Sådan laver du vandkefir – grundopskrift


Vandkefir er en spændende probiotisk drik, hvilket betyder, at den er smækfyldt med de gode bakterier, der lever i din tarm, og som du har brug for for at have et sundt fordøjelsessystem. Måske er du stødt på ordet vandkefir før men har skyndt dig at klikke væk, fordi det virker for fremmed, for mærkeligt og for besværligt. Sådan har jeg også tænkt. Men i virkeligheden er det mega-simpelt. Det er tilmed nemt at lave, det er billigt i drift, og du har hermed en konstant “gratis” kilde til gode probiotiske bakterier, som gør maven glad.

vandkefir med brombær - madbanditten.dk

Sådan laver du vandkefir – grundopskrift

Føj til favoritter Udskriv Pin
1 liter
|
2 days

Ingredienser

2. fermentering

 • bær
 • frugt
 • æblemost
 • 1 spsk rørsukker

Sådan gør du

1. fermentering

 • Opløs sukkeret i 2 dl kogende vand.
 • Hæld det herefter i en stor glasbeholder sammen med 8 dl vand fra vandhanen og citronskallen. Rør rundt, så sukkeret er helt opløst og hæld så vandkefirgrynene herned.
 • Dæk hullet i glasbeholderen med et rent klæde og spænd det fast med en elastik.
 • Sæt glasset på din køkkenhylde og lad den passe sig selv i 48 timer. Nå ja, det ser måske ikke ligefrem lækkert ud, men det kommer det til!
 • Når de 48 timer er gået, sier du citronskal og kefirgryn fra. Jeg bruger en ren stofble, som jeg lægger oveni en plast-si.
 • Så hælder jeg væsken på flaske og sætter kefirgrynene til side. Vandkefiren kan nu drikkes som den er, eller du kan smagsætte den i det, man kalder 2. fermentering.
 • Samtidig bruger jeg kefirgrynene til straks at sætte gang i en ny omgang vandkefir, som kan stå og hygge sig på hylden, og på den måde har man konstant en produktion i gang.
 • Vandkefiren kan holde sig nogle dage i køleskab.

2. fermentering

 • Du har nu hældt din vandkefir på flaske med patentlåg (sådan et tætsluttende et med gummiring).
 • Tilføj nu lidt (økologisk) frugt, frisk eller frossen, eller lidt god æblemost ned i flasken. Du kan også bare tilsætte 1 spsk rørsukker.
 • Sørg for, at flasken ikke er fyldt helt til randen, men at der er et lille stykke i toppen. Luk flasken helt med låget og sæt den på køkkenhylden i 24 timer.
 • Når de 24 timer er gået, sætter du den i køleskab i 2-3 døgn, og så er den klar til at blive drukket.
 • Du vil nu opdage, at din vandkefir er blevet let perlende. Nyd den, som den er og server den også gerne for både mand og børn. Sund sodavand kalder mine børn det.
 • Den fine røde en her lavede jeg med en lille håndfuld frosne øko-brombær.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Hvad er vandkefir?

Kefir er en symbiose af bakteriekulturer- og svampe, som ligner som slimede vingummikrystaller. Jo, jeg forstår at sælge varen! De lever af sukker og vand, hvor de gærer eller fermenterer, og i den proces danner de mælkesyrebakterier, kulsyre og alkohol. Det er dog mest mælkesyrebakterierne, vi er interesserede i her.

Hvorfor er det vigtigt?

Mælkesyrebakterier (probiotiske bakterier) er de gode bakterier, der lever i din tarm. Og selvom tarmsundhed er meget usexet, er det så vigtigt, at ingen kan tillade sig at ignorere det helt. I dit fordøjelsessystem sidder hele 80 % af dit immunforsvar, og din tarmflora producerer helt op til 95% af dit serotonin (et af hjernens feel-good signalsubstanser, som du producerer for lidt af ved depression).

Du er hvad du spiser, plejer vi at sige, men det er forkert. Du er, hvad du optager! Optager du ikke næringen fra den mad, du spiser, er det lige meget hvor “clean”, økologisk og rigtig din kost er.

Og en tarm i dårlig stand, optager ikke optimalt med næring fra den mad, du spiser. Så al sundhed starter altså i tarmen!

Hvordan kommer jeg i gang med at brygge vandkefir?

Du starter med at anskaffe dig nogle vandkefir-gryn. Det gør du ved at få dem foræret af nogen, der har for mange eller ved at købe dem online.

Selv har jeg jo verdens sødeste læsere, og jeg var så heldig, at en af dem sendte mig en portion kefirgryn med posten. Jeg gik straks i gang med bryggeriet, og vi har nu drukket os igennem de første par flasker herhjemme.

NB: Du bør brygge din vandkefir i glas og ikke i plastik- eller metalbeholdere. Du bør derimod bruge plastikredskaber til at håndtere din vandkefir, da metalredskaber vil reagere uhensigtsmæssigt med kefiren. Rustfrit stål kan (måske) godt bruges, men er ikke optimalt.

Vandkefirgryn - madbanditten.dk

Opdateret

Jeg er siden hen begyndt at lave 1. fermentering under låg. Det giver mere kulsyre. Desuden smager jeg på min vandkefir efter 48 timer og herefter en gang i døgnet, indtil jeg synes, den er færdig.

Ofte kører jeg 1. fermentering i fire døgn. Her har den en mild eddike-agtig smag og svag sødme.

Sådan laver du vandkefir - madbanditten.dk

Sådan laver du vandkefir - madbanditten.dk

Men hvad med alt det sukker?

Kefiren lever af sukker, den æder det så at sige. Hvor meget restsukker, der er tilbage i den endelige drik kan afhænge af forskellige ting (mængden af sukker brugt, hvor længe den har fermenteret, hvor aktiv kefirgrynene er etc.).

Min hovedregel er, at hvis den smager meget sødt, er der en del sukker tilbage. Smager den kun lidt sødt, er der kun lidt sukker tilbage.

If it quacks like a duck…

Min første portion blev virkelig sød. Jeg er ikke vant til så meget sød smag, så for mig var det for meget.

Efterfølgende omgange har været mindre søde og med en mere udtalt let gæret smag.

Jeg tolker det, som at kefirgrynene lige skulle op i gear. Min foretrukne har en let sødme blandet med en mild eddikeagtig smag, ikke ulig den vi kender fra Vita Biosa. Men da vi har at gøre med et levende produkt her, vil resultatet altid blive forskelligt fra gang til gang.

Der er massevis af flere ting at sige om vandkefir og spandevis af muligheder. Dem glæder jeg mig til at dele med jer i et andet indlæg, for I kan godt regne med, at I ikke har hørt det sidste til kefir her på bloggen!

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

166 kommentarer til “Sådan laver du vandkefir – grundopskrift”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej
  Kefir kan danne en alkohol % på va 1,04 %
  Så det er ikke noget farligt…
  Så hsr jeg forhåbentligt svaret på fet.

  Jens O. P.
  Nyk. F.

  Svar
 2. Jeg er lige startet på vandKefir,
  Jeg har taget første prøve,
  det smager rigtigt godt.
  Jeg har brugt:
  citron, figen, dadel, tranebær, avokado, rørsukker, honning.

  Jens O. P.
  Nyk. F.

  Svar
 3. Du kan få vandkefirgryn hos mig, har selv fået foræret.
  Min opskrift
  Ganske almindelig sukker 175 g opløs i et patentglas med 2-3 dl kogende vand.(rystes bare sammen)
  Tilsæt koldt vand fra hanen, så du når et godt stykke op i et 2 liters patentglas
  To vaskede økocitroner, fjern de fleste kerner og pres med hånden lige ned i patentglasset, smid de pressede kvarter ned i glasset.
  Tilsæt dine 6 spsk kefirgryn og lad fermentere i 3 dage.
  Sigt, her bruger jeg rustfri stål og ikke plastik, det betyder ikke en døjt. For plastik var ikke opfundet for mere end 100 år siden.
  Ingen grund til komplicere tingene
  Bor Odense Sv

  Svar
  • Det er pænt af dig, tak. Jeg har ikke brygget vandkefir siden 2014, hvor jeg udgav dette indlæg så det er ikke så relevant for mig. Men sødt af dig at tilbyde :)

   Svar
  • Jeg ved det desværre ikke. Det er mange år, jeg har brygget. Dengang blev de sendt gratis ud fra FB-gruppen Alt om fermentering.

   Svar
 4. Hej Jane,
  Du skriver at der i processen dannes alkohol. Kan du sige noget om hvor meget alkohol der er i? Jeg vil helst undgå alkohol i da jeg tænkte at min søn også skulle have glæde af mælkesyrebakterierne.
  Mvh. Marie

  Svar
  • Hej Marie
   Jeg ved det desværre ikke. Det er ganske lidt men det er jo til stede. Jeg tror, man kan købe noget til at måle det med men det er ikke noget, jeg har erfaring med :)

   Svar
 5. Hejsa. Tak for gode tips!! Jeg er begyndt at lave vandkefir, og har netop puttet min færdige første fermentering i køleskabet. Jeg har dog et spørgsmål. Hvis den jeg netop har lavet kan holde sig ‘et par dage’ og er drikkeklar- hvordan hænger det sammen med, at hvis man tilføjer hindbær fx, så kan den pludselig holde sig ekstra fire døgn under 2. fermentering og så derefter endnu længere ? Altså – gør den ekstra tilsatte frugt, sukker eller most, at den forlænger sin levetid, og går i gang med ‘endnu’ en fermentering selvom grynene er siet fra? Hvorfor skal man vente de der 3-4 dage efter tilsætning af hindbær fx ? Ville man ikke kunne drikke det med det samme (og så smager det bare ikke så kraftigt, men bliver kraftigere og kraftigere over tid, som en the der trækker ) mange hilsner Louise.

  Svar
  • Ja sådan har jeg forstået det. Men det er virkelig mange år siden jeg har brygget vandkefir, så jeg tror, du vil kunne få bedre svar i FB gruppen Alt om Fermentering, tror jeg, den hedder. Der fandt jeg en masse hjælp dengang❤️

   Svar
 6. Hej ?
  Nu har jeg ledt rundt efter kefirgryn til opstart. MEN hvor kan jeg købe dem henne??
  På forhånd tak ?

  Svar
  • Det ved jeg desværre ikke. Jeg har ikke brygget vandkefir siden jeg skrev dette indlæg i 2014. Dengang var gruppen Alt om fermentering på Facebook et godt sted at finde gryn men jeg ved ikke hvordan det forholder sig i dag.

   God jagt :)

   Svar
   • Wow, nu jeg nysgerrig. Du skriver så flot om kefir drikken og dens gode egenskaber alle fortjener. Er der en grund til du stoppede med at lave den?

    Svar
    • Hej Martin
     Åh det er et godt spørgsmål. Vi er jo helt tilbage i 2014 her og det er svært at huske. Jeg tror, den primære grund var at vi ikke drak det. Og også at vi ikke rigtigt ønsker at drikke noget med sukker/kulhydrat. Og selvom man godt kunne lave vandkefiren, så en rigtig stor del af restsukkeret var væk, så smagte det jo mest af eddike, når man gjorde det.

     Vi skiftede fra vandkefir til mælkekefir i en periode men det er vi også stoppet med.

     Det er sådan jeg husker det :)

     Svar
 7. Hej Jane,
  Jeg har nu lavet vandkefir i et halvt års tid og har eksperimenteret en del med det.
  Det smager godt, naturligvis afhængigt af, hvad man kommer i af smagsstoffer.
  Et par generalle kommentarer :
  Vandkefir kan ikke lide kontakt med metal
  Jeg bruger bio rørsukker, da kefiren åbenbart ikke er så glad for almindeligt hvidt sukker.
  Tørret frugt såsom dadler, figner osv er ofte behandlet med et eller andet konserveringsmiddel (selv bio-frugt), og det hæmmer gæringsprocessen. Derimod kan mine hjemmedyrkede citroner gære med fra begyndelsen uden problemer.
  I julen var vi bortrejst i fem uger; jeg fordelte kefirkornene i to 1,5 liters glaskrukker, som jeg derefter fyldte halvt op med vand og et par spiseskefulde sukker. Og så kom de i køleskabet. Jeg rystede dem godt et par gange om dagen i to dage, og så “overvintrede” de ellers meget fint i køleskabet. Vi kunne ovenikøbet drikke vandet efter hjemkomsten.
  Gæringen udvikler kulsyre, som du også skriver, og det giver tryk på flasken. Trykket skal lukkes ud et par gange om dagen. En af vores flasker eksploderede i køkkenet en nat ! Det så ikke godt ud !!
  Har du en idé om, hvor meget alkohol, der udvikles ? Nogen mennesker er allergiske over for alkohol.
  De bedste forårshilsner
  Henrik

  Svar
  • Hej Henrik

   Jeg ved det desværre ikke. Det er mange år siden jeg bryggede vandkefir. Men kender du Facebook-gruppen Alt om Fermentering? De er megadygtige og der er altid gode svar at finde i den gruppe.

   Svar
 8. Hej Jane!
  Tak for dine mange indlæg og lækre opskrifter!
  Blot til info kan man ikke længere købe rapadura hos Helsebiksen. Produktet er udgået.
  Mvh
  Elisabeth

  Svar
  • Hej Vivi

   Jeg har ikke brygget kefir i mange år. Prøv i FB-gruppen Alt om Fermentering. De plejer at være søde til at dele.

   Svar