Artiskok med smør er en af Vegas livretter og noget, hun spiser hver eneste gang, vi er i Frankrig og besøger morfar og Birgitte.
Sådan tilbereder du en artiskok
Føj til favoritter Føj til favoritter Print PinIngredienser
- 2 artiskokker
- salt
- lidt citronsaft
- smør – rigeligt
Sådan gør du
- Skær det meste af stokken af og fjern evt. de yderste grimme blade, hvis der er sådan nogle.
- Bring vand i kog i en stor gryde og tilsæt salt og citronsaft hertil. Put artiskokkerne i gryden og lad dem koge ca. 40 minutter under låg.
- Fisk dem op og lad dem afdryppe på hovedet på et stykke køkkenrulle. Skær stokken til, så artiskokken kan stå op på en tallerken og server med rigeligt smør.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Dine egne noter
Energiberegning
PR. PERSONERI øvrigt knap så fedt at have byttet Sydfrankrig ud med 13 grader og heldagsregn! At blive vækket af aggressivt vækkeur efter fem timers bevidstløs søvn og drøne ned i køkkenet og smøre madpakker og lave morgenmad ud af et tomt køleskab, for herefter at følge to trætte børn i skole i øsende regnvejr er bare ikke helt det samme som at starte dagen med at nyde stilheden og udsigten over bjergene og byen og tage et lille dyp i poolen, inden turen går til det store morgenbord. Tæt på, men ikke helt det samme, vel?
Artiskok – en lækker delikatesse
For at bringe lidt feriestemning herhjem vil jeg derfor i dag slå et slag for den gode artiskok. For det er jo sådan en dejlig størrelse, men alt for mange kigger mærkeligt på den fjendtlige tidsel og har intet begreb om, hvordan de skal lave den til noget spiseligt. Og det er synd. For artiskokker er sådan en delikatesse.
Artiskok smager lidt henad kartoffel men er relativt kulhydratfattigt. Ca. 8 g kulhydrat pr. 100 g indeholder den, heraf 5 g fibre. Og hvis man så samtidig – som nogen, jeg kender – bruger den som undskyldning for at spise gode mængder smør, jamen, så synes jeg, den fortjener noget opmærksomhed.
Mit første møde med artiskokken
Mit første møde med artiskokken var, da jeg gik i 8. klasse og var begyndt at have fransk.
Min fransklærer var eller havde været fransk gift, og hun havde som mission at indpode os med den frankofili, hun selv led så inderligt af.
Det gjorde hun ved at invitere os hjem til hende, hvor vi skulle lave og spise artiskokker og lytte til musikken fra Starmania, som er en fransk rock opera fra 1977, som selv den dag i dag er noget af det musik, jeg kan lytte til, som går lige direkte i hjertet på mig.
Hos mig lykkes hun så rigeligt med at få indgydet noget kærlighed til fransk og Frankrig. Faktisk så meget at jeg senere rejste til Paris (og blev der) og siden hen også valgte at læse en kandidatgrad i fransk (som jeg stadig ikke ved, hvad jeg skal bruge til).
Og heldigvis er min far nu flyttet til Frankrig, og på den måde har jeg nemt ved at opholde mig ofte i landet.
Mine børn elsker artiskokker og især Vega, som altid spotter dem som det første, når vi handler i BioMonde.
Se lige hvor smukke de er.
Artiskokken spiser du ved, at du brækker et blad af af gangen, dypper det i smør, og herefter bruger tænderne i undermunden til at trække det bløde artiskok-kød af med tænderne.
Bladene kasserer du. Eller som en skrev til mig på Instagram i går: Artiskok er den eneste grøntsag, der fylder mere, efter man har spist den end inden. Og det er altså virkelig rigtigt!
Jeg har et lille fif hvad angår tilberedningen af artiskokker.
I stedet for at skære stokken af, skal den brækkes af, da du så får en del af ‘trådene’ med ud af artiskokbunden.
Det lærte jeg da som ung, var sy pair i Paris. Der kunne man få grønthandleren på markederne til at gøre det. De var ret skræppe og efterlod ikke mange tråde tilbage….
Ej hvor godt, tak!
Det hedder ‘at besøge’ og ikke ‘og besøge’.
Hvis du vil bruge ‘og’, så hedder det ‘og besøger’.
“vi er i Frankrig FOR AT besøge morfar og Birgitte” eller “vi er i Frankrig og besøgeR morfar og Birgitte”.
Hvis man ikke har gode sociale kompetencer, er livet nogle gange lidt svært, og man kan tit føle sig misforstået, trods at man har gode intentioner. Her får du derfor et gratis råd fra mig: Hvis man føler en stærk trang til at agere grammatik politi eller på anden måde irettesætte nogle andre, som man ikke kender eller som ikke kender en, så kan man gøre rigtig mange ting for at servere sit budskab på en måde, hvor det bliver modtaget positivt. Man kan fx servere det med humor, eller man kan også prøve at starte med at sige noget pænt. Det kunne fx være: ‘Sikke et dejligt univers, du har her’ eller ‘hvor ser de billeder dejlige ud’. Det gør modtageren meget mere velvilligt indstillet, når man så bagefter bringer kritikken eller rettelsen på bane.
Velbekomme.
Hej Jane
du har helt ret, sådan nogle som Grammatik Politiet har næsten fået mig til helt at lade være med at skrive på de sociale medier og det er en af grundene til at jeg ikke har facebook, vedkommende sårer folk mere end nødvendigt. men bortset for det glæder jeg mig til at prøve din opskrift i aften.
Jeg garenterer ikke for at jeg ikke har lavet gramatik- eller stavefejl.
Hvorfor undlader du at skrive, hvordan man – efter det møjsommelige arbejde med alle bladene – nyder bunden, også med rigeligt smør/salt? Bunden er – efter min opfattelse – det allerbedste.
Hejsa
Kan de mon koges dagen før, og serveres kolde?
ja det tror jeg såmænd godt. Men så ville jeg smelte smør og dyppe dem i det eller bruge olivenolie med lidt salt og evt. citron. Også lækkert :)
Jeg kogte dem dagen inden, kølede ned, og serverede kolde.
Med cremefraice og masser af hvidløg.
Det var en succes :)
Tak for svar :)
Wow hvor lækkert! Det skal jeg prøve til sommer. Tak for tip❤️
Hej :-)Kan man lave suppe af artiskok?
Mvh Annette Cuordileone
Det var da en spændende idé. Det ved jeg simpelthen ikke.
Jeg tror jeg vil eksperimenter lidt med det😁
Giv lige lyd, hvis det er godt :))
Ha ha..man skulle tro vi har haft samme fransklærer?selv 34 år efter går jeg helt i selvsving når jeg hører Starmania og har LP’en som blev købt i den Franske Boghandel som lå inde ved Strøget.Skal lave artiskokker idag med fyld af ricotta og skinke.
Ha hvor sjovt. Dengang tænkte jeg at hun var tosset men det pudsige er, at jeg husker hende så tydeligt i dag, hvor mange af mine andre lærere er røget helt i glemmebogen. Hun smittede mig virkelig med sin passion for alt, der er fransk :)
Husk at spise hjertet!!! Det er lige under de trælse hår som selvfølgelig alle sammen skal væk inden. Det er hovedpræmien på en artiskok og vildt lækker!
Jeg koger dem kun i 20 min, det giver fint resultat
Min søn elsker også artiskok han kalder dem for jordens guld ?
Jeg har boet 15 år i Frankrig, og vi dypper dem i en vinaigrette (olivenolie, citron, Dijon sennep, salt og peber). Mums ?
Elsker artiskokker, vi laver en mega leksi dressing med hvidløg (ups) cremefraiche, mayo og chili og lidt citron – helt fantastisk <3
Prøv at lav dem i mikrovnen. Det er supernemt og lige så lækkert.
Jeg skilte mig af med min mikroovn for mange år siden, så det får jeg lidt svært ved :)
Eij! Tak for tippet. Elsker artiskok – har bare aldrig selv kastet mig ud i det, men det lyder jo nemt :)
Hej Jane…. Men hvad gør man så med hjertet?? Prøvede for 1. gang den anden dag og var i vildrede med alle de hår….
Du fjerner alle hår med en ske – eller forsigtig med en kniv når først du har fået fjernet lidt hår er det nemt at få løsnet resten.
Ja, det er en gude spise – vi får dem ofte. Nogle gange køber jeg de små aflange – dem bruner jeg på panden.
Artiskokker er en skøn spise! Jeg foretrækker at dyppe dem i følgende blanding, som jeg lærte af en tidligere bekendt for snart mange år siden. Du kan jo prøve det en gang:
– champignon
– skalotteløg (eller rødløg).
– persille.
– hasselnødder
Ingredienserne hakkes alle meget fint og steges derefter på en pande i smør. Krydres med salt og peber og serveres som en slags dip/tapenade til artiskokkerne. Nammenam!
Uhmmm artiskok…. savle savle, elsker dem som den eneste her i hjemmet…. dog har vi en underbo som godt gider dele med mig, så hele sommeren spiser vi artiskokker sammen.
Godt at du bringer Artiskok frem i lyset ! Den er noget overset og det da synd, for det ER virkelig en fantastisk spise.
Elsker artiskok og de er nu også gode med aioli eller mayo :-)
Og tager man hjertet og blender med lidt olivenolie og et lille pift hvidløg, får man den lækreste tapenade :-))
Jeg synes også at artiskok smager så dejligt. Jeg kommer fra Tyskland hvor vi også spiser den ret tit. Min mor serverede den altdi med hjemmelavede Tzatziki, det smager også skønt :)