Sandhedens time: Er min kost varieret?


I sidste uge opfordrede jeg til et lille eksperiment, som overvældende mange af jer havde lyst til at deltage i. Eksperimentet handlede om, hvor varieret vi spiser. Altså, hvor mange forskellige madvarer vi egentlig indtager over en uge. Og det har været ret tankevækkende, for man får virkelig øjnene op for, hvor mange gange man genbruger de samme madvarer over sådan en uge. Sådan må det jo nødvendigvis være. Listen siger intet om, hvor meget af hver madvare, der er blevet spist, så den kan ikke stå alene som garant for en sund kost, men den kan give en indikation af, om vi får tilstrækkeligt med variation til at få dækket vores behov for vitaminer, mineraler, etc.

Min uge har været præget af børnefødselsdage i hver ende, og der har både været hovsamåltider og gode måltider. Børnefødselsdagene har givet mig en større variation af frugt i mine morgenjuices, som oftest har citron eller æble som sødt element. Jeg har prøvet at variere på grøntsagsfronten ved at tage nogle nye størrelser ind (radiser og jordskok) fx, som jeg normalt ikke spiser hver uge, men ellers er det ikke fjernt fra en normal uge.

Og resultatet er, at det samlet set ikke bliver til et særligt højt antal madvarer sammenlignet med stenaldermenneskets 120-150 forskellige. Hvis jeg tæller det sådan nogenlunde sammen og prøver at samle tingene i kategorier, altså hvor kokosolie, kokosmælk, kokosmel og kokosfibre bare er “kokosnød”, så ender jeg i omegnen af 77 forskellige madvarer – og her har jeg så ikke talt alle urterne fra Vita Biosaen og de andre kosttilskud med. Helt ærligt, havde jeg troet, at jeg ville ramme omkring 100.

Min uges indtag fordeler sig sådan her:

  • 5 forskellige slags kød: Æg, Oksekød (hakket), Svinekød (kotelet, spegepølse), kylling (bryst, pølse), and
  • 4 forskellige slags fisk: Rejer, kuller, tun, laks
  • 5 forskellige fedtkilder: Smør, kokosolie, olivenolie, fiskeolie, macadamiaolie
  • 3 forskellige mejeriprodukter:  Ost (flødehavarti, parmesan, cheddar, Philadelfia), fløde, græsk yoghurt 10 %
  • 17 forskellige grøntsager: Hvidkål, blomkål, spinat, tomat, rødløg, gult løg, broccoli, grønkål, bladselleri, agurk, peberfrugt,  squash, radise, hvidløg, chili, citrongræs, ingefær (er det egentlig en grøntsag?)
  • 5 forskellige rodfrugter: Gulerod, rødbede, gule beder, persillerod, jordskok
  • 11 forskellige frugter: Hindbær, jordbær, avokado, æble, citron, lime, appelsin (+ mandarin), banan, pære, dadler, rosiner
  • 2 krydderurter: Koriander, persille, basilikum
  • 8 forskellige krydderier: Oregano, paprika, karry, gurkemeje, urtesalt, peber, vanilje, kanel
  • 6 forskellige nødder: Macadamia, mandler, hasselnødder, cashewnødder, kokosnød (kokosmælk, kokosmel, kokosfibre), loppefrøskaller (jeg tror ikke, jeg har spist nogle kerner i denne uge)
  • Diverse: Grøn te, Kaffe, Chokolade 85 %, kakaopulver, kokossukker, lakridspulver, hvidvinseddike, sukrin, tamari, grøntsagsbouillon, fishsauce
  • Uden for tælling (kosttilskud):  Vita Biosa, Omnimin Multivitamin, D-vitamin, C-vitamin

Og det, tror jeg, var det. Og nu er jeg bare rigtig spændt på at høre, hvordan det er gået ude hos jer? Så værsgo’ at kopiere jeres svar ind her forneden – gerne sammen med et par ord om, hvad I har fået ud af denne uge.

Er du klar til (Low Carb) jul?

Indrømmet, min jul er ikke 100% Low Carb. Men den er ret Low Carb. Jeg har enkelte ting, jeg ikke vil gå på kompromis med og så spiser jeg Low Carb julemad og -godter for resten. Det gode ved den model er, at jeg slipper for at december bliver én lang sukkerfest, hvor jeg hele tiden har en sukkerdjævel siddende på skulderen. Det er så udmattende!!

Har du brug for Low Carb juleopskrifter på både al den traditionelle julemad og på de lækre julegodter, kan du lade Madbandittens Juleopskrifter hjælpe dig🌲

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

53 kommentarer til “Sandhedens time: Er min kost varieret?”

Skriv en kommentar

  1. Interessant og meget øjenåbnende eksperiment – jeg kan da i hvert fald se, at der er lidt for meget på “godbid” kontoen og for lidt på fiskekontoen, måske medvirkende årsag til, at vægttabet er gået i stå… nå, here goes:
    Kød 6: æg, kylling (lår, bryst og røget), kogt røget skinke, hakket kalv, okse (hakket og carpaccio), lam
    Fisk 2: sild, laks
    Grøntsager 18: spinat, løg (rød og gul), champignon, broccoli, iceberg, tomat, grønne bønner, bladselleri, rød peber, squash, rucola, blomkål, hvidkål, gulerod, jordskokker, avocado, hvidløg, spidskål
    Krydderier og krydderurter 13: purløg, koriander, karry, persille, chili, ingefær, oregano, salt, peber, kardemomme, kanel, fiskesauce, sennep
    Frugt 5: æble, citron, blåbær, brombær, ribs
    Ost 1: Ko (parmesan, Danbo, flødeost)
    Mælkeprodukter 2: creme fraiche, piskefløde
    Fedtstof 6: smør, olivenolie, kokosolie, mandelsmør, peanutbutter, mayonnaise
    Nødder og frø 6: mandler, hasselnødder, hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner,
    Diverse 2: havreklid, fiberHusk, fint kokosmel, kokosmælk
    I alt 60 forskellige… bedre end jeg havde frygtet, men ikke ret meget i forhold til nogen af jer andre. Nu er jeg så også kun mig selv, og jeg bilder mig ind at det er sværere at variere når man laver mad til én end når man laver mad til flere. Og jeg er godt tilfreds med grøntsagerne…
    Tak for udfordringen, Jane, jeg tror jeg vil fortsætte i den kommende uge og se om det kan blive bedre. Og tak for inspirationen fra jer allesammen, jeg har i hvert fald fået noget at tænke over!

    Svar
  2. Så fik jeg også gjort regnskabet op; Troede egentlig at jeg spiste mere varieret end hvad de 63 fødevarer, det kunne blive til, giver udtryk for – men det betyder selvfølgelig en del, at der kun regnes for en enkelt uge – i hvert fald for os, der laver madplan :) I næste uge er der andre råvarer på menuen… Men et interessant og øjenåbnende eksperiment!

    4 slags kød: okse, kylling, svin (bacon, spegepølse, hamburgerryg), æg
    1 fisk: rejer
    5 nødder/kerner: jordnødder (rå, peanutbutter), cashewnødder, mandler (rå, mandelmel), græskarkerner, kokosnød (kokosmel)
    4 ost: parmesan, emmentaler, prästost, philadelphia
    5 mejeriprodukter: kvark, fløde, yoghurt (græsk og sødmælks), mælk (let- og sødmælk)
    4 fedtkilder: smør, olivenolie, rapsolie, kokosolie
    7 frugt: banan, æble, rosiner, avocado, appelsin, brombær, klementin
    13 grøntsager: hvidløg, løg, gulerødder, tomater (friske, hakkede, puré), blomkål, agurk, peberfrugt, rødkål, bladselleri, grøn salat, kidneybønner, chili, squash
    3 krydderurter: persille, timian, purløg
    7 krydderier: oregano, salt, cayennepeber, kanel, spidskommen, kardemomme, vanilje
    Diverse: bagepulver, chokolade, kaffe, sukrin, loppefrøskaller, palmesukker, rugflager, kakao, knækbrød, tortillachips

    Svar
    • Ha ha, nå ja, tak for det! I den grad oven i købet! Må indrømme, at det gik lidt sløjt med at få noteret de sidste par dage, da jeg var helt optaget af de to fødselsdage. Når jeg læser alle de andre lister, finder jeg flere ting, jeg også fik, men ikke fik noteret. Så tak for det!

      Har nu opdateret min egen liste med alle de madvarer, jeg kunne se på jeres lister, at jeg ikke havde fået noteret. :-)

      Svar
  3. Sådan der, jeg synes, I er rigtig gode! Der er sørme noget inspiration at hente må man da nok sige.
    Jeg kom op på 88 forskellige ting, hvis man tæller alting med 1 gang. Og så må jeg altså se at bruge den fryser noget mere så variationen kan blive højere uden at jeg skal smide ting ud.

    Mvh
    Jytte

    6 forskellige slags kød: bacon. chorizopølse, kyllingepølse,
    lam, oksekød, kalkunpølse, svinekød, æg

    4 forskellige slags fisk: krebsehaler, pangasius, rejer, tun

    5 forskellige fedtkilder: kokosolie,margarine, olivenolie
    rapsolie, sesamolie

    4 forskellige mejeriprodukter: ko-brie, fløde, mælk, smør

    26 forskellige grøntsager: agurk, aubergine, blomkål, broccoli, bønner grønne, citrongræs, fl.tomat, forårsløg, græskar, gul peber, gulerod, hvidkål,hvidløg, iceberg,
    jordskok, løg,, persillerod, romaine salat,rød peber, rødkål
    selleri, spidskål, spinat, svampe, tang, tomat, ærter,

    forskellige rodfrugter: skelner ikke mellem rod og ikke rod

    9 forskellige frugter: banan, citron, clementin, dadler,
    honningmelon, kakifrugt, kirsebær, pære, æble,

    7 krydderier – tørrede og rå: chili, kaffirblade, karry, koriander, oregano, paprika, ramsløg

    9 forskellige kerner/nødder: græskarkerner, hasselnød, kokos, mandel, nødder, paranød, solsikkekerner, valnød, hørfrø

    13 stk Diverse: chokolade, edikke,husk, kaffe,kakao,lakrids, lakridsthe,marcipan, oliven, pesto, rødvin, sukker, the, boghvede

    Uden for tælling (kosttilskud): Berthelsens Mineraler, mulitivitamin, Estra stærk D vitamin, Kalktabletter og det sidste fiskeolie.

    Svar
  4. Jeg ramte lige præcis 70 forskellige fødevarer, hvilket jeg er fint tilfreds med :)

    4 slags kød: Æg, kylling (hel og bryst), gris (mørbrad), oksekød (hakket og spegepølse).
    4 slags fisk: Makrel, laks, torsk, rejer.
    4 slags fedtkilder: Hørfrøolie, fiskeolie, olivenolie, solsikkeolie.
    5 slags mejeri: Fåreost, koost, græsk yoghurt, smør, fløde. (Måske tæller de kun som 2 slags – får og ko)
    15 slags grøntsager/rodfrugter: Iceberg, tomat (friske, soltørrede, hakket på dåse), agurk, butternut squash, blomkål, grønne bønner, champignon, broccoli, avocado, hvidløg, løg, spinat, savoykål, peberfrugt, gulerødder, rødbede.
    8 slags frugt: Klementiner, æble, pære, banan, appelsin, rosiner, dadler, tørrede abrikoser
    3 slags krydderurter: Persille, dild, basilikum.
    7 slags krydderi: Urtesalt, peber, paprika, timian, karry, vanilje, kanel.
    8 slags nødder og kerner: græskarkerner, solsikkekerner, sesamfrø, hørfrø, valnødder, mandler, hasselnødder, peanuts.
    5 slags diverse: 70-87% chokolade, kaffe, lakridsthe, kokossukker, sukrin.
    Kosttilskud: multi, C, D, chrom, zink (alt fra Biosym)

    Svar
    • Ja, jeg det bør der vel nok. Men vi tæller vist også alle lidt forskelligt her, tror jeg. Nogle tæller hver enkelt vare og andre slår kategorier sammen. Hvis jeg fx skulle tælle forskellige slags chokolader, kunne jeg lægge et par ekstra til ;-)

      Svar
  5. Så får i også lige min liste. Det har været et interessant eksperiment og utroligt at man gang på gang vælger de samme ingredienser. Synes selv jeg prøver at spise varieret, men åbenbart ikke nok – jeg tror det er sådan at når man står i supermarkedet og skal handle ind, så vælger man de sikre ingredienser frem for de nye og ukendte. Min uge bød på 3 kursusdage, hvor jeg spiste i deres kantine (så har prøvet at beregne ingredienserne sådan lidt udfra sådan ca., da jeg ikke ved alle tingene lige ved 100% hvad de har kommet i retten), derudover bød weekenden på en fødselsdag med brunch, jeg forsøgte dog at holde lidt igen med de usunde sukkerholdige vare, så blev kun til et enkelt lille stykke weinerbrød og en 1/2 nutellamad og så ellers dykke ned i de sunde ting der var, men sommetider kan det være svært at modstå fristelserne helt.

    4 forskellige slags kød: Hjort (Bøf + spegepølse), Kylling (Medister, lår, bryst, leverpostej), Hakket oksekød, Æg
    2 forskellige slags fisk: Torskerogn, Sild
    2 forskellige fedtkilder: Becel, Olivenolie,
    4 forskellige mejeriprodukter: Skyr, Yoghurt, Tzatiki, Ost (Hytteost, Flødeost, Skimmelost)
    17 forskellige grøntsager/rodfrugter: Tomat, Agurk, Champignon, Gulerødder, Persille, Broccoli, Rosenkål, Peberfrugt, Aubergine, Squash, Kartoffel, Advocado, Løg, Pastinak, Rødbede, Porrer, Selleri
    6 forskellige frugter: Banan, Æble, Appelsin, Mandarin, Kiwi, Svesker
    3 forskellige krydderier: Salt (Himalaya + kryddersalt), Krydderurtemix, Vanilje
    1 forskellige nødder: Mandler
    5 Kornprodukter: Diverse Brød (Rugbrød, Subs, Majsfranskbrød, Rundstykke, Weinerbrød), Pasta (lasagneplader + pastastykker), ris, speltflager, WASA Müslibar
    10 Diverse: Vand, Rynkeby Strawberry Smoothie, Mælk (alm. + ris), Chai Latte, Grøn the, Danskvand, Remolade, Mou Suppe, Nutella, Mel

    Så 54 forskellige madvarer på 1 uge, hvilket jo ikke er ret meget. Man burde måske spise lidt mere varieret og eksperimentere noget mere med nye ingredienser. Selvom man synes man spiser varieret og bruger de forskellige ingredienser på forskellige måder, så er det ikke ligeså varieret i forhold til stenalderkostens 120-150 forskellige ingredienser, hvilket jeg går ud fra et sådan ca. gennemsnittet af hvad mennesker på stenalderkost spiser?

    Fortsat god dag til jer alle og håber at vi kan blive lidt klogere på vores madvaner med dette eksperiment.

    /Annemette

    Svar
    • Ja bestemt. Variationen siger nu heller ikke noget om mængderne, så hvis det handler om sundhed skal det jo også med. Ellers kan vi tage et bid hvidkål og spise vingummier for resten, hvis du forstår ;-) Men jeg synes, man kan bruge det til at få synliggjort hvilke grupper, man ikke varierer særligt meget, og det kan man jo så arbejde på.

      Svar
  6. En lille sidebemærkning der måske kan få variationen op for nogle ;o). Mht hvad vi optager fra grøntsager og frugt kan det være relevant om de er rå eller varmebehandlede. Så jeg ville nok sige som Jane, at gris er gris… men om grønsagerne er rå eller tilberedte bør næsten tælle som 2 forskellige rent ernæringsmæssigt, da nogle vitaminer nedbrydes ved opvarmning, mens andre frigøres. (http://videnskab.dk/krop-sundhed/raw-food-kan-gore-dig-alvorligt-syg)
    Og derudover… Tak for en fantastisk blog, med tankevækkende indlæg og masser af inspiration.

    Svar
  7. 114 blev det til, så det er vist temmelig varieret – det havde jeg ikke lige regnet med. Har lagt listen på min blog. Rigtig spændende eksperiment :)

    Svar
  8. Jeg er kommet op på hele 103 forskellige, jeg har lagt listen på min blog (-:
    Jeg syntes det har været rigtig sjovt at være med og jeg er da i den grad blevet bekræftet i at jeg spiser varieret.
    Jeg prøver t tælle igen i denne uge, bare sådan for sjov for at se hvor mange jeg kan komme op på og hvor forskellige de 2 uger så vil være – nok ikke specielt meget

    Tak for en fed udfordring (-:

    Svar
  9. Ups, jeg når kun nogen og fyrre. Jeg syntes, det er svært, når jeg er alene, det er svært med for mange grøntsager, jeg bryder mig ikke om madspild. Så jeg bruger det jeg har og prøver så at variere til næste indkøb. Til gengæld har jeg tabt 2,6 kg på 2 uger.
    Jeg har tidligere levet på LCHF, men var faldt fra igen.
    Så TUSIND TAK FOR DIN SKØNNE SIDE, jeg er virkelig blevet inspireret igen og elsker at afprøve dine opskrifter

    Svar
    • Det forstår jeg godt! Det er kun pga. vores juicer, at vi får gjort kål på al vores kål (høhø). Og sejt med vægttab! Godt gået!

      Svar
  10. Hold da op.
    Troede engenligt at jeg havde spist relativ varieret, men nej. Jeg er jo nærmest.. flov. Men det er jo noget jeg må tage med når jeg lider af madlede vs magter ikke at lave mad. Men alligevel. Gah.
    But here goes;
    4 kød: Æg, Oksekød (hakket), Svinekød (bacon, skinkestrimler og hamberryg), kylling (bryst og pølser)
    4 fedtkilder: Smør, kokosolie, olivenolie, fiskeolie
    4 mejeriprodukter: Ost (cheddar, Philadelfia og emmental), fløde, Creme fraiche 38% og hytteost
    7 grøntsager: Blomkål, tomat, gult løg, agurk, hvidløg, jalapenos, iceberg
    7 krydderier: Oregano, basilikum, paprika, salt, chili, peber og vaniljepulver / vanilieessens
    10 nødder: Mandler/mandelmel, cashewnødder, valnød, paranød, kokosnød (kokosmel, kokosfibre), loppefrøskaller, pecannød
    3 frø /kerner: sesam, chai frø, solsikke
    Diverse: Kaffe, sukrin, ketchup, tomatpure, creme fraiche dressing, isis is, nelli dellies, mayo, sødetablet
    Kosttilskud: Multivitamin, Kalk med D-vitamin og når jeg husker det; Longo Vital

    Svar
  11. Jeg kom op på 71 i alt (efter mine tællinger, listen har jeg udgivet på min blog :-) Jeg lever ikke efter en LCHF livsstil, men jeg synes alligevel det har været utrolig interresant at være med! Glæder mig til at læse flere lister!

    Svar
  12. Her er så min liste. Jeg synes da faktisk, at jeg er ret pænt med. Jeg havner på omkring 100-110 varianter. Sådan lidt afhængig af, hvordan man tæller sammen.

    Men det er nu alligevel lidt tankevækkende, for de kommende uger, adskiller sig sikkert ikke væsentligt, med mindre jeg virkelig gør mig nogle bevidste overvejelser! Jeg kunne godt anstrenge mig lidt på krydderurt fronten og få flere varianter ind.

    Sådan så min uge ud …

    Grøntsager:
    løg, spinat, tomat, ærter, gulerod, pastinak, persillerod, hokaido græskar, blomkål, broccoli, agurk, hvidløg, friske spirer af kikærter og grønne linser, bønner, avocado, spidskål, hvidkål, porre, rødbede, bladselleri, ingefær, mixed baby salat, grønkål, forårsløg, peberfrugt, majs,

    Frugter og bær: rosiner, æble, citron, klementin, banan, gojibær, jordbær, kiwi, abrikos, tranebær, morbær, dadler,

    Mejeriprodukter: acido, hytteost, skæreost, skyr, fløde, fromage frais,

    Olier og fedtstoffer: kokosolie, smør, mayo, avocadoolie,

    Sødestoffer: rørsukker, stevia, sirup,

    Nødder, kerner og frø: psyllium-frøskaller, mandler, valnødder, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø, birkes, paranødder,

    Mel, gryn og korntyper: fiberkokosmel, alm. kokosmel, hvedemel, fuldkornsrugmel, fuldkornsspeltmel, speltflager, havregryn, rugflager, bagepulver, quinoamel,

    Krydderier: salt, peber, fishsauce, lakrids, gurkemeje, karry, spidskommen, muskatblomme, kanel, muskat, kardemomme, frisk appelsinskal, frisk appelsinsaft, vanille, frisk citronskal, nellike, koriander, røget paprika, sennepspulver,

    Krydderurter: persille, dild, timian,

    Kød og fisk: hakket hønsekød, svinebov, kyllingelår, kyllingebryst, laks, hakket oksekød, rullepølse,

    Diverse: æg, kaffe, grøn the, raw cacao nibs, carob pulver, chokolade, eddike, tomatpuré, kokosmælk, cola,

    Kosttilskud: Solaray Spektro Multivitamin, Solaray Cal-Mag 1:1 Citrat, Eskimo-3, NDS D+ og Wheat Grass Powder

    Svar
  13. Jeg er ikke en gang i nærheden af jeres. Tror jeg har omkring 50 ingredienser :( Jeg er nybegynder LCHF’er og lidt forsigtig her i starten.

    Svar
    • Hvordan f…. kunne du glemme den. Selv har jeg spist i omegnen af et halvt kilo chokolade i sidste uge, men mængder fremgår heldigvis ikke af listen :-)

      Svar
  14. Back online ;)
    Trods en virkelig hård november hvor vi primært spiser hvad vi nu har /køkkenhave synes jeg faktisk vi ender forholdsvis varieret når man nu tager højde for at det er november
    I alt 63 ting …

    Kød/æg/fisk ; laks, and, oksekød,æg, svinekød (i forskellige varianter inklusiv bacon), kalkun, rejer, krabbe = 8
    Mælkeprodukter; syrnet mælk (skyr+yoghurt,cremefraise mv), sødmælk, fløde, ost = 4
    grøntsager;agurk, løg, tomat, salat.blomkål. knoldselleri, persillerod, gulerod, avocado, chilifrugt,peberfrugt, grønkål, porre, hestebønner, ærter,hvidløg,kartoffel, =17
    frugt; blåbær, dadel, kvæde, æble, papaya,fersken, ananas,drue,citron = 9
    fedtstoffer, smør, olivenolie, macadamiaolie = 3
    nødder mv; kokos, mandel=2
    krydderurter/krydderier; salvie, timian, salt, peber, koriander, ingefær, kanel, estragon,vanilje=9
    Sødemidler;sukrin, honning, moskavadosukker =3
    andet;sennep, hvidvinseddike,speltmel = 3
    drikkelse; rødvin, øl, te, kaffe- divs urteteer =5

    Har været til reception hvor en del atypiske ting røg ned :)

    Svar
  15. …ja det er en øjenåbner du satte i gang. Vi handler stort ind en gang ugentligt, og bor så jeg ikke lige kan trille barnevognen ned omkring et supermarked. Så der er en del gengangere, til trods for at f.eks kål godt kan ligge i mit køleskab og bruges over 2 uger.
    Egentligt er jeg lidt imponeret over at vi alligevel er kommet op på så mange forskellige fødevarer, havde frygtet at det var meget værre end resultatet. Jeg har valgt ikke at tælle en hel dag der var fyldt med dårlig mad (frysepizza-kategorien) simpelthen fordi det var første gang vores baby var syg og jeg kastede håndklædet i ringen af bar bekymring :) så der er selvfølgelig rum til forbedring…
    Jeg har ikke talt enkelte urter i urtesalt/urtethe/karry/osv som enkelte ingredienser for det var jeg for doven til og heller ikke kosttilskud.

    Men det ser nogenlunde således ud:
    5 forskellige slags kød: Oksekød (grydesteg, højrebssteak), svinekød (spegepølse, hamburgerryg, pølse, kotelet), kylling (hakket), æg.
    1 slags fisk: tun
    5 fedtkilder: rapsolie, olivenolie, kokosolie, smør, hørfrøolie+ kæmpenatlysolie
    6 mejeriprodukter: ost (parmesan og skæreost), letmælk, græsk youghurt 10%, skyr, fløde, gedeost
    17 grøntsager: spinat, løg, porre, grønkål, rødkål, agurk, tomat, hvidløg, spidskål, savoykål, romainesalat, broccoli, grønne bønner, fennikkel, avocado, bladselleri, peberfrugt.
    4 rodfrugter: pastinak, gulerod, jordskok, rødbede.
    4 slags frugt: banan, æble, citron, brombær
    7 krydderurter: sar, timian, rosmarin, chilli (frisk), oregano, ingefær, esdragon,
    10 krydderier: urtesalt, kanel, røget paprika, spidskommen, karry, rosa peberkorn, sennepspulver, vanille, stevia, sort peber,
    4 nødder/frø: solsikkekerner, mandler, hasselnødder og kokos
    diverse: urtethe, earl grey, kaffe, rapadura, sukrin, husk fiber, kakao.
    Desuden spiser jeg fiskeolie, multivitamin, magnesium, c-vitamin og d-vitamin tilskud.

    Vi har haft godt gang i juiceren og det giver selvfølgelig godt på kontoen, men ellers er det nok bare fordi jeg er sådan et madøre og elsker kål at vi nåede så flot deropad. Min mand spiser desuden kartofler og pasta osv til måltiderne…
    Puha, er spændt på at se flere tællinger…
    /Sanne

    Svar
      • …ang. krydderier så er hjemmelavet mexi-mad et godt trick. Jeg har en go-to blanding når menuen står på hakket okse eller kyllingefars til burgere: røget paprika, oregano, spidskommen, løgpulver, hvidløg og engelsk sennepspulver og så røres i farsen med salt, peber og et finthakket løg der er stegt klart først. Det giver super saftige burgerbøffer og får kyllingen til at smage mere af “kød” :)
        Men indtil videre har jeg heller ikke bøvl med et barn der ikke kan li alt muligt -så kan man slå sig løs med krydderier!

        Svar
  16. Jeg ligger nogenlunde ligesom dig – og jeg troede faktisk også jeg ville have flere. Men here goes:

    Kød(7 stk):Gris(Skinkeculotte), oksekød(steak), kylling(filet, overlår), æg, chorizo, salami, bacon

    Mejeri(8 stk): Græskt yoghurt, fløde, letmælk, cheddar, mozeralla, flødehavarti, creme fraiche, hytteost

    Grønsager(12 stk): Hvidkål, tomat, agurk, peberfrugt, porre, løg, rosenkål, blomkål, broccoli, bladselleri, hvidløg, champignon

    Krydderier(7 stk): Estragon, basilikum, karry, tandori, chili, kanel, vaniljepulver

    Nødder(5 stk): Mandler, hassel, cashew, macademia, peanuts

    Frugt(4 stk): Hindbær, blåbær, jordbær, klementin

    Frø og kerner(3 stk): hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner

    Fedtkilder(2 stk): Olivenolie, smør

    Rodfrugter(3 stk): Selleri, gulerødder, jordskokker

    Diverse(6 stk): Mayonaisse, rød pesto, grøn pesto, mørk chokolade, bernaise essens, ketchup

    I alt giver det vist 57 – lidt skuffende faktisk ;-)

    Svar