Smør-mayonnaise


Smør-mayonnaise er, som ordet antyder, en hjemmelavet mayonnaise, hvor jeg har brugt smør i stedet for olivenolie. Vi kommer jo ikke udenom, at olivenolie smager igennem i mayonnaisen og ikke alle er ok med den smag. Omvendt er vi også mange, der ikke er ok med at bruge de andre planteolier og derfor har ledt efter et alternativ.

Og det kunne jo så være smør-mayonnaise – øj, det smager godt! Smørmayo er strøget ind som min topfavorit.

Kan man lave mayonnaise med smør?

Ja, det kan man godt. Og det bliver rigtig godt. Mayonnaisen kan du bruge som dip, du kan smagssætte den, du kan bruge den som smørelse. Ja, faktisk kan du bruge den der, hvor du normalt bruger mayonnaise. Afhængigt af hvordan du laver den, er den lidt hårdere i konsistensen, men det går stadig fint at røre den igennem.

Se også de mange tips til at få den bedste smør-mayonnaise under opskriften.

Vil du hellere lave mayonnaise med olie? Fino, så brug denne idiotsikre opskrift.

Er smør sundt?

Ja, hvis du spørger mig, er smør supersundt. Hvis du har læst Den store Keto-guide, ved du også, at smør er en langt mere optimal fedttype på Keto. Har du ikke læst Keto-guiden, kan du få den gratis HER.

Så har du tidligere prøvet Keto uden den store succes, fordi du brugte mayonnaise og planteolier som dine primære fedtkilder, så har du en spændende oplevelse til gode. Den ketogene tilstand ændrer nemlig på hvilke fedttyper kroppen foretrækker

Smør-mayonnaise

Smør-mayonnaise

5 fra 3 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
20
|

Ingredienser

Sådan gør du

Forberedelse

  • Slå ægget ud i det høje, slanke blenderglas, der hører til stavblenderen.
  • Put sennep, hvidvinseddike og salt i.
  • Smelt smør ved lav varme i en kasserolle.
  • Hæld det smeltede smør i en lille kande eller decilitermål. Lad det stå og afkøle i ca. 5 minutter, så det ikke er så varmt at det tilbereder ægget.

Selve akten – nu bliver det spændende

  • Sæt din stavblender mod bunden af blenderglasset (med ægget + diverse i). Blend med lav hastighed (hvis du har den mulighed), imens du holder blenderen mod bunden det meste af tiden. Gør dette i lang tid – et par minutter.
  • Hæld langsomt smørret i i en tynd stråle, imens du fortsætter med at blende. Nu på høj hastighed. Kør stavblenderen op og ned.
  • Fortsæt til du har brugt alt smørret.
  • Hæld på glas og opbevar i køleskab.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Sådan laver du mayonnaise af smør

Når du skal lave smør-mayonnaise følger du faktisk næsten den klassiske fremgangsmåde til mayonnaise. Du bruger bare smeltet, afkølet smør i stedet for olie. Jeg laver min med et helt æg og ikke med æggeblommer ligesom jeg også gør i den idiotsikre mayo-opskrift. Og så bruger jeg stavblender fordi dovenskab og fordi det bare fungerer.

Helt enkelt blender jeg ægget først med sennep, syre (hvidvinseddike eller citronsaft) og salt og herefter tilsætter jeg smørret i en tynd stråle, imens jeg blender løs. Det giver mig en skøn og tyk mayonnaise.

Kan man bruge ‘den idiotsikre metode’?

Ja, det kan man faktisk godt. Hvis du ikke kender den idiotsikre metode, er det den, jeg bruger i denne opskrift på mayonnaise på 1 minut. Her kyler jeg bare alle ingredienserne i på én gang, ikke noget tynd-stråle-show. Bare i og blend. Det går fint med smørmayo også, men min bliver lidt mere flydende i konsistensen på den måde.

Hvad bruger man den til?

Dip, dressing, smørelse, kold sovs. Alt hvor du ellers vil bruge mayonnaise. Det gode ved denne er, at du ikke behøver bekymre dig om den tvivlsomme fedtkvalitet i din købemayo. Med smør-mayonnaise får du en sund fedtkilde, du kan tilsætte til dine måltider efter behov.

Smag den til med alle dine yndlingssmage. Put bearnaiseessens og estragon i for en lækker bearnaisevariant, rør fintrevet parmesan i for noget, der minder om en Cæsar-variant, put lidt chili i for en variant med mere bid osv. Kun fantasien sætter grænser her.

Hvordan opbevarer man smør-mayonnaise?

Du skal opbevare den på glas i køleskab.

Smør er jo fast ved lave temperaturer og derfor bliver din mayo også lidt tyk/fast i det. Hvis du synes, den er for tyk til det, du skal bruge den til, kan du røre den igennem inden brug eller tilsætte en anelse vand eller bouillon og røre den op med det.

Se de mange spørgsmål og svar til smør-mayo herunder

Jo, du kan sagtens bruge æggeblommer (2 stk) i stedet for et helt æg. Jeg bruger helt æg for at slippe for at stå med æggehvider i overskud og fordi jeg synes, konsistensen bliver skøn og luftig af det.

Jeg tror faktisk, det er ligemeget.

Men jeg startede med at slå mit æg ud i blenderglasset og så smeltede jeg smørret og lod det afkøle lidt. Det vil sige, at ægget havde været ude af køleskabet i 5-10 minutter, før jeg faktisk lavede mayonnaisen.

Det kan man godt, og tåler man ikke laktose eller mælkeprotein, bør man gøre det. Men jeg gør det ikke. Jeg bruger bare hele molevitten.

Du har sikkert blendet ægget for kort tid til at starte med. Husk det evt. til næste gang. Du kan prøve at piske/blende den op med en ekstra æggeblomme. Og husk også at den sætter sig og bliver fast i køleskab.

Og ellers fortvivl ikke, du kan sagtens bruge din tyndere smør-mayo. Den er fx nemmere at dryppe over salat eller kød som dressing/sovs.

Du kan tilsætte lidt vand eller bouillon (1 spsk fx) sammen med ægget i starten. Du kan også gøre det til sidst, så du fortynder konsistensen lidt.

Dit smeltede smør har været for varmt og det har tilberedt noget af æggehviden. Det giver små, hvide klumper. Den kan sagtens spises alligevel men husk det til næste gang.

Haha jo, næsten. Men blandingsforholdet smør/æggeblomme er lidt anderledes.

smør-mayonnaise

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

  • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
  • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
  • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
  • færdige madplaner, jeg laver
  • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
  • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
  • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “Smør-mayonnaise”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




    • Jeg ved det!!😅 Jeg har tænkt på det men jeg har ikke testet det endnu. Får det lige gjort snarest, for ja… dovenskab :)

      Svar
  1. 5 stars
    Smid noget hvidløg og tørret persille i….hold da lige op det er godt👍
    Med da også godt som smørmayo

    Svar