Sænk dit blodsukker med bønner


Kan man sænke sit blodsukker ved at at spise bønner? Jamen bønner indeholder jo kulhydrat, og kulhydrater får jo blodsukkeret til at stige!

Sådan tænker den typiske low carber, tænker jeg, og det forstår jeg godt.

Og hvis du ikke har gættet det, er vi her tilbage til emnet resistent stivelse.

Resistent stivelse er som bekendt stivelse, dvs. kulhydrater, som ikke optages i kroppen, men som passerer hele vejen ned til tyktarmen, hvor de bliver til føde for tarmbakterierne.

Læs mere her: Hvad er resistent stivelse?

Resistent stivelse og kulhydrater

Resistent stivelse opfører sig altså på mange måder ligesom fibre.

Men hvor fibre er fratrukket kulhydraterne, når du læser næringsdeklarationen på de varer, du køber i supermarkedet, indgår den resistente stivelse i kulhydratantallet.

Dvs. at hvis der fx står, at en kartoffel indeholder 17 g kulhydrat pr. 100 g, så er der ikke taget højde for, at måske en tredjedel af de kulhydrater vil være resistente, altså uoptagelige, hvis kartoflen spises kold.

Men i dag var det bønner og ikke kartoffel, jeg ville tale om, men det samme princip gælder.

Lad bønner forandre dit liv!

For noget tid siden læste jeg nemlig en bog, der hedder Lad bønner forandre dit liv (eller rettere: Låt bönor förändra ditt liv for den er på svensk).

Bogen er skrevet af Lars-Erik Litsfeldt, som er en af de “gamle” svenske LCHF-pionerer.

I bogen fortæller han sammen med Patrick Olsson, som er type 1 diabetiker, om Patricks erfaring med at sænke sit blodsukker og gå ned i vægt ved hjælp af bønner. Eller faktisk ved hjælp af LCHF, styrketræning og bønner.

Som type 1 diabetiker har Patrick ingen insulinproduktion så at have styr på sit blodsukker er her en endnu større udfordring.

Helt konkret testede Patrick og hans kæreste Maria, som ikke er diabetiker men “bare” insulinresistent, at spise 1 dl bønner, fx kidneybønner, til hvert måltid. Dvs. 1 dl bønner sammen med morgenmaden, 1 dl bønner sammen med frokosten og 1 dl bønner sammen med aftensmaden.

Bønnerne delte de sådan, at de spiste 0,5 dl inden måltidet som en slags forret og den anden halvdel som en del af måltidet.

Mindre insulinbehov og vilde vægttab

Det, de så, var, at blodsukkerstigningen i forbindelse med måltider var markant mindre end tidigere, og efter nogle uger kunne Patrick nedsætte dosis på sin måltidsinsulin fra 100 enheder til bare 20 enheder, og visse dage klarede han sig helt uden måltidsinsulin.

Han tabte samtidig 25 kg på 2,5 måned (!).

For kæresten Maria var det nogenlunde samme erfaring. Hun havde tabt sig 20 kg med LCHF, tabte sig yderligere 40 kg ved at lægge bønner og styrketræning til, så hun sammenlagt havde halveret sin kropsvægt (fra 120 kg til 60 kg).

Det er jo helt vildt!

Mindre blodsukkerstigning med bønner

Men det, som er virkelig interessant i bogen er, at både Patrick og Maria bar kontinuerlige blodsukkermålere og kunne derfor måle deres blodsukkers færd over en dag.

De testede derfor at spise et kulhydratrigt måltid med og uden bønner. Helt lavpraktisk gjorde de sådan at de spiste nøjagtigt det samme måltid tre gange, med og uden bønner og tog så et gennemsnit af blodsukkermålingerne.

Selv her var der markant forskel på blodsukkerets stigning i måltiderne med og uden bønner. Markant! Her er fx en sandwich/mad med brød spist af Maria.

Sænk dit blodsukker med bønner

Og herunder er en aftensmadsservering med kartofler – med og uden bønner, også spist af Maria.

Se lige en kæmpe forskel i blodsukkeret! Uden bønner steg hendes blodsukker fra normalt niveau (omkring 5 mmol/L) til over 9 mmol/L, mens der, når bønnerne blev spist samtidig, nærmest ikke var nogen nævneværdig stigning.

Sænk dit blodsukker med bønner

Stor forskel alligevel, ikke?

At lave denne type n=1 forsøg giver jo ikke noget videnskabeligt bevis, men nogle gange behøver vi ikke at vente på, at alting testes under rette forhold, hvis du spørger mig.

Særligt ikke, når der er tale om noget ufarligt som at teste at lægge bønner til i sin kost.

Mine erfaringer

Personligt har jeg leget lidt med bønner for prebiotika-effekten.

Jeg har dog ikke interesseret mig nok for blodsukkeret til at måle det i denne sammenhæng.

Jeg har været lidt mere interesseret i min maves oplevelse, for med IBS er normalt bønner ikke min ven. Jeg svæver også lidt frem og tilbage her og synes, at det går ok til at det går langt fra ok.

Så ikke de store erfaringer fra mig endnu. Det kan være det kommer.

Men jeg havde lyst til at dele denne spændende historie med jer.

Et hurtigt tip til at spise bønner

Sådan mellem os er jeg ikke vild med bønner, men jeg har fundet en måde, hvorpå de faktisk smager ok.

Jeg laver sådan en lille bønnesalat bestående af:

Sænk dit blodsukker med bønner

Nem bønnesalat

Føj til favoritter Print Pin
1
|
5 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

  • Hvis jeg bruger kidneybønner fra dåse, skyller jeg dem grundigt i koldt vand, inden jeg blander dem med ingredienserne her. Har jeg selv kogt, blander jeg bare.
  • Det er vigtigt at bønnerne er kolde for mest resistent stivelse.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem
Sænk dit blodsukker med bønner

Vil du læse mere?

Vil du læse mere, kan du købe bogen her: Låt bönor förändra ditt liv  

Den er solgt til flere lande, men der er mig bekendt ikke nogle danske forlag, der er bidt på endnu (hint: danske forlag!!)

Læs mere om resistent stivelse og hvorfor det også er relevant for low carbere her: Hvad er resistent stivelse?

Vil du gerne spise flere grøntsager?🥦🥕🥒

… men stadig gerne rimelig Low Carb? Så overvej min Low Carb-kostplan. Den er lavet, så du får mindst 600 g grønt om dagen, godt med protein og moderat med sundt fedt. Det er sund og lækker og let mad – perfekt til foråret🌱

Find den her: Low Carb kostplan

Kan jeg hjælpe dig med noget?

Har du brug for støtte eller hep, input til din kost eller brug for hjælp til at få rettet lidt ind, så du kan få de resultater, du drømmer om? Så hop ind på min lukkede spørgeside og lad mig hjælpe dig.

Som at have en coach ved hånden men uden at det koster tusindevis af kroner hver måned💸

Spørgesiden er til mine PLUS-medlemmer og er du ikke medlem allerede, kan du prøve det gratis her:

Ja tak – det vil jeg prøve!

Udover den lukkede spørgeside får du adgang til at se energiberegninger på alle mine 2.000 opskrifter, din egen favoritside, hvor du kan gemme opskrifter og lave madplaner med indkøbsliste, velkomst e-bogen Den Store Keto-guide (værdi 149,-) og du kan lytte til min podcast.

I Januar 2022 vejede jeg 116 kg og blev medlem hos dig. Det er den bedste beslutning jeg har taget i hele mit liv. Jeg vejer nu 75,4 kg og vægten  går stadig langsomt ned. Jeg har endelig fået et liv, hvor jeg ikke konstant er sulten og kun tænker på mad.”

Start prøveperiode her 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

62 kommentarer til “Sænk dit blodsukker med bønner”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




    • Altså ja. Ift. den resistente stivelse bør bønner (og andre kilder til resistent stivelse) spises koldt. Ved opvarmning bliver stivelsen tilgængelig igen. Bogen gør dog ikke helt vildt meget ud af det og foreslår også retter hvor bønnerne er varme, som fx chili con carne eller bønnepasta. Jeg ved ikke hvor gennemtænkt det er, men varme eller ej, får man jo stadig gavn af fibrene, som måske også kan have indflydelse.

      Så lidt et vævende svar her :)

      Svar
    • Bogen nævner mest kidneybønner men i artiklen jeg linker til nederst er der en liste, hvorpå sojabønner også indgår. Edamamebønner ved jeg ikke. De er jo lidt anderledes end de andre (men helt vildt lækre jo!)

      Svar
  1. Hej Jane.

    Ha, ha, ha jeg har lige købt bogen, men det var ikke let. Jeg havde ikke tænkt på cdon.dk . Jeg spurgte adlibris.se og bokus.se men ingen ville sende bogen til Danmark (meget mærkeligt). Jeg kontaktede Lars Erik om den kom på dansk, og han oplyste at han havde haft kontakt til flere danske forlag, men ingen ville tage den (meget mærkeligt). Til sidst endte det med at min søster kender en svensk kvinde, som købte bogen og sendte til min søster, så nu venter jeg på at få besøg af min søster

    Svar
  2. Det er superspændende, at man med så enkle midler, kan styre sit blodsukkerniveau.
    I artiklen, som Jane linker til, er der en liste over bønner, som man vel må antage duer til formålet ?:

    “Bra bönor och ärter att frossa i:

    ● Sojabönor

    ● Kidneybönor

    ● Mungbönor

    ● Svarta bönor

    ● Kikärter

    ● Gröna och gula ärter

    ● Borlotti

    ● Black eye”

    venlig hilsen Lotte

    Svar
    • Bogen nævner kidneybønner som bedste valg men også sorte bønner. De små sorte nævnes som bedre end de store hvide, muligvis pga. at de har mere skal og mindre fyld. Men det er jo stadig gætterier. Kikærter nævnes også og jeg kan ikke huske om linser også nævnes. Det handler mest om bønner men da man ikke ved hvorfor det virker, er det også svært at sige, om noget andet vil kunne give tilsvarende resultat. :)

      Svar
  3. Det er altså ret spændende med de bønner. Jeg kunne tænke mig at prøve det, men vil bare lige være sikker på: det er til sammen 1 dl pr måltid? Det er til alle måltider?
    Tak for din blog. Den er altid værd at læse med på.
    God weekend.
    Vh Gurli

    Svar
    • Ja præcis. De spiste 1 dl bønner til hvert måltid, morgenmad, frokost og aftensmad, dvs. 3 dl bønner pr. dag pr. person. Halvdelen spiste de inden måltidet som en slags forret og den anden halvdel sammen med maden.

      Og tak for de pæne ord :)

      Svar
  4. Jane – kvalificerer kikærter som bønner, ved du det? Og grønne/røde linser? Brune bønner er også fine, men hvis man kan variere med fx kikærter, vil det være skønt!

    Svar
    • Bogen handler mest om bønner men kikærter nævnes også nogle gange. Da det er uklart hvad det er, der er giver den blodsukkersænkende effekt, er det svært at sige om det samme gælder andre madvarer også, men det kunne det formodentlig godt.

      Svar
  5. Du skriver om kidneybønner, men hvad med andre bønner? Dur de også, så der kan varieres? Fungerer linser på samme måde?

    Svar
    • Bogen handler mest om bønner men kikærter nævnes nogle gange. Jeg hæftede mig ikke specifikt ved linserne men det kan være det også gælder.

      Svar
  6. Er det kun kidneybønner ?

    Der er noget, jeg godt kunne tænke mig, at du vil skrive om på din blog;
    Tiden efter, at man har tabt sig, kampen for at holde vægten, et stofskifte som er smadret af et stort vægttab, vaner som ikke helt er sluppet. En krop som altid er sulten.
    Jeg ville gerne have, at nogen havde skrevet en bog, om tiden efter vægttabet.
    Rigtig mange mennesker tager på efter deres vægttab, hvordan undgår man det.
    Jeg hænger selv i med neglene, det er lykkedes mig at holde mit vægttab i 15-16 måneder, men jeg kæmper en til tider overvældende kamp, jeg kan ikke være den eneste.
    Jeg vil gerne give andre en chance for ikke at føle sig mærkelig over den svære kamp, det er at holde vægten.
    Venlig hilsen
    Fabrina Myllerup

    Svar
    • Bogen taler om bønner generelt men nævner kidneybønner som et af de bedste valg. Kikærter nævnes også nogle gange.

      Og super input med tiden efter vægttabet. Vi har haft det oppe flere gange i mine efterforløb med mine Kickstartere, for det optager dem meget også. For du har helt ret i at det i virkeligheden er der, hvor den største udfordring opstår. Meget få har indblik i hvordan man lykkes med at holde vægttabet, når kroppen så aktivt kæmper tilbage (lavere forbrænding – øget appetit).

      Hvis du har lyst, kan vi sammen lave et indlæg, hvor du deler dine erfaringer med tiden efter? Fx i form af et interview. Har du lyst til det?

      Svar
      • Det har jeg ihvertfald, jeg vil meget gerne hjælpe andre, så de undgår at føle sig som nogle underlige regnorme uden rygrad.
        Jeg har ved en masse gennemlæsinger fundet ud af, at det at holde et vægttab; er næsten umuligt. Kroppen og hjernen gør alt, hvad de kan for at bekæmpe vægttabet.
        Men jeg kæmper videre ?

        Svar
  7. Hej.
    Gælder alle bønner med?
    Tænker her på helt alm. grønne bønner (hericot verts)
    Det vil være skønt hvis det er tilfældet??

    Svar
    • Nej her menes der bønner som i tørrede bønner, som er udblødt og kogt og i de fleste tilfælde nedkølet, tror jeg.
      Men ift. indhold af resistent stivelse kan du jo også finde det i grøntsager i nogen grad men det er ikke den type bønner, der er blevet testet her :)

      Svar
  8. Ja det er sgu ikke til at finde ud af :) Jeg har dog aldrig læst rundt omkring at andre havde det som mig – må dykke lidt mere ned i det. Gad vide om det er noget med typen af bacterier i tarmen?

    Svar
    • Det tænker jeg at det sagtens kan være, og det er jo det, der gør maveproblemer så svære og så individuelle :)

      Svar
  9. Sjovt nok æælsker min mave bønner ! Jeg har ellers hele mit liv døjet med oppustethed og har helt naturligt vendt tilbage til paleo agtigt mad gennem hele livet (før jeg nogensinde hørte om Paleo)
    Men bønner – jeg får ingen luft i maven, selv hvis jeg i samme måltid spiser andre triggere. Bliver ikke oppustet og fnis, prutter heller ikke.
    Til gengæld, giv mig en kop ris og jeg spiler ud som en ballon – et stykke brød tager mig 2 dage at komme over.

    Svar
    • Hvor sjovt! Jeg hører også fra andre, selv med IBS, at bønner har hjulpet. Men indtil videre ikke min oplevelse. Bønner giver ballade mens ris ikke gør. Men brød… glem det! Bare ikke det værd?

      Svar
  10. Hej Jane, nu har jeg jo ikke læst bogen, men jeg tænker om det gør en forskel hvordan de måltider, som de tilsatte bønnerne til, var sammensat? Hvis hendes blodsukker steg fra 5 mmol/L til over 9 (og det var en sandwich), så går jeg ud fra, at der var en del kulhydrater i det måltid:-) Det jeg tænker er, hvilken effekt det vil have hvis man tilsætter bønner til et low carb måltid. Tester de også det i bogen?

    Svar
    • Pointen er netop, at det er det samme måltid spist med og uden bønner, som du ser på graferne. Her kan du se at måltidet indeholdt 250 g kartoffel.

      Det, der hjalp mest, og som bogen taler for er en kombination af LCHF, styrketræning og bønner. De kulhydratrige måltider + bønner var bare et eksperiment.

      Svar
      • Ja, det havde jeg godt fanget – at det var det samme måltid:-) Men siden man jo normalt ikke ser en høj stigning i blodsukker efter et lowcarb måltid, så var mit spørgsmål, hvilken effekt tilsætning af bønner havde til sådan et måltid. Mit BS er feks aldrig over 6 hvis jeg spister lowcarb, så jeg er ikke sikker på, om tilsætning af bønner ville få det til at stige mindre….eller mere efter et måltid. Men jeg kan jo teste det selv for at se, hvad der sker.

        Svar
        • Aah nu forstår jeg. Diabetikere har nogle gange svært ved at holde blodsukkeret normalt trods lavkulhydratkost. Og her var patricks oplevelse at LCHF + styrketræning + bønner til hvert måltid gjorde den store forskel.

          Svar
        • Ja der er et afsnit om probitika + prebiotika, hvor fermenterede grøntsager kan udgøre probiotikaen og bønnerne (den resistente stivelse) prebiotikaen.

          Svar
  11. Nu er det måske et dumt spørgsmål, men mht. den viste stigning/ikke stigning i blodsukker, er det så ikke fordi hun spiser mindre med bønner. Altså hun spiser mere sandwich uden bønner end med bønner? Kh. Birgitte

    Svar
    • Nej det vilde er netop, at de spiser samme måltid men lægger bønner til. Ikke lægger til i stedet for andet :)

      Svar
  12. Spændende læsning søde Jane! Det må jeg lige få læst mere om ved lejlighed. Og hvis du ikke er helt pjattet med bønner, så prøv at stege dem i lidt peanutbutter eller tahin – mmh! (men ok, jeg er også helt vild med bønner jo!).

    Svar
    • Kør den ind med peanutbutter! Love it! :) Jeg er så småt ved at vænne mig til konsistensen men puh, hvor min mave brokker sig. Jeg kan nogle gange ikke helt gennemskue om det er besværet værd… :;-/

      Svar
  13. DET er bare spændende læsning Jane, tak for det! Jeg havde for 7 år siden graviditets sukkersyge, så kan sagtens forholde mig til deres blodsukker målinger.

    Det er pudsig timing, for jeg har lige anskaffet mig et bæst af en blender. Jeg er begyndt at lave morgen smoothies hvor jeg bla tilsætter frosne hvide bønner! De smages overhoved ikke men jeg føler de bidrager med lidt protein fra morgenstunden og giver samtidig en cremet smootie. Efter denne læsning, er det da helt klart noget jeg vil fortsætte med:-)!

    Go dag,
    Christel.

    Svar
  14. Spændende læsning og super når man er mega hummus fan. For hummus har jo en lang rækker lækre ting med sig når man er lchfér, men jeg har altid set det som engang imellem. Da du lavede den lækre blomkålsdip var jeg bare så glad for den minder mig altså lidt om hummus.

    Svar
    • Også KÆMPE humus-fan her! Min mave –> knap så meget fan :-/ Men måske er det også pga. mængden, for jeg laver som regel en stor portion og spiser det derfor i flere dage. Og ja, godt husket med blomkålsdippen. Måske man endda kunne lave blomkålshumus!

      Svar
      • Uhh, det lyder spændende, min mave er dog heller ikke særligt glad for bønner. Og nu, hvor jeg har fundet ud af, at bønner er no-go når man har Hashimotos og lavt stofskifte, bliver det vist svært at gøre forsøget. Men blomkålshumus kan man godt lave ;-)

        Svar
        • Hej Lene,
          Jeg har også hashimotos, men har ikke hørt om at bønner er et no-go? Giver de samme problem som rå kål, rå broccoli o.l?
          Jeg syntes det meget interesant (mærkeligt?) at lægerne i Danmark ikke vil snakke om at kost har nogen indvirkning på éns antistof-tal. I andre lande virker det til at være meget enighed og at bla gluten og mejeriprodukter har en kæmpe påvirkning på hashimoto og andre autoimmune sygdomme..

          Svar
          • Hej Molly! Jeg husker ikke præcis, om bønnerne giver samme problemer som de goitrogene grønsager. Blot ved jeg at alle bønner(også kaffebønner, grønne bønner,altså bælgfrugter er no-go) Måske man kan prøve en elimineringsfase, og derefter genintroducere for at mærke efter, om man har en reaktion.Jeg har læst Inger Mann Forbes bog “Få styr på dit Stofskifte”, og købt hedes onlineforløb, jeg har bl.a. min viden herfra. Jeg kan varmt anbefale dig disse 2 grupper på Facebook: “Funktionel mad- Stofskifteakedemiet” samt “AIP Danmark” og “A.I.P..dk – Autoimmune Protocol Denmark” her er der meget værdifuld viden at hente, når man er stofskiftesyg.Tjek også “The Paleomom.com”….

          • Og ja, det er trist, at danske læger ikke undervises mere i kostens magi – vi må ty til de holistisk orienterede læger, de findes, men koster jo desværre en del penge at konsultere