Sådan taler du med din læge om Keto


Jeg får altid mange spørgsmål, om man må spise Keto, hvis man lider af den ene eller anden sygdom, og jeg skal være ærlig og indrømme, at det tit gør mig en smule utilpas. Må jeg spise Keto, hvis jeg tidligere har haft et hjerteanfald, hvis jeg har kræft eller hvis jeg har pacemaker er spørgsmål, som ikke hører til hos mig men hos lægen.

Men jeg forstår samtidig godt, hvorfor de spørgsmål ender hos mig, for der er oftest ikke meget hjælp at hente fra lægen, når man gerne vil gå en anden vej end den slagne. Spar på fedt, spis fuldkorn, følg kostrådene virker til at være svaret man får, uanset situation.

Det er ikke ond vilje. Det er bare sådan vores sundhedssystem er indrettet.

Forstå din læge og få et godt samarbejde

Din læge er uddannet i anatomi, sygdomme og medicin. Det bliver nogle gange oversat til, at læger ingenting ved om kost, og det kan der sikkert også være stor forskel på. Men det er mere rigtigt at sige, at læger ikke er uddannede til at vejlede i kost og livsstil. Det er ikke kritik. Det er bare ikke det, deres uddannelse handler om, og det er heller ikke det, den kalkulerede tid pr. konsultation er tilrettelagt til.

Når din læge anbefaler dig noget kost- eller livsstilsmæssigt, vil det derfor i langt de fleste tilfælde være en hurtig anbefaling til bare at følge de officielle kostråd.

Men hvad så, hvis du gerne vil spise Low Carb eller Keto og gerne vil have din læges vurdering?

Sådan taler du med din læge om Keto

Første skridt mod et frugtbart samarbejde med din læge, som også omhandler kost og livsstil, handler om, hvordan du præsenterer den kost, du ønsker at følge.

Et godt tip er at lade være med at sætte etiketter på. Dvs. lad være med at sige, at du gerne vil spise Low Carb, LCHF eller Keto, for du ved ikke, hvad lægen ser for sig, når du siger dette.

Der findes mange misforståelser om Low Carb, LCHF og Keto og hvis din læge ser for sig, at du ønsker at leve af bacon og drikke smør i din kaffe, vil det føre til en hurtig og brat afvisning. Med rette, synes jeg måske, vi kan tilføje.

Prøv i stedet at sige dette:

Jeg ønsker at supplere min øvrige behandling med en kostomlægning, hvor jeg spiser mere uforarbejdet mad. Godt med grøntsager, protein fra kød, fisk, fjerkræ og æg, sundt fedt, nødder, kerner, usødede mejeriprodukter osv.

Er der noget, jeg skal være opmærksom på ift. den sygdom, jeg har/den medicin jeg tager?

Foretrækker du at tale om det, du udelader i kosten, kan du også gøre det.

Så siger du dette:

Jeg ønsker at supplere min øvrige behandling med en kostomlægning, hvor jeg undgår sukker, sødede drikkevarer, raffinerede kulhydrater og forarbejdede færdigprodukter.

Ser du nogen udfordring i det ift. min sygdom/den medicin, jeg tager?

Det er de færreste læger, der vil stille sig på bagbenene over at få præsenteret det sådan.

Det er vigtigt, at du præciserer, at du ønsker at supplere din behandling, så din læge ikke tror, at du ønsker at erstatte konventionel behandling med kost.

Slut af med at spørge, om lægen vil hjælpe med dette ved at følge op med relevante undersøgelser undervejs. Det kan være vigtigt, da der kan være brug for at nedjustere din medicindosis som følge af kostomlægningen/vægttabet.

Hvis din læge er skeptisk (men ubegrundet)

Hvis din læge er skeptisk og giver udtryk for, at det er en dårlig idé men uden at kunne give dig en ordentlig forklaring på hvorfor, kan du prøve at udfordre det ved at sige: Kan du uddybe, hvorfor du mener, det ikke er det rette for mig?

Måske vil svaret afsløre, at der ligger en misforståelse eller en forudindtagelse bag advarslen.

Du kan også foreslå, at I ses igen om 3 måneder. Så kan du prøve kræfter med kostomlægningen i mellemtiden og så kan I evaluere sammen til den tid og sammen gøre op, om der er flest plusser eller minusser.

Som bonus har du jo så en motivation til at sparke røv med din livsstilsomlægning i den periode😅

Din læge er til for dig

Du er ikke forpligtet til at beholde din nuværende læge og er jeres samarbejde ikke godt, kan du overveje at skifte. Et godt samarbejde med lægen indebærer, at du føler sig hørt med de ting, du bringer til bordet og som er vigtige for dig.

Det er ikke et godt samarbejde, hvis man føler sig verfet af vejen som et irriterende barn, der stiller for mange spørgsmål.

Din læge er til for dig. Ikke omvendt. Det er det, du betaler for.

Ketogen diæt til sygdomsbehandling

Føler du dig rustet til det, kan du også nævne, at du ønsker at prøve en Ketogen Diæt. Ketogen Diæt er en meget undersøgt kostterapi til flere forskellige sygdomme, og det kan åbne op for en god snak.

Oprindeligt er den ketogene diæt dog lavet til epilepsi og måske kender din læge kun denne anvendelse.

Her er du så nødt til at være opmærksom på, at Ketogen Diæt til epilepsi i den videnskabelige litteratur ofte består af 80-90% fedt, meget få grøntsager og er en kost, der ofte suppleres med fedtshakes af tvivlsomt indhold for at få fedt nok. Du kan have brug for at præcisere, at det altså ikke er det, du mener.

Spørg herefter, om der er noget særligt, du bør være opmærksom på med din specifikke sygdom/medicin/historik, eller spørg lægen, om han/hun vil være med på sidelinjen eller hjælpe med at holde øje med relevante markører ved hjælp af blodprøver eller hyppigere lægebesøg.

Det værste, der kan ske er, at du får et nej, og i så fald kan du jo spørge, hvor lægen da anbefaler dig at søge hjælp til din kostomlægning.

Dit liv – dit ansvar

At din læge ved en masse om din sygdom, er ikke ensbetydende med, at han/hun er parat til at tage ansvaret for en given kostomlægning. Med rette.

Men der er også noget ærgerligt i at afvise noget, fordi man ikke forstår det.

Jeg har tidligere kursister, som kommer til lægen og glædestrålende fremviser, at 20-40 kg’s overvægt er forsvundet, blodsukker og blodtryk, der har normaliseret sig og inflammationsmarkører helt i bund. De forventer (med rette) at blive mødt af en læge, der glæder sig over dette flotte og vigtige resultat.

Men det eneste, der tales om til konsultationen, er den lille stigning i LDL-kolesterol. Patienten går modløs derfra. Nogle gange endda bange. Er jeg i gang med at gøre skade på mig selv med den kostomlægning?

Og det er brand-ærgerligt, synes jeg. For resultatet er tit, at patienten så begynder at lægge flere kulhydrater til. For en sikkerheds skyld jo. Nu kryber vægten op, blodsukkeret stiger og blodtrykket stiger. Ja, du kan nok godt selv regne ud, hvor den historie ender…

Det her betyder, at det endelige ansvar lander hos dig. Det er ikke et argument for, at lægen ingen plads har her, for det håber jeg, du forstår, at jeg mener, lægen har. Men jeg mener heller ikke, at lægens ord nødvendigvis er lov her. Ingen ved alt om alt.

Og så bevæger vi os ud i en gråzone, hvor du skal turde tage ansvar for dig selv, din sygdom og dit liv.

Læs også: Keto og kolesterol

Disclaimer: min grundholdning

Men jeg vil også godt afsløre, at min grundholdning er, at en veltilrettelagt Keto-kost (dvs. den, jeg skriver om med fokus på protein og grøntsager) er LÆNGDER bedre end det, de fleste spiser allerede, og for langt de fleste vil det være en kæmpe forbedring for dem at ændre kost.

Hvis vægten er for høj, taljemålet for højt, blodsukkeret for højt og blodtrykket for højt, så er nuværende kost og livsstil nok ikke super. Disse ubalancer opstår jo ikke ud af ingenting.

Og jeg bliver konstant overrasket over, hvordan det at spise æg til morgenmad kan virke mere skræmmende end at have fuld plade på hele det metaboliske syndrom. Det er trods alt det, der er den største risikofaktor for hjertekarsygdomme (og formentlig en lang række andre sygdomme også).

Men altså… måske er vi bare bange for forskellige ting i livet.

Low Carb og Keto er veldokumenterede kostretninger til at mindske taljemål og vægt samt sænke blodsukker, blodtryk og inflammation og jeg ville ikke vide, hvordan jeg skulle argumentere for, at de ændringer samlet set skulle give et DÅRLIGERE udgangspunkt – for noget faktisk.

Kan du forestille dig en situation, hvor din læge ville sige: Det var bedre, dengang du var overvægtig, havde for højt blodsukker og da dit blodtryk og dine inflammationsmarkører var forhøjede. Det synes jeg, vi skal gå tilbage til.

Men der kan være noget i netop din sygdomshistorik, som du ikke har indblik i (og som jeg jo slet ikke har), men som din læge har. Og derfor er snakken med lægen stadig noget værd. Også selv hvis du ikke går derfra med en blåstempling.

Efter snakken med lægen

Når der er styr på det og ansvaret er placeret, hvor det hører hjemme, kan jeg sagtens være den, der hjælper dig med de praktiske ting.

Hvad spiser man i stedet for pasta? Hvad skal jeg gøre, når jeg skal til fest/fødselsdag? Hvad skal jeg skrue på, hvis målet er vægttab? Skal jeg gribe det anderledes an, hvis jeg ikke må gå mere ned i vægt?

Den slags…

Men det er altså der, jeg kommer ind i billedet. Ikke ved at rådgive om, hvad du specifikt skal gøre, hvis du tidligere har haft en blodprop, eller du kommer ud af et langt cancerforløb.

Jeg håber, du forstår, at dette er for din sikkerheds skyld. Jeg ved godt, at der er mange, der rask væk rådgiver i alt mellem himmel og jord. Men sådan spiller klaveret ikke her. Det er dit liv, vi taler om her, og det skal vi ikke tage let på♥

Læs også: Keto og sygdomme

Sådan taler du med din læge om Keto

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Sådan taler du med din læge om Keto”

Skriv en kommentar

 1. Jeg har kræft og sagde bare til min læge “jeg spiser keto” hun sagde bare ok.
  Som biokemiker har jeg læst i videnskabelige artikler at kræft tumorer lever af sukker og kan ikke leve af ketoner, det vil sige jo mindre sukker jo langsommere vokser tumorer og manglen på sukker gør kemoterapi mere effektiv, men som du siger sådan er vores sundhedsvæsen ikke indrettet.

  Svar
  • Hvor dejligt❤️
   Der forskes jo meget i Keto og cancer også og de foreløbige resultater på de fleste cancertyper er indtil videre positive. Vi er bare ikke der endnu, hvor vi kan anbefale det til alle. Fik jeg selv cancer, ved jeg dog også godt hvad der blev mit førstevalg på kosten :)

   Svar