Sødemidler – hvilke er gode og hvilke skal man undgå? Hvilke påvirker blodsukkeret, og hvilke er gode på LCHF? Og hvilke bruger jeg selv og hvorfor?
Her på denne side kan du læse, hvilke sødemidler jeg bruger i stedet for sukker, hvilke jeg bruger sjældent, og hvilke jeg aldrig bruger.
Generelt bruger jeg sødemidler sjældent og altid kun i små doser. Det har jeg det bedst med.
Og husk, det er mit personlige valg.
Læs også: Keto og sødemidler
SØDEMIDLER, JEG BRUGER:
Sukrin
Sukrinprodukterne (Sukrin, SukrinMelis, Sukrin Gold etc.) er overrvejende lavet på sukkeralkoholen Erythritol, som har den fordel med LCHF-briller, at den passerer ufordøjet igennem fordøjelsesssystemet.
Det betyder, at den ikke påvirker blodsukkeret (har et glykæmisk index på 0), på trods af at du på pakken kan læse, at den indeholder 100 g kulhydrat pr. 100 g. Desuden undeholder den 0 kalorier.
Sukrin er derfor velegnet til LCHF’ere og til diabetikere.
Sukrin/erythritol er det, man kalder et naturligt sødemiddel, hvilket vil sige at grundstoffet på en måde har sin oprindelse i noget naturligt, og at selve grundstoffet ikke er kunstigt fremstillet.
Der er dog i mine øjne stadig langt fra Sukrin til noget, du kan finde i naturen.
Jeg bruger dog en sjældent gange imellem gerne Sukrin. Mine favoritter er Sukrin Gold og SukrinMelis. Jeg bruger dem enten i små mængder eller i kombination med andet sødning, da jeg ikke er så vild med hverken bismagen eller den kølende fornemmelse, de kan give ved større doser.
Stevia
Stevia er svært, synes jeg. Ofte hører vi om, hvor naturligt stevia er. Det er jo trods alt en plante, men sagen er, at det stevia, vi køber i butikkerne, intet har at gøre med steviaplanten.
Det er derimod steviolglycosider (sødestoffet E960), som er kemisk udvundet fra steviaplanten. Steviaplanten er ikke godkendt til at spise.
Her er, hvad Fødevarestyrelsen siger om steviolglycosider:
Sødestoffet E 960 er ikke et ”naturligt” sødestof, da steviolglycosider er ekstraheret fra Stevia planten på en sådan måde, at der ikke længere er tale om et naturligt stof.
Læs mere om steviolglycosider her: Fødevarestyrelsen om stevia
Jeg bruger dog ind imellem selv stevia (steviolglycosider) i dråbeform til at søde flydende ting. Men det strider egentlig imod meget i mig,
En anden udfordring, jeg oplever med stevia er, at det sjældent optræder alene i et produkt, men ofte blandes ofte med sukker, maltitol, aspartam eller andre kunstige sødemidler. Og som du kan se af listen her, undgår jeg helst dem.
Fibersirup
Fibersirup er et produkt i Sukrin-familien, som består af et plantefiber, som hedder isomalto-oligosakkarid.
Fibersirup anbefales ikke til diabetikere, da den indeholder en glukosekilde og kan give blodsukkerstigning. Jeg har testet mit blodsukker efter at have spist den på græsk yoghurt, og min blodsukkerstigning var minimal, hvis der var nogen.
Jeg bruger den derfor gerne.
Den findes i to varianter, en “gold” og en “clear”. Jeg bruger stort set kun Gold. Den anden er for mærkelig og søder meget lidt.
Yaconsirup
Yaconsirup er en sirup, der er udvundet af yaconroden, der vokser i Andesbjergene. Hvor de fleste planter lagrer deres kulhydrater som stivelse, lagrer yaconroden sine som FOS (fructo-oligosaccarider), der ikke kan optages i kroppen.
Det giver yaconsirup et glykæmisk index på 3, hvilket betyder, at den ikke giver stigning i blodsukkeret.
Samtidig er FOS et såkaldt prebiotika. Prebiotika er det, som de gode bakterier i maven lever af, og på den måde opnår du bedre tarmflora.
Den smager dejligt, lidt henad ahornsirup.
Kokossukker
Kokossukker er fremstillet af nektaren fra de blomster, der vokser på kokospalmen. Det er et naturligt og uraffineret produkt, og det påvirker blodsukkeret mindre end almindeligt hvidt sukker. Og så smager det dejligt. Lidt henad rørsukker.
Men… det er stadig sukker. Og selvom jeg gerne bruger det, er Sukrin-produkterne et bedre valg for dem, der spiser LCHF og som gerne vil minimere kulhydraterne.
Frugt og tørret frugt
I min verden er frugt naturens dessert, og det giver supergod mening for mig at bruge frugt og tørret frugt til at søde ting med i stedet for at finde andre mere eller mindre sære alternativer. Jeg bager derfor gerne en banankage sødet med bananer eller en chokoladekage sødet med dadler.
Kage og dessert er ikke noget, jeg spiser hver dag.
Især når jeg skal lave lækkerier til mine børn, foretrækker jeg at søde med frugt og tørret frugt.
Frugt og tørret frugt indeholder dog sukker, og det er derfor ikke et kulhydratfattigt alternativ til sukker. Og bruger du dadler og anden tørret frugt, er der også høj blodsukkerpåvirkning. Blodsukkerpåvirkningen kan sænkes lidt ved samtidig at bruge godt med fedtstoffer.
Ift. kulhydrater og LCHF er frugt og tørret frugt ikke det bedste valg.
Har du IBS eller svært ved at nedbryde fruktose, kan især dadler drille, er min erfaring.
SØDEMIDLER, JEG BRUGER SJÆLDENT
Birkesød (xylitol)
Hvis jeg skal bage en sukkerfri kage til gæster, som helst ikke må have bismag af mærkelige sødemidler, bruger jeg ind imellem Birkesød.
Birkesød er lavet af sukkeralkoholen xylitol, som indeholder 40% færre kalorier end sukker, og som påvirker blodsukkeret mindre men dog lidt.
Jeg hænger mig ikke så meget i det. Når jeg en sjælden gang bruger det, gør jeg det for smagens skyld.
I for store mængder eller ved en sart mave (IBS) kan det give mavekneb og diarré.
Honning
Honning er jo et naturligt produkt og bruges og anbefales som naturlig sødning i fx Paleo-kredse.
Selv bruger jeg det ikke rigtigt. Jeg er ikke så skør med smagen, og min mave er ikke så begejstret for fruktose.
Sukker
Ja, helt almindeligt sukker.
Selvom min livsstil overvejende er sukkerfri, og bloggen her overvejende handler om LCHF, bruger jeg nogle gange små mængder sukker. Især hvis jeg skal bage til gæster fx.
Men jeg bruger altid meget små mængder sødning, uanset om der er tale om sødemidler eller sukker, og nogle gange er mængderne så små, at man kan diskutere, om det er umagen værd at finde et alternativ. Det er min personlige holdning.
Når jeg tager udgangspunkt i “almindelige” opskrifter, som jo rask væk indeholder flere 100 g sukker, reducerer jeg altid mængden til en fjerdedel eller en femtedel. Jeg kan simpelthen ikke spise noget, der er så sødt.
SØDEMIDLER, JEG ALDRIG BRUGER
Maltitol – og andre sødemidler, der ender på -ol
Jeg spiser ikke de andre sukkeralkoler og især går jeg en stor bue udenom Maltitol, som findes i rigtig mange sukkerfrie købeprodukter. Maltitol giver mig sygt ondt i maven – meget – selv ved små doser.
Aspartam
Jeg drikker ingen lightsodavand eller kunstigt sødede saftdrikke og undgår derved aspartam.
Aspartam er jo noget, der kan gøre folk vrede og debatten raser ofte fra “Aspartam er Gud” til “Aspartam er gift”.
I min optik er aspartam ikke menneskeføde, og jeg vælger det derfor fra.
Sukralose, saccharin og acesulfam K
Kunstigt fremstillede sødemidler, som jeg bevidst undgår.
Perfect SØD, Perfect Fit, Hermesetas etc,
I den lige så kunstige ende af skalaen finder vi Easis-sødeprodukterne, som jeg heller aldrig kommer til at bruge. Dels indeholder de kunstige sødemidler, som jeg personligt undgår, dels har deres produkter ofte en ingrediensliste så lang som en halv bog. Det samme gælder Hermesetas og andre mærker med kunstige sødemidler.
AGAVESIRUP
Agavesirup har helt misforstået fået et ry for at være et sundere alternativ til sukker, da det påvirker blodsukkeret væsentligt mindre. Men grunden til det er, at agavesirup indeholder helt op til 70-90% fruktose, som påvirker blodsukkeret mindre end glukose.
Men blodsukkerpåvirkning er ikke alt. Fruktose metaboliseres i leveren, hvor det omdannes til glukose eller fedt (triglycerider).
Oversvømmes leveren med for store mængder fruktose for ofte kan det føre til den sygdom, der hedder Non Alcoholic Fatty Liver Disease, dvs. fedtlever – uden at det er alkoholrelateret.
At for meget fruktose er skidt, betyder ikke, at frugt er usundt. Det er svært at oversvømme sin lever med fruktose fra frugt, men jeg ser ingen grund til at indtage fruktose i ren form som agavesirup, når jeg har andre muligheder.
Agavesirup bruges ofte i Raw-kager, og dem spiser jeg gerne, så noget agavesirup får jeg formentlig ind. Laver jeg kagerne selv, bruger jeg dog ikke agavesirup.
ANDRE SØDEMIDLER
Allulose
Lovende sødemiddel, som de er begyndt at bruge i Low Carb-produkter i USA. Ingen ubehagelig bismag og ingen blodsukker/insulinrespons, da det angiveligt ikke optages i kroppen. Fås mig bekendt ikke i DK endnu.
Mammas Zugar
Se Sukrin – det er lavet på samme sukkeralkohol (erytritol).
Monkfruit
Sødemiddel, som ofte bruges i Low Carb-produkter i USA. Virker til at være et fint valg af naturlig herkomst og med lav eller ingen blodsukkerstigning til følge.
Jeg tror dog ikke det fås i Danmark.
Ppå mama zugars hjemmeside står følgende : Ingredienser:
Maltitol, kakaomasse, kakaosmør, kakaopulver,
emulgator: sojalecithin og aroma.
Jeg bruger ikke deres produkter og jeg ville aldrig spise Maltitol. Men ingredienserne, du beskriver der, lyder som en chokoladebar eller lign. og ikke en sukkererstatning.
Hej.
Sådan noget som light/zero sodavand, er det bandlyst? Eller “blot” dumt at indtage?
Og hvad med light/sukkerfri saftevand, er det okey eller skal også undgåes? Har nemlig temmelig svært med at drikke meget andet, vand keder mig i længden og så får jeg ikke drukket meget/nok.
Hilsen
Ann
Jeg anbefaler helst at man holder pause med det men det er meget individuelt hvad der er nødvendigt. Læs gerne her: Keto og sødemidler
Hejsa!
Hvilken udgave vil du anbefale til KETO bagning?
Mvh. Winnie
Hej Winnie
Keto og bagning går ikke særligt godt sammen da målet med Keto er at holde kulhydratindtaget superlavt.
Ift. at erstatte sukker i fx kage, er Sukrinprodukterne generelt fine.
Hvilket forhold skal jeg regne med ved brug af Stevia i stedet for Sukrin? Fx hvis der i opskriften står at der skal bruges 150 g Sukrin, hvor meget Stevia skal der til hvis jeg bruger det istedet?
Jeg tror ikke, de to kan byttes til hinanden. Stevia er jo så sindssygt sødt. Nogle gange kan man dog finde stevia i pulverform men da er stevia blandet med enten sukker eller en type sødemiddel, jeg ikke bruger og dem har jeg desværre ingen erfaring med. Sukrin Gold søder cirka 1:1 med sukker. Måske kan du regne det ud ud fra det…
150 g sukrin gold lyder i øvrigt som virkelig meget. Det er jeg ikke sikker på kommer til at smage godt…
Jeg vist at agavesirup er ikke egne til Keto diet😢.
Bruger agavesirup (1/2 teske) i min kaffe, skal jeg bruge sukrin Gold i sted?
Det vil nok umiddelbart være et bedre valg, men måske er det også rimeligt at gå ud fra, at der findes en bagatelgrænse. En halv tsk af noget vil næppe gøre hverken fra eller til i det store billede..
Hej Jane.
Tak fordi du altid svarer hurtigt 🙂
Angående sukrin gold – vil det sige, at jeg teknisk set ikke skal regne kulhydrater fra det for noget i mit samlede “budget”? 🙂
Ja, det synes jeg faktisk. Lige Sukrin Gold er jo erytritol blandet med et eller andet som muligvis bør regnes med men i min verden er det så lidt, at det ryger under bagetelgrænsen 🙂
Tusind tak Jane – det var da en fantastisk nyhed 😁
Ja men at de ikke indeholder optagelige kulhydrater betyder desværre ikke at de ikke kan give problemer. Men det beskriver jeg i detaljer her: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-og-soedemidler/
Hej Jane
Har du forsøgt dig med johannesbrøds-sirup og johannesbrødsmel?
Jeg har hørt det skulle være sundt og kunne bruges til KETO eller i hvert tilfælde LCHF kost. Er det rigtigt?
Mvh Bettina
Nej ingen erfaring med det heller. Jeg spiser som sagt helst ikke de der erstatningsprodukter 🙂
Jeg har forsøgt at bage lchf kager nogle gange efterhånden, men det er ikke lykkedes mig at lave noget vi kunne NYDE, og der var jo meningen at det skulle være en lækkerbisken. Der er ALT for meget bismag i de sødemidler jeg har forsøgt mig med, syntes vi, til at det smager godt.
Vi ville jo gerne være i keto, så det skal jo være noget der virkelig ER sukkerfrit. Hvad bruger du til bageværk der har MINDST eller helst ingen bismag?
Jeg har for nyligt lånt en bog hvor de bruger SWERVE sødemiddel (granulat), har du prøvet det?
De venligste hilsner
Bettina
Jeg må indrømme, at jeg stort set ikke bruger sødemidler. Det er et personligt valg og det betyder jo så at jeg enten spiser kage meget sjældent eller accepterer kulhydraterne, der følger med. Xylitol synes jeg umiddelbart har mindst bismag. Det har dog lidt isnen og er ikke kulhydratfrit.
Jeg har ingen erfaring med Swerve. Jeg vidste slet ikke man kunne få det i Danmark.
hvordan er det med mammas zugar, i forhold til sukrin gold samt doserings forhold .
VH Annette
Min opfattelse er at det er det samme som Sukrin. Hvis der er forskel på sødningsgraden ift. Sukrin Gold vil mit gæt være at det er minimalt.
Hej Jane…..havde jo helt glemt, at der var en gruppe foroven der hedder “sukker” – men kan jeg se efter at have læst din grundige uddybning af alle disse uhyggelige mange muligheder – at jeg tror sukrin er det bedste valg til en halv teskefuld erstatning for sukker i min te – kan ikke drikke te helt uden som jeg gør i kaffen der bliver drukket helt “sort” uden noget som helst! – Sukrinen smager fint – søgte måske bare en tabletform – men alle de andre muligheder virker ikke sunde nok på længere sigt – for mig er det jo en livsstil.
mvh jan
Hej
Spørgsmål vil du anbefale at man de første 4 uger ikke spiser hverken stivelse og sukker?
Tænker indtil kroppen er blevet afgiftet. Og når du skriver yoghurt er det så de fede af slagsen?
Og hvordan med motion, hvor meget anbefaler du man dyrker?
Din side ser spændende ud tak
Hej Susanne
Ja det vil i hvert fald være mest effektivt. Hvis du har lyst til at dykke yderligere ned i det så overvej min nye bog Keto på 4 uger, som guider dig fuldt og holdent igennem de første fire uger: https://www.madbanditten.dk/keto-paa-4-uger/
Hej Jane!
jeg drikker kaffe dagligt – uden sukker – men nu er jeg lige startet med at drikke te – efter mere end 40 år – og der skal altså en halv teskefuld sødemiddel i – jeg har sukrin i huset (ingen sukker) – men hvad vil du anbefale at putte i te -jeg ved at hermesetas er en dårlig løsning – synes der er så mange produkter – hvad er bedst ud over at bruge sukrinen???? på forhånd tak og mvh jan
Jeg synes sukrin er et udmærket valg og i hvert fald et bedre valg end hermesetas. En dråbe stevia er også en mulighed. Men generelt kommer de jo allesammen med plusser og minusser.
Hej Jane,
Kan du skrive lidt om swerve, truvia og splenda? På forhånd tak 🙏
Det ved jeg ikke rigtigt. Fås de i Danmark? Det er ikke noget jeg bruger..
Jeg er kommet til at købe det forkerte produkt på en hjemmeside, og sidder nu med adskillige SukrinSiruo Gold i stedet for Fibersirup Gold :-/
Men som jeg sidder og prøver at sammenligne de to produkter, er jeg blevet forvirret over deklarationerne. Måske kan du hjælpe?
Begge produkter indeholder (pr 100g) 0g protein og 0g fedt.
Fibersirup Gold indeholder 6g kulhydrat og 161 kcal
SukrinSirup Gold indeholder 21g kulhydrat og 149 kcal
Eftersom 1g kulhydrat er 4 kcal burde 6g kulhydrat svare til 24 kcal og 21g til 84 kcal. Hvor kommer de ekstra kalorier fra i begge produkter, som hverken er fedt, protein eller kulhydrat?
På SukrinSirup Gold står der nederst efter deklarationen: “Netto kulhydrater 6.6g” Hvad mon det skal betyde?
Jeg ved det ikke men jeg ved, at det tidligere har forvirret at de er nødt til at deklarere sukkeralkoholen (erytritol) som kulhydrat, selvom den som den eneste ikke optages i kroppen.
Men ville det egentlig ikke være mere passende at stille det spørgsmål til producenten?
Hejsa.
Du har mange alternativer til hvid sukker stående, men kunne godt tænke mig at høre om Mamma`a Zugar.. kender du til det. Det skulle være lavet på organisk bær.
Mh Pia
Det er det samme som Sukrin. Lavet på sukkeralkoholen erytritol. Så ikke så meget nyt i det.
Hej 😊
Kan man bruge Sukrin Gold i stedet for Fiber Sirup? Og hvad med forholdende?
Vil så gerne prøve dine saltkaramel æg 😍
Kh. Anne
Mjaah, jeg prøvede faktisk selv at lave saltkaramellen med sukrin gold her i påsken og jeg synes altså det knaser. Det er træls, på godt jysk. Jeg brugte bare omtrent samme mængde som jeg ville fibersirup og det blev de måske en anelse sødere af…
Hej Jane.
jeg kunne godt tænke mig at vide mere om lakridsrod. Der bliver skrevet så mange forskellige ting om lakridsrod og hvor meget man må indtage, men jeg er vild med at brude det som sødemiddel på nødder eller chokolade.
Hvad vil du anbefale?
Mvh. Sofie
Jeg ved ikke rigtigt noget om lakridsrod. Jeg bruger ind imellem et lille drys rålakridspulver og det smager dejligt. Men mængden er jo så afsindigt lille at det ikke er noget, jeg tænker specielt meget mere over.
Hej, tak for info.
Jeg savner oplysning om inulin, som skulle være en sukkeralkohol, der kan gå for at være en kostfiber og af nogle siges lige frem at have gavnlige virkninger. Er det det samme som fibersirup? Eller kan du oplyse noget om inulin som sødemiddel – gerne ift. antiinflammatorisk kost…
Mvh Ditte
Ja god pointe. Jeg kan slet ikke spise inulin (min mave går HELT amok) og jeg var faktisk slet ikke klar over at man kunne købe det som separat produkt. Det er mig bekendt ikke det samme som fibersirup som består af isomalto-oligosakkarider, som dog også er et præbiobtika, som inulin også er.
Ift. anti-inflammatorisk kost tror jeg, du skal rette dit fokus et andet sted. Andre ting vil have langt større betydning for inflammation end dit valg af sødemiddel.
Hej Jane
Jeg har en opskrift på syltet selleri hvor der skal tre dl. sukker i; jeg har fibersirup stående – hvordan vil du omregne; og kan jeg bruge fibersirup som erstatning, eller er sukrin bedre?
mange hilsener, Stella
Det ved jeg slet ikke. Jeg har ikke så stor erfaring med det. Jeg mener at huske at fibersirup søder lidt mindre end sukker men det står vist på bøtten. Og det samme med Sukrin.
Hvorfor undgår du ting der er kunstigt fremstillet?
Det har jeg det egentlig bare bedst med…
Hej Jane,
Har du nogen erfaring med “Mamma’s Zugar”?
Det er tilsyneladende et nyt, dansk udviklet produkt, uden kalorier og påvirkning af blodsukkeret med samme udgangspunkt som sukrin, men økologisk – og som jeg kan se det til en fornuftig pris.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, og så er der jo grund til at spørge en ven 🙂
Mvh. Anette
Ja mig bekendt er det det samme som sukrin, dvs, også lavet på sukkeralkoholen erytritol. Jeg bruger stort set aldrig sødemidler længere, så jeg har ikke rigtig haft grund til at prøve det.
Hej. Det er godt nok svært , når jeg har diabetes 2 , at få noget der ikke får blodsukkeret til at stige , men bruger ikke meget af sødstoffer , men sukrin og easis sød , kan du ellers anbefale noget eller er det kun sukrin du vil vælge.
Mvh.
Lillien
For en diabetiker ville sukrin og stevia være bedste valg af sødemiddel. Men det allerbedste ville være at lægge det søde helt på hylden og i stedet fokusere på at spise rigtig mad (kød, grøntsager og fedt)💚
Enig men svært
Hej. Hvad med munkfruit, baobab og lucuma? Det og så ind i mellem kokossukker er det eneste jeg søder med efterhånden. Syntes det smager langt bedre end stevia og sukrin 😊
Ja kokossukker er også på min liste og jeg foretrækker det nogle gange og ser igennem fingre med kulhydraterne.
Monkfruit bruges jo ofte som sødning i Keto-treats i USA. Men har du set det herhjemme? Jeg overvejede at købe det med hjem, da jeg var i L.A. tidligere på måneden men endte med at droppe det.
Lucuma og baobap er mere smagsgivere end sødemidler, er de ikke? Jeg havde engang lucuma og kunne godt lide den ahorn-agtige smag. Men jeg har ikke brugt det i årevis…
Hej Jane.
Jeg er stødt på det sødemiddel som hedder tagatose og som anvendes til fremstilling af produktet Tagatesse. Jeg har haft svært ved at finde studier på det. Det skulle ikke give forhøjet blodsukker og kan anvendes til fremstilling af karamel. Jeg er dog i tvivl om det fungerer på samme uheldige måde som fruktose, da detmetaboliseres i leveren. Kender du noget til tagatose.
Mange hilsner fra Birgitte
Ja jeg stødte godt på det ved et tilfælde på et tidspunkt. Det så lovende ud. Fås det i Danmark?
Iflg dette studie er det kun 20% der metaboliseres i leveren: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5818958/
Tak for en super interessant blog – der er mange timers læsning 🙂 Jeg har lige tre spørgsmål jeg håber du kan svare på?
Når du skriver at fx Sukrin passerer ufordøjet igennem fordøjelses-systemet – betyder det så at hjernen ikke bliver påvirket af det og ønsker at spise mere sødt?
Og er det samme gældende for Stevia og Eythritol (at de passerer ufordøjet igennem)?
Kender du til at man kan bruge søde majsfibre fremstillet af ikke-GMO majs og stivelse? Og hvis ja, hvad er din holdning til disse?
Min generelle holdning til sødemidler er at de spænder ben for flere resultater end de gavner. Det har jeg lige brug for at slå fast først og hvis du er ny til LCHF/KETO vil jeg anbefale at tage 4-6 uger, inden du introducerer sødemidler.
Og nu til spørgsmålene.
Sukrin passerer ufordøjet igennem tarmsystemet og bidrager derfor med nul gram blodsukkerforhøjnende kulhydrat (selvom der står 100 g kh på pakken). Det er dog selve den søde smag, der trigger lysten til mere sødt og det kan derfor også ske her.
Det samme gælder stevia.
Majs og stivelse lyder ikke som noget, der på nogen måde er low carb-venligt men det er ikke noget, jeg har hørt om eller undersøgt. Det er dog ikke noget, jeg ville spise.
Når nu vi snakker sødemidler, må man så tygge tyggegummi og sukkerfri gajoler?
I teorien burde det ikke være et problem. I praksis er sødemidler en af de største faldgruber, jeg møder, ift. folk, der ikke får succes med low carb/keto. For at sikre en god start, plejer jeg at sige, at det er bedst at tage de første 4-6 uger uden eller i hvert fald minimere dem så meget som muligt og så kan man altid reintroducere sødemidlerne og se om det gør en forskel.
Hej Jane
Først vil jeg sige tusinde tak for dine skønne tios og opskrifter.
Så vil jeg høre om forholdet man skal bruge – om der finds en oversigt 🙂
En kage skriver du f.eks. 1 dl yaconsirup, men hvis jeg bruger Sukrin Gold – er det så også 1 dl?
Venlig hilsen
Susanne Karin Andersen
Åh det ved jeg desværre ikke lige med sikkerhed. Det er simpelthen hundrede år siden jeg har brugt yaconsirup..
Hej Jane.
efter 10 uger med striks KETO og et væsentlig bedre velbefindende, forsøgte jeg mig med Bounty-bar, og det gik fint. Nu vil jeg hen over efteråret prøve at lave flere af “godterne”, – det er jo snart jul :-). Spørgsmål:
Hvad er forskellen på om man bruger sukrin melis og sukrin Gold? Er doseringen den samme? Er søde-“evnen” i sukrin den samme som i rørsukker? Altså søder 1 spsk sukrin mere eller mindre end en spsk rørsukker? – hvis – hvad er forskellen.
Og så lige den med “saltvands-shutten” – skal man blive ved med den, eller er det vigtigst i sommervarmen?
Tak for din bog, 5-ugers madplaner og madbanditten.
Mvh Jane.
Åh jeg ved det ikke rigtigt. Jeg bruger dem simpelthen så sjældent. Mit udmiddelbare bud er at de søder omtrent ligesom sukker. Sukrinmelis måske mere, fordi de vist er begyndt at blande det med stevia. Men det står på pakken.
Man behøver ikke tage salt i shots men det er vigtigt at man får salt nok, når man spiser Keto. Hvordan man får saltet ind er dog uden betydning. Med tiden synes jeg, det fungerer helt fint at lade det være mere intuitivt og med det mener jeg, at man kan mærke, hvis man ligger lidt lavt. Det kan jeg i hvert fald. Så føler jeg mig træt, off, sulten osv.
Og dejligt at høre, du har glæde af bogen og madplanen :))
Hej Jane.
Tak for svar.
Har lige været til årskontrol for diabetes 2, og er sluppet af med min medicin. Synes jeg ville dele det, da det er klart en livsstils-omlægning takket være KETO.
Mvh Jane.
Hej Jane
Jeg har ledt og ledt efter den Yaconsirup, du viser. Hvor har du købt den, og hvad koster den?
Med venlig hilsen
Linda
Hej Linda
Yaconsirup fås hos helsekosten. Eller det gjorde den i hvert fald en gang. Det var noget, vi brugte i ‘gamle dage’, dvs. før markedet blev oversvømmet med diverse sødningsmuligheder. Det var et enklere liv dengang :))
Måske fås den stadig. Jeg har ikke kigget efter den længe. Virkelig lækkert produkt men desværre også virkelig dyrt.
Hej Jane.
Kender du til mammas zugar.
Jeg har flere gange bagt dine kager med sukrin gold og jeg får sådan en prikkende brændende fornemmelse i munden.
Nu er jeg blevet anbefalet mamma zugar. Men den stod desværre ikke på din liste 😊
De bedste hilsner Camilla
Hej Camilla
Det er samme produkt. Begge dele er lavet på sukkeralkoholen erytritol. Det er bare forskellige mærker.
Jeg vil lige give mit besyv med😊.
Jeg har altid forsøgt at undgå aspartam fordi, at mindre end 30 sekunder efter indtagelse af f.eks en light sodavand fik jeg hovedpine. Altid fravalgt, hvis der stod “indeholder en phenylaninkilde”. Dog kan jeg tygge tyggegummi indeholdende midlet uden nævneværdig negativ effekt; muligvis en grænseværdi der ikke overskrides? Jeg har ikke PKU syndrom eller diabetes, i øvrigt.
Anyway, jeg købte et etableret og velrenommeret proteinpulver produkt. Jeg vidste, at der ikke var aspartarm i, så langt så godt. Men der var så sukralose og acesulfam-K i desværre. Første dag, oppustethed og en del rumlen i maven i et par timer. Anden dag, smerter i 1-2 timer som blev en smule neutraliseret ved at smide nogle fiber ned i maven i form af 2 gulerødder. Tredje dag, moderat høje smerter i 3-4 timer, diarre.
Jeg stoppede, og har i dag købt en neutral udgave uden nogen form for sødestoffer/kunstig smag – det virkede! Ingen protest fra maven, ingen smerter😊. Jeg skal ikke kunne sige om det var kombinationen af de to sødestoffer, koncentrationen af dem eller en tredje faktor som gjorde sig gældende.
Der findes et Israelsk studie ang. kunstige sødestoffer, som er en ren gyser at læse.
Jeg har ikke nogle sygdomme, hvor jeg behøver at tage hensyn, og alligevel kunne kunstige sødestoffer gå hen og knække mig på mindre end 72 timer. Tankevækkende!
Ja det er virkelig tankevækkende. Jeg har det lidt sådan, at uanset om det er vurderet sikkert til indtagelse så er det altså endnu mere sikkert ikke at indtage det overhovedet.
Jeg indtager antiinflammatorisk kost. Jeg har fulgt denne 100% og har hverken brugt sukker eller kunstige sødemidler.
Jeg har nu fået tilbudt en del asier. Hvilket sødemiddel vil du bruge der ??
Hvad er det sundeste og med lav glykæmisk indeks ?
Ved ikke om jeg kan spørge her, men jeg er startet på keto kur og har en dårlig smag i munden hvilket jeg ved er naturligt, men mit spørgsmål er – er det en dårlig ide med V6 tyggegummi, ødelægger den noget for mig i kuren. På forhånd tak, hvis du vil svare på mit spørgsmål.
Det er svært at sige helt præcist. Det afhænger af især mængde og din individuelle reaktion på sødemidler.
Sådan i generelle termer vil jeg sige, at et enkelt stykke tyggegummi hverken gør fra eller til. At have tyggegummi i munden konstant er nok ikke i din bedste interesse.
Oplever du sukkertrang, øget appetit eller lign, er det bedst at droppe alle sødemidler👍🏼
Jeg er lige stødt på et nyt produkt, Mamma’s Zugar. Kender du noget til det, Jane? De reklamerer for det som “Sundt” sukker – men ligefrem sundt? Hmm.. jeg kan endnu ikke finde så mange anmeldelser af det, så det kunne være interessant at høre, om der er nogen, der har erfaring med det?
Ja jeg har fået mange spørgsmål til det. Det er samme indhold som sukrin (dvs sukkeralholen erytritol), så det eneste, der er nyt ved det, er mærket.
Jeg vil gerne lige tilføje, at sukrin har lavet en variant der hedder ”Sukrin:1” Den har de lavet i både pose og små doserede pakker (ligesom med hvidt sukker og rørsukker på en café.) Den synes jeg personligt fungerer rigtig godt 😀
Kh Maria Silje
Ej hvor fint. Tak for tippet!
Hvad med lakridsrod? Kan det bruges som en naturlig sødemiddel ?
Det har jeg ingen erfaring med. Hvordan ville man bruge sådan en rod?
Tak Jane – du er en svedske. Dejligt at få det afklaret. Og i øvrigt tak for den ugentlige madplan. Den er jeg superglad for😊👌
Tak for dit svar. Sukrin Gold er i alt fald rigtig god. Jeg prøver den. Men nu jeg har dig: Da jeg startede på Keto, havde jeg et “sidemisbrug” af Nellie Dellies Sød Lakrids. Det er lykkedes mig at nedsætte forbruget under Keto, men ikke helt holde op med dem. At der er 8,2 g kulhydrater i pr. 100g (heraf 2,5 g sukkerarter) kan jeg jo godt selv se på posen, men der er 0gså 65 g kostfibre i og jeg ved ikke hvad DE gør. Ved du det? VH. Elsemaija
Kostfibrene er uden betydning. Du skal bare fokusere på kulhydratindholdet (vi deklarerer ikke kulhydrater med fibre i DK) 🙂
Hej Jane. I de 2 måneder jeg har været på keto-kost, er det lykkedes mig at holde mig helt fra sukker i alle former. BORTSET fra de Hermesetas sødetabletter jeg bruger i kaffen. Nu vil jeg gerne prøve at skifte til at bruge Sukrin i min kaffe i stedet. Har du nogle erfaringer fra dine klienter omkring hvilke af Sukrinerne, der egner sig bedst i kaffe? Vh. Elsemaija
Hej Elsemaija
Nej faktisk ikke rigtigt men jeg vil sætte min stemme på Sukrin Gold, tror jeg. Det er den af Sukrinprodukterne, jeg selv bedst kan lide, da jeg synes, den har mindst bismag. Men det kan være en smagssag og jeg er sikker på at de alle vil kunne bruges 🙂
Hej Mette
Jeg drikker en del cola zero og fun saft.
Har jeg forstået det rigtigt, at skønt der ikke er sukker i, påvirker det alligevel kroppens blodsukker på en sådan måde at den ikke tager af fedtdepoterne, men i stedet udsender insulin og bruger kræfter på at nedbryde (den ikke eksisterende) glukose ?
Jeg er ikke så bekymret for insulinproblematikken i forbindelse med sødemidler. Jeg tror, det mest er et problem hvis man er diabetiker/insulinresistent.
En større risiko oplever jeg er at mange, der bruger sødemidler/drikker lightsodavand, spiser mere generelt set og har mere lyst til sukker/søde sager. Måske øger sødemidlerne appetitten, måske fastholder de trangen til det søde, jeg ved det ikke med sikkerhed.
Får du de resultater, du gerne vil have, ville jeg ikke tænke over sødemidlerne. Opnår du ikke de resultater, du havde forventet, ville jeg tage dem væk i en periode og se, om det gør forskellen.
Ja, det er umiddelbart også min tanke. Men han insisterede på at diabetikere kunne nyde den. Men jeg kan desværre ikke finde noget på nettet omkring blodsukkerpåvirkning.
Jeg selv bruger udelukket sukrinprodukter 😊
Måske bare et fint eksempel på at man skal sortere lidt i sine sundhedskilder – haha 🙂
Jeg hørte en guide i Tyrkiet fortælle om de gode egenskaber ved pinjehonning. Jeg husker ikke detaljerne, men noget med st blodsukkeret ikke steg som ved andre typer. Men jeg har ikke kunne finde pinjehonning herhjemme. Kender du mon noget til det?
Det kender jeg ikke lige. Jeg tænker dog at honning er honning – også ift. blodsukker. Men derfor kan det jo sagtens være en dejlig slags 🙂
Skøn oversigt. Du burde måske også nævne Inulin, som udover at fungere som et sødemiddel, der ikke optages fra tarmen og derfor ikke giver blodsukkerstigning også er suveræn god for tarmfloraen, hvor den skaber helt det rigtige miljø for “de gode tarmbakterier” – dermed et godt supplement til probiotika. 🙂
Ja super idé, tak. Kan man købe det? Jeg er ikke stødt på det.
Til gengæld har jeg spist det naturligt i jordskokker. Hold nu op, det giver mig mavekneb (og jeg elsker ellers jordskokker!)
Man kan godt købe Inulin- jeg køber det online fx hos Bulk Powders.
Perfekt! Godt at vide.
Jeg tror dog stadig jeg hopper over af hensyn til min sarte mave 🙂
Jeg har fået brugbar viden om inulin i bogen “Mad til glade tarme” – bl.a. om jordskokkers høje indhold. Der siges, at det måske kræver tilvænning at nå op på de ca. 10 gram præbiotiske fibre, som er den daglige anbefaling, og at de helst skal fordeles over hele dagen. (En 50 gram jordskok giver faktisk en dagsdosis på 10 gram, så der kan man hurtigt få overdosis. Jeg kan desværre ikke vænne mig til den gennemtrængende smag, især hvis man blander det er en grønsagsmos, smager hele mosen af ren jordskok – er min oplevelse.) Hvis man danner meget luft, kan det være tegn på, at man normalt får for lidt. Jeg læste engang i et af dine skriv, at du af og til døjede med maven – det lignede lidt mine egne oplevelser uanset hvilken kostsammensætning, jeg har prøvet inkl. lchf – men i de sidste 14 dage, efter at jeg har spist mere præbiotisk grønt, har jeg ikke haft de velkendte mavekneb og har ikke længere så “løs mave” – juhu. Jeg har ellers prøvet Husk i en periode uden nogen virkning, men det er så vidt jeg ved, heller ikke præbiotisk – altså god mad til tarmbakterierne. De skriver, at de gode bakterier formere sig lynhurtigt ved “god mad”, og de slemme bakterier bliver mindre aggressive. Jeg synes også, at grønt med præbiotiske fibre mætter mig bedre. 🙂 Nu vil jeg prøve at eksperimentere lidt med inulinpulver i stedet for Husk o.l. i madlavningen – inden for den anbefalede dagsanbefaling. Kunne være interessant, hvis du ville studere lidt i det også og måske føje det ind i dit lchf 🙂
Hvor er det skønt for dig.
Jeg selv er færdig med at eksperimentere med præbiotika og fibre. Jeg har det simpelthen bare bedre uden. Men tak fordi du tænkte på mig <3
Hvis man vil leve efter Lchf og har svært ved at undvære et glas sodavand(light), ville der ske noget ved et enkelt glas? 😊
Det tror jeg bestemt ikke.
Den største risiko er i mine øjne, at det fastholder hjernens lyst til sødt og forventning om at alting skal smage sødt. Nogle oplever at appetitten stiger af kunstige sødemidler men det kan man jo være opmærksom på.
Er man meget insulinresistent og indtager mange sødemidler, kan man tale om at der kan ses insulinrespons. Det betyder at fedtforbrændingen aftager indtil insulinen igen er lavt. Men et enkelt glas vil formentlig hverken gøre til eller fra, så det synes jeg bare må være et personligt valg.
Easis har et godt sødemidel “Perfekt Multisøde”, som kun indholder erythritol, som også er i Sukrin. Den bruger jeg i min kaffe og min bagværk. Dog i større mængder giver den kølende effekt, som jeg er ikke særlig pjattet med. Det var ret at læse at du har så en god erfaring med Birkesøde i de tilfælde.
Tak for din super informativ og lækkre hjemmeside!
Skønt med en liste, men mangler lidt hvad honning og aspartam gør – eller ikke gør ved en striks lchf ? Tak 🙂
Åh også godt spørgsmål.
Honning er at regne som sukker, så der er det kulhydraterne derfra, der vil stride imod hensigten på striks LCHF.
Aspartam gør formentlig hverken til eller fra ift. striks LCHF.
Når jeg samarbejder med mine kursister på vægttabsforløb, starter vi dog altid med fire uger uden sødemidler. Det gør vi af forskellige årsager, bl.a.
1. vi ønsker en nulstilling af smagsløg og vaner, og brug af kunstige sødemidler risikerer at fastholde folk i at alting skal smage sødt.
2. nogle oplever øget appetit efter indtag af kunstige sødemidler og spiser derfor mere end de ellers ville, hvilket modvirker vægttabet
3. nogle kan få insulinrespons af den søde smag alene og det modarbejder omlægningen til fedtforbrænding, som vi arbejder aktivt for at opnå
Når det er sagt, har jeg masser af eksempler på folk, der fint er lykkes med vægttab trods indtag af fx aspartam, så mine anbefalinger er lavet ud fra et forsigtighedsprincip.
I hvert fald er det helt sikkert, at ingen dør af at undvære dem i fire uger, og herefter kan man jo så prøve at lægge dem til igen (hvilket forbavsende mange slet ikke har lyst til længere).
Listen her på siden er i øvrigt mine til- og fravalg og ikke lavet i relation til hvad der er bedst/værst på LCHF.
Hej Jane
Jeg har lige været igennem 8 uger med striks LCHF. Dvs. Nul sukker og masser af grove grøntsager. Mit langtidsblodsukker er faldet fra 50 til 43. Så nu har jeg så ikke Diabetes 2 længere og er 8 kilo lettere, så jeg nu er normalvægtig. Jeg har fået lidt mere energi og min fysiske form er bedre. Nu kan jeg cykle 60 km med få pauser på min el-cykel. Med andre ord min livskvalitet er øget væsentligt. Jeg sover også langt bedre. Faktisk er der nætter hvor jeg sover igennem. Og det kan altså mærkes næste dag.
Jeg brugte aspartam i kaffen. Aspartamen og al andet sukker er droppet. Nu er det så blevet sommer og ferien er ikke langt væk. Så jeg har besluttet mig for at nu vil jeg nyde de næste måneder sammen med dem jeg holder af. Det betyder at der vil være et moderat sukkerindtag, da jeg ganske enkelt er vild med en god gammeldags isvaffel med en kugle af nougat og så med guf. Så får vi se hvad det gør ved blodsukkeret. Det vil sikkert stige, Og det er så ok.
Min tanke er så at jeg til september igen er striks LCHF. Faktisk er jeg ret vild med at leve af alle de her grove grøntsager, fisk og lækkert kød.
Go sommer til dig og alle dine læsere.
Hold op hvor er det fantastisk at høre, Knud. Virkelig flot arbejde af dig!🙏🏼
Hvad med rørsukker til feks syltning, eller andre alternativer
Jeg bruger faktisk gerne rørsukker til den slags men hvis jeg skal være tro mod LCHF, er rørsukker ikke det bedste.
Kære Jane
Det er en fin liste du har lavet om sukker. Informativ og lærerig. Jeg var ikke klar over at Stevia egentlig er et kemisk sødemiddel. Så nu er det så også slut med at bruge Stevia.
Jeg er nu igang med min fjerde uge med tre måltider og nul sukker. Dvs at jeg har justeret min plan lidt til efter en meget striks første uge. Nu har jeg fire dage med lidt sukker da jeg spiser 1-2 skiver rugbrød og 2 skiver rug-knækbrød, samt ca. 40 gram havregryn om dagen. De tre dage er så helt uden sukker.
Resultatet er det at mit blodsukker er meget stabilt, sikkert grundet det store indtag af grove grøntsager 2 gange om dagen, fisk og oksekød samt æg. Mit blodsukker er faktisk så lavt at jeg lige pt. ikke har Diabetes 2. Jeg har fået mere energi og tabt mig ca 7 kilo. Mit BMI er nu i normalområdet.
Udover maden er ændret mediterer jeg 15 minutter hver morgen, derefter yoga i 20 minutter og så cykler jeg en times tid ved moderat intensitet efter arbejde.
Imorgen er det min nydelses dag. Der spiser jeg en isvaffel med en kugle nougat og guf. Jeg ved at mit blodsukker vil stige med ca 1, men never mind, da jeg cykler i en times tid og så er blodsukkeret fint igen.
Du er simpelthen så god, Knud! Hvor er det en fornøjelse at høre om dine erfaringer og gøremål 🙂
Er det muligt at få honning i rette mængder? For jeg drikker 1 kop te med 1 tsk. fyldt honning hverdag (for jeg putter ikke sukker i). Hvis det er, hvilken honning kan du anbefale?
Hvis du mener ift. LCHF, vil jeg hellere helt fraråde brugen af honning. Her kan du evt. søde med lidt sukrin eller stevia eller endnu bedre, vænne dig til ikke at bruge sødning. Hvis det bare er i forhold til almindelig sund livsstil, ville en enkelt tsk honning ryge under bagatelgrænsen for mig.
Tak 🙂
Ja, det kan fås i DK.. flere forskellige steder – findes som strø (minder lidt om stødt melis) og flydende.. https://www.mitliv.dk/atwel-0-kalorier og
https://www.mitliv.dk/atwel-stro-400-g
Aaah tak. Den figurerer under “kunstige sødemidler” i mit verdensbillede og dem undgår jeg helst…:-/
Hej hej
Hvordan påvirkes blodsukret ved brug af kunstige sødemidle
Mvh Hanne
Det er svært at sige over en kam, men jeg vil nok hælde til, at de har ingen eller minimal påvirkning.
Nogle typer kan muligvis give insulinrespons, hvilket vi på LCHF gerne vil undgå af hensyn til den optimerede fedtforbrænding.
Hvad med Atwel?
Det kender jeg slet ikke. Hvad er det og kan det fås i Danmark?
Hej Jane og leje, – Tagatesse fås i Danmark nu. Vi har lavet en lille webshop med bl.a. Tagatesse (foruden andre glutenfri, laktosefri og økologiske varer). Tagatesse er ikke 100% fri for kalorier (knap 200 kcal pr. 100 gram), men smager og opfører sig til gengæld som almindeligt sukker. Butikken hedder e-varer.dk.
Med venlig hilsen Jeppe
Sorbitol (selvom du jo har skrevet “alle som ender på ol)
Kender du Tagatesse?
Ja men kun af omtale. Fås det i Danmark? Det synes jeg ikke, det gjorde sidst jeg undersøgte det…
Kære Jane
Jeg er lige påbegyndt at spise mad uden sukker jvf. bogen “Sandheden om sukker”, som henviser til dig og dine bøger. Kan du anbefale noget tyggegummi som er forenelig med LCHF diæten?
Dbh
Malene
Jeg tænker, at det sjældent er det ene stykke tyggegummi, der gør hverken fra eller til, men jeg plejer at anbefale at man begrænser det lidt og bruger det efter behov og ikke som en konstant ting i munden.
Man kan få tyggegummi sødet med Birkesød i helsekosten. Dem køber jeg nogle gange. Og ellers kan man overveje de sugetabletter, der hedder Hali-Z. De fås på apoteket og er ret effektive.
Hvor meget vil du f.eks. erstatte med Birkesød i en opskrift. Jeg har lige købt en kæmpe bøtte for at kunne bage din citronkage, hvor det er 40 g SukrinGold og 40 g birkessød. Jeg tænker, at jeg måske kan erstatte med Birkessød i nogle andre opskrifter, så det ikke bare ender med at blive en sindsygt dyr kage – og et produkt, der så ikke bliver brugt flere gange…
Ja sagtens. Og du kan også bruge 100% i stedet for at blande med sukrin. Det gør jeg nogle gange, hvis jeg laver kage til gæster. Birkesød har næsten ingen bismag og kun ganske lidt af den der kølende fornemmelse.
Kære Jane, kan man bruge sukrin melis ( som jeg tilfældigvis har hjemme) til at karamellisere brunede kartofler? Mange julehilsner. Patricia
Åh jeg tror ikke det vil karamelisere. Sukrin Gold vil lidt men det smager altså lidt sært. Jeg tror, jeg ville gå med almindeligt sukker og så bare begrænse mængden, jeg ville spise…
Hej Jane….
Jeg tænkte på om Yaconsirup vil skade tænderne på samme måde som sukker…
Jeg er lige skiftet til Echinacea tandpasta fra A.Vogel som er uden fluor og vil jo gerne passe godt på mine tænder.
Det ved jeg faktisk ikke. Men mit gæt vil være i nogen/mindre grad. Det er jo ikke kun sukker, der kan give caries. Alle kulhydrater omdannes til sukker og omdannelsen starter i mundhulen, så der vil altid være nogen risiko, når vi spiser, tænker jeg. Lige yaconsirup består jo af nogle ufordøjelige fibre, og samtidig er det jo noget, man spiser i ret begrænsede mængder, så jeg tror ikke, jeg ville spekulere helt vildt meget over det 🙂
Skøn og fornuftig oversigt, samt formidling! Hvordan med sødestoffet Hermesetas? Jeg har ikke selv kunnet finde vel info nogle steder? Er det noget du kunne uddybe? 😊
Hej Maja
Hermesetas er et kunstigt sødemiddel baseret på cyclamat og saccharin, som jeg personligt undgår. Jeg har gjort det lidt tydeligere på listen nu. Tak for inputtet 🙂
Hej Jane.
Jeg har en datter på 2 år og vil gerne lave de små lækre ting, så hele familien kan spise lidt af det. Men hvordan er det med fx sukrin og børn?
Vh. Ida
Rigtig godt spørgsmål.
Jeg er meget forbeholden overfor sødemidler generelt og især i forbindelse med børnene. Det er også derfor jeg tit laver kager/lækkerier, der er sødet med frugt, tørret frugt etc. Det er ikke, fordi jeg tænker, at Sukrin er skadeligt for børn og slet ikke når man sammenligner med hvad mange børn spiser i dag men det er nok bare min generelle skepsis.
Jeg tror at mængder spiller en større rolle end type, må jeg indrømme. Og jeg mener, at mængderne bør være små. Uanset herkomst 🙂
Hej jane.
tak for en fin blog og dine tanker om sødemiddel..
Jeg bruger aldrig stevia,synes det for alt ting til at smage af metal.Og jeg får migrene hvis jeg indtar aspartem,det tog lidt tid før jeg fandt ud af hvorfor jeg indimellem fik migrene.måske andre også har oplevet dette uden at forstå hvorfor.
jeg prøver at leve med LCHF og vil tilmelde mig dit kurs som går over 4 uger.
Hilsen Christine
Hvor tankevækkende, hva? Og lidt skræmmende at tænke på…
Og det vil være en fornøjelse at have dig med på Kickstart! 🙂
Jeg har i en periode lidt af svimmelhed og jeg tror, at jeg kan tilskrive det aspartam i light sodavand – svimmelheden forsvandt efter jeg ikke drak light sodavand og kom igen, da jeg forsøgte igen. Lider også indimellem af migræne, men har ikke lagt mærke til, om der er en sammenhæng.
Nå hvor interessant! Det lyder ubehageligt med svimmelhed…
Hej Jane
Tak for en fantastisk god blog. Jeg finder mange god ideer på dine sider.
Jeg har en bonus-datter, som “ÆLSKER” søde drikke og jeg fornemmer ofte, at hun ikke er sulten til måltiderne, hvilket jeg tror er resultatet af de søde drikke hun indtager (altså at hun “drikker sig mæt”).
Jeg har fundet en hjemmeside, som hedder Bolerosaft.dk, hvor man kan købe smags-pulvere til at opløse i vand. Der står på flere af deres produkter, at de ikke påvirker blodsukkeret. Jeg tænker, at det måske kan være et godt alternativ til hende.
Kender du deres produkter? Og i givet fald; hvad er din mening om dem?
Har du evt. andre alternativer når nu rent vand ikke hitter?
Mange hilsner
Pia
Ja det lyder rigtigt at hun drikker sig mæt… :-/
Jeg kan ikke se, hvad de der saft indholder men det ser ikke specielt “real food”-agtigt ud. Hvad med almindelig danskvand med citrus, fx. Eller lav jeres egne “vitamin waters” med frugt, urter etc. Min favorit er agurk, lime/citron og mynte. Har den stående i køleskabet i en flaske. se flere forslag her: Pimp dit vand på 7 måder
Tak for dit svar…. jeg vil se om jeg kan vænne hende til, at ikke alting skal være sødt :-/
Hvad mener du om glukosesirup? Hvis man ikke er bange for blodsukkerpåvirkning men gerne vil undgå fruktose, kunne det så være vejen frem? Og tak for interessant indlæg.
Ja det kunne det muligvis godt. Jeg har tænkt på rismaltssirup i samme baner…
Hvad med Zero Topping fra bodylab? 🙈😊
Sidst jeg tjekkede indeholdt deres produkter maltitol og derfor bruger jeg dem ikke…
Kanon artikel, hvis man spørger rigtig pænt, må man så få lidt flere ord omkring din holdning til aspartam?
Ikke for at hænge dig op på noget eller for at starte en debat, men jeg er selv meget i tvivl omkring aspartam. så alle jeg kan få til at sige en holdning, fakta eller noget som helst omkring det giver mig mere at arbejde med.
Venlig hilsen
Steven
Hej Steven
Jeg har ikke rigtigt sat mig ind i det, må jeg indrømme. Jeg har aldrig haft brug for det, da jeg ikke har drukket lightsodavand eller andre sødede drikke i mange, mange år.
Jeg anser egentlig ikke aspartam som hverken værre eller bedre end andre kunstige sødemidler. Det er kunstigt fremstillet og derved ikke egnet som menneskeføde. Men the dose makes the poison og du vil formentlig skulle indtage store doser hver dag i mange år, før det bliver et reelt problem. Jeg tror ikke, man falder død om af at drikke en lightsodavand, men jeg tror heller ikke, at den bidrager positivt til ens helbred.
I en anden ende af spektret er jeg ofte i dialog med folk, der føler sig deciderede afhængige af lightsodavand, og som drikker mange liter hver dag og som oplever abstinenssymptomer, når de stopper. Om det skyldes aspartam, koffein eller en lykkelig cocktaileffekt kan man ikke sige, men jeg opfatter det som foruroligende.
Hej Jane! Spændende oversigt. Personligt spiser jeg hverken LCHF eller på anden måde kulhydratfattig. Alligevel læser jeg fast med, da jeg synes du bringer interessante emner på bane samt giver god inspiration til afvekslende madlavning! Jeg har aldrig selv indtaget kunstige sødemidler såsom Perfekt sød, Isis m.v. og er især stærkt imod at give det til børn. Så vil jeg langt hellere proppe mig med hvidt sukker. Det ved man trods alt hvad er. Men det gør mig til gengæld også helt ‘tømmermands-ramt’ at indtage dette i for store mængder og jeg er derfor glad for din brugbare guide til naturlige alternativer. Jeg har længe haft et kig på yaconsiruppen og læst lidt om den hist og her. Blandt andet har jeg læst at den på en eller anden forunderlig vis (og vist nok i sammenhæng med dens virkning på tarmen?) slet ikke optages i kroppen og dermed bliver næsten kaloriefri? Er det noget du kender til?
Mjaah, ikke sådan direkte men jeg tænker, at siden en del af kulhydraterne (hvilket yaconsirup består af) passerer ufordøjet igennem tarmsystemet ned til tyndtarmen, hvor de kan blive brugt som føde til tarmbakterierne, så optages de jo ikke, og hvis de ikke optages, tæller de kalorier ikke med. Kalorieindhold og kalorieoptag kan jo være to meget forskellige ting. Så mit gæt er egentlig umiddelbart, at der vil være en del af kalorierne i yaconsirup, der ikke bliver optaget. 🙂
Hvilken flydende sødemiddel vil du anbefale? Jeg bruger Perfect sød men findes der måske et “sundere” og mere naturligt alternativ? Mvh. Rikke
Ja godt spørgsmål jo! Jeg bruger jo flydende stevia (steviolglycosider) og det er jo åbenbart lige godt/skidt.
Jeg gør faktisk det, at jeg bare bruger det ekstremt sjældent og på den måde behøver jeg ikke forholde mig helt vildt til det… 🙂
Sådan som jeg har forstået det er der stor forskel på grøn og hvid stevia, hvor den grønne er fra bladende, og naturlig. Den er GAPS godkendt. Hvad siger du til den?
Den stevia, du taler om, tror jeg er “rigtig stevia”, og den er ikke godkendt som fødevarebrug i Danmark og sælges derfor som… fodsalt eller lign i helsekostbutikker.
Jeg kan ikke huske forskellen på den grønne og hvide, men jeg kan huske, at jeg prøvede at bruge dem for mange, mange år siden og det fordærvede fuldstændigt alting jeg lavede, fordi sødningsgraden var i nærheden af 300 x sukkers, så det var så svært ikke at komme til at overdosere.
Skønt indlæg! Jeg vidste ikke noget om sødemidlerne med endelse på ‘ol’, men har undret mig hvad fx sorbitol er for noget, som bruges i børnenes vitaminpille fra Solaray. Jeg har søgt på hvad det præcist er men har ikke kunne finde noget brugbart. Ved du det?
Ja sorbitol er en af sukkeralhokolerne.
Faktisk undrer det mig at alle børnevitaminer skal være hvinende søde som slik. Det er da lidt sært, ikke?
Jo det er virkelig mærkeligt. Vil det sige at sorbitol er kemisk fremstillet eller hvad er det helt præcist? Undrer mig at finde det i produkter fra Solaray da de ellers markedsfører sig som naturlige…
Sorbitol er naturligt forkommende i Sorbus-arter (rønnebær – heraf navnet sorbitol), men findes generelt i rosenfamilien (som æbler, blommer, kirsebær osv.) og kan udvindes herfra. Sorbitol søder ca. 60% af almindeligt sukker og giver ca. halvdelen af kalorier (2kcal/11kJ mod 4kcal/17kJ pr. gram).
Sorbitol virker laxativt (afførrende), da det påvirker tarmperistaltikken (tarmens bevægelse); det er en af grundende, at “overdrevent brug kan virke afførende” står på kunstigt sødede fødevarer. Andre sukkeralkoholer har også denne effekt. Hvilket også har en betydning for folk med “sarte” maver og IBS.
Tænker at det giver en forklaring på det gamle husgeråd om at spise blommemos/sveskemos når man har træg mave/forstoppelse 🙂
Kulhydrater er en kæmpe gruppe indenfor organisk kemi og alt – jeg gentager ALT(!) – kylhydrat, hvidt sukker, glukose, fruktose, stivelse, fibre indeholder alkohol-grupper. Kulhydrat som kemisk ord henviser til opbygningen: Kul=Kulstof=Carbon=C og hydrat=hydroxy=OH-gruppe (alkohol, men også forstået som slutprodukt i kemisk reaktion, hvor -OH bliver til vand (H2O)), en meget reaktiv gruppe, der er vigtig for opbygning og nedbrydning i kroppen; alt efter placering af disse grupper på kulstof-kæden.
Tak for meget detaljet svar!
Jeg har iøvrigt prøvet at gennemskue forskellen mellem sukrin, sukrin:1 og sukrin+?? Umiddelbart kan jeg finde ud af, at sukrin+ også består af stevia…
Men måske du har luret forskellen? 😉
Ah ja, det kan være, jeg lige skal have det med. Sukrin+ er sukrin (dvs. erythritol) + stevia (dvs. steviolglycosider). Den søder altså mere end de andre og mængden, du skal bruge, er derfor mindre 🙂
Skal erythtritol med på puljen af sukkeralkohol? Tænker på det med “-ol”.
Ja men af en eller anden grund opfører den sig anderledes. Derfor er den for sig selv :kr
Hej
Sikke en spændende sag. Hvad med ahornsirup, som vi bruger hos os?
Ah ja, den må jeg lige få på. Jeg bruger den faktisk ikke selv men tænker den på række med honning…
Hvis man har IBS eller bare en sart tarm skal man være varsom med “oligio” som bla. udelukkes i low fodmap diæten.
Yes! Den liste er jeg glad for. Specielt det Med børnene, har været lidt luren ved at de får for meget sødemidler( sukrin). Søder selv Med frugt, honning eller sukker Til dem- men synes stadig det kan være Ærgeligt at vi spiser forskelligt… hvordan takler du/i egentlig det? Synes Ikke børnene skal indvolveres I det at jeg ikke kan spise det samme, men gider heller ikke lave Så meget forskelligt..:)
Hvordan jeg takler det med børnene? Åh det er jo så stort et spørgsmål, at jeg har skrevet en hel bog om det!
Men generelt laver jeg ikke mad-til-mig og mad-til-dem. Vi spiser det samme. Nogle mere af noget end andre 🙂
Ha! Nårh ja den bog er jo nok skrevet til mig😊 Har tænkt klarer mig med bloggen! Men har faktisk ‘brødogkager’ og bruger den en del- jeg må ha den også👍😊 for det er sku noget der fylder- de unger😝 Tak
Kan klart anbefale “ Madglad”. Gode perspektiver på børn og mad og mine børn synes opskrifterne er spændende, så det hjælper til at prøve nyt. 😊
Tak for en rigtig brugbar oversigt 🙂 Tygger du nogensinde tyggegummi – og i så fald, har du fundet noget, der opfylder dine kriterier? Jeg går nogenlunde efter de samme sødemidler som dig, men jeg synes altid, at der er nogen af de sødemidler i, som jeg helst vil undgå (og som er på din “aldrig”-liste)?
Jeg tygger sjældent tyggegummi men når jeg gør, tager jeg et stykke helt almindeligt tyggegummi og ind imellem køber jeg en boks med det der birkesød-sødede tyggegummi, man kan få i helsekosten.
Tak for info omkring Maltitol og mavesmerter. Den har jeg lidt under flere gange uden at vide at det var årsagen.
Tak for dine tanker omkring sødemidler. Min nu 2 år gamle søn fik for 6 måneder siden konstateret diabetes, så vi forsøger at skaffe os så megen viden omkring kost som muligt. Jeg har følget med din blog i noget tid, og jeg havde nemlig undret mig over, at du kalder det for LowCarb, da du bruger dadler og banan som sødningsmiddel, så det var rar at få en forklaring på, hvordan du ser på sødningsmidler generelt.
Jeg plejer mest at kalde det sukkerfrit (dvs. fri for raffineret sukker), når der er banan eller dadler i og når jeg husker det, prøver jeg at huske at præcisere at det ikke er kulhydratfattigt. Men rigtigt, glipper den har man som læser jo selv et ansvar.
Kokossirup har jeg købt i en helsebutik, men jeg er meget i tvivl
…..om hvor “godt” eller “skidt” det egentlig er for blodsukker, optagelsen, mave etc 😊
Kokossirup opfatter jeg som kokossukker men det kan være, blodsukkerpåvirkningen er en anelse højere i sirupform men jeg ved det faktisk ikke med sikkerhed.