Skal danskerne erstatte fedt med flere kulhydrater?


I forbindelse med den fedtskat, som fødevarer med indhold af mættet fedt pålægges pr. 1. juli, diskuteres det i øjeblikket, hvad danskerne så egentlig skal sætte i stedet, når de skærer (yderligere) ned på fedtet. DTU Fødevareinstituttet er helt klare i deres melding: Danskerne skal erstatte det mættede fedt med flere grove kulhydrater fra grøntsager, frugt, brød, ris og pasta. Eller, og jeg citerer:

En del af kalorierne fra det mættede fedt kan erstattes med kalorier fra umættede fedtkilder som olier og bløde plantemargariner.

Mere margarine? Seriøst? Vil man tabe sig, skal man derimod bare tage fedtet fra og lade være med at sætte noget i stedet. Jep, det ved alle nemlig, at det er lige det, der virker! Jeg tror bare, jeg lader den ligge her. Du kan læse Fødevareinstituttets begrundelser her hvor der også er en fin pdf (med et stort billede af en ussel vindruekerneolie i plastikflaske som illustration for det sunde fedt).

Jeg er stor fortaler for, at alle sider skal høres. I denne debat hører jeg bare desværre ikke rigtig andet end dette. Den danske fødevaredebat mangler i den grad en tung stemme til at udfordre den danske fedtforskrækkelse. Sverige har både Annika Dahlqvist og Kostdoktorn Andreas Eenfeldt, Norge har læge og forsker Espen Rostrup og Finland har Dr. Antti Heikkilä. Danmarks egen Arne Astrup har været fremme og har bjæffet lidt om, at ny forskning underminerer idéen i den kommende fedtskat, men der har desværre været lidt tavst fra den front siden.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “Skal danskerne erstatte fedt med flere kulhydrater?”

Skriv en kommentar

 1. Super link, Henriette. Tak for det. Læste du den fra Skånskan som Kostdoktor Andreas linkede til: http://www.skanskan.se/article/20110528/SKANESBASTAMAT/705279807/-/mat-utan-fett-ar-sjalvplageri

  De svenskere formår altså at servere et synspunkt med en lun facon. Fx denne om at droppe fedtskatten og sætte den på lightprodukter i stedet. Så kan vi nemlig tale om, at det er i folkesundhedens navn.

  Jeg vidste ikke, at Frankrig har skruet op for fedtet i deres anbefalinger. Det er da interessant.

  Svar
 2. Ja det er vildt bekymrende at vi slet ikke har en ordentlig debat !

  Egentlig er det også trist at man har forbigået fordelen ved at skrue op for protein.
  Mændene får faktisk fint med protein med kvinderne halter bagefter….
  Jeg ved ikke om det er korrekt at alle bør få ca 25 % af deres kalorier fra protein som ny forskning peger på – jeg tænker at proteinet blev skruet op og at man ikke turde skrive at protein OG fedt høre sammen
  – men hvis vi antager at kvinder bare skruede op til 20 % af 2000 kalorier så er der mange der skal i gang med bedre proteinmængder.

  Fe ks kender jeg en del der lever af en smothie med frugt evt med en sjat skummetmælksyoghurt ( hvis det går vildt for sig)til morgen.
  En pastasalat til frokost – lidt salat evt med lidt kylle( max 50-75 gram) til aften og så 3-4 stykke frugt jævnt fordelt over dagen.
  Det giver jo dels en voldsom skæv % men også ret få proteiner og fedt i løbet af dagen og en voldsom insulin/blodsukker påvirkning non stop.

  Margarine og mere ussel plante olie oh my god jeg græmmes…
  Og Frankring har skruet op for fedtet i deres officielle anbefalinger !

  tænk for bare et år siden skrev kostbloggeren og tåbelighederne.
  http://kostbloggeren.blogspot.com/2010/05/idiotiet-er-fuldbyrdet-nu-ogsa-fedtskat.html

  Svar