på diverse suppe- og smoothiekure, så kan jeg mærke at bagved min glæde og begejstring ligger den der bekymring for om jeg kan finde ud af det her resten af mit liv. “Måske er jeg bare dømt til at være sådan en der taber sig 10 kilo og så tager dem allesammen på igen!” NEJ, væk med den tanke. For mig har det virkelig været værdifuldt at lære at elske mig selv og min krop UNDERVEJS (jeg ved godt det lyder totalt luksus kun at skulle af med 10 kilo ift. fx 60 kilo, men jeg synes altså ikke det er nemt..), at nyde at min krop – selvom den er pæreformet og uperfekt – kan så mange ting, fx løbe og svømme, som jeg elsker. Jeg tror virkelig det er en kæmpe øvelse det der med at mad, krop og vægttab ikke kommer til at fylde alle ens tanker, og din beretning er virkelig vigtig i den forbindelse.. For det kan jo ikke være meningen at det er dét hele vores liv skal dreje sig om ;-)
  Kh Mille

  Svar
 6. Dejligt at du deler din historie. De ord kunne lige så godt være kommet ud af min mund. Jeg har det på præcis samme måde! Jeg tænkte også, at det at blive tynd ville løse alle problemer og så ville jeg blive lykkelig. Men det er langt fra sandheden. Nu hvor jeg har tabt det jeg skal, så har nogle andre ting overtaget. Nu hænger det hele for meget og forsøger med styrketræning af få en pæn krop. Bare for at sige, at det for mig er en uendelig kamp ?kæmper meget mere med negative tanker nu, end da jeg var stor. I bund og grund handler det om at jeg er bange for at blive tyk igen. Det bunder ud i at jeg er hård ved mig selv hvad angår mad og træning – og det dræner en for energi. Alle siger jeg er så tynd, men det ser jeg ikke selv. Jeg ser mere mig selv som jeg var dengang jeg var 30 kg tungere. Det er ikke nemt psysisk, jeg har også fået hjælp ved min personlige træner. Det har gjort underværker. Så lykken er ikke bare at tabe sig, der følger en masse nye bekymringer med ❤️

  Svar
  • Åh søde du. Håber du har nogen, du kan vende de svære tanker med.

   Og så vil jeg give dig stor thumbs up for styrketræning. At se og mærke kroppen blive stærkere gør utroligt meget for selvfølelsen. Det har det i hvert fald gjort for mig (selvom jeg har været normalvægtig hele vejen) men det at ændre fokus til hvad kroppen kan fremfor hvordan den ser ud gør bare noget. Og så er følelsen af at være stærk simpelthen så dejlig og den smitter af på alle andre områder af ens liv.

   Og TAK fordi du delte dine tanker også <3

   Svar
  • Det er det samme. Keto svarer til det, vi tidligere kaldte ‘striks LCHF’. Strik er bare så negativt ladet, synes jeg. Men for begge gælder det at det er en kost med så få kulhydrater, at kroppen kommer i den fedtforbrændende tilstand ketose.
   Du kan læse meget mere her: Hvad er Keto?

   Svar
 7. Jeg tror at her illustreres grænselandet til den livsfarlige sygdom anoreksi meget tydeligt med Sofies historie. Godt hun har valgt at få psykologhjælp.

  Vinklen generelt med at kunne genkende sig selv og finde ud af at leve efter et vægttab er nok det allervigtigste der skal findes en løsning på.
  Jo-jo vægt siges jo at være det farligste og det er der de fleste med en BMI over 25 døjer med.

  Svar
 8. Jeg havde selv ideen om at keto diæt ville være en god ide. Så jeg startede som 122 kg og begyndte på keto diæt med 36 æg om dagen og drak iste med kun 0,5 gram sukkerarter i. Samtidig med jeg aktiverede ketosis via at gå i shorts og bar overkrop udenfor om efterår/vinter i koldt vejr. Det gjorde jeg hurtigt tabte mig til 116 kg. Samtidig med jeg tog lidt på i muskelmasse. Så efter de 3 måneder med intro perioden var slut i min træning ku jeg godt se at jeg begyndte igen og tabe muskelmasse og styrke ved og være på keto diæt. Så jeg ændrede diæten til 42 æg om dagen samtidig med indtagelse af carbs og helt op til 5000 calorier om dagen og nu stiger jeg igen i vægt og styrke og gror i musklerne igen i træning. Så på langt sigt virker det keto ikke fordi man mister både muskler og styrke. Og nu hvor jeg er på 500 gram carbs om dagen går det meget bedre. Men fedt procenten stiger så os igen samtidig med muskelmassen stiger. Og pt er jeg på 118 kg. Målet er jeg skal ende med og fylde alt mit hud ud med muskelmasse og ikke få noget løs hud når jeg en gang har fået smidt mit fedt. Og jeg er allerede ved og få en gravid six pack som buler ud ad og det ser mega nice ud. Jeg skal bare ha omdannet noget mere fedt til muskler.

  Svar
  • Jeg er uenig med dig, selvsagt, og tager virkelig klart og tydeligt afstand fra monodiæter som æggefaste og lign. Men det er jo sagen uvedkommende, hvad jeg synes om din tilgang. Mest er jeg dog glad for at du har fundet noget, som du synes giver dig tilfredssstillende resultat.

   PS: man kan ikke omdanne fedt til muskler. Men man kan tabe i fedt og øge i muskelmasse. Det er bare to forskellige processer. Og vil man gerne gøre det samtidig, er processen med muskelopbygning langsommere end hvis man tillader sig at ligge i kalorieoverskud, hvilket jo er det, du har fundet ud af at gøre også.

   Svar
 9. Sofie du er så sej, og dejligt at du sætter ord på dine tanker og følelser, jeg nyder at følge dig på instragram. Jeg er selv igang med en vægttab rejse, og et vægttab handler om meget andet end mad, tanker, følelser og vaner. Også derfor det er så vigtigt at få arbejde med det mentale fra starten af, da der ligge så meget gemt i ens overvægt, og det glemmer mange at tænke på. Det bedste man kan gøre er at få arbejde med det mentale fra starten af. Håber du finder dig tilrette i dit nye jeg❤️

  Svar
  • Hey du, der er ikke noget svindel her i foretagendet. Jeg er med på, at der findes mange svindlere derude, der vil tage dine penge for virkningsløse keto-piller og keto-kaffeprodukter, men det, du ser her, er ægte mennesker med ægte resultater og uden brug af genveje.

   Svar
 10. Hej. Dejlig historie, men når folk taber mange kilo, tales der aldrig om huden. Når man ser nogle af de amerikanske programmer, såsom skin tight, er der jo altid, en hel masse overflødig hud, personerne, lider med, og skal dermed have en masse operationer, for, at stramme op. Er alle de danske kvinder der taber sig +60 kg, i stand til, at huden trækker sig sammen ?

  Svar
  • Nej mange ender med overflødig hud og må opereres for at få kroppen til at følge med. Men det er individuelt og alder, genetik og en masse andre faktorer spiller ind. Sofie her er ikke blevet opereret men jeg har et par andre kursister, som er.

   Svar
  • Det kommer vel også an på hvor længe huden har været strækket ud. Og hvordan. Og hvor gammel man er.

   Efter jeg havde tabt 60 kg var min hud løs, men nu her efter jeg blev gravid midt i det hele er mit maveskind da helt håbløst. Jeg kan i hvert fald ikke undgå en operation når jeg engang er færdig med mit vægttab.

   Svar
 11. Du er så sej Sofie:-) Det var også dig der fik mig igang igen efter at være hoppet af lidt for længe… Så mit vægttab på 27 kilo har du også andel i;-) KH Mette fra Kick-start 6 og 9

  Svar