Sådan sætter du realistiske mål (og når dem)


At sætte sig selv nye mål er en supermåde at opleve at man hele tiden bevæger sig fremad. Jeg elsker selv at sætte mål og intentioner for mit nye år og har stor succes med at det rykker mig lidt hvert år.

Da jeg skrev om det forleden, var der flere, der var nysgerrige på det her med at arbejde procesorienteret med sine mål fremfor målorienteret og i dag vil jeg gerne prøve at uddybe hvad det går ud på. At fokusere på processen snarere end målet er nemlig et skifte, der øger chancen for, at du rent faktisk når dit mål.

Procesorienteret målsætning vs. målorienteret målsætning

De fleste sætter målorienterede mål. Gerne at ville tabe 20 kg, gerne at ville løbe et halvmaraton eller gerne ville være stærkere er et eksempel på dette.

Det er superfint også at have sit mål for øje, men det er vigtigt også at forstå, at målet på daglig basis er virkelig langt væk. Det tager enormt lang tid at tabe 20 kg og det tager endnu længere tid at blive stærk eller træne sig op til at kunne løbe et halvmaraton.

Kun at fokusere på målet kan derfor nemt betyde, at man mister pusten lidt. Man knokler så hårdt, men målet fortsætter bare med at være så uendeligt langt væk.

Processen derimod er den, du står i hver eneste dag. Processen er de ting, du skal gøre, dag ind og dag ud og de redskaber og værktøjer, du skal tage i brug for faktisk at nå dit mål. Det er den plan, du følger for dit vægttab, den plan, du har for at nå skadesfri til halvmaratonnet og det program, du vil bruge til din træning og de (mentale) redskaber, du vil bruge for faktisk at udføre dem. En plan uden handling er bare en plan.

Når du har styr på processen, altså de ting, du skal gøre for at arbejde dig i retning af dit mål, har du pludselig en anden situation. For nu har du en en række vaner, redskaber og værktøjer, som du bruger, som støber vejen mod dit mål.

Sæt realistiske forventninger og lær at forstå din vægt

Mange har et mål, der har med vægten at gøre, og det er super, men mange har desværre også komplet urealistiske forventninger til, hvordan et vægttab faktisk foregår. 

De forventer, at tallet på vægten falder fint og stødt, hver gang de træder op på badevægten, og når dette ikke sker (og det sker vitterligt aldrig sådan) giver de op efter et par dage, ‘for det virker jo ikke alligevel’. Denne strategi fører aldrig nogen i mål.

Samtidig har mange et højst urealistisk forventning om, hvor hurtigt vægttabet skal indfinde sig, og der er sådan en skør indgroet forestilling om, at alt under 1 kg pr. uge er for lidt. Jamen held og lykke, siger jeg bare…

Alle disse ting bunder i mangel på forståelse. Både for hvordan et realistisk vægttab faktisk foregår men også for, hvad badevægten kan vise. 

Lad mig illustrere det med et eksempel fra min sidste Keto-fase…

Den røde streg illustrerer en periode på næsten 2 uger, hvor min vægt stod næsten stille, eller hoppede lidt op og lidt ned. Der var ingen slinger i min indsats i de dage, jeg fulgte min plan og var i ret heftigt kalorieunderskud. Men det, der er vigtigt her er: Jeg gik ikke i panik og begyndte ikke at tænke åååh det virker ikke, jeg kan lige så godt… Jeg havde tillid til den plan, jeg havde lagt (processen), fordi jeg vidste, at det var den rette plan og jeg vidste, at min eksekvering af planen var lige i skabet.

Over 3 dage faldt min vægt så med 1,3 kg. Ud af det blå føltes det som, men det var det jo reelt ikke. Det var et resultat af, at jeg ikke havde givet op i de foregående mange dage med stilstand.

Jeg ville aldrig have set det fald, hvis jeg havde druknet mig selv i slikskålen i frustration over stilstanden. 

Så at fokusere på at jeg havde styr på processen i stedet for at fokuserer på, at det virkede, som om jeg ikke kom et eneste skridt nærmere mit mål, gjorde forskellen.

Hvad er din plan for de svære perioder?

En anden ting, mange tit mangler i denne type sundhedsprojekter, er en plan for, hvad de vil gøre, når livet kommer på tværs. Det er jo nemt nok, når alt kører, men hvad når du møder modstand?

 • Hvad vil du gøre, når livet spænder ben for dig?
 • Hvad vil du gøre på de svære dage, hvor du er ked af det, træt, modløs?
 • Hvad vil du gøre, når du mærker ubehag? Fysisk ubehag? Følelsesmæssigt ubehag?
 • Hvad vil du gøre, når vægten står stille i dagevis eller ugevis af gangen?
 • Hvad vil du gøre, når vægten går op?

Har du en plan for det? 

Alle disse ting er noget, du kommer til at opleve. Hver eneste af dem. At have en plan for, hvad du gør, når det sker, er afgørende for, at du ikke bare kaster håndklædet i ringen.

Nogle gange er løsningen at klø på og holde ved, andre gange er løsningen at justere, og andre gange igen at acceptere situationen, som den er, og give sig selv lidt ekstra line.

Men opgaven består i at vide, hvornår du skal vælge det ene og det andet.

Hvad vil du gøre, når du f***** det hele op?

Og så det måske vigtigste: Hvad vil du gøre, når du f***** det hele op? For lad os bare være ærlige, det kommer til at ske. Du vil opleve tilbagefald eller afvigelser fra din sunde plan. Det er umuligt andet, det er simpelthen en del af processen.

Det, der afgør dit resultat, er, hvordan du kommer videre.

Nu er alt også ødelagt, så nu kan jeg lige så godt spise 100.000.000 kalorier er selvsagt en dårligere strategi end at sige pyt og fortsætte, som om intet var hændt. 

Lærer du dette, når du dit mål. 

Fokus på processen, ikke på målet

At rette fokus mod at indarbejde gode, nye vaner giver bedre langsigtede resultater end at fokusere på slutmålet. For slutmålet er langt væk, men processen, det er den, du står lige midt i hver dag.

Det skifte i mindset, fra mål til proces, kan ende med at betyde meget for, hvordan (og om) du når dit mål.

Så hvad siger du til, at vi pakker tankerne om quickfixes og de hurtige løsninger væk og prøver at fokusere på noget langtidsholdbart i stedet?

Husk din sunde skepsis

Keto er jo noget af en jungle efterhånden, og det er værd at have i baghovedet. Især i starten af året vil mange enten oversælge, hvad du rent faktisk kan opnå eller sælge dig noget, som potentielt er farligt (et fint eksempel på det her).

Så det skader ikke at være lidt på vagt… 

Så hvis der står Keto på din livsstilsændring næste år, vil jeg anbefale dig at sætte dig grundigt ind i, hvad det er, du begiver dig ud i. Både for din sikkerhed og for dit resultats skyld. Keto er ikke bare Keto (desværre). 

Så læs eller genlæs mine Keto-bøger. Og overvej, om du ikke skal give dig selv den gave at tage 6 uger på mit Keto-Kickstart-kursus. Det kan vise sig at være givet godt ud at slippe for alle de typiske begynderfejl.

Ja tak – Jeg er klar til at Kickstarte med Keto!

Det er her, vi virkelig skaber langtidsholdbare resultater!

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Sådan sætter du realistiske mål (og når dem)”

Skriv en kommentar