Maveproblemer: SIBO


For et år siden blev jeg testet for SIBO (bakterieovervækst i tyndtarmen). Det havde længe været inde på min radar og jeg havde kigget på rækken af symptomer, som næsten præcist beskrev, hvordan jeg havde det, så da testen kom positiv tilbage, var det ingen stor overraskelse. SIBO er dog en irriterende diagnose, idet det kan være svær at slippe helt af med. I dag kigger jeg tilbage på et år med test, diagnose og interventioner.

Hvad er SIBO?

SIBO er en forkortelse for Small Intestinal Bacterial Overgrowth, dvs. bakterieovervækst i tyndtarmen.

Det er først i tyktarmen, at der bør være et større antal af bakterier. Bakterier i vores tarmsystem har bl.a. til opgave at hjælpe os med at nedbryde de dele af vores mad, vi ikke selv danner enzymer til at nedbryde – f.eks. kostfibre.

Det er altså ikke altid såkaldte “dårlige” bakterier, som der er overvækst af – det er snarere de “forkerte” bakterier på det “forkerte” sted i tarmsystemet.

Det betyder i praksis, at hvis der sidder for mange bakterier i tyndtarmen, hvor størstedelen af vores mad nedbrydes af vores enzymer, ja så kan de ekstra bakterier altså forstyrre den vigtige proces, og danne særligt meget luft i maven og andre stoffer fra deres fermentering, som kan give os symptomer, som f.eks. ses ved irritabel tyktarm (IBS).

IBS eller SIBO?

Jeg har længe beskrevet mine maveproblemer som IBS (irritabel tyktarm), men samtidig har jeg ikke haft nogen særlig effekt af Low Fodmap-diæt, som ellers giver lindring i mange tilfælde.

Det mest effektive for mig har altid været at skære ned på kulhydraterne over en kam. Øjeblikkeligt efter jeg startede med at spise Low Carb for 10 år siden, oplevede jeg en ro i maven, jeg aldrig havde haft før. Jeg tilskrev det glutenfri diæt og har aldrig set mig tilbage.

Som årene gik, vendte nogle af symptomerne tilbage, og i perioder virkede det helt urelateret til, hvad jeg spiste. Det var både deprimerende og frustrerende.

IBS og SIBO er beslægtede og giver mange af de samme symptomer, og da begge kan være svære at diagnosticere, blandes de ofte sammen.

Faktisk er SIBO ofte en underliggende årsag til irritabel tyktarm – vi ved fra nogle studier, at det kan være i helt op til 78% af irritabel tyktarms tilfælde. SIBO kan være med til at skabe inflammation, nedsætte optageligheden af næringsstoffer og ikke mindst give symptomer som luft i maven, oppustethed, diarré, forstoppelse og mavesmerter.

Symptomer på SIBO

Mine primære symptomer var for hyppige toiletbesøg og udspilning af maven (ikke nødvendigvis på samme tid dog). Hyppige toiletbesøg er upraktisk og generende. Udspilningen af maven smertefuldt, socialt begrænsende og kraftigt nedsættende for livskvaliteten.

Jeg har altid følt mit fejet af vejen, når jeg har talt om ‘generende oppustethed’. Min læge har fx sagt til mig, at oppustethed er normalt og at det også er lidt fjollet at tro, man skal have en flad mave hele tiden. Det er jeg ikke helt uenig i, men jeg følte mig dog ikke særligt mødt lige i den samtale.

For det, jeg oplever, er langt forbi oppustethed og at bede mig acceptere det som normalt er ikke okay. Derfor er jeg skiftet til at kalde det, at maven er ‘udspilet’. Det er mere rigtigt for oplevelsen. Når det står på, føler jeg mig samtidig stakåndet, fordi det hele presser indeni og det er virkelig bare højst ubehageligt.

Læs også: Oppustethed

Sibo symptomer

Hvordan tester man for SIBO?

For et år siden havde jeg min første konsultation hos Tine fra Roots Clinic. Vi gennemgik symptombilledet og Tine foreslog en test for SIBO.

Selve testen foregik ved hjælp af en pusteprøve.

1-2 dage inden testen skulle jeg iflg. testvejledningen være på diæt af primært kylling og ris. Det er jo et stykke fra min vanlige kost. Jeg startede ud med godt mod og spiste et stort stykke fedtfri kyllingebryst og et bjerg af ris og havde jeg det efterfølgende, som om jeg mistede lysten til at leve. For det første smagte det jo af ingenting. For det andet fyldte det maven ud men uden at give den følelse af mæthed eller tilfredsstillelse, jeg er så vant til. Højst uvant følelse.

Jeg googlede mig derfor frem til, at hensigten var at spise helt fiberfattigt inden testen, så tarmen fik helt ro. Jeg skippede derefter risene og den fedtfattige kylling og tog et par dage på Carnivore i stedet og det fungerede super.

Testdagen

På selve testdagen skulle jeg fra morgenstunden lave første pusteprøve og herefter drikke en sukkeropløsning. Herefter skulle jeg tage en pusteprøve hver 10. minut, indtil alle testtuber var fyldt. I alt tog det 3 timer.

Og jo, det virkede skideskørt at sidde og puste ind i en reagensglaslignende tingest.

SIBO test

Idéen med testen er, at den følger udskillelsen af hydrogen og metan i udåndingsluften og ud fra det kan man følge, hvor hurtigt fermenteringen sker i tarmen.

Det kan indikere, om der er for mange bakterier i tyndtarmen og ikke bare i tyktarmen, hvor de bør være.

Testresultatet

Mit testresultat så sådan her ud:

SIBO test resultat

Den tidlige stigning indikerede bakterieovervækst i tyndtarmen, dvs. SIBO.

På testen kigger man efter, hvornår der er en stigning i gas-udskillelse, og hvor stor den stigning er.

Normalt antager man, at det indtagede sukkerstof er nået ned i tyktarmen efter omkring 90-120 minutter. Her begynder en stigning på >20 ppm i hydrogen allerede inden for 90 minutter, hvilket indikerer, at der er en overvækst af bakterier i tyndtarmen.

Fejlkilden kan dog være, hvis man har en hurtig transittid – dvs. hvis tarmindholdet løbet hurtigere end normalt igennem fordøjelsessystemet – i så fald kunne testen blot reflektere normal fermentering i tyktarmen.

Men her tager man også de kliniske symptomer i betragtning, hvilke var til stede i høj grad. Metangas var ikke forhøjet, hvilket passer meget godt med, at symptomerne ikke er primært forstoppelse (hvilket en overproduktion af metangas kan forårsage).

Hvordan behandler man SIBO?

Inden jeg mødte Tine havde min egen erfaring været, at kun en utroligt fiber-/grøntsagsfattig kost kunne holde symptomerne nede. Mit ønske var derfor også at opnå større tolerance, så mine madvalg i højere grad kunne være drevet af frivillighed og lyst og ikke af en følelse af, at jeg ville tilvælge at have det elendigt, hvis jeg spiste anderledes.

Tine hjalp mig med en kosttilskudsprotokol, som havde til formål at slå bakterierne ned, sammen med kostforslag, som ikke lå langt fra den kost, jeg spiste i forvejen.

Man kan behandle SIBO med lokaltvirkende antibiotika, men man kan også behandle med specifikke urter og probiotika. Desuden gælder det om at identificere årsagen.

Det tog et par uger, før jeg begyndte at mærke effekt af behandlingen, men derefter fulgte en 6 ugers lang periode med færre maveproblemer, end jeg kan huske jeg har haft i årevis. Toiletbesøgene normaliserede sig og jeg havde ingen anfald af udspilethed.

Symptomerne vendte tilbage

Herefter gik det ned af bakke igen og udspiletheden vendte tilbage i mild grad og med kortere varighed og efter noget tid med det, blev vi enige om at gentage protokollen.

Igen havde jeg god effekt af den og denne gang varede effekten 6 måneder. Vi taler dog ikke 6 måneder med perfektion men 6 mdr. med hvad jeg vil kalde ‘helt almindelige og acceptable symptomer’. Hvis jeg en sjælden gang fik en reaktion, var den mildere og mere kortvarig.

Jeg har haft større tolerance, end jeg har haft nærmest nogensinde. Med tolerance mener jeg, at jeg har kunne gå på restaurant, tage på ferie, være stresset eller slet og ret bare spise noget, der ikke er en del af min kost normalt uden at opleve flere dages reaktion på det.

Kæmpe lettelse og kæmpe frihed. Det er sådan, jeg gerne vil have det. Altid.

Nu her et år efter jeg tog testen, er jeg igen startet på en mildere del af protokollen. Der findes ikke nogen evidensbaseret løsning og vi tester derfor, om det kan hjælpe at tage protokollen et par gange om året for at holde symptomerne nede.

Hvorfor får man SIBO?

Det ved man ikke.

Årsagerne til SIBO kan være mange, f.eks. madforgiftninger, langsom transittid, brug af medicin, operationer med efterfølgende arvæv m.m

At være opereret i maven (som jeg er med masser af arvæv til følge) er en mulig årsag for mig, Vi arbejder ud fra en tese om, at arvævet giver bakterierne gode vækstforhold og det er derfor, at resultaterne på kostinterventioner kan være så svingende.

Det er dog spekulativt, men det er det jo, når man arbejder med noget så diffust som maveproblemer.

Nogle nyere studier foreslår også, at SIBO måske snarere drejer sig om at have en såkaldt ubalance i bakterierne i tyndtarmen – ikke blot mængdemæssigt, men også hvilken sammensætning af bakterier, som lever der.

Min oplevelse

For mig har det været dejligt at koble et ekstra ben på forståelsen af, hvorfor kost ikke altid er nok til at slippe for mine maveproblemer og det har især været dejligt at opleve, at interventionerne har givet mig den tolerance og frihed tilbage, som jeg har ønsket mig.

Det blev samtidig tydeligt, hvor mange ting jeg har afholdt mig fra eller gjort langt sjældnere, end jeg ellers kunne ønske mig. Restaurantbesøg fx. Jeg elsker at gå ud og spise en god middag. Men selv med kloge til- og fravalg kunne det koste mig op til en uge med symptomer. At opleve, at jeg nu kan gå på restaurant og spise en god middag og have det helt fint allerede næste dag er en kæmpe gave.

Det har samtidig været (og er fortsat) en stor hjælp at samarbejde med en kvalificeret behandler, som lytter og tager udgangspunkt i mig, min historik og mit symptombillede og ikke bare sender mig hjem med beskeden om at spise en spandfuld husk.

Fix din fordøjelse

Et helt liv med maveproblemer har lært mig, hvor afsindigt meget det fylder, når maven ikke fungerer og hvor nedsættende for livskvaliteten, det er.

Sammen med Tine har jeg derfor lavet bogen FIX din fordøjelse, som giver dig en handlingsplan til de forskellige fordøjelsesproblematikker (inkl. SIBO). Du kan læse om bogen her: FIX din fordøjelse

Foto øverst: CTC Photography

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

46 kommentarer til “Maveproblemer: SIBO”

Skriv en kommentar

 1. Er spændt på at læse bogen og er nysgerrig på om du nogensinde har tænkt i candida overvækst og evt behandling af det?

  Svar
  • Ja altså, men sagen er at candida overvækst er ret sjældent. Det er dog hyppigt overdiagnosticeret hos diverse alternative behandlere, som så snart de hører maveproblemer + sukkertrang er ret hurtigt ude med den diagnose. Det er dog bare sjældent det, der er galt…

   Svar
 2. Hvordan fandt du frem til en behandler? Har du selv betalt? Min mand har lidt af ibs i over 15år, og intethjælper, og lægen er ligesom din umulig at få til at tage problemerne alvorligt. Det er invaliderende for især hans sociale liv, men også vores fælles liv.
  Mvh Ingerid
  kone til mand med såkaldt ibs

  Svar
  • Ja jeg købte noget tilsvarende for nogle år siden. Ved ikke, om det var det samme, men sådan et pustedevice, der ligesom skulle vise, om man kunne nedbryde fruktose, laktose osv.

   Jeg brugte det aldrig… Fandt det lige i min skuffe forleden.

   Jeg ved ikke, om det er et reelt diagnosticeringsværktøj men generelt er jeg ekstremt skeptisk over for den slags selvdiagnostering. Jeg synes, man skal samarbejde med sin læge eller en kvalificeret behandler. Der er så mange, der tager alverdens test og derefter tolker dem som LOV forevigt. Og pludselig har de malet sig selv op i et hjørne og kan ingenting længere, for den ene test sagde jo, man ikke kunne tåle dit og den anden, at man ikke kunne tåle dat. Jeg tror ikke det er hensigtsmæssigt, for at være ærlig..

   Svar
   • Tak for dine overvejelser. Jeg søger også helst evidensbaseret hjælp. Blot kan vi jo desværre konstatere, at der virkelig mangler viden på dette komplekse område.
    Så hvis man kunne få hjælp til at overskue kosten…

    Svar
    • Jeg er så enig, det er så pokkers svært – og frustrerende. Jeg har i årevis jagtet den enkle forklaring. Måske er det bare laktose, jeg skal undgå. Måske lider jeg af fruktosemalabsorption. Måske skal jeg bare holde mit fiberindtag lavt. osv, osv…

     Men der er (hos mig) ikke én årsag/løsning. Det er et kompleks billede sammensat af utroligt mange forskellige faktorer.

     Med det sagt, er det jo fint at vide om man er laktoseintolerant eller har problemer med fruktosenednedbrydning. Begge dele kan lægen teste for og samtidig er der også den enkle hjemmetest, der består i eliminationsdiæt hvor de problematiske ting tages ud i en periode. Forsvinder symptomerne er man godt på vej og kommer de tilbage ved reintroduktion har man et endnu klarere svar.

     Svar
     • For mig hjælper det også at søge viden om forskning på området. For lige nu ved man jo ikke meget – det siger de alle – MEN det er et område, hvor der også sker meget.

      Lige pt. går jeg på en foredragsrække under Folkeuniversitetet om tarmens bakterier. Der er glimt af noget viden, som man måske selv kan bruge i egne kosteksperimenter. Og så er det også bare rart at følge udviklingen og vide, at man er i båd med mange andre. Men endnu må vi vente på, at de større sammenhænge bliver afdækket.

     • Ja netop. Kender du Tine Jørgensen (hun hedder @tine_clinicalnutrition på Instagram) Det er hende, der hjælper mig og hun er måske Danmarks største tarm-nørd. I al fortrolighed har vi lavet en bog om netop fordøjelsesproblematikker sammen, eller dvs. Tine har lavet en bog, og jeg har omsat hendes råd til opskrifter, så de passer til forskellige fordøjelsesproblemer. Bogen udkommer til januar (tror jeg). Det bliver en super ressource for folk, der interesserer sig for dette felt og især for dem, der selv bøvler med det.

  • Hej Malene
   Jeg har ikke en særlig kost til SIBO. Det er mere eller mindre som den kost, jeg spiser hver dag og har gjort i årevis. For mig betyder det protein fra kød, fisk, fjerkræ og æg, grøntsager i varierende mængde og sunde fedtstoffer. Jeg spiser en smule mælkeprodukter men mest lidt ost og sjældnere de laktoseholdige som yoghurt. Nødder og kerner doserer jeg mest som drys på maden. Men det er vist sådan grundstenen i det.

   Det, jeg synes var vigtigt at sige her er at SIBO ikke kan behandles med kost (bortset fra måske slås ned med carnivore) For mig har det været nødvendigt at kombinere kosten med reel behandling.

   Svar
 3. 5 stars
  Fantastisk Jane jeg ville ønske jeg havde råd til sådan en undersøgelse, da jeg døjer med mavesmerter efter jeg er begyndt at drikke et glas grøntsags smoothie om morgenen. Jeg får så ondt og koldsved og mærkeligt nok sure opstød, og det synes jeg er mærkeligt når det jeg får er ene base dannede grøntsager.

  Men skønt for dig at du har fået ro i maven. :D

  Kh Anne

  Svar
  • Hej Anne
   Ja det er desværre virkelig dyrt, men når jeg regner det sammen tror jeg alligevel, at jeg har brugt flere penge på mine egne nyttesløse forsøg end jeg har på test og reel behandling-

   Og ja, ud med den grøntsagssmoothie. Det er også et superdårligt valg for mig og hele den der syre-base-snak er noget pseudovidenskabeligt sludder, som er tilbagevist et utal af gange. Af årsager jeg ikke forstår, fortsætter den med at leve i bedste velgående…

   Svar
 4. 4 stars
  Jeg har store problemer med min mave – jeg har/får hård mave og der kan gå 5 dage inden jeg kommer på toilettet 🙈 og puha hvor har jeg det dårligt de dage.
  Jeg har spist efter dine principper siden 4.01.22 har tabt 8 kilo til nu
  Har lige haft 10 dage, hvor jeg “faldt” tilbage til mit gamle spisemønster øv øv – min mave gik helt i stå. Prøver husk, movikol og magnesium, men det er jo skruen uden ende
  Følger dig og er også medlem af madbanditten nu

  Svar
  • Hej Ulla
   Det lyder da ikke rart. Hvad spiser du (folk tolker jo ‘mine principper’) noget vidt, må jeg konstatere, så jeg er nødt til at spørge, og hvor meget salt supplerer du din kost med?

   Svar
   • Hejsa.
    Jeg spiser spinatomelet med 2 skiver cheddar imellem til morgenmad (en opskrift du engang har delt 😋)
    Frokost er rester eller Chaffel med pålæg
    Aften er fra dine bøger, men jeg tror, jeg får for meget fedt for jeg har ikke tabt mig de sidste 3 uger

    Svar
    • Prøv at tage et par uger uden mælkeprodukter og evt. også uden æg, hvis du kan overskue det. Det vil formentlig gøre maven gladere og samtidig løse det med vægten. Så dybest set kød og grøntsager. Det er nemmere end du tror :)
     Husk at supplere med salt. Læs mere i denne artikel: Forstoppelse på Keto

     Svar
 5. Hej Jane
  Min søn har cancer og bliver i øjeblikket behandlet med Braftovi og Mektovi – hvilket har slået hans mave helt i stykker. (Mange toiletbesøg og super mange smerter).
  Han bliver anbefalet at spise “skånekost”
  Har du nogen erfaringer med den slags?
  Han skulle helst ikke tabe sig heller.
  Hans bugspytkirtel er meget påvirket, får han at vide.
  Stærke krydderier duer selvfølgelig ikke – jeg laver Kombucha…det tør jeg heller ikke give ham. (Virker fint for mig, der er stomi-patient selv)
  Jeg tænker risengrød. Havregrød. Har lige lavet overnight chiagrød med kokosmælk.
  Tidligere i forløbet har han været glad for øllebrød, da hans mave var ligt træg.
  Flødeskum på? For ikke at tabe sig! Men det er vel ikke en god idé nu?
  Gode råd?
  Kender du /andre her på siden nogen, der har været igennem et lignenede forløb???
  Min søn er 35 og bliver behandlet for modermærkekræft, der sidder inde i kroppen.
  Hvad kan hjælpe mod hans mavesmerter?
  Han elsker røræg – men du mener æg skal man vente med til senere på dagen?
  Skånekost, der giver kalorier og holder ro i maven…en udfordring???
  Hvad hedder det kosttilskud, du kun kan få i Sverige (og Norge)?
  Jeg håber, du kan hjælpe.

  Svar
  • Hej Merete

   Det gør mig virkelig ondt med din søn men jeg kan desværre ikke hjælpe. Jeg kan ikke rådgive ved sygdom, da det er alt for vigtigt og alt for langt uden for mine kompetencer. Jeg har selv fået hjælp hos Roots Clinic, når mine egne udfordringer oversteg min egen kunnen og jeg kan varmt anbefale dem.

   Ønsker din søn rigtig god bedring ❤️

   Svar
 6. Hej Jane

  Jeg har lige som mange andre, efter længere udredning fået konstateret IBS. Lider af oppustethed, mavesmerter og hyppige toiletbesøg. At spise efter Low FODMAP hjælper ikke rigtig. Har nu læst på din side og tænker at skulle testes for sibo for det rammer da lige på sømmet. Hvilke af dine bøger vil du anbefale at købe og spise efter? Det må prøves!!!

  Svar
  • Hej Stephanie

   Ja æv at vi er så mange i den båd.

   Mine Keto-bøger er et godt sted at starte: https://www.madbanditten.dk/keto-boeger/

   Der kan sagtens være brug for lidt tilpasning derefter også. Fx spiser jeg færre grøntsager end der er i bogens opskrifter men start der og giv det 3-4 uger og juster så lidt efter hvordan du synes, det går ❤️

   Svar
   • Hej Jane,

    Også jeg er desværre nok med på denne vogn.

    I omkring to år har jeg bøvset voldsomt meget. Som du skriver er jeg oppe på flere hundrede gange om dagen. Når jeg ikke bøvser hober luft sig op og venter på at blive forløst. Jeg føler mig konstant oppustet.

    Ind i mellem har jeg smerter i maven i nogle dage.

    Min historie er, at jeg har været behandlet for mavesår. Og jeg mistænker kraftigt den syrepumpehæmmende medicin. Bivirkninger.

    Har som de fleste prøvet lidt af hvert, men har aldrig landet på et entydigt svar.

    Nu prøver jeg med en ny mavelæge og håber, at han har et nyt view. Og evt. kan hjælpe med at blive testet for SIBO.

    Tak for dit arbejde med bloggen her.

    Jeg håber snart, at der kommer mere viden og behandlingsmuligheder på området. Min sidste mavelæge – der var dygtig – men stadig er de jo specialister: ‘Vi ved desværre ikke så meget om området, men om 10 år findes der måske en pille (fækalie-baseret).

    Det er bare bad news, når det er NU problemerne er.

    Tak

    Svar
    • Hej Mette
     Åh hvor træls for dig. SIBO – og maveproblemer i det hele taget – er simpelthen det værste, jeg ved. Det overtager jo alt i ens liv og påvirker så mange områder.
     Efter 8-10 mdr. i remission driller min SIBO også igen, så jeg er så frustreret. Vi prøvede en behandlingsprotokol før sommerferien, som ikke havde meget effekt, så jeg skal starte på en ny snart. Håber fandme det virker. Særligt, når man lige har fået smag for, hvordan livet kan se ud uden, er det så irriterende at føle sig slået tilbage til start.

     Håber, din nye mavelæge kan hjælpe.

     Svar
 7. Mange tak for svar Jane. Ja, jeg kunne næsten læse fra din blog, at kulhydrater og grøntsager var dine triggere. Og det er nærmest det, jeg lever af….så jeg giver det et forsøg på din måde nu :-) Alt skal prøves nu, for det er godt nok hårdt med den mave, har vildt mange smerter. Tak igen.

  Svar
 8. Hej Jane,
  Jeg tror også at jeg har SIBO, og skal ind og testes hos Mavespecialisten i Charlottenlund snart. Men når du har “renset ud” – fulgt din protokol i 6 uger – kan du så efterfølgende spise alt uden at få det dårligt? Eller lever du stadig med meget få kulhydrater og meget kød?
  Kan du spise alle grøntsager og frugt? Jeg spiser nemlig ikke kød, kan simpelthen ikke lide det. Men elsker grøntsager og brød -)
  Hvilke kostråd har du fået? Eller er det noget med at prøve sig frem, som jeg har prøvet i årevis, uden at kunne finde triggerne. Bortset fra lakrids…
  Tak for en god blog iøvrigt, BH Ann

  Svar
  • Hej Ann

   Min kost ændrer sig ikke nævneværdigt i mine gode perioder, for jeg spiser allerede sådan som jeg allerhelst vil spise. Dvs. low carb. Men det betyder at jeg kan spise ude på restaurant fx eller rejse og spise ‘fremmed mad’ (altså dengang man gjorde den slags) uden at betale en alt for høj pris mavemæssigt.

   Grøntsager er stadig det, jeg har sværest ved, så dem er jeg stadig forsigtig med.Frugt går bedre men det spiser jeg ikke så meget af og slet ikke her om vinteren.

   Den kost, du beskriver uden kød og med masser af brød og grøntsager, ville være det værste for mig. Jeg fungerer bedst med det modsatte.

   God vind med det hele ❤️

   Svar
   • Hej Jane,
    Meget spændende læsning.

    Min historie er at i 2020 ved et kejsersnit får jeg fjernet 30 cm tyndtarm pga 2 overrivninger samt har jeg massiv af arvæv om mine indre organer (frosset bækken) og har haft betændelse i bughulen fra et tidligere kejsersnit.

    Efter fjernelse af min Tarm har min mave ikke været som den plejer mange wc besøg på ingen måde er det fast afføring og nogle dage er jeg ikke så meget på wc det svinger, ondt i maven, må også nogle gange på wc midt i aftensmaden, det er så drænene. Kvalme i ny og næ kaster ikke op, prutter meget, og oppustet i ny og næ,

    Undgår også det der med at spise ude. og gå ture, tør jeg ikke at være for langt væk
    hjemme fra .

    Har søgt og søgt på nettet om hvad det kunne være . Det er 10 mdr siden jeg fik fjernet Tarm. Har du evt en mail til hende som tjekker om du havde SIBO ? eller skal man først til lægen og videre sendes til undersøgelse ?

    Vedr kost syntes jeg spiser rimelig sundt og alligevel brokker min mave sig. Og fedt mad får jeg virkelig mave smerter

    Min datter på syv år siger ohhh det lød som en bil der kom kørende, ja min mave siger også mange lyde?

    Venlig hilsen
    Tina

    Svar
    • Hej Tina

     Jeg har fået hjælp fra Tine hos Roots Clinic. Hils hende fra mig, hvis du tager fat i hende :)

     Jeg tænker også om du har testet Keto? Den der rumlen kommer hos mig fra kulhydrater og det samme gør oppustetheden. I fravær af kulhydrater tåler maven desuden bedre fedt.

     Svar
 9. Hej Jane

  Meget spændende læsning – og godt, at du har fundet noget, der giver lidt lindring.

  Jeg tænker på, om du har en opdatering på dette? Du skriver, at lindingen ved anden behandling varede i 6 måneder. Var der et tilbagefaldt efter dette? Og har det været nødvendigt med en ny kur efter dette, og har din behandler sagt noget om, hvor ofte man kan forvente at skulle gøre det, før man er helt fri for symptomerne?

  Jeg er selv ret sikker på, at jeg har SIBO (efter for mange år siden at være blevet diagnosticeret med IBS), så kunne bestemt godt være interesseret i at prøve en kur mod det, for at se om det kunne give nogen lindring for mig.

  Fortsæt det gode arbejde på bloggen! :)

  Mvh.
  Martin

  Svar
  • Hej Martin

   Ja, jeg har siden gennemgået protokollen en tredje gang. Igen med stor succes. Og jeg er i øjeblikket symptomfri, hvilket er så dejligt og en stor lettelse.

   Sådan som jeg har forstået det, er hver sag sin egen. Og meget af det er jo baseret på gætteri, for vi kan jo ikke vide præcis hvad der sker, når symptomerne blusser op. Den mest plausible forklaring, vi er kommet på i mit tilfælde er, at mine maveoperationer fra tidligere og derved tilhørende arvæv giver god grobund for at bakterierne får gode vækstbetingelser på ‘forkerte steder’.

   Om det er sandt, ved vi dog ikke.

   Jeg har haft mistanke til SIBO i mange år også og set i bakspejlet er jeg faktisk ærgerlig over at jeg ventede så længe med at få det undersøgt. Jeg tror, jeg tænkte, at det ikke nyttede noget at vide, når der alligevel ikke er en ‘kur’. Men at få lov at være symptomfri i lange perioder af gangen slår altså alligevel at bakse med den mave hele tiden.

   Rigtig god vind med at finde en løsning :)

   Svar
 10. Hej Jane
  Har fulgt kostplaner og forløb fra dig. Jeg har Ibs og er frygtelig oppustet og overvægtig, bøvser utallige og jeg mener utallige gange i døgnet, nogen gange så jeg skal kaste op men der kommer kun spyt. Ondt i mave og under bryst, flyve gigt og jeg kunne blive ved, tager fast et brev movikol om eftermiddagen og igen før sengetid, der supplerer jeg med 2 magnesia.
  Efter jeg læste din mail med Sibo, ville jeg spørge om du ved et sted jeg kan blive testet for det, helst på Bornholm eller i Københavns området.
  Mvh

  Clelia

  Svar
  • Hej Clelia

   Av det lyder godt nok ikke rart. Jeg tænker, om du har været forbi lægen? Nogle gange er det bedst lige at få udelukket de mere alvorlige diagnoser, inden man begiver sig ud i problemløsning på egen hånd.

   Men ellers har jeg benyttet mig af Roots Clinic her i København. Jeg har gået (og går stadig) hos Tine, som jeg oplever som utroligt kompetent og sød. Men da det er i privat regi, er det jo en dyr fornøjelse. Alle pengene værd, synes jeg, men stadig bedst at få overstået mest muligt inden for sygesikringens rammer.

   Håber, du finder en løsning ❤️

   Svar
 11. Jane – hvad med GAPS diet??? Jeg har i lang tid interesseret mig for (i kronologisk rækkefølge) stenaldermad, LCHF, carnivore og keto. Keto var den klart mest vindende ‘stil’ for mig; hvor jeg initierede et nødvendigt vægttab og blev sukkerfri som utilsigtet sideeffekt. Yay! Men oppustetheden bliver. Bare. Ved. GAPS diet er sammensat til at ændre tarmflora til det mere gavnlige, og i min optik den mest logiske løsning til en bedre fordøjelse. Any thoughts ?? Og ps: glæder mig til din uddybende bog om vægttab! Kh Marusa

  Svar
 12. Kære Jane,

  Jeg har selv en mave-tarm diagnose og forstår udmærket hvor ubehæligt og smertefuldt det kan være at live med mave problemer. Og jeg er derfor meget taknemmelig for at jeg har haft mulighed for at deltage i dit Keto Kick-start forløb for et par år siden. Jeg spiser LSHF/Keto siden og mine symptomer aftaget drastisk og jeg kan leve og nyder mit liv mere end nogensinde.
  Jeg interesserer mig meget for emnet omkring mave-tarm problemer og healing.
  Here i September har jeg været med til en online Gut & Microbiom Rescue Summit ved Shivan Sarna, som hostede verdens førende holistiske experter og integrative læge indenfor emnet. De dedikerede en del af summitet til SIBO.
  Jeg har nogle PDF filer med info, som jeg vil dele med dig, hvis du er interesseret.
  Du må gerne skrive til min email addresse, så deler jeg det jeg har af info gerne med dig.

  Kærlig hilsen,

  Natalia

  Svar
  • Hvor er det sødt af dig, tak. Og hvor er det sejt at du dykker sådan ned i det. Jeg gik helt kold i det og allierede mig derfor med Tine, som er specialist og nørd på det her område, og det var så dejligt ikke at behøve vide det hele selv. Men jeg vil meget gerne se dit materiale så jeg sender dig lige en mail❤️

   Svar
   • Hej igen Jane,

    Jeg har ikke fået din mail endnu, men vil informere dig om at i morgen er der en fri webinar om SIBO:

    WHAT: Free Webinar: Solving Stubborn SIBO Symptoms – Help For Tough Cases

    WHEN: Friday, October 16, 2020 at 9 AM Pacific / 12 PM Eastern (replay will be sent to all registrants) .

    Jeg kan videresende dig en link eller kan du evt. selv kontakte Shivan Sarna her:
    Shivan Sarna at SIBO SOS®

    Uanset hvad du vælger, jeg ønsker dig at lære at styre dine symptomer, så SIBOen ikke nedsætter dit livskvalitet.

    Vi i Danmark har brug for en frisk og energisk Jane. :)

    Hilsen
    Natalia

    Svar
    • Hej igen
     Nej, jeg kom fra det. Måske fordi jeg indså at jeg aldrig ville læse det alligevel. For nu at være ærlig? Det er derfor jeg køber mig til hjælp på det her område. Min tid er bedre brugt andetsteds. Jeg sender info videre til min behandler og beder hende undersøge om der er nyt ift. de ting, vi allerede ved og gør. Men tusind tak ❤️

     Svar
 13. Hej Jane,
  Meget spændende og informativ læsning. Jeg er selv på Low FODMAP Diet og været på den i 2 år. Det virker rigtig godt for mig.

  Jeg kan virkelig godt genkende til det du skriver om at have en udspilet mave og det er ikke til at holde ud. Jeg får det heldigvis mindre og mindre.

  Christine

  Svar
  • Dejligt at høre, Christine. Alene det at ikke føle sig hysterisk fordi man ikke vil acceptere ‘en smule oppustethed’ som normalt har virkelig gjort en forskel for mig :)

   Svar
 14. Meget spænende læsning!

  Jeg kan genkende mig selv i ret meget af det du skriver! Er SIBO farligt? Eller handler det “kun” om at det er generende?

  Jeg er selv testet negativ for glutenallergi, men har oplevet en klar forbedring på glutenfri kost. Men de sjældne gange jeg får glutenfri brød, så kan jeg blive noget så oppustet og få ondt i maven. Hvilket jeg ofte har undret mig over.

  Jeg spiser sjældent på restauranter, fordi jeg pludselig kan få ulideligt ondt i maven. Og ofte skal jeg på wc. NU(!).

  Så ja, meget spændende læsning!

  Mvh Camilla

  Svar
  • Godt spørgsmål om det er farligt, det ved jeg faktisk ikke. Jeg tror umiddelbart at det mest er generende men samtidig synes jeg også trygt vi kan sige, at det næppe er helbredsfremmende. Særligt hvis det påvirker næringsoptaget, kan det jo give problemer på sigt, tænker jeg.

   For eget vedkommende kan jeg sige, at jeg har oplevet det som SÅ begrænsende. På et fysisk, socialt og mentalt plan. I en pærevælling. Det er væmmeligt at have det sådan…

   Svar
  • Det tog lang tid for mig at finde ud af at det er hvede, og ikke gluten jeg ikke kan tåle.
   Jeg kan spise andre kornsorter med gluten, men ikke hvede, hverken med eller uden gluten,
   Måske et forsøg værd,
   Vh Marianne

   Svar