Jeg startede glutenfrit/Low Carb i 2010 efter at have fundet ud af, at mine livslange maveproblemer forsvandt som dug for solen, når jeg stoppede med at spise gluten og til dels mælkeprodukter. Jeg var 33 på det tidspunkt og mine twins var 5 år, og jeg arbejdede fuldtid i mediebranchen. Det var en anden tid, har jeg lyst til at sige sådan lidt kliché-agtigt, men det var det virkelig. Fedtforskrækkelsen var stadig på sit højeste i Danmark og fuldkorn blev anprist som vejen til evig lykke. Internettet var også et helt andet sted og Facebook var stadig sådan et hyggested, hvor man delte feriebilleder med sine venner og kolleger.
Min pointe er, at der slet, slet ikke var al den information, der er i dag. Jeg var på mange måder overladt til mig selv og til selv at finde ud af, hvad der virkede. Noget, jeg faktisk er enormt taknemmelig for i dag, fordi det gav mig muligheden for at lytte til mig selv og min krop og ikke til tusinde stemmer på internettet.
Mine første Low Carb år
Min kost de første år var meget præget af, at jeg prøvede at spise ting, der lignede det, jeg plejede at spise. Nu bare i Low Carb-versioner. Jeg bagte kernebrød og Low Carb-brød og boller og jeg lavede pandekager af Low Carb-ingredienser, mysli og granola af nødder og kerner og spiste det på græsk yoghurt, hytteost eller chiagrød, og jeg drak hjemmepressede juice, smoothies og greenies og den slags. I weekenden bagte jeg Low Carb-kager og -cookies eller lavede chokoladelækkerier som fx sukkerfrie bounty og snickers og jeg lavede tonvis af sukkerfrie Low Carb-desserter.
Jeg var jo sukkerjunkie i mit tidligere liv, altid på jagt efter mit næste fix, og det fortsatte jeg med at være den første lange tid på Low Carb. Jeg havde også tonsvis af tilbagefald og blev hver gang mindet om, hvorfor det var, jeg ikke var interesseret i at gå tilbage.
Hvis jeg havde regnet min kost sammen dengang, ville det have afsløret, at jeg spiste for mange kulhydrater til at få rigtig god effekt af kosten, jeg spiste for lidt protein og for meget fedt. Samlet set blev det til ret mange kalorier. Min vægt gik bestemt heller ikke ned, men det var sådan set heller ikke målet, så det tog jeg roligt.
Min kost i dag
I skrivende stund er jeg 47, og min kost ser noget anderledes ud end dengang. I dag har jeg animalsk protein i centrum i alle mine måltider, mit overordnede mantra er ‘kød og grøntsager’ og fedt er noget, jeg bruger til smag og mæthed og til at have nok energi. Det er en langt enklere kost, den er langt mindre tidskrævende og den er tusinde gange mere effektiv på stort set alle parametre. Jeg spiser stort set aldrig de der Low Carb-brød længere, jeg drikker hverken juice eller smoothies, de eneste måltider jeg spiser med ske er suppe, og kager og desserter er en sjældnere gæst.
Men den største forandring, der er sket, er sket inde i hovedet. Jeg har færre følelser koblet op på min mad, og det er faktisk en befrielse. Jeg føler mig ikke snydt for noget eller tænker, at min mad er kedelig. Jeg tænker aldrig ‘ej, jeg kan da ikke spise et måltid, der ser sådan ud’ eller ‘jeg kan ikke spise XX til morgenmad‘. Jeg har lært, at stort set alting er ren og skær vane. Og det gælder også smagspræferencer, hvornår på dagen sulten melder sig, og hvad man synes, man kan spise på hvilke tidspunkter. Og vaner, dem kan man ændre, hvis de ikke gavner.
I dag er mit fokus mere på at gøre det, jeg ved virker. Det, jeg ved, jeg får det bedst af. Og så ryger mange af de tvivl og spørgsmål ud.
Cyklisk tilgang
Det betyder ikke, at mine valg altid er gode, eller at min kost altid sidder i skabet. Slet ikke. Ligesom alle andre har jeg også perioder, hvor det hele sejler og hvor jeg synes, jeg ikke kan få noget til at fungere. Men jeg løser det som regel ved at have en cyklisk tilgang til min kost.
Det betyder, at jeg fx aldrig spiser for vægttab hele tiden. Hvis jeg vil ned i vægt, spiser jeg for vægttab i en afgrænset periode (ofte 4-8 uger). Jeg synes, det er hårdt at være i vægttabsfase. Resten af tiden spiser jeg for vægtvedligehold og oftest med muskelopbygning som mål. Det giver mig en masse øvelse i at spise for vægtvedligehold og det tror jeg, mange kunne have glæde af. Alt andet lige er det jo i vedligeholdsfasen, man skal befinde sig mest.
Læs mere: Sådan periodiserer jeg min kost for vægttab og muskelopbygning
Jeg elsker Keto og det er klart det, der fungerer bedst for mig. Men der kommer også altid et tidspunkt, hvor jeg trænger til noget andet og så spiser jeg Low Carb i en periode. Det er ikke en enorm forskel. Det er måske forskellen mellem at ligge på 20 g kulhydrat om dagen til at ligge på 50-100 g (jeg er som regel tættere på 50 end 100). Det kan lyde som en lille forskel, men i praksis giver det bare lidt flere valgmuligheder. Det fungerer fx godt i ferier.
Det vigtigste, jeg har lært
Det vigtigste, jeg har lært, er nok, at det ikke betyder noget, hvad jeg gør en gang imellem. Jeg stresser ikke over, at der er en dag eller en periode, hvor det hele er anderledes, end det plejer. Jeg bruger aldrig udtrykket at jeg ‘skal starte forfra’. Jeg vender bare stille og roligt tilbage til min hverdagskost.
Kroppen er jo modstandsdygtig eller skal jo helst være det. Man skal kunne klare at være inviteret ud, spise på restaurant, holde ferie osv. Når hverdagen er på plads, betyder de ting ingenting. Måske har de endda en positiv effekt, fordi kroppen udsættes for noget, den ikke plejer En lille forskydning af balancen. Det er ikke en dårlig ting. Det er en god ting. Det er derfor, at mange oplever, at vægten falder hurtigere efter en ferie fx.
Selvindsigt – nogle gange smertefuldt
En anden vigtig ting, jeg har lært, er også, at der ikke er noget galt med mig. Det troede jeg ellers i mange år. Jeg har ikke en sløv forbrænding eller en hormonel ubalance, der gør, at det med vægttab er særligt svært for mig. Det med vægttab ER svært. Det er svært for alle og det bliver ikke nemmere af at være sidst i 40’erne, og det bliver heller ikke nemmere af at være normalvægtig og gerne ville tabe de sidste kosmetiske kilo. Og der er intet kosttilskud, intet hack, ingen detox, ingen genvej. Der er kun den gode gammeldags, stabile indsats over en længere periode. Og den virker til gengæld ganske glimrende. Hvis man altså gør den.
Hvis den sidste her er lidt smertefuld at læse, så forstår jeg det godt. Det er virkelig, virkelig træls, når pilen peger på en selv. Det ved jeg alt for godt. Men når man lige har slikket sårene, så er det også en kæmpe befrielse. For det betyder samtidig, at man selv er den, der kan ændre på det.
Jeg står ikke alene med det hele men opsøger også hjælp. Jeg har en træner, der hjælper mig med træningen og jeg har en coach, der hjælper mig med kosten og mindsettet, når jeg har brug for det. Bare for at sige, at jeg ikke er noget overmenneske, der mestrer det hele selv. Det er ingen skam at have brug for hjælp eller støtte.
Lær af mine fejl og spar tid
Jeg håber dette lille tilbageblik giver noget forståelse for, hvorfor jeg nogle gange lyder lidt firkantet i mine råd. Jeg gider ikke længere være den, der sælger dig en historie om, at du da selvfølgelig godt kan spise chiagrød til morgen, kernebrød med pålæg til frokost og Low Carb-brownie hver weekend (selvom det formentlig ville være bedre for min forretning). Men jeg ønsker for dig, at du skal komme hurtigere til resultaterne, end jeg gjorde.
Hvis du gerne vil ned i vægt men oplever det som svært, til trods for at du spiser Low Carb eller Keto, skal du måske se måden, du griber det an på, efter i sømmene. Måske har du uhensigtsmæssige vaner, ligesom jeg havde.
Og jeg dømmer i øvrigt aldrig. Alle fejl, du måtte have lavet på din vej, har jeg med garanti også lavet. Set i bakspejlet ville jeg ønske, at jeg var kommet hurtigere frem til de ting, der faktisk virkede. Både madmæssigt og mindsetmæssigt.
Kan jeg hjælpe dig med noget?
Jeg vil gerne hjælpe dig ind på rette spor og jeg har masser af forskellige kostplaner, du kan kigge på, hvis du har brug for at prøve lidt forskellige strategier af eller snuse lidt til, hvad det er, Low Carb og Keto kan.
Og hvis du har brug for at arbejde med tanker, vaner og mindset sideløbende med kosten, kan du overveje mit Keto Kickstart kursus, der starter lige om lidt. Det er her, hvor vi går i dybden med det hele og skaber et solidt fundament for både livsstilen og vægttabet.
Hej Jane
Tak for endnu et super velskrevet, reflekteret indlæg. Det er spændende og inspirerende at læse om din rejse. Tak fordi du deler!
Har du nogensinde oplevet, at keto holdt op med at virke? Jeg får indrykket af, at det i løbet af det sidste år er blevet mindre effektivt ift. appetitregulering og energi, sammenlignet med hvordan det var i starten. Har jeg bare overstået en eller anden honeymoon phase, eller har min krop vænnet sig så meget til det, at der er indtruffet en eller form for tolerance? Hvis jeg skærer alt kulhydrat fra og kører ren carnivore kan jeg godt opnå samme effekt som jeg havde med keto i starten. Har bare ikke lyst til at være fast på carnivore.
En anden ting er, at jeg i perioder har forsøgt at køre mere LCHF og keto. Synes ikke det fungerer så godt for mig, oplever stor forskel på appetitregulering ml. de to. Desuden får jeg indtrykket af, at min krop, siden jeg er begyndt på keto, er blevet pure magnet for ekstra kilo, hvis jeg spiser bare lidt over den lave kulhydrattærskel. Selv om jeg ikke rører sukker eller kornprodukter, skal der nu meget lidt til for at tage på. Er det bare mig?
Jeg ville blive glad for at høre dine tanker.
Som altid tak for dit arbejde
Xan
Hej Xan
Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal svare til det med om det holder op med at virke. Min oplevelse er, at det mest er min indsats, der begynder at svigte over tid – det er det gode gamle carb creep. Og det gør en stor forskel for appetitreguleringen. Over tid kan man dog godt tale om at kroppen vænner sig til strategien. Det er her hvor den cykliske tilgang har sin berettigelse, synes jeg.
Den hurtige vægtopgang er bare væske + tarmindhold, fordi du spiser mere. Det er helt almindeligt. Det er de samme kilo, der ryger hurtigt af, når du går tilbage til Keto efter en pause. Kun hvis du kategorisk spiser mere end du forbrænder, vil du lagre fedt.
Tak, Jane, det giver mening <3
Noget andet jeg er nysgerrig på — ikke for at snage — det er et stykke tid siden, jeg har set en fordøjelses-/mave-tarm update. Vil det sige, at der efter forløbet hos Tine endelig er kommet bedring på den front? Oplever du vedvarende positiv forandring? Det under jeg dig i hvert fald.
Tilgiv venligst hvis mit spørgsmål forekommer dig for pågående, det er ikke min intention.
Alt godt
Xan
Det er helt ok og det er sjovt, du spørger, for jeg tænkte netop på det samme forleden. Det er utroligt lang tid siden jeg har haft bøvl med maven. Det bøvl, jeg kan have, virker inden for sådan en normal skive og er ofte overstået på en dag eller et par dage. Så der virker virkelig bare til at være både ret meget ro på men også ret stor resiliens ift. godt at kunne spise udenfor normalen uden at føle, at det koster for meget på mavekontoen. Så fingers crossed for at det fortsætter :)
Skønt at høre, Jane, tillykke med det og rigtig godt gået! Du har virkelig fortjent det <3
Jeg har tabt 50 kg.
De sidste 4 år har jeg været på vedligeholdelse, som du kalder det.
Jeg er så stolt af mig selv for, at det endelig er lykkedes for mig at holde vægten i så mange år. Efter at jeg hele min voksentid , jeg er 69 år, har haft en jojo-vægt med utallige slankekure.
Så LowCarb virker for mig og alle dine andre gode råd.
Jeg ville gerne tabe mere … men først, når jeg føler for det. Jeg er bare så lykkelig over at være kommet af med de 50 kg.
Hold op hvor er det også bare flot. Du har GOD GRUND til at være super stolt! Det er en helt utrolig præstation, som de fleste kun drømmer om❤️
Tusind tak ❤️