Sådan tilbereder du en artiskok


Artiskok med smør er en af Vegas livretter og noget, hun spiser hver eneste gang, vi er i Frankrig og besøger morfar og Birgitte.

Sådan tilbereder du en artiskok ---> Madbanditten.dk

Sådan tilbereder du en artiskok

3,50 fra 2 stemmer
Føj til favoritter Udskriv Pin
2 personer
|
40 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

 • Skær det meste af stokken af og fjern evt. de yderste grimme blade, hvis der er sådan nogle.
 • Bring vand i kog i en stor gryde og tilsæt salt og citronsaft hertil. Put artiskokkerne i gryden og lad dem koge ca. 40 minutter under låg.
 • Fisk dem op og lad dem afdryppe på hovedet på et stykke køkkenrulle. Skær stokken til, så artiskokken kan stå op på en tallerken og server med rigeligt smør.

Noter

I stedet for smør kan du også dyppe bladene i olivenolie med lidt salt og citronsaft i, men jeg foretrækker klart en god saltet smør.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

I øvrigt knap så fedt at have byttet Sydfrankrig ud med 13 grader og heldagsregn! At blive vækket af aggressivt vækkeur efter fem timers bevidstløs søvn og drøne ned i køkkenet og smøre madpakker og lave morgenmad ud af et tomt køleskab, for herefter at følge to trætte børn i skole i øsende regnvejr er bare ikke helt det samme som at starte dagen med at nyde stilheden og udsigten over bjergene og byen og tage et lille dyp i poolen, inden turen går til det store morgenbord. Tæt på, men ikke helt det samme, vel?

Artiskok – en lækker delikatesse

For at bringe lidt feriestemning herhjem vil jeg derfor i dag slå et slag for den gode artiskok. For det er jo sådan en dejlig størrelse, men alt for mange kigger mærkeligt på den fjendtlige tidsel og har intet begreb om, hvordan de skal lave den til noget spiseligt. Og det er synd. For artiskokker er sådan en delikatesse.

Artiskok smager lidt henad kartoffel men er relativt kulhydratfattigt. Ca. 8 g kulhydrat pr. 100 g indeholder den, heraf 5 g fibre. Og hvis man så samtidig – som nogen, jeg kender – bruger den som undskyldning for at spise gode mængder smør, jamen, så synes jeg, den fortjener noget opmærksomhed.

Mit første møde med artiskokken

Mit første møde med artiskokken var, da jeg gik i 8. klasse og var begyndt at have fransk.

Min fransklærer var eller havde været fransk gift, og hun havde som mission at indpode os med den frankofili, hun selv led så inderligt af.

Det gjorde hun ved at invitere os hjem til hende, hvor vi skulle lave og spise artiskokker og lytte til musikken fra Starmania, som er en fransk rock opera fra 1977, som selv den dag i dag er noget af det musik, jeg kan lytte til, som går lige direkte i hjertet på mig.

Hos mig lykkes hun så rigeligt med at få indgydet noget kærlighed til fransk og Frankrig. Faktisk så meget at jeg senere rejste til Paris (og blev der) og siden hen også valgte at læse en kandidatgrad i fransk (som jeg stadig ikke ved, hvad jeg skal bruge til).

Og heldigvis er min far nu flyttet til Frankrig, og på den måde har jeg nemt ved at opholde mig ofte i landet.

Mine børn elsker artiskokker og især Vega, som altid spotter dem som det første, når vi handler i BioMonde.

Se lige hvor smukke de er.

Sådan tilbereder du en artiskok ---> Madbanditten.dk
Sådan tilbereder du en artiskok --> Madbanditten.dk

Artiskokken spiser du ved, at du brækker et blad af af gangen, dypper det i smør, og herefter bruger tænderne i undermunden til at trække det bløde artiskok-kød af med tænderne.

Bladene kasserer du. Eller som en skrev til mig på Instagram i går: Artiskok er den eneste grøntsag, der fylder mere, efter man har spist den end inden. Og det er altså virkelig rigtigt!

Sådan tilbereder du en artiskok --> Madbanditten.dk

Ny Keto kostplan – ‘den fleksible’

Skal du i gang med Keto, eller har du været i gang længe men er gået i stå, så prøv den nye Keto kostplan ‘den fleksible’.

Læs alt om kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

28 kommentarer til “Sådan tilbereder du en artiskok”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Det hedder ‘at besøge’ og ikke ‘og besøge’.
  Hvis du vil bruge ‘og’, så hedder det ‘og besøger’.
  “vi er i Frankrig FOR AT besøge morfar og Birgitte” eller “vi er i Frankrig og besøgeR morfar og Birgitte”.

  Svar
  • Hvis man ikke har gode sociale kompetencer, er livet nogle gange lidt svært, og man kan tit føle sig misforstået, trods at man har gode intentioner. Her får du derfor et gratis råd fra mig: Hvis man føler en stærk trang til at agere grammatik politi eller på anden måde irettesætte nogle andre, som man ikke kender eller som ikke kender en, så kan man gøre rigtig mange ting for at servere sit budskab på en måde, hvor det bliver modtaget positivt. Man kan fx servere det med humor, eller man kan også prøve at starte med at sige noget pænt. Det kunne fx være: ‘Sikke et dejligt univers, du har her’ eller ‘hvor ser de billeder dejlige ud’. Det gør modtageren meget mere velvilligt indstillet, når man så bagefter bringer kritikken eller rettelsen på bane.

   Velbekomme.

   Svar
 2. 2 stars
  Hvorfor undlader du at skrive, hvordan man – efter det møjsommelige arbejde med alle bladene – nyder bunden, også med rigeligt smør/salt? Bunden er – efter min opfattelse – det allerbedste.

  Svar
  • ja det tror jeg såmænd godt. Men så ville jeg smelte smør og dyppe dem i det eller bruge olivenolie med lidt salt og evt. citron. Også lækkert :)

   Svar
   • Jeg kogte dem dagen inden, kølede ned, og serverede kolde.
    Med cremefraice og masser af hvidløg.
    Det var en succes :)

    Tak for svar :)

    Svar
 3. Ha ha..man skulle tro vi har haft samme fransklærer?selv 34 år efter går jeg helt i selvsving når jeg hører Starmania og har LP’en som blev købt i den Franske Boghandel som lå inde ved Strøget.Skal lave artiskokker idag med fyld af ricotta og skinke.

  Svar
  • Ha hvor sjovt. Dengang tænkte jeg at hun var tosset men det pudsige er, at jeg husker hende så tydeligt i dag, hvor mange af mine andre lærere er røget helt i glemmebogen. Hun smittede mig virkelig med sin passion for alt, der er fransk :)

   Svar
 4. Husk at spise hjertet!!! Det er lige under de trælse hår som selvfølgelig alle sammen skal væk inden. Det er hovedpræmien på en artiskok og vildt lækker!

  Svar
 5. Jeg har boet 15 år i Frankrig, og vi dypper dem i en vinaigrette (olivenolie, citron, Dijon sennep, salt og peber). Mums ?

  Svar
 6. Elsker artiskokker, vi laver en mega leksi dressing med hvidløg (ups) cremefraiche, mayo og chili og lidt citron – helt fantastisk <3

  Svar
  • Du fjerner alle hår med en ske – eller forsigtig med en kniv når først du har fået fjernet lidt hår er det nemt at få løsnet resten.

   Ja, det er en gude spise – vi får dem ofte. Nogle gange køber jeg de små aflange – dem bruner jeg på panden.

   Svar
 7. Artiskokker er en skøn spise! Jeg foretrækker at dyppe dem i følgende blanding, som jeg lærte af en tidligere bekendt for snart mange år siden. Du kan jo prøve det en gang:
  – champignon
  – skalotteløg (eller rødløg).
  – persille.
  – hasselnødder
  Ingredienserne hakkes alle meget fint og steges derefter på en pande i smør. Krydres med salt og peber og serveres som en slags dip/tapenade til artiskokkerne. Nammenam!

  Svar
 8. Uhmmm artiskok…. savle savle, elsker dem som den eneste her i hjemmet…. dog har vi en underbo som godt gider dele med mig, så hele sommeren spiser vi artiskokker sammen.

  Svar
 9. Godt at du bringer Artiskok frem i lyset ! Den er noget overset og det da synd, for det ER virkelig en fantastisk spise.

  Svar
 10. Elsker artiskok og de er nu også gode med aioli eller mayo :-)
  Og tager man hjertet og blender med lidt olivenolie og et lille pift hvidløg, får man den lækreste tapenade :-))

  Svar
 11. Jeg synes også at artiskok smager så dejligt. Jeg kommer fra Tyskland hvor vi også spiser den ret tit. Min mor serverede den altdi med hjemmelavede Tzatziki, det smager også skønt :)

  Svar