Sandheden om Sukker – Highlights fra DR2 tema


Jeg håber, I allesammen så DR2 tema om sukker går, for det var faktisk overordentligt udmærket. Hånden på hjertet, så er man jo altid næsten lidt ængstelig, når den slags sendes ud i bedste sendetid, for sandheden er jo en størrelse, der kan gradbøjes. Og jeg håbede naturligvis, at DR2 og jeg var enige om, hvor sandheden skulle findes. Og det var vi. Et rigtig langt stykke hen af vejen. Her kommer et par highlights, som jeg hæftede mig særligt ved.

Testpersoner på sukkerafvænning

De to forsøgspersoner, som skulle på sukkerafvænning sammen med Uhmaro Cadogan, fik begge nedbragt deres kolesteroltal på bare tre uger. Den ene kunne endda slippe sit kolesterolnedsænkende medicin. Her håber jeg virkelig, at vi fik gjort op med myten om, at det er fedtet, der giver forhøjet kolesterol. Det er det ikke. Det er sukkeret.

Selvom jeg har et problematisk forhold til sukker, har jeg ikke drukket sodavand i mange år. Det er lidt mærkeligt, synes jeg, for sodavand giver jo øjeblikkelig belønning ved kasse 1, og man skulle tro, at jeg ville have hældt det gladeligt i mig. Men det har jeg altså ikke. Jeg synes, det var decideret uhyggeligt at se pigens (hvis’ navn jeg allerede har glemt) abstinenser, da hun stoppede med cola og sukker. Allerede den første morgen kl. 10 udtalte hun, at hun ikke kunne huske, hun før havde gået så længe uden cola. Det var sejt, at hun stod imod det i de tre uger! Og godt for hendes børn, ikke mindst.

Odder Kommune og 100% sukkerfri politik i alle daginstitutioner

En anden virkelig interessant del af programmet var det, der handlede om Odder Kommune. Odder Kommune indførte som den første kommune i Danmark en 100% sukkerfri politik i alle daginstittutioner i 2009. Programmet viste det sådan, at forældrene var for, mens det var fra institutionspersonalet, der var den største modstand. Og det er jo direkte grotesk. Ikke desto mindre svarer det til min oplevelse i nu to forskellige institutioner. Efter sukkerpolitikken blev indført, udtalte institutionslederen, som oprindeligt havde været meget imod tanken, at hun var overrasket over at se, hvor uproblematisk det havde været ift. børnene. De spiste gladeligt frugtfade til fødselsdage, og der var ingen buhuuu over, at der ikke blev serveret kage og flødeboller. Institutionslederen sluttede af med at sige, at det her med søde sager i institutionen havde været de voksnes behov – ikke børnenes. Jeg kunne ikke være mere enig. 

Det mest overraskende og øjenåbnende var dog, at Odder Kommune, efter indførslen af sukkerpolitikken, havde nedbragt antallet af overvægtige børn, der starter i 1. klasse med 50 %. Den lader jeg lige stå lidt! Hvis ikke det er årsag nok til at fjerne al sukker fra alle institutioner i Danmark, så ved jeg snart ikke.

Børn og overvægt

Børn og overvægt var et emne, der blev fokuseret en pæn del på. 20% af danske børn er overvægtige, og det kommer til at betyde en enorm sygdomsbelastning i fremtiden, hvis den kurve ikke bliver vendt. Men en ting er omkostninger, det er altid så let at gøre det op i kroner og ører, en helt anden ting er livskvalitet, og her er der lige så meget incitament til at få vendt den kedelige tendens. Da jeg gik i skole som barn, var der én “tyk dreng/pige” i klassen. I dag vil der iflg. statistikken være 5-6 tykke børn i hver klasse. Det synes jeg er en kedelig udvikling.

Thomas Rode, stenalderkost og debatten om fuldkorn

Så gik Thomas Rode på og skulle vise de to på sukkerafvænning, hvordan man laver mad uden stivelse, tilsætningsstoffer og sukker. Det foregik selvfølgelig på Palæo i Torvehallerne. De var pænt overraskede over den lækre mad. Jeg var mest overrasket over, hvornår fløde og skyr havde fundet plads i stenalderkosten, men lad nu det ligge.

Men med det sagt, så er Thomas Rode en virkelig glimrende repræsentant for mere naturlig kost. Særligt fordi han taler for at fjerne al stivelse fra kosten. Og det er et budskab, der er svært at få solgt ind i et land, hvor vi hylder fuldkorn og nøglehulsmærket. Og netop fuldkorns plads i debatten var det punkt, hvor jeg var helt uenig. Men jeg anerkender, at vi skal starte et sted, og at det er vigtigere at få luget “de hvide” ud end at tage hele molevitten på én gang. Når det så er sagt, synes jeg, det er misvisende, når der tales om, at vi skal vælge fuldkorn, fordi “de hvide” bliver omdannet til sukker i blodet. Det gør “de brune” også. Det gør faktisk alle kulhydrater. Det er sådan, de bliver optaget. For “de brunes” vedkommende, sker det bare en lillesmule langsommere men stadig væsentligt hurtigere end f.eks. kulhydrater fra grøntsager. Men for eget vedkommende var det først, da jeg også vinkede farvel til “de brune”, at min sukkertrang blev tøjlet.

Bjarne Stigsby og KISS-kosten

Bjarne Stigsby var også med, og han gjorde en rigtig fin figur. Han talte for KISS-kosten (Klinisk InSulinSænkende kost), og om vi skulle bevæge os over i en kost med langt højere andel af protein og fedt. Han fortalte om, hvordan han havde held med at hjælpe barnløse kvinder (særligt dem med PCO/PCOS) til graviditet – alene ved kostændring. Fra egen banehalvdel kan berettes, at jeg udelod al sukker i det forsøg, hvor jeg omsider blev gravid. Det var en andne type behandling også, men jeg kan huske, at jeg tog en bevidst beslutning om ikke at spise sukker i den periode. Bjarne Stigsby sluttede af med et temmelig radikalt synspunkt: Nemlig, at han mener, at op til 80% af alle sygdomme skyldes et for højt indtag af sukker og stivelse. Det, synes jeg, var modigt af ham at anslå. Og jeg tror sagtens, det kan ske, at det kommer til at vise sig, at han har ret.

Robert Lustig: Is sugar toxic? I believe it is…

Den gode Dr. Robert Lustig blev også nævnt. Jeg blev helt glad ved gensynet. Det var primært hans lange forelæsning “Sugar – the bitter truth” (se den på YouTube, hvis du ikke allerede har set den – eller se serien om The Skinny of Obesity, som serverer budskabet lidt nemmere) og hans deltagelse i 60 minutes, som blev fremhævet.

Hvor er vi om 25 år?

Til sidst blev alle deltagerne spurgt om, hvor de mente, vi var henne på sukkerfronten om 25 år. Flere var enige om, at sukker var det nye tobak, og at der ville blive reguleret imod slik. is, kage, etc. i fremtiden. Det tror jeg personligt, er rigtigt, om end jeg godt nok håber, at holdningsændringen sker noget før.

Hvad med light, sukkerfri og low fat?

Herefter fulgte et program om Light og low fat produkter, og det orker jeg ikke at repetere. Konklusionen kan heldigvis opsummeres helt kort: Lad være med at spise dem. Spis rigtig mad!

Har du brug for hjælp til sukkerafvænning. Så tag et kig i min guide til sukkerafvænning. Måske kan du bruge nogle af mine erfaringer. Se eller gense Sandheden om Sukker på DR2 i dag kl. 17.30.

Hvis du vil læse mere om emnet SUKKERFRI, kan du finde alle mine artikler her.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

35 kommentarer til “Sandheden om Sukker – Highlights fra DR2 tema”

 1. ØVV!!

  Den udsendelse ville jeg RIGTIG gerne have set – så er det at det er øv at bo på Færøerne og ikke have TV. (Vil jeg se noget gør jeg det over computeren, men vi på Færøerne kan ikke se DR på nettet)

  Men tak for dit indlæg om emnet – det er så meget vand på min mølle.
  Jeg har selv Colitis Ulcerosa, og sukker er GIFT for min mave/tarm. Det eneste søde jeg får er honning og frugt.
  Jeg tåler ingen former for kunstigt sukker, derfor honningen.

  Hvad er Sukrin? Hvad/hvordan er det lavet?

  Og så har jeg lige opdaget at det er dig jeg har Bounty opskriften fra, min mor sendte mig opskriften (hun finder så mange gode ting på nettet) .
  TAK for den! Den er SÅ god og alle der har smagt den, er VILDE med dem!! Jeg bruger forøvrigt honning i opskriften..

  Glæder mig til at udforske din side, tror der er mange opskrifter her, der kan bruges på den SCD diæt jeg følger. :-D

  Svar
  • Hej Katja – kan I ikke se programmet via dette link: http://www.dr.dk/TV/se/sandheden-om-sukker/sandheden-om-sukker#!/

   I så fald æv… det var faktisk et rigtigt udmærket program.
   Sukrin er lavet af sødestoffet erythiol, som har et glykæmisk indeks på 0. Det er ikke optimalt, men det er det bedste, der er på markedet pt. synes jeg.

   Og dejligt at høre, at du fik bountyen til at spille med honning. Der skal jo i virkeligheden ret lidt sødning i den opskrift for at få den gode smag :-)

   Svar
 2. Fik ikke set det :( men mon ikke man kan fange det på et andet tispunkt…

  Jeg bliver en smule :( overat Kiss kosten har så meget vind i sejlene. ikke fordi der ikke er sandheder i det de anbefaler… men
  – fordi 1) der er absout ingen ernæringmsæssig grund til at skrue så meget op for proteinet;
  33 % er ganske meget og en ret stor belastning for kroppen.
  Faktisk kan man begynde at lave proteinet om til glycose =fedt – også kroppen helst ikke vil det
  Med mindre man træner ganske meget er der ingen grund til at spise så meget protein. 1 gram pr kropsvægt er fint nok!
  Kisskosten er bange for fedt! de skruer kun op til 33 % og helst ikke mættet fedt.( igen ingen videnskabelig baggrund for den anbefaling
  33 % kulhydrater kan kun siges at være kulhydrat nedsat… og så er de ret så glade for kunstige sødemidler..

  Ang mælk og palæe…
  tjah så forstår jeg simpelthen ikke at smør er no go i palæo men at olivenolie er ok- begge dele er neolitiske fødevarer
  Jeg synes det er fint at være kristisk over for drikke mælk -ikke mindst den version vi får serveret idag( pasteurieret A1 mælk fra køer der fodres med soja baseret kraftfoder) men nogle typer mælke produkter kan være rare og gode for os HVIS vi kan tåle dem og vælger øko, på græs, jersey og upasteuriseret.
  I Dk er Palæo blvet sammenkoblet med Crossfitt og jeg er godt nok træt af at de har fået patent på sandheden og palæo- jeg havde hellere set at Mark Sissons Primal Blueprint havde været bannerfører den er langt mere balanceret og lettere tilgængelig for her og fru DK og klart den version jeg ville følge.

  ej jeg lyder lidt pms sur i dag :(-sorry men det er jeg også —-så nu vil jeg spise mindst 50 gram chokolade 85 % ;)

  Svar
   • Undskyld….. jeg skulle ikke ha taget en pause med progesteron creme- har ellers været pms fri i 3 måneder;)
    Venter med chokoladen….til det er mest nødvenedigt… og spiser ligt rigeligt smør + varmedunk så bliver det nok bedre.

    Svar
     • Fik så set det program og det var jeg faktisk postivt overrasket over:)
      Og Thomas Rode er jo som altid lækker også selv om jeg ikke købe hele hans pakke ;)
      Hvis det kan få folk til at fatte at sukker faktisk er den mest vigtige påvirkning af hjertekar sygdomme så ville det være fedt- burde genudsendes på prime time på dr1

     • Jeg var også positivt overrasket. Man ved jo aldrig, hvilken vinkel, der vælges, og programmet kunne lige så godt have bestået af Arne Astrup og hans alt-med-måde kumpaner.

      Og pas nu på, hvad du siger. Du risikerer at hr. Rode læser med ;-)

 3. Det efterfølgende om sødemidler er mindst ligeså tankevækkende. Må med skam erkende at jeg selv er bruger af kunstige sødemidler i min bagværk, skyr og ikke mindst i min cola light. Bilder mig ind at det er bedre end sukker… Men det er nok en krykke som jeg måske burde kyle ad H.. til. Glæder mig til jeg finder lysten og modet til at gøre det.

  Svar
  • Uha ja, det var også tankevækkende, det med de kunstige sødemidler. Især Aspartam – den fra cola light – er jeg næsten bange for. Jeg bruger også de såkaldt “naturlige” af slagsen (sukrin, stevia, etc.), men jeg prøver at begrænse brugen, så det bliver i en kage ind imellem og ikke på daglig basis. Håber, du snart findes modet til at få luget cola lighten ud. :-)

   Svar
 4. Hej Jane
  Nyder som altid at læse din blog. Hvor er det skønt med et forum hvor man tør diskutere ‘tabuer’ som sukker, korn og andre ting som måske burde forbydes. Har selv lige set programmet og kan slet ikke forstå hvordan de kan sætte spørgsmålstegn ved om sukker er vanedannende, helt ærligt så i pigebarnet hvor hun rystede og der gik op mod 14 dage inden hovedpinen forsvandt… Og ja sukker/stivelse er vanedannende har selv måttet igennem en afvænning ifm. at jeg har PCO og gerne vil have et barn og jeg havde det mindst ligeså dårligt. Og ikke at forglemme hvordan det føles de par gange hvor jeg så har syndet, det er næsten at sammenligne med at blive fuld vælter rundt er svimmel og får kvalme. Så hvorfor gøre det…

  Svar
  • Åh Sabrina, sådan oplever jeg det også, Jeg kan blive helt høj og fjollet af sukker og dagen efter har jeg regulære fysiske tømmermænd.

   Colaafhængighed, tror jeg, er en sag for sig selv. Hvis man drikker 2-3 liter cola om dagen, får man udover et kæmpe sukkerload, også en stor mængde koffein. Det skal man også afvænnes fra, og det kan da være nok så svært. Det var sejt at hun stod imod, hende testpersonen!

   Svar
 5. Jeg nåede at få set genudsendelsen, fordi jeg åbnede dette indlæg lige da det startede. Tak :)

  Rigtig spændende at se de to testpersoners resultater – og masse stof til eftertanke.

  Svar
 6. Hejsa

  Tak for de venlige ord. Jeg håber da ingenlunde at nogen skulle have fået den opfattelse at jeg på nogen måde plæderer for at inkludere fuldkorn i kosten, for der er ingenlunde tilfældet og jeg mener jo oven i købet at se er lige så slemme som “det hvide” i det rigtig mange af de næringsstoffer der står på pakken ikke kan optages af kroppen tillige med at de grove kerner transporterer lige så mange af de gode ting med ud af kroppen. Der er ikke noget af det gode i fuldkorn vi ikke kan få bedre i andre fødevarer grupper. Brød er brød og ikke egnet som menneskeføde hvadebten det er lyst eller mørkt.
  Palæo 2.0 tillader brugen af mælkeprodukter såfremt de ikke er magre !
  De bedste hilsner
  Thomas

  Svar
  • Hej Thomas – hvor herligt med fornemt besøg. Velkommen til :-)

   Jeg tror ikke, der er nogen, der er i tvivl om, at du plæderer for en ren kost uden korn, hvad enten de korn er fuldkorn eller ej. Jeg er helt enig med dig i, at korn ikke er egnet til menneskeføde. For mange er det dog et svært budskab at sluge, og det er jeg sikker på, at du også møder på din vej. Det var mere mælkeprodukterne, der forvirrede, og det har du nu opklaret. Tak for det!

   Hej fra Jane – som i dag har lavet meatza for første gang. Det smagte fremragende! :-)

   Svar
 7. Jeg fik også set temaet i går.Gode observationer du har lavet. Synes ikke DR2 formåede at sige noget som helst jeg ikke vidste i forvejen, til gengæld blev jeg dog også overrasket over at fløde og skyr hører til stenalderkosten. Det har det altså aldrig gjort før :) Men helt sikkert spændende udsendelse, selvom der ikke var meget nyt i det. Men det var der måske for nogle!

  Svar
 8. Skide godt tema på dr2 i går – desværre på dr2, så de fleste så nok matador eller sådan noget i stedet. Her i huset sad manden og jeg med vores kaffe med fløde og skål med nødder og heppede og diskuterede livligt hele vejen igennem. Udsendelserne om light produkter og epigenetik var også sindsygt spændende. Der er i hvert fald ingen tvivl om at hvis vi kommer til at undfange et barn så er der kun bispenol A frie sutteflasker osv. Sidder faktisk også og overvejer at smide de dåser der er på hylderne i køkkenet ud, for stoffet er også i dem. Det er skræmmende. Thomas Rode var som altid dejlig, men palæo folkene må have fået noget galt i halsen da han hev fløden og skyren frem :)

  Jeg ville ønske at man kunne lave en ægte mad kost i stedet. Masser af lækkert kød, gode grønsager, dejligt fedt, nødder, lidt frugt og alle de andre lækre sager som ikke har en vare deklaration på 100 ord. Og så ud med det skide sukker – min største frygt var da at blive indlagt, var jeg ikke syg, skulle jeg da nok blive det på korn og margarine kost- og ernæringseksperternes sygekost. Jeg synes at det var fedt at Odder har taget et standpunkt i forhold til institutionernes holdning til sukker og børn, og det kolosale effekter det havde haft – ligesom de to sukkerjunkier der blev afvænnet, skræmmende at se hvor dybt de sad i alt det søde, og hvor lidt og hurtigt det gik med at få vendt nogle ellers kedelige tal for de to rent helbredsmæssigt…

  Svar
  • Jeg har det også (endnu mere) skidt med dåserne efter i går. Det mærkelige er, at jeg godt vidste det. Men man kommer nogle gange til at lukke øjene for nogle ting, som man bare ikke kan overskue at ændre på. Og så kan jeg også godt lide tanken om simple living. Læs varedeklarationen og hvis den indeholder mere end fem ingredienser, så putter du den bare tilbage igen. Clean and simple!

   Svar
 9. Hej!
  Alletiders udsendelse i aftes “sandheden om sukker” Ja,også den efterfølgende udsendelse kunne man lære meget af. – Hvor er vi glade for, at vi har set udsendelsen. Mange mennesker kunne få det MEGET bedre, hvis de bare ville tænker mere over, hvad de putter i munden.
  Gerne flere udsendelser om sundhed – for vores skyld.
  Dine madopskrifter vil vi meget gerne prøve – er det OK ?
  Venlig hilsen
  Annelise

  Svar
 10. Jeg fik desværre ikke set temaet, det lyder ellers godt :)
  På den ene side ville jeg gerne have set det, på den anden side kan jeg også bare blive så træt af, at alt skal snakkes ihjel. Hvorfor er det ikke åbenlyst for alle, at overforbrug er usundt? Det irriterer mig stadig grænseløst, at det ikke i det mindste er indført i statsinstitutioner. På hospitalerne kan man ikke få kartoffelmos med smør længere (for dem der ikke er lchf) fordi de må ikke medvirke til fedme hos patienterne. Men der er pølser med ‘hvidt’ brød og 6 forskellige slags light dressing med 10 % sukker i til mad hver dag.
  Hvis vi ikke engang kan finde ud af de rigtige valg, dér hvor vi trækker dem ned over hovedet på børn og voksne, hvordan kan vi så forvente, at der bliver bedre kostbevidsthed af at tale, skrive og lave programmer om det. Nogle gange forekommer det mig, at mennesker bare på et eller andet plan søger mod deres undergang og de få, som ikke gør og som kæmper for at forbedre deres liv, hvad enten vi taler kost eller mentale helbred, de ender med at blive småskøre af både kampen og forsvaret for ikke at kaste sig ud over klippen med de andre lemminger. (hvilket de vist nok slet ikke gør, de lemminger, men det er jo en anden sag).
  Sukker er da fint nok, men det var jo i brund og grund tænkt som en delikatesse. Alkohol er jo også fint nok, til en festlig lejlighed af og til. Tobak var oprindeligt noget brugt ved ceremonier og dermed kun ved særlige lejligheder. Men i dette så moderne samfund, hvor individet har RET til alt og pligt til intet, der bliver retten til at vælte sig i sukker, alkohol og tobak (inkl. fjolle) pludselig altoverskyggende, fordi vi ingen selvjustits har og ingen kulturelle spilleregler længere. Og ja, selvfølgelig er det de voksne, der introducerer sukker, alkohol og tobak m.m. alle vegne, for det er jo vores grænseløshed, der hældes ud over børnene – ikke deres.
  En smule selvjustits og ydmyghed overfor både forældreopgaven og pædagogopgaven mange steder ville klæde os.
  Hvor mange familiefester går man ikke til, hvor en eller anden idiot prøver at stikke børnene en øl eller cigaret, eller de skal da lige smage baileyen? På alle barselsgange giver man sukkervand som smertestillende, hvis babyen skal have en blodprøve.
  Min pointe er, at nogle mennesker kan have åbne øjne for problemet. Nogle har måske kun øjnene åbne for et af problemerne f.eks. rygning alene eller sukker alene. Andre vil slet ikke se det og kommer nok aldrig til det. Og så er der lige en kæmpe industri, der har vidtrækkende økonomiske interesser i, at vi bliver ved med at misbruge.
  Uanset hvad, så tvivler jeg på, at drTema hjælper masserne. Desværre.

  Svar
 11. Fin temaaften :)
  Jeg kan nu godt lide Dr. Lustigs no bullshit måde at sige tingene på. Danskerne pakker det ofte så meget ind, at grænserne flyder ud, og man egentlig ikke rigtig ved i sidste ende, om det var skidt eller ej??!!
  Jeg har vist ikke så meget andet at tilføje, andre har sagt det meste :)

  Svar
 12. Jeg vil tilslutte mig det glade kor af programmets lovprisere! Det var SÅ dejligt at høre ‘videnskaben’ sige højt – dét som vi menige allerede har vidst længe, hihi. Og det bestyrkede i hvert fald min beslutning om at fortsætte et liv uden sukker:-)
  Men også jeg undrede mig over mælkeprodukterne hos Palæo og havde faktisk tænkt at spørge dig, Jane, for du har jo svar på alting. Det kunne nemlig være at jeg var misinformeret om palæokostens sammensætning. Jeg følger den ikke selv (for kan ikke undvære den fede fløde og osten!), men vil da alligevel gerne være opdateret på min viden.

  Svar
  • Jeg ved det faktisk ikke med sikkerhed, men jeg hidkalder Henriette (fede-tider.blogspot.com), som altid har svar på den slags. Jeg har set at flere paleotilhængere tilføjer smør og fløde, men jeg har ikke før set mælkeprodukter som skyr. Grænserne er jo nok bare ret flydende. Jeg spiser jo f.eks. ikke særligt mange mælkeprodukter, fordi jeg ikke tåler dem så godt. Til gengæld spiser jeg af og til lidt frugt og ud fra det spiser jeg jo mere paleo end lchf. Når jeg læner mig mest op af LCHF, er det fordi jeg synes, det er en vigtig pointe, at der skal skrues op for det gode fedt. Men i sidste ende er det jo mindre vigtigt, hvad vi kalder vores mad. Det er langt vigtigere at den består af gode, naturlige råvarer :-)

   Svar
   • Du har ret! Det kan være lige meget hvad vi kalder kosten – bare den er naturlig og af god kvalitet. Og god for lige netop VORES krop:-) Man må lytte og mærke efter…

    Svar
   • Undskyld, måske spørger jeg dumt, men du skriver “det gode fedt” – læser det igen og igen alle vegne ifm lchf – og jeg ved jo, at både olier og animalsk fedt er lovligt – så hvad er det “dårlige” fedt?? Sorry, er stadig ret “ny” lchf’er!

    Svar
    • De meget forarbejdede omega 6-olier bør man holde sig fra uanset hvilken kost man spiser. Dvs. solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, majsolie etc.

     Svar
 13. Ja! Supergodt program. Især det sidste omkring epigenetik… Hvordan kosten kan ændre på generne for bestandig, WOW! Bestemt et program, som skal ses igen. Vi havde emnet Bisphenol A oppe i mødregruppen, da det lige var kommet frem at Bis. A var hormonforstyrrende og flere af os havde kasseret Avent flaskerne. Der var gudhjælpemig en af tøserne, som ikke mente at lidt plastik kunne skade og hun da heller ikke havde taget skade! Lige der kunne jeg godt ha’ mine tvivl. Jeg forstår godt at man kan blive lidt træt i øko junglen og det er svært at holde styr på, hvad der er godt/skidt…. Men alligevel… Lige med sådan noget, er det sgu soleklart at flaskerne skal skiftes for at skåne baby for skadelige stoffer.

  Svar
  • Jeg har engang (i 2009, før forbudet) stået i BabySam for at købe min første sutteflaske ever. Havde selvfølgelig lavet min research og vidste at bsiphenol A var noget skidt og at man kunne få nogen uden. Og jeg troede jo så, i min uendelige naivitet, at ALLE selvfølgelig valgte dén mulighed. Så meget desto større var min forundring (og forargelse) da ekspedienten spurgte mig “Skal det være med eller uden bsiphenol A?”
   WTF?!?!

   Svar
   • Ej, jeg kan altså ikke have den samme stavefejl hele to gange i ét indlæg hængende på mig… Jeg kan godt stave til biSPhenol A, bare lige for the record! ;-)

    Svar
 14. Jeg blev også så glad, da overlæge i pædiatri Christian Holm sagde klart og tydeligt “NEJ, der er IKKE nogen ernæringsmæssige årsager til, at børn skal have tilsat sukker”. Jeg håber, at nogen af dem der siger, at vi har brug for at få lidt sukker, forstår det budskab…
  Jeg var også generelt overrasket over det gode niveau i programmet. Fik du set den sidste del også, om madens indvirkning på gener? Jeg gjorde desværre ikke, jeg er sygdomsramt og kunne ikke holde mig vågen!

  Svar
  • Jeg så halvdelen af det sidste program også, men jeg var også træt og halvsløj, så det var med ret begrænset koncentration. Men en af de interessante ting i det var, at det havde vist sig at have indflydelse på børn, hvis deres mor fx havde været meget syge og kastet op i starten af graviditeten. Det, som vi normalt forkaster i dag og siger “pyt, fosteret tager det, det skal bruge”. Og hvilke effekter det havde for folk (og børn/fostre), der havde levet under hungersnøden. Også skræmmende. Og sidst men ikke mindst: følgevirkningerne af, at vi/vores børn får Bisfenol A ind med sutteflasker og anden emballage. Alt imens de viste de sutteflasker fra Avent, som jeg i god tro brugte til mine børn, da de begyndte at få flaske. Suuuuk…

   Svar