Selvkritik, negative tanker og perfektionisme


Jeg ved ikke, om det er en kvindeting, eller om det er særligt udbredt i sundhedsmiljøet, men jeg oplever, at mange er utroligt selvkritiske eller har helt urimeligt høje krav til sig selv og som rammes af meget negative tanker, når de her urealistiske krav ikke indfries.

Lyder det bekendt? Hvad med sådan nogle tanker her, kan du genkende dem…?

Du skælder ud på dig selv, når din vægt er steget (eller ikke faldet nok). Eller du fortæller dig selv, at du er en fiasko, fordi du spiste det stykke brød og du ellers lige havde aftalt med dig selv, at det var slut med brød nu. Du er uduelig, siger din indre stemme, tænk, at du ikke engang kan holde din sunde kur i en eneste dag! Seriøst, én dag!! Hvad fanden er der galt med dig?

Du ser kun alle fejlene, når du kigger dig i spejlet og du rammes af akut selvhad. Eller du undlader med vilje at kigge dig i spejlet.

Måske ønsker du dig noget nyt tøj, men din indre stemme fortæller dig, at du ikke har fortjent at købe nyt tøj, før du har tabt de dumme 5, 10, 20 kg. Måske kunne du virkelig godt tænke dig at gå til yoga, zumba, bestige et bjerg, tage dykkercertifikat eller rejse til en eksotisk destination, men du udskyder det, til du har tabt dig.

Du forestiller dig, hvordan alt bliver godt, når du bare har tabt de kilo. Nu skal du starte med at leve dit liv.

Sådan er det selvfølgelig ikke, og det ved du måske i virkeligheden også godt. Men tankerne kan være ægte nok, og alt for mange holder sig tilbage med at gøre de ting, de drømmer om, indtil et eller andet arbitrært mål er nået.

Lyder dette bekendt?

Så lyt til min podcast om dette emne. Deri får en en kærlig opsang til at skrue ned for selvkritikken og op for livet.

Lyt med her >>

Podcasten er til PLUS-medlemmer, men du kan lytte til seneste episode (+ to bonus-episoder) i den gratis prøveperiode.

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

6 kommentarer til “Selvkritik, negative tanker og perfektionisme”

Skriv en kommentar

      • Jeg har nu læst bogen som der bliver talt om i radio programet. “VÆGTLØS – Hvordan jeg stoppede krigen mod min krop” af Alberte Clement Meldal. Den kan jeg bestemt også anbefale dig at læse. Og jeg kunne godt være nysgerrig på at høre hvad du tænker om den.😊

        Svar