Søde sager ad libitum, tak!


Kan man spise ubegrænset  af søde sager, hvis bare de er LCHF? Det er let at få den tanke, når man læser LCHF/lavkarboblogs, for de bugner jo af den ene lækre dessert og kage efter den anden. Nedenfor er en collage med nogle af mine egne “søde sager” bare fra den sidste tid. Og det er jo i sig selv tankevækkende. Men det kan man selvfølgelig ikke. Altså spise ubegrænset af den slags. I wish…

Klik på billedet, hvis du vil til opskrifterne.

For selvfølgelig kan man ikke spise ubegrænset af søde sager, selvom de er LCHF. I hvert fald ikke uden at bukserne begynder at stramme. Til gengæld kan man spise kager og godter, uden at man finder sig selv i færd med at rydde fadet, inden man overhovedet nåede at tænke ordet “impulskontrol”. For det er i virkeligheden det, man køber sig, når man spiser LCHF-kager i stedet for sukkerkager: En lille smule impulskontrol. Bare lige det der øjeblik til at rationalisere og bruge fornuften til aktivt at vælge ikke at rydde fadet. Det betyder ikke, at det er nemt, men det betyder, at det er nemmere, end hvis du samtidig skal kæmpe med en hjernekemi, som er trigget af noget, du troede var et uskyldigt stykke kage.

LCHF-godter har ofte også den fordel, at de mætter. Well, i hvert fald mere end sukkergodter, som for mit vedkommende sparker stopklodsen væk under mætheden. Men man kan altså stadig godt spise for meget. Og derfor er det stadig en god idé at begrænse indtaget af søde sager til f.eks. weekenden. Jeg er ingen engel på dette punkt, slet ikke, men vi har i en periode forsøgt os med en regel om, at vi spiser lækkerier i weekenden. Ikke lige en is onsdag, fordi det var varmt eller en lækker dessert torsdag bare fordi. Søde sager hører til i weekenden. Og det er ungerne og moren så småt ved at forstå. Med det, de serverer for mine børn på Fritteren, er det strengt taget også nødvendigt, at jeg begrænser indtaget herhjemme, men mere om det en anden dag.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

7 kommentarer til “Søde sager ad libitum, tak!”

 1. Selvfølgelig kan man ikke bare guffe løs af alle de lækre, sundere alternativer, selv om det kunne være dejligt ;) For hold da op, hvor er der bare mange spændende varianter i blogland.

  Jeg synes, at det er sådan et godt og dækkende udtryk du har fundet på … impulskontrol!

  God weekend :)

  Svar
 2. Jeg tænk er vores snackvaner også spiller en rolle
  At vi er vandt til at snacke og derfor må finde LCHF versioner.
  Mens alm måltider er langt nemmere at tilpasse LCHF.
  Jeg er stadigvæk forholdvis snackfri -og jeg kan mærke at der er skruet meget ned på de søde sager her i huset også selvom mit udgangspunkt var at der godt måtte være dessert- bare de blev spist sammen med rigtig mad.
  I aften har jeg dog spist både banan/græsk yoghurt/kakao dessert og Marias smør kugler ;)
  http://mariaslchf.blogspot.com/2012/05/uhmm-smrkonfekt-lchf.html
  For jeg har spist fisk til aften = vanvittig sulten efter 1 time eller 2 – underligt….

  Svar
  • Uh, jeg kiggede godt på marias lækre smørkugler. De så SÅ lækre ud! Hvis jeg spiser mager fisk til aften, bliver jeg også hurtigere sulten end hvis jeg spiser kød. Måske får jeg ikke tilstrækkeligt med fedt…

   Svar
 3. Jeg læste på et tidspunkt et godt indlæg på Anna Hallens blog om emnet, specielt i forhold til vægttab, hvor man slet ikke bare kan spise løs af lækkerier. Men som hun sagde er der nogle (jeg nævner ingen navne;-)), der kaster sig over dessert- og kageopskrifterne, og ikke kan forstå, at de ikke opnår de samme flotte resultater som de der spiser MAD.

  Svar
  • Det er lige præcis det, der er pointen, Inger! Uanset om kagerne er LCHF eller ej, så får du mere mæthed for pengene ved at spise rigtig mad. Og mæthed må være den bedste forudsætning for vægttab.

   Svar
 4. Dejligt indlæg Jane!
  Jeg havde på et tidspunkt en periode, hvor jeg måtte stoppe helt med at købe mørk chokolade, fordi (selvom det har sunde egenskaber) endte med at blive en afhængighed, som jeg bare liiiige måtte have. Meget relevant, at du sætter fokus på mængden af sunde, søde sager, for det er især dem, som fylder på alle vores skønne blogs. Og for mange – ikke mindst nye læsere – tror jeg faktisk, at det godt kan se ud som om, at man bare kan spise løs uden konsekvenser i den kedelige retning. Man kan evt. tjekke sit madindtag på madlog.dk – og som du skriver bare huske på, at de “fede” kager ikke giver samme insulinpåvirkning og dermed sukkertrang og fedtlagring.

  Svar