Sådan blev jeg ‘fit efter 40’


For mig betyder det at være Fit efter 40 ikke at have en krop som en fitnessmodel. Lad os være ærlige her. Det betyder i stedet at føle mig komfortabel i min krop, at føle mig stærk og robust, både mentalt og fysisk og at have et optimistisk syn på, hvad fremtiden bringer. Jeg håber, jeg skal rende rundt efter en flok af børnebørn, når den dag kommer, jeg håber, jeg skal vandre i verdens smukkeste naturparker og jeg håber, at Søren og jeg har en masse spændende og aktive eventyr i vente. 

Jeg ved godt, at der ikke findes nogle garantier men at holde mig sund og i god form er den bedste sundhedspension, vi har til rådighed. Og netop denne tanke er en af de største forandringer, jeg har oplevet. I stedet for at fokusere på, hvad vægten siger i morgen eller på mandag, er jeg langt mere optaget af, hvad jeg kan gøre I DAG, som kan give mig muligheder SENERE i mit liv. 

Kropslige transformationer tager år. At have dem som fokuspunkt på dags- eller ugebasis er demotiverende.

Fra tyndfed sukkerjunkie til fit 48-årig

Da jeg lagde min egen kost om tilbage i 2010, var jeg en 34 årig, tyndfed, sukkerjunkie. Mine første år med Low Carb gik med gøre alt i min magt på at holde min sukkerafhængighed ved lige. Jeg spiste smoothies og grøntsagsgrød, yoghurt med nøddemysli, Low Carb pandekager, Low Carb brød, Low Carb kage, Low Carb dessert. Det var klart en opgradering fra min tidligere kulhydratrige kost, men det var ikke helt godt. Og resultatet var heller ikke prangende. 

En dag satte jeg mig ned og lavede forskellige lister over ting, jeg syntes var galt med mit liv. Min vægt var højere, end jeg var komfortabel med, min mave bulede og min fordøjelse bøvlede, jeg sov elendigt om natten, jeg følte mig tit stresset eller overvældet og jeg spiste alt for tit sukker, trods at jeg havde besluttet mig for, at det skulle være slut. 

Jeg isolerede 99% af mine problemer til det sukker og indså, at jeg var nødt til at gøre noget andet, hvis jeg ville ændre kursen på mit liv. 

Jeg droppede de ting, jeg inderst inde godt vidste ikke gjorde mig nogle tjenester, og jeg skiftede til at spise en proteincentreret kost med grøntsager og fedt. Ud med smoothies og de blendede grøntsagsbowls, ud med brød og desserter og søde måltider, ud med de ting, der holdt min sukkertrang i live. Farvel til Quickfix-tankegangen og ind med et mere langsigtet perspektiv. 

I dag, som snart-48-årig, er fedtprocenten kommet ned og muskelmassen op. Men det skete ikke fra dag til dag, og det var bestemt ikke noget, der skete med et trylleslag. Det krævede, at jeg tog mig selv alvorligt på en måde, jeg ikke havde gjort tidligere, og jeg måtte arbejde med både maden, mit forhold til vægten og min egen krop og ikke mindst med mine indgroede vaner, tanker og mindset. 

Man kan ikke gøre det samme, som man plejer og forvente, at ting forandrer sig.

Det, jeg hader med før-og-efter-billeder, er, at de sender et signal om, at så gjorde jeg A og skete B. Og sådan er det ikke. Ægte før-og-efter billeder er resultatet af mange års arbejde. Der er justeringer og tilretninger undervejs, test af nye tiltag og strategier, arbejde med mindsettet og vanerne, en masse tilbagefald og dårlige perioder, rejsen sig igen, Men helt enkelt FORTSÆTTE MED AT PRØVE. 

Jeg var nødt til at lære at stå fast på mine ‘sære’ madvalg, selv når andre kritiserede eller udfordrede dem. Jeg var nødt til at lære, hvordan jeg kunne rejse på ferie, spise ude, gå til fest, middag og fødselsdag, uden at det betød, at jeg smed det hele på gulvet. Og jeg var nødt til at se mine dæmoner i øjnene og arbejde med mit forhold til mad, med stressspisning, med tilbagefald og med alverdens destruktive mønstre, jeg havde tillært mig.

Og ærligt, jeg arbejder stadig med mange af de ting hver dag.

Det er ikke sådan, at man en dag falder over den perfekte kost og så er alt godt fra den dag. For de færreste er det sådan. Og det, der kan føles som den perfekte kost nu, er det ikke nødvendigvis om 2 år. Livet er dynamisk og i konstant forandring og det er kvindekroppen efter 40 også.

Derfor arbejder vi også med så mange forskellige strategier på Fit efter 40. 

Fit efter 40 er ikke en bootcamp, du følger i 8 uger. Det er 8 ugers introduktion til strategier, du skal bruge resten af dit liv. Ikke allesammen på én gang, men hver for en i takt med at de bliver relevante i dit liv. 

8 uger – 8 moduler

Fit efter 40 er åbent for tilmelding nu. Kurset starter mandag d. 3. marts.

Lad mig kort prøve at løfte sløret for, hvad vi skal i de 8 uger. På Fit efter 40 arbejder vi med disse 8 moduler:

Uge 1 – Maden

I den første uge gennemgår vi de fire kostprotokoller, jeg har lavet til kurset (Palæo/LowCarb, to forskellige Keto-varianter og Carnivore). Det er ikke meningen, at du skal igennem dem alle på 8 uger, men det er meningen, at du skal vide, at det er fire forskellige strategier, du kan tage i brug, alt efter hvad dit mål er lige nu. Husk på, at vi arbejder med ‘resten af livet’. Ikke bare de kommende uger. Og dine vilkår eller dine mål vil ikke altid være de samme – derfor er der forskellige håndtag at trække i.

På to af koststrategierne får du personlige macros, du skal følge. Det er derfor vi logger maden i en periode. Mange føler modstand mod denne del, men alle beskriver derefter, hvor enormt øjenåbnende det er.

Uge 2: Vægten

I uge 2 tager vi fat på, hvorfor vægten kan være sværere at få til at makke ret i denne fase af livet og hvordan vi skal gribe det an, hvis vi skal have fedtprocenten ned og få bugt med den stædige mavedelle. Du lærer, hvorfor lavkaloriekure ikke er vejen frem i denne alder, og vi arbejder i stedet med at holde din forbrænding høj, så du ikke går i stå med vægttabet efter få uger.

Uge 3: Søvnen

Ikke mange ting fungerer uden nok søvn, og da søvnen tit er et problem i denne alder, er det nødvendigt, at vi får styr på dette. Søvn og kost er en slags hønen og ægget-situation, hvor forkert kost ødelægger din søvn og hvor for lidt søvn nedsætter din evne til at spise ordentligt. Søvn er absolut nødvendigt at få på plads og det arbejder vi med i dette modul.

Uge 4: Træningen

Det er vigtigt, at du træner, så du ikke taber mere muskelmasse, end du i forvejen gør pga. de helt naturlige biologiske mekanismer i denne alder. Men ikke al træning er lige velegnet i denne alder. Derfor får du konkrete træningsvejledninger til at træne på en måde, så træningen giver mere, end den tager. Træningen skal gøre dig stærk og mere komfortabel i din krop.

Uge 5: Mindsettet

Modulet om mindset er det, mine deltagere er mest begejstrede for. Ofte er det nemlig mindsettet, der spænder ben for, at man lykkes med at holde ved sin kost og livsstil. Igennem et helt liv er det nemt at blive fanget i en lang række begrænsende tanker om, hvad vi kan og ikke kan. I denne uge arbejder vi derfor med både at rydde op i de historier, du fortæller om dig selv, som faktisk ikke er sande, og vi arbejder med at blive bedre til at udholde kortvarigt ubehag, med motivation og med, hvordan man kommer bedst igennem dårlige dage uden at kaste det hele på gulvet. 

Uge 6: Specifikke koststrategier

Igennem et helt liv er det helt naturligt, at vi render ind i svære perioder, kriser, sygdom eller andet, der giver os andre forudsætninger for kost og livsstil. Der er først og fremmest de rare som ferier, fødselsdage og fester, som vi skal lære at navigere, men der er også de svære eller mere alvorlige ting, som kan kræve, at vi tilrettelægger livsstilen lidt anderledes. Mentale problemer, madmisbrug, knogleskørhed eller perioder, hvor vægten går op i stedet for ned. Derfor arbejder vi i dette modul med specifikke strategier til de særlige udfordringer.

Uge 7: Faste

Kvinder over 40 elsker tit faste, men de er desværre ikke altid opmærksomme på, at muskelmassen svinder ind og forbrændingen nedsættes. Og det er nemt at komme til at male sig selv op i et hjørne, hvor man til sidst ikke går ned i vægt, uanset hvad man gør. Derfor arbejder vi i dette modul med enten at stoppe/mindske fastepraksissen og få forbrændingen op igen eller at bruge faste på en forsvarlig måde, så vi får de positive effekter uden de potentielle negative. 

Uge 8: Metabolisk fleksibilitet

Metabolisk fleksibilitet er i virkeligheden målet med det hele, og det er det tætteste, vi kommer på ungdommens kilde. Metabolisk fleksibilitet refererer til kroppens evne til at skifte mellem brændstoffer som kulhydrat (glukose), fedt og ketonstoffer. I dette sidste modul lærer du, hvordan du kan bruge en cyklisk livsstil til at holde forbrændingen på dupperne, og hvordan du fortsat efter kurset kan arbejde med at forbedre din egen metaboliske fleksibilitet.

Kurset starter mandag d. 3. marts. Lad os komme i gang💪

Mere info og tilmelding her

Kan jeg hjælpe dig med noget?

Har du brug for støtte eller hep, input til din kost eller brug for hjælp til at få rettet lidt ind, så du kan få de resultater, du drømmer om? Så hop ind på min lukkede spørgeside og lad mig hjælpe dig.

Som at have en coach ved hånden men uden at det koster tusindevis af kroner hver måned💸

Spørgesiden er til mine PLUS-medlemmer og er du ikke medlem allerede, kan du prøve det gratis her:

Ja tak – det vil jeg prøve!

Udover den lukkede spørgeside får du adgang til at se energiberegninger på alle mine 2.000 opskrifter, din egen favoritside, hvor du kan gemme opskrifter og lave madplaner med indkøbsliste, velkomst e-bogen Den Store Keto-guide (værdi 149,-) og du kan lytte til min podcast.

I Januar 2022 vejede jeg 116 kg og blev medlem hos dig. Det er den bedste beslutning jeg har taget i hele mit liv. Jeg vejer nu 75,4 kg og vægten  går stadig langsomt ned. Jeg har endelig fået et liv, hvor jeg ikke konstant er sulten og kun tænker på mad.”

Start prøveperiode her 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

En kommentar til “Sådan blev jeg ‘fit efter 40’”

Skriv en kommentar

  1. Hej Xan
    Jeg forstår virkelig godt, at det er en svær situation at stå alene med det ansvar, men det er også alt for svært for mig at sige, hvor meget udbytte du kunne have af det. Jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skulle kunne forudsige udfaldet. Særligt når du gør så meget allerede.
    Jeg synes overordnet set, at kurset er fyldt med værdifuld information. Ikke alt vil være lige relevant eller effektfuldt for alle og ingen vil opleve, at alt materialet 1:1 passer til deres situation. Min tanke med kurset er mere, at det er en værktøjskasse og at man kan tage de redskaber i brug, som man synes lyder tiltalende. Det er ikke som sådan et forløb, hvor der er er en dag 1 og en dag, hvor det er slut, hvis det giver mening.

    Svar