Guide til sødemidler


Sødemidler – hvilke er gode og hvilke skal man undgå? Hvilke påvirker blodsukkeret, og hvilke er gode på LCHF / Low carb / Keto? Og hvilke bruger jeg selv og hvorfor?

Her på denne side kan du læse, hvilke sødemidler jeg bruger i stedet for sukker, hvilke jeg bruger sjældent, og hvilke jeg aldrig bruger.

Generelt bruger jeg sødemidler sjældent og altid kun i små doser. Det har jeg det bedst med.

Og husk, det er mit personlige valg.

Læs også: Keto og sødemidler

SØDEMIDLER, JEG BRUGER:

Sukrin

Sukrinprodukterne (Sukrin, SukrinMelis, Sukrin Gold etc.) er overrvejende lavet på sukkeralkoholen Erythritol, som har den fordel med LCHF-briller, at den passerer ufordøjet igennem fordøjelsesssystemet.

Det betyder, at den ikke påvirker blodsukkeret (har et glykæmisk index på 0), på trods af at du på pakken kan læse, at den indeholder 100 g kulhydrat pr. 100 g. Desuden undeholder den 0 kalorier.

Sukrin er derfor velegnet til LCHF’ere og til diabetikere.

Sukrin/erythritol er det, man kalder et naturligt sødemiddel, hvilket vil sige at grundstoffet på en måde har sin oprindelse i noget naturligt, og at selve grundstoffet ikke er kunstigt fremstillet.

Der er dog i mine øjne stadig langt fra Sukrin til noget, du kan finde i naturen.

Jeg bruger dog en sjældent gange imellem gerne Sukrin. Mine favoritter er Sukrin Gold og SukrinMelis. Jeg bruger dem enten i små mængder eller i kombination med andet sødning, da jeg ikke er så vild med hverken bismagen eller den kølende fornemmelse, de kan give ved større doser.

Stevia

Stevia er svært, synes jeg. Ofte hører vi om, hvor naturligt stevia er. Det er jo trods alt en plante, men sagen er, at det stevia, vi køber i butikkerne, intet har at gøre med steviaplanten.

Det er derimod steviolglycosider (sødestoffet E960), som er kemisk udvundet fra steviaplanten. Steviaplanten er ikke godkendt til at spise.

Her er, hvad Fødevarestyrelsen siger om steviolglycosider:

Sødestoffet E 960 er ikke et ”naturligt” sødestof, da steviolglycosider er ekstraheret fra Stevia planten på en sådan måde, at der ikke længere er tale om et naturligt stof.

Læs mere om steviolglycosider her: Fødevarestyrelsen om stevia

Jeg bruger dog ind imellem selv stevia (steviolglycosider) i dråbeform til at søde flydende ting. Men det strider egentlig imod meget i mig,

En anden udfordring, jeg oplever med stevia er, at det sjældent optræder alene i et produkt, men ofte blandes ofte med sukker, maltitol, aspartam eller andre kunstige sødemidler. Og som du kan se af listen her, undgår jeg helst dem.

Fibersirup

Fibersirup er et produkt i Sukrin-familien, som består af et plantefiber, som hedder isomalto-oligosakkarid.

Fibersirup anbefales ikke til diabetikere, da den indeholder en glukosekilde og kan give blodsukkerstigning. Jeg har testet mit blodsukker efter at have spist den på græsk yoghurt, og min blodsukkerstigning var minimal, hvis der var nogen.

Jeg bruger den derfor gerne.

Den findes i to varianter, en “gold” og en “clear”. Jeg bruger stort set kun Gold. Den anden er for mærkelig og søder meget lidt.

Yaconsirup

Yaconsirup er en sirup, der er udvundet af yaconroden, der vokser i Andesbjergene. Hvor de fleste planter lagrer deres kulhydrater som stivelse, lagrer yaconroden sine som FOS (fructo-oligosaccarider), der ikke kan optages i kroppen.

Det giver yaconsirup et glykæmisk index på 3, hvilket betyder, at den ikke giver stigning i blodsukkeret.

Samtidig er FOS et såkaldt prebiotika. Prebiotika er det, som de gode bakterier i maven lever af, og på den måde opnår du bedre tarmflora.

Den smager dejligt, lidt henad ahornsirup.

Kokossukker

Kokossukker er fremstillet af nektaren fra de blomster, der vokser på kokospalmen. Det er et naturligt og uraffineret produkt, og det påvirker blodsukkeret mindre end almindeligt hvidt sukker. Og så smager det dejligt. Lidt henad rørsukker.

Men… det er stadig sukker. Og selvom jeg gerne bruger det, er Sukrin-produkterne et bedre valg for dem, der spiser LCHF og som gerne vil minimere kulhydraterne.

Frugt og tørret frugt

I min verden er frugt naturens dessert, og det giver supergod mening for mig at bruge frugt og tørret frugt til at søde ting med i stedet for at finde andre mere eller mindre sære alternativer. Jeg bager derfor gerne en banankage sødet med bananer eller en chokoladekage sødet med dadler.

Kage og dessert er ikke noget, jeg spiser hver dag.

Især når jeg skal lave lækkerier til mine børn, foretrækker jeg at søde med frugt og tørret frugt.

Frugt og tørret frugt indeholder dog sukker, og det er derfor ikke et kulhydratfattigt alternativ til sukker. Og bruger du dadler og anden tørret frugt, er der også høj blodsukkerpåvirkning. Blodsukkerpåvirkningen kan sænkes lidt ved samtidig at bruge godt med fedtstoffer.

Ift. kulhydrater og LCHF er frugt og tørret frugt ikke det bedste valg.

Har du IBS eller svært ved at nedbryde fruktose, kan især dadler drille, er min erfaring.

SØDEMIDLER, JEG BRUGER SJÆLDENT

Birkesød (xylitol)

Hvis jeg skal bage en sukkerfri kage til gæster, som helst ikke må have bismag af mærkelige sødemidler, bruger jeg ind imellem Birkesød.

Birkesød er lavet af sukkeralkoholen xylitol, som indeholder 40% færre kalorier end sukker, og som påvirker blodsukkeret mindre men dog lidt.

Jeg hænger mig ikke så meget i det. Når jeg en sjælden gang bruger det, gør jeg det for smagens skyld.

I for store mængder eller ved en sart mave (IBS) kan det give mavekneb og diarré.

Honning

Honning er jo et naturligt produkt og bruges og anbefales som naturlig sødning i fx Paleo-kredse.

Selv bruger jeg det ikke rigtigt. Jeg er ikke så skør med smagen, og min mave er ikke så begejstret for fruktose.

Sukker

Ja, helt almindeligt sukker.

Selvom min livsstil overvejende er sukkerfri, og bloggen her overvejende handler om LCHF, bruger jeg nogle gange små mængder sukker. Især hvis jeg skal bage til gæster fx.

Men jeg bruger altid meget små mængder sødning, uanset om der er tale om sødemidler eller sukker, og nogle gange er mængderne så små, at man kan diskutere, om det er umagen værd at finde et alternativ. Det er min personlige holdning.

Når jeg tager udgangspunkt i “almindelige” opskrifter, som jo rask væk indeholder flere 100 g sukker, reducerer jeg altid mængden til en fjerdedel eller en femtedel. Jeg kan simpelthen ikke spise noget, der er så sødt.

SØDEMIDLER, JEG ALDRIG BRUGER

Maltitol – og andre sødemidler, der ender på -ol

Jeg spiser ikke de andre sukkeralkoler og især går jeg en stor bue udenom Maltitol, som findes i rigtig mange sukkerfrie købeprodukter. Maltitol giver mig sygt ondt i maven – meget – selv ved små doser.

Aspartam

Jeg drikker ingen lightsodavand eller kunstigt sødede saftdrikke og undgår derved aspartam.

Aspartam er jo noget, der kan gøre folk vrede og debatten raser ofte fra “Aspartam er Gud” til “Aspartam er gift”.

I min optik er aspartam ikke menneskeføde, og jeg vælger det derfor fra.

Sukralose, saccharin og acesulfam K

Kunstigt fremstillede sødemidler, som jeg bevidst undgår.

Perfect SØD, Perfect Fit, Hermesetas etc,

I den lige så kunstige ende af skalaen finder vi Easis-sødeprodukterne, som jeg heller aldrig kommer til at bruge. Dels indeholder de kunstige sødemidler, som jeg personligt undgår, dels har deres produkter ofte en ingrediensliste så lang som en halv bog. Det samme gælder Hermesetas og andre mærker med kunstige sødemidler.

AGAVESIRUP

Agavesirup har helt misforstået fået et ry for at være et sundere alternativ til sukker, da det påvirker blodsukkeret væsentligt mindre. Men grunden til det er, at agavesirup indeholder helt op til 70-90% fruktose, som påvirker blodsukkeret mindre end glukose.

Men blodsukkerpåvirkning er ikke alt. Fruktose metaboliseres i leveren, hvor det omdannes til glukose eller fedt (triglycerider).

Oversvømmes leveren med for store mængder fruktose for ofte kan det føre til den sygdom, der hedder Non Alcoholic Fatty Liver Disease, dvs. fedtlever – uden at det er alkoholrelateret.

At for meget fruktose er skidt, betyder ikke, at frugt er usundt. Det er svært at oversvømme sin lever med fruktose fra frugt, men jeg ser ingen grund til at indtage fruktose i ren form som agavesirup, når jeg har andre muligheder.

Agavesirup bruges ofte i Raw-kager, og dem spiser jeg gerne, så noget agavesirup får jeg formentlig ind. Laver jeg kagerne selv, bruger jeg dog ikke agavesirup.

ANDRE SØDEMIDLER

Allulose

Lovende sødemiddel, som de er begyndt at bruge i Low Carb-produkter i USA. Ingen ubehagelig bismag og ingen blodsukker/insulinrespons, da det angiveligt ikke optages i kroppen. Fås mig bekendt ikke i DK endnu.

Mammas Zugar

Se Sukrin – det er lavet på samme sukkeralkohol (erytritol).

Monkfruit

Sødemiddel, som ofte bruges i Low Carb-produkter i USA. Virker til at være et fint valg af naturlig herkomst og med lav eller ingen blodsukkerstigning til følge.

Jeg tror dog ikke det fås i Danmark.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

246 kommentarer til “Guide til sødemidler”

Skriv en kommentar

  1. Kære Jane

    Jeg er i gang med at lave hyldeblomstsaft. Men det skal jo noget sødt i, ellers bliver det for surt.
    Hvad vil du bruge???

    Jeg spiser kun Keto mad. Og har været “under dine vinger” siden 08.04.24 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

    Kh Lene

    Svar
      • Kære Jane
        Tak for svar.

        Har lige set, at man kan bruge 1 liter ufiltreret økologisk æblesaft til 50 hyldeblomstskærme.
        Det er jo også sukker, men……. noget skal der bruges.

        Kh
        Lene

        Svar
  2. Allulose ser ud til at være forbudt i Europa (Amazon, juni 2023), men jeg kan ikke gennemskue hvorfor – selv om der er en række ting, der fås i USA, som vi ikke må købe i håndkøb her (f.eks. Magnesium)… men det kunne være fedt at få det på hylderne.

    Svar
    • Ja vi har bare nogle andre regler. Selvom det nogle gange rammer produkter, hvor det virker skørt, synes jeg overordnet set at det er ok. Der er mange ingredienser, der er tilladt at bruge i mad i USA, som er forbudt i EU. EU er ikke perfekt, men de amerikanske tilstande er heller ikke ligefrem kopi-værdige..

      Svar
    • Jeg har ikke andet erfaring med det end at jeg endnu ikke er stødt på noget, der kan slå min mave så meget ud af kurs, som det kan. Av for satan altså. Det er ikke for sarte sjæle (maver)😩

      Svar
  3. Jeg har en mistanke om, at jeg får hovedpine af et eller flere kunstige sødestoffer flere timer efter, at jeg har spist det. Det er bare en jungle at navigere i på nettet. Kan du give en indledende idè om hvor jeg kan orientere mig? Og måske har du selv svar på noget af dette?
    Måske der er en af læserne, der har erfaring med hovedpine pga visse kunstige sødestoffer?

    Svar
    • Åh ja, det er træls. Anekdotisk har jeg hørt det fra mange læsere igennem årene. Også at de kan være migræne-triggere.
      Er det nemmeste i virkeligheden bare at tage dem væk i 4-6 uger og så evaluere, hvordan det er gået? Evt. reintroducere langsomt eller enkeltvist, hvis det er noget, du gerne vil have i din kost?

      For mere konkret viden kan du prøve at orientere dig i Pubmed og se om der dukker noget op der.

      Svar
    • da jeg gik på seminariet for 10 år siden, fik jeg hovedpine hver dag ca en times tid efter frokost. den varede normal 1-3 timer. jeg begyndte at lade være med at drikke en light sodavand til frokost, og vupti ingen hovedpine. evt prøv andre sødestoffer hvis du skal, elelr tag en uge uden noget for for sukker, det tager ikke emre før ens sukekr træng er fuldstændig væk.

      Svar
      • Tak for dit svar :-) Hovedpinen kom næsten altid meget tidlig morgen, så op til 12 timer senere, så jeg lavede mig et excelskema, skrev ind efterhånden som jeg prøvede de forskellige sødemidler, og om hvorvidt det gav udslag med hovedpine. Jeg fandt ud af, at jeg ikke skal spise Nellydelli-lakridserne. Der er også noget med kakaopulver, for en spiseskefuld giver mig hovedpine… Almindelig mørk chokolade gør ikke, det finder jeg lidt sært.

        Svar
  4. Hvis jeg i en opskrift og skal bruge 190g sukker og vil erstatte det med sukir gold hvad mængde skal der så bruges? Har søgt
    Mvh Bente Vilhelmsen

    Svar
    • Hej Bente
      Det ved jeg heller ikke rigtigt. Jeg arbejder ikke sådan med opskrifter at jeg tager udgangspunkt i en almindelig opskrift og så går i gang med at bytte ingredienser. Jeg kan bedre lide at starte med en Low Carb opskrift, der minder om og så arbejde ud fra det.

      Man siger at Sukrin Gold søder cirka 1:1 som sukker. De fleste sukkerholdige opskrifter er ekstremt søde og sukkerindholdet kan ofte halveres eller mere. Sukrin i store mængder smager super dårligt (og bliver en meget dyr opskrift at lave)

      Svar
  5. Hej Jane
    Tak for denne hjælpsomme guide.

    Jeg har et (måske dumt?) spørgsmål vedr. anvendelse af yaconsirup i praksis. Der står:

    “Hvor de fleste planter lagrer deres kulhydrater som stivelse, lagrer yaconroden sine som FOS (fructo-oligosaccarider), der ikke kan optages i kroppen.”

    Skal det forstås som, at yaconsirup i reel brug er så godt som kulhydratfri, altså nul tilgængelige kulhydrater?
    Eller hvordan skal man ellers tælle det i sin energiberegning? Tæller man kulhydraterne selv om, de ikke kan optages i kroppen?

    Værdierne svinger jo fra mærke til mærke, men fx når der på vareetiketten står (pr. 100g) 284 kcal; 55g kulhydrater, heraf 47g sukkerarter. Hvis FOS ikke kan optages i kroppen, hvor kommer energien/kalorierne fra? Og når størstedelen af kulhydraterne består af sukkerarter … ?

    Beklager hvis det er totalt indlysende og det kun er mig, der ikke forstår. Tak for tålmodigheden og det gode arbejde!
    Mvh, Xan

    Svar
    • Hej Xan
      Uh godt spørgsmål, jeg aner det ikke. Jeg har ikke brugt yaconsirup i virkelig mange år og vidste faktisk ikke, at man stadig kunne købe det. Det eneste, jeg husker fra dengang er, at det havde et GI på nærved 0. Det betyder at kulhydraterne ikke optages. Og så er alt jo godt og i så fald vil jeg slet ikke tælle det med

      Svar
  6. Hej!
    Jeg ser mange keto-dessertopskrifter på fx Fb. Og de er megalækre. De nævner ofte sødemidlet Swerve…? Kan man erstatte det med fx Sukrin gold? Så vidt jeg kan google mig frem til er det nemlig ikke noget man kan få herhjemme så hvad er det bedste alternativ??
    Mange hilsner Tania

    Svar
    • Swerve er fremstillet af erythritol, oligosaccharider og smagsstoffer (frit oversat fra varedeklaration på pakken).

      Ville umiddelbart tro, det kan erstattes med den “almindelige” Sukrin, der består af erythritol. Sukrin Gold indeholder bl.a. også maltekstrakt.

      Svar
  7. Ang. næringsindehold på feks. halstabeletter så er jeg lidt forvirret.
    Jeg synger i kor og har ofte brug for at klare stemmen og tager så en Hals eller lignende sukkerfrie tabeletter.
    På næringsindehold står der “Kulhydrat 96g/100g” og neden under står der “heraf sukkerarter 0 g”
    Betyder det at der ikke er noget af det 96 g som optages i kroppen, altså at det ikke påvirker kroppen?

    Mvh
    Bithiah

    Svar
    • Hej Bithiah
      Nej desværre ikke (helt). Men i Danmark skal vi deklarere sukkeralkoholer som kulhydrat, fordi nogle af dem vil blive optaget i blodet. Det bliver misvisende i et tilfælde som halstabletterne, da det ikke er dem alle, der vil blive optaget. Hvor mange det gælder for, afhænger dog af det pågældende sødemiddel. Hvis jeg skulle regne med et eller andet, ville jeg måske regne med at en tredjedel optages – så tror jeg, man er på den sikre side og behøver ikke tænke mere over det.

      Læs evt. guiden om at tælle kulhydrat og undgå de værste begynderfælder. Der er vejledning i hvordan man læser og tolker en næringsdeklaration også.

      Du kan også læse det nyere indlæg om Keto og sødemidler her.

      Svar
  8. Ang sødemidler: kemi som er sødende, sukker, agave sirup, mm.
    er gift for kroppen. Naturlige sødestoffer er ikke farlige i små mængder.
    Noget mere end andet. Jeg vil ikke synes det er væsentligt om man bruger en halv teskefuld eller en hel, en enkelt gang eller to om dagen. Det kan være ok. Men jeg er blevet opmærksom på ( via bøger og viden ) , at alt som ikke fandtes naturligt for 100 år siden eller for 200.000 år siden er noget som kroppen ikke kan genkende. Det laver dramaer i kroppen biokemi mm. Alle steder. Jeg ved godt du skriver du bruger ganske lidt her og der af noget. Men med de mange produkter som får lov til at flyde i handlen – i ren tilstand, i fødevarer, kager, brød , kød , mælk , yougurt, saft osv . er jo ved at ødelægge os. Vi bliver syge, fede, får kræft, organsygdomme, led og knogle problemer, hjerne og hjerte sygdomme mm og ældes og dør hurtigere. Jeg synes du skulle tænke på lidt på at skrive om det. Videnskaben ude i verden er blevet klogere. Og alligevel er der ikke noget i dette land der gør noget ved det. Selv diabetes – og hjerte foreningen og andre , anbefaler fx sødemidler og low fat produkter. Altså fjerner fedtet mm ( det naturlige ) og putter dårligere ting i , som kroppen ikke kan genkende. Og det bliver vi syge af. Også at sundt ren fedt ikke er farlig. I naturlige mængder naturligvis.
    Og fik bare lyst til at skrive da jeg søgte noget om erstatning med sødemidler og brugen af dem. Altså hvad der skrives om dem. Fx at nogle sødemidler, som er godkendt herhjemme , er velsignet som egnede. Men betyder jo ikke de er sunde. Og sukker , i alle varianter er jo også usunde. I hvert fald i de mængder som de indtages i .
    Det er ikke et angreb på dig. Håber du forstår. Jeg håber du vil skrive lidt mere om det. Altså de sundhedsmæssige problemer som opstår når vi leger med denne kemi i fødevarerne, eller i daglig brug
    som kroppen aldrig har lært at genkende. Og det skaber problemer for sundheden.
    Ikke mindst diabetikere som tror det er sundt , fordi det er kan erstatte / supplere sødme.
    Jeg er selv diabetiker. Og er begyndt at faste ( IT- faste ).

    Hvis du ikke mener det er noget du vil kommentere på er det helt fint.

    Mvh
    Karsten

    Svar
    • Hej Karsten
      Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skulle skrive om det, som jeg ikke allerede har gjort. Min grundholdning er allerede at vi har bedst af at holde os til en så naturlig og uforarbejdet kost som muligt. Jeg tror ikke, der er mange af mine læsere, der er i tvivl om at det er min holdning…

      Svar