Skotske æg er en sjov, Keto-venlig snack eller mellemmåltid, om end jeg anerkender, at det er noget mere arbejde, end jeg normalt er villig til. Vi kan også kalde dem en slags frikadelle med surprise? De har floreret i det amerikanske Keto-miljø i årevis, men jeg har ikke fået dem prøvet før nu.
De kommer vel næsten i samme kategori som både snackæg (blot et koldt kogt æg), solæg og djævleæg med knust bacon?
Skotske æg
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 4 æg
- 250 g hakket svinekød
- ½ tsk stødt muskatnød
- salt og friskkværnet peber
- 0,5 løg
- 0,25 dl fløde eller mælk
- sennep til servering
- Purløg eller anden krydderurt
- olivenolie i spray
Sådan gør du
- Blend det halve løg i en løghakker sammen med fløden. Det bliver til en slags grød / flødeskum med løg.
- Rør kødet sammen med krydderierne samt løg-fløde-blandingen. Jeg brugte en elpisker.
- Kog æggene i 6 ½ minut og kom dem straks i koldt vand til de er kølet helt af.
- Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
- Pil æggene forsigtigt, de er bløde fordi de stadig er blødkogte så der går nemt hul på dem.
- Del farsen i fire lige store stykker.
- Pak hvert æg ind i et tyndt lag fars. Spray evt. med lidt olivenolie.
- Bag æggene på bagepapir i ovnen i 20-25 minutter eller ved 180 grader i 18-20 minutter i airfryer.
- Halvér og server æggene med sennep og hakkede purløg eller andre krydderurter.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Skotske æg – ikke det nemmeste
Skotske æg både koges og farseres i en fars af hakket svinekød og krydderier. Jeg har valgt at koge æggene i 6,5 minut. Jeg forsøgte med mindre, men æggene var umuligt både at pille og komme fars omkring, uden at de simpelthen splattede ud i min hånd… så 6-7 minutter og så har du stadig et ret smilende æg indeni.
Så jeg siger det bare. Har du svært ved at få opskriften til at spille, så bare vid, at det ikke er dig, den er gal med. Det tog mig et par forsøg også. Synes, denne her er passende😅
Farserede og panerede æg
Egentlig skal skotske æg også paneres i æg, rasp og mel. Jeg har taget paneringen ud for at gøre opskriften mere Keto / Low Carb-venlig. Men hvis du gerne vil have dem lidt mere sprøde udenpå, har jeg et par ideer:
Du kan vælge at bruge flæskesvær. Flæskesvær er næsten altid det, jeg bruger til panering, det er de der poppede fx fra Kims, som er de bedst egnede. Altså dem uden fedtkant. De klumper ikke i blenderen som de gammeldags med fedtkant. Derudover kan du bruge parmesan, sesamfrø eller evt. mandelmel.
Du ruller simpelthen bare kød-æggene i pisket æg og dernæst revet parmesan/sesam/mandelmel eller blendet flæskesvær og så ind i ovnen som beskrevet i opskriften.
Hvorfor hedder de skotske æg?
Der er mange forskellige bud på, hvorfor disse æg hedder Skotske æg. Og det har åbenbart ikke meget med Skotland at gøre? Et bud på internettet er, at de er opkaldt efter en restaurant, der solgte dem, som nemlig hed William J. Scott & Sons. Andre mener “Scotch eggs” kommer fra “scorch” eggs, som har noget med tilberedningsmetoden at gøre.
Uanset kommer opskriften vist formentlig fra England. Du kan ofte få Scotch eggs på pubs. Jeg synes faktisk sagtens, at de også kan serveres til brunch, i madpakken eller som en del af en frokost fx påskefrokost, pinsefrokost eller julefrokost. I sig selv er de jo en brun fornøjelse, men straks du skærer dem op, bliver de noget mere dekorative.
HVIS nu man har god tid, så kan man jo koge æggene blødere og så fryse dem, så er det nemmere at forme kødet rundt om, og så efterfølgende lade dem tø inden tilberedning.
Så får man en mere løbende blomme, hvis man ønsker det 😁
Smart! Er det sådan man normalt løser det? Forstod slet ikke hvordan det kunne lade sig gøre uden smat😅
Har ikke prøvet selv, men dem jeg har set, har rullet farsen tyndt ud på film og så foldet det forsigtigt om ægget.