Salat med superfoods


Vi kan nemt foranlediges til at tro, at vi kan vælte os rundt i søde sager, hvis bare vi sørger for, at de er  Low Carb. Helt uden at det kan ses på vægten. Jeg ville ønske, det var sådan. Af hele mit hjerte ville jeg ønske, det var sådan. Men sådan er det ikke. Well, i hvert fald ikke for mig. Hvis jeg skal holde vægten, skal søde sager sådan nogenlunde begrænses til weekenden. Og det er vel egentlig også en meget fornuftig leveregel.

Problemet er bare, at det er langt sjovere at eksperimentere i køkkenet med chokolade, end det er med kål. Og det er også sjovere at blogge om. Der er jo så mange gode ting at sige om chokolade, og nu har jeg snart sagt chokolade så mange gange, at jeg snart er nødt til at spise noget. Nå.

Men i stedet vil jeg prøve at distrahere jer (og mig selv) med et indlæg om grønkål. Ikke helt så sexet, men alligevel er der masser af grunde til at invitere denne fjendtlige kåltype ind i vores kost. Grønkål er nemlig kongen af kål. Det er sprængyldt med fibre og antioxidanter, og så er det fyldt med B-, C- og K-vitamin, folat samt kalcium, jern, zink og jod. Men hver gang jeg står med de grove blade i hånden, bliver jeg helt i tvivl om, hvorvidt de overhovedet er egnet til menneskeføde, men det er de tilsyneladende. Men de kræver lidt tilberedning. Og glem bare at juice dem. En hel pose grønkål giver dig ca. 5 dråber juice. I hvert fald hvis du har en centrifulgaljuicer som min.

I går lavede jeg denne superfoodsalat med masser af det sunde grønkål.

Salaten består af fintsnittet grønkål (minus stilken) og en peberfrugt i tern stegt på panden i kokosolie sammen med salt og peber. Da grønkålen var blevet mere tyggevenlig, slukkede jeg for varmen, og vendte en venlig spsk persillepesto ind i salaten. Persille er jo smækfyldt med klorofyl, som understøtter kroppens egne udreningsprocesser, så lad os bare få noget mere af det også. Til sidst kom der en håndfuld hakket feta på toppen.

Glimrende tilbehør til et stykke lækkert kalvekød.

Og det var altså så dagens sunde indslag herfra. Gad vide, om vi har noget chokolade…

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

33 kommentarer til “Salat med superfoods”

 1. Jeg har igår købt Grønkål, tog den nemme løsning der var vasket og fintsnittet, blandede den med en portion mixet babysalatblade, halvt af hver. Og så ellers bare med tomat, agurk, løg og avokado. Helt simpelt og super lækkert, selv pigen på 6 syntes det var lækkert, og ville have det blandet med tun og med i madpakken idag. Tror tricket er at det skal være fint snittet, for ellers bliver det lidt “tørt” og svært spiseligt.

  Svar
  • Jeg lover at skære ned for osten – hvis jeg kan ;-)

   Malene, jeg kan ikke kommentere på din Paleo-blog. Kan du ikke åbne op for profiler med navn/webadresse?

   Svar
 2. Hej. Vil bare lige sige, at jeg da tit – med succes – juicer grønkålen. Nogle gange bare stængerne, som jo ikke rigtig kan bruges til andet alligevel. Så vil opfordrer dig til at give det et forsøg mere! Jeg drikker det aldrig rent, det er for barsk, men bare sammen med det jeg ellers juicer.
  Grønkålsbladene hakker jeg nogle gange i foodprocessoren. Så bliver de nærmest pulveriseret og kræver ikke helt så meget tyggearbejde og kan fyldes med masser af dressing. Mums.

  Svar
  • Jeg havde en kedelig rest igennem juiceren i morges. Det var da i hvert fald bedre end at smide den ud. Men jeg skal da prøve at finsnitte den i foodprocessoren. Glimrende idé ;-)

   Svar
 3. Henriette – jeg tænker ikke kun på den måde koen lever eller ikke lever på eller mælkens vej til os forbrugere, men også på selve mælkens indhold af bla et væld af hormonforstyrrende stoffer, som bla påvirker østrogenfølsomt væv. At mælk skulle være føde for mennesker synes jeg ikke er logisk. Mælk er koens mad til dens kalv. Kalven skal vokse hurtigt så den kan følge med flokken og derfor indeholder mælken nogle stoffer, som jeg synes er problematiske for mennesker (vi har ikke noget væv, der skal vokse hurtigt). Det er muligt, at nogle blokkere har andre holdninger, men du kan også sagtens finde folk, der arbejder seriøst med forskning i sammenhængen mellem vores kost og udviklingen af sygdomme, som ville sige, at mælk ikke er mad til mennesker. Uanset koens leveomstændigheder.

  Svar
  • Jeg tror ikke at vi bliver enige ;)
   og der er så helvedes mange myter om mælk og det er undskyld mig lige slemt på begge fronter både de extremt mejeriglade og de veganske fronter.
   Jeg synes det ville klæde alle parter at bruge lidt common sense og måske dømme lidt mindre- der er ingen tvivl om at der er rigtig mange mennesker som ikke trives ret godt med moderne mælk men det ændrer ikke på at det kan være et fint indslag for dem der kan -især hvis de tænker sig om.

   Svar
 4. Nu vi lige snakker ost. Så har jeg for første gang prøvet at købe den der manchego ost igår. Har dog ikke smagt den endnu.
  Er det egentlig stærk? Og kan den rives og bruges som ost på lasagne. Smelter dem?

  Svar
 5. Nej hvor ser det lækkert ud, det må jeg straks prøve! Jeg HADER (hadede) ellers grønkål; men fandt ud af, at det skulle have en chance, så jeg lavede noget med yoghurt og appelsinstykker som blev ok. Din version ser endnu bedre ud, så det vil jeg glæde mig til :)

  Svar
 6. Kære Jane – du har en superblok, men jeg synes den svømmer over af ost og til dels bacon. Ost (der jo er lavet af mælk) indeholder flere stoffer, der ikke er supergode for os mennesker, hvis vi vil holde os sunde i det lange løb. Læs evt mere i “Mælk og sundhed. Hvad er det du drikker” af Ane Bodil Søgaard og Karen og Troels W Østergaard.
  Ang. grønkål (som egentlig er det, der fik mig til tasterne) er superanvendelig i køkkenet og vi bruger det dagligt. Enten som fyld i sammenkogte retter / supper /fyldte pandekager eller det grønne drys. Bedst efter lidt frost. Finthakket med div fyld (lidt finthakket abrikoser, der har ligger i vand eller æbler eller …) og en anelse mandelfløde er super. Det giver det stærke, det søde og det fede på samme tid.
  Forøvrigt har B.Søgaard og T. Østergaard tidligere skrevet “Hvad er det du spiser” om produktionen af vores fødevarer. Begge meget læseværdige bøger.

  Svar
  • Synes du virkelig? Til gengæld ser du så ikke meget fløde og yoghurt her, og slet ingen drikkemælk ;-) Bacon spiser jeg højst en gang om ugen, men det kan være, at det oftere er de retter, der ryger på bloggen.

   Jeg har jo faktisk et lidt vanskeligt forhold til mælkeprodukterne og har det uden tvivl bedst, hvis jeg helt lader dem være. Ost og smør er de “mindst dårlige” for mig, og dem bruger jeg gerne. Jeg synes, det er så svært at undvære ost. Ost gør almindelig hverdagsmad ekstra lækker og er med til lige at skyde fedtprocenten op, hvilket er væsentligt for mæthedsfølelsen. Og selvom jeg synes, det er lidt svært at indrømme, så synes jeg, det kan være svært at lave lækker mad, hvis jeg kun må bruge kød , grøntsager og nøddeprodukter..

   Ofte vælger jeg ost fra ged eller får, som i denne opskrift, og ellers bruger jeg meget Manchego. Men selvfølgelig også Flødehavartien på ren komælk, som jeg elsker. Men tak for bogtip. Måske er det det, der skal til for at få mig til at tage endnu en omgang mejerifri periode. Jeg har villet det længe men har ikke kunne få det til at gå op med at teste kogebogsmad. :-)

   Svar
   • ja – synes der er meget ost. Jeg holder også af ost, men forsøger at begrænse det til et absolut minimum pga de mange sundhedskadelige stoffer i mælken + alle produkter fremstillet herfra. Jeg arbejder med kost og ernæring og møder mange ostespisere på min vej + folk, der lever af yoghurt til morgenmad. Og der er så mange andre muligheder for at lave sund og nærende mad. Et andet bogtip kan være Jane Plant – engelsk geolog, der har rejst i hele verden med sit arbejde og begyndte at undersøge sammenhængen mellem mælk + produkter heraf og udbredelsen af specielt brystkræft, som stort set ikke findes i Japan og Kina.

    Svar
  • Janne de bøger du nævner er ret problematiske -ingen af dem er særlig neutrale men ret så meget en propaganda for mere vegansk kost. De bygger meget på China Study som er pillet fuldstændigt fra hinanden af mange dygtige bloggere- det er simpelthen ikke sandt de konlusioner som han kommer med. Der er store individuelle forskelle på mennesker- nogle trives bedre end andre med mælkeprodukter. Men det største problem er faktisk at den moderne mælk vi får i supermarkeder ikke er særlig sund. Det handler dels om de typer køer vi bruger (primært friser eller holstein køer som har en kassein type som er ret problematisk modsatmælk fra geder, får,bøfler, mennesker og kotyper som Guernsey og jersey) Det handler også om hvordan vi behandler køer- køer der står på stald og spiser primært kraftfoder baseret på majs, hvede og soja gver ikke særlig sund mælk. ( man kan forøvrigt ikke sammneligne amerikanske forhold og danske) Hvorimod køer der går på græs og eller får masser af hø mv får en langt sundere især fedtsammensætning. Endelig er der problemet med pasteurisering – hvor man faktisk ødelægger mælken mest mulig, så den indeholder mindre vitaminer, enzymer som laktase( som hjælper med at håndtere laktosen etc etc ) Så det er ikke så simpelt at udråbe mælk som vildt skadeligt. Ligesom man ikke kan sige at plante”mælk” er uproblematisk. DERFOR prøver jeg primært at bruge ost der er upasteuriseret kan fåes mere og mere. Jeg spiser helst produkter fra får og jersey ( kan ike lide ged :( – drikker aldrig mælk men spiser lidt syrnet mælk da de indeholder en masse gavnlige bakterier-hvis de er hjemmelavet vel og mærket.

   Svar
 7. Hej,
  jeg har et spørgsmål som ikke er relateret til denne post, men hvor får du købt dit kokosmel fra Änglamark? Har prøvet både Kvickly og Irma på Frederiksberg, men desværre uden held…

  Svar
  • Kvickly på Frederiksberg har den også. Den står sammen med de andre øko-tørvarer næsten lige ved indgangen. (Med mindre selvfølgelig de har flyttet den, siden jeg sidst var der. Forretninger har det generelt med at flytte for meget rundt. En uskik, hvis du spørger mig!)

   Svar
 8. Kål er jo altså bare en skøn spise og især grønkål.
  Prøv at massere dressingen ind i grønkålen, altså så du faktisk ælter den, indtil den bliver lidt mørkere grøn – den bliver lettere at tykke og det smager skønt.
  Jeg kan godt li grønkålen samme med bagte pastinakker, friske æbler, ristede hasselnødder og gedefeta. Dressing af æblecidereddike, olivenolie, salt og peber – mums (-;
  Grønkål, avokado og granatæble er også et godt match (-;

  Svar
  • Jeg tænkte sådan på dig, Maria, da jeg stod med de stive blade! Lækre forslag, du giver. Jeg er vel nærmest nødt til at købe en omgang mere :-)

   Svar
 9. Ummmmm har fundet ud af at jeg elsker grønkål men har kun prøvet at lave en suppe med kokosmælk og i salat med alt mulig forskelligt og lynstegt i min morgen omelet…..

  Svar
 10. meget finhakket grønkål i blomkålscouscus med valnødder og hvidløgsdressing, mums, eller med kylling, peberfrugt og gorgonzola. Jeg elsker frisk grønkål og har tendens til at spise mere af det end mit tarmsystem bryder sig om. Jeg køber 5 stokke af min øko-landmand og graver dem ned i mit højbed, så kan jeg plukke af dem hele vinteren

  Svar
 11. Jeg synes at de forskellige typer grønkål smager meget forskelligt.
  Jeg har faktisk fravalgt at dyrke alm grønkål- synes den er lidt for stærk i smagen og så glemte jeg at så den.
  Grønkål er absolut mildest når det har fået en periode med frost.

  Jeg har 3 slags i haven
  en russisk glatbladet som er virkelig børneegnet mild- især god rå – feks med æbler og valnødder.
  mørk italiensk palmekål- som er ret kraftig i smagen- absolut bedst tilberedt og så en meget fin filigran agtig italiensk som er god snittet fint og drysset i en gang suppe.

  Jeg lavede omelet med grønkål og feta til morgenmad og det spiste tøsebarnet uden brok.
  og vi har også dyrket det med kødsovs- lige stegt lidt på panden inden og så rigeligt ost.

  Svar
 12. Skønt med lidt mere inspiration til grønkålen, som nok er den eneste kåltype jeg aldrig rigtig er blevet glad for.
  Det er som om, at julens grønlangkål (det er et must i Vensyssel!!!!) er nok til hele året..

  Svar
  • Jeg er bare heller aldrig blevet helt vild med grønkål. Jeg plejer at drukne den i karry og æbler, og det smager til gengæld godt :-)

   Svar
 13. Jeg er normalt heller ikke den store grønkålsspiser, men har fået serveret følgende salat – og sidenhen selv lavet den flere gange: (er blevet lidt vild med den)

  Finthakket grønkål
  bacon skåret i små tern og ristet på panden
  pære i skiver på langs
  cremet gedeost i små passende bidder

  Det hele blandes sammen i salatskålen og overhældes med en dressing af balsamico med lidt honning.

  Jeg havde en gæst, der hader gedeost, så der brugte jeg en god feta i stedet :-)

  Svar