Farvel til daglige rygsmerter – sådan blev jeg smertefri


I tre år havde jeg næsten dagligt ondt i ryggen eller lænden. I dag er jeg smertefri!

Rygsmerterne startede efter en sommerferie, hvor jeg fik noget hold i lænden, som så aldrig rigtig gik væk. Det er utroligt genererende at have ondt i ryggen. Eller rigtigt ondt gjorde det ikke altid, men jeg følte mig stiv og ubevægelig og som om jeg aldrig kunne finde ro i ryggen.

Træning = ondt i ryggen

Jeg ville gerne træne, men al træning, jeg prøvede gjorde det kun værre.

Jeg prøvede yoga, pilates, reformertræning, TRX-træning, hjemmetræning, styrketræning med personlig træner nede i fitnesscentret og fælles for dem alle var, at så snart jeg syntes, det gik godt, så fik jeg så ondt, at jeg lå tilbage på min sofa og tog stærke smertestillende piller (som i øvrigt overhovedet ikke hjalp).

Jeg var SÅ frustreret.

6 måneders fysioterapiforløb

Så indgik jeg i et 6 måneders langt forløb hos nogle dygtige fysioterapeuter. De arbejdede med min skævhed i kroppen, gav mig korrigerende indlæg til skoene og lærte mig at massere mine ar på maven for at kunne bløde op for alt mit arvæv indeni, som måske var årsagen til, at jeg var så skæv.

Jeg gik til to behandlinger hver uge med enten fysioterapi, osteopati, fysiurgisk massage og akupunktur. Jo tak, det var dyrt. Og det hjalp overhovedet ikke. Som i overhovedet ikke.

Inaktiv livsstil = færre smerter

Og så blev jeg sur. Nu ville jeg droppe alle idéer om at træne, for modsat hvad min læge og alle mulige andre sagde til mig, så havde jeg færrest smerter, når jeg ikke trænede.

Men jeg nærmere mig 40, og fedtprocenten krøb opad, og det er sgu bare ikke specielt festligt.

Jeg kan godt lide at bevæge mig og bruge min krop. Men min rimeligt inaktive livsstil bragte faktisk smerterne ned på et niveau, hvor de ikke genererede mig nævneværdigt, og det var på det tidspunkt det vigtigste.

Enter: Rasmus

Så en dag fik jeg en mail fra en, der hed Rasmus. Han var træner, skrev han, og han havde hørt, at jeg havde brug for hjælp til noget genoptræning af ryggen, og det ville han gerne tilbyde sin hjælp til.

Jeg blev lidt træt allerede der.

Jeg var dødtræt af folk, der mente, at de liiiige vidste, hvad der skulle til, og jeg var træt af at bruge penge på ting, der alligevel ikke virkede.

Jeg skrev derfor en lidt arrogant mail tilbage med min historik og skrev, at hvis han stadig mente, han havde noget at byde ind med efter det, så kunne vi godt tage et møde.

Det lod han sig ikke skræmme af, så vi mødtes og begyndte langsomt at træne sammen.

Det var i starten af sidste år, og vi har trænet sammen ca. to gange om ugen hele sidste år. I starten meget skånsom styrketræning og siden hen rigtig styrketræning. Mig, der troede, jeg aldrig ville komme til at bruge min krop igen!

Smertefri!

Og jeg har været smertefri lige siden. Eller, jeg har måske haft en håndfuld dage med ondt i ryggen hele sidste år, men det er intet til sammenligning med 365 dage.

Da jeg fortalte den historie i videoen forleden, var I så mange, der nikkede genkendende til det med rygsmerter, der sætter en stopper for al træning og i det hele taget for frustrationen over at have en dagligdag, hvor humør og velbefindende (og vægt) påvirkes af, at man har ondt. Hvad gjorde Rasmus anderledes end alle de andre ting, jeg havde prøvet, var der flere af jer, der spurgte.

Og det er et godt spørgsmål.

Hvad gjorde Rasmus anderledes?

Først og fremmest arbejdede med mine rygproblemer på en anden måde end jeg tidligere havde været ude for.

Fx arbejdede han med en teori om, at mine lænde/hoftesmerter skyldtes en overaktivering af noget baldemuskulatur, så det første lange stykke tid, masserede han mine balder før og efter træning (tal lige om en grænseoverskridende start på et samarbejde!!).

I starten rullede jeg også på balderne derhjemme, først på en foam roller, siden på en tennisbold og til sidst på en hård lille plastikbold.

Det lettede mine rygsmerter øjeblikkeligt. Som at trykke på en knap! Det lyder helt åndssvagt, det ved jeg godt!

Og så arbejdede han lidt med trial and error.

Vi har prøvet en masse forskellige ting, og han har på den måde pejlet sig ind på, hvad min ryg vil være med til, og hvad den ikke vil. Eller hvornår den vil det ene, og hvornår den vil det andet.

Og det har været så rart at arbejde på den måde fremfor at arbejde med en låst idé om, hvad der giver problemerne.

Og så har han arbejdet generelt med at styrke muskulaturen rundt om det sårbare område (dvs. balder, lår og kernemuskulatur), så der kom mere støtte til.

Taknemmelig

Jeg er SÅ taknemmelig for hans hjælp, og jeg tror ikke, jeg kan pege på noget menneske, der har gjort så stor en positiv forskel for mig. At gå fra tre år med daglige smerter til måske 5 smertedage på et år, har øget min livskvalitet helt vildt.

Og så er jeg blevet stærk. Eller i hvert fald markant stærkere. Jeg har aldrig været fysisk stærk før. Jeg har altid hadet styrketræning og syntes, at fitnesscentre var verdens røvhul. Det synes jeg i øvrigt stadig.

Mange ting i min hverdag er blevet nemmere. Jeg løfter ting nemt, bærer tunge indkøbsposer op ad trappen og flytter kasser med bøger rundt. Ting, som før var virkelig svært for mig.

Nå ja, og så er der de fysiske forandringer, som selvfølgelig også er rare, men som virkelig i mit tilfælde føles sekundære. Men det er da faktisk ret ok at have fået løftet balderne lidt og at mærke tydelige muskler i arme og ben. Det får kroppen til at se mere harmonisk og velproportioneret ud, synes jeg. Og det er rart for en halvgammel dame som mig.

Få mere ud af Madbanditten

Få adgang til energiberegninger på alle opskrifter, få din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter, lav dine egne madplaner og få en indkøbliste til eller brug de madplaner, jeg laver til dig hver måned.

Alt dette og meget mere får du som PLUS-medlem🤩

Det koster mindre end 1 krone om dagen og du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Prøv MadbandittenPLUS i 7 dage

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

16 kommentarer til “Farvel til daglige rygsmerter – sådan blev jeg smertefri”

Skriv en kommentar

 1. Hejsa
  Først go bedring med ryggen.
  Kender det – har døjet med min i 14 år og helt tosset de sidste 2,5 år?
  Kan du fortælle mig hvad Rasmus hedder mere end Rasmus? Lyder som mand jeg skal checke ud…..
  Kh winnie

  Svar
 2. Kære Jane

  Laver du mon et tilsvarende forløb senere på året? Eller kan man tilmelde sig og ‘gemme’ det til senere? Jeg vil så gerne være med – blev især tændt på træningsdelen, da jeg også døjer med ryggen – men jeg har nogle ret intensive arbejdsuger foran mig frem til midt i februar, hvor jeg ved, at jeg i hvert fald to-tre dage om ugen kommer til at sidde på arbejdet et godt stykke efter klokken har passeret aftensmad. Så madlavning efter en madplan og øvelser hver dag bliver for svært at få presset ind. Den vil snarere stå på take away mange aftener, og her har jeg en ambition om at styre uden om ‘brød-fælderne’ (pizza, sandwich, etc.) så godt jeg kan.

  Så jeg håber, at det er muligt at være med på et senere tidspunkt.

  Godt nytår!

  Kh Irene

  Svar
  • Ja jeg satser stærkt på en runde 2 senere. Præcis hvornår det bliver, ved jeg ikke endnu! Lyder som en fin plan, du har lagt!??

   Svar
 3. Hvor ville jeg gerne joine de næste 28 dage. Det eneste der nogensinde har virket for mig sådan rigtigt er lchf, hjemmesiden dine bøger. Men men min 16 årige er efter et år på idrætsskole hjemme igen. Hun blev desværre skadet så hun ikke kunne dyrke fodbold som var hele ideen med skolen. Der har betydet en væsenlig vægtøgning som vi nu må samarbejde om at komme af med. Hun kan ikke undvære carb selvom vi har prøvet. Så for at støtte og bakke op er vi startet hos diætist. Hun er rigtig kompetent og jeg tror det er den rigtige vej for min datter så jeg er på. Men boy ohhh boy jeg savner at snuse og bladre i mine Jane bøger og følelsen i min krop på lchf. Men jeg giver det andet en chance hvis det virker på min datter. Jeg kan ikke se os være på hver vores mad ide, det er så hyggeligt at lave mad sammen. Men mand hvor jeg glæder mig til at komme tilbage.
  Jane jeg vil følge med og ønsker dig alt det bedste for 2017. Vi “ses” snart igen ❤

  Svar
  • Hvor er du en fantastisk mor, Heidi! Din datter er heldig at hun har den slags opbakning!
   Jeg ser sådan på det, at LCHF er en ting, og det er fantastisk, det er jeg enig med dig i. Men alle tiltag i retning af mere “rigtig mad” er skridt i rigtig retning, og sunde kilder af kulhydrater kan sagtens indgå deri (kartofler, rodfrugter, frugt, rugbrød, ris fx). Det er overfloden af sukker og de hurtige raffinerede kulhydrater, vi skal til livs – og det må der også være en udfordring i som 16-årig, tænker jeg, hvis jeg skal kigge tilbage og se på, hvad jeg levede af, da jeg var 16… :-/

   Rigtig godt nytår til jer begge!

   Svar
 4. Kære Jane

  Tak for gode videoer – du fik mig lige med igen!

  Jeg har fulgt dig gennem et par år, været til foredrag og købt bøger…jeg er bare aldrig rigtig kommet igang.
  Mit “problem” er job meget tidligt om morgenen, ofte før kl 04, manglende god nattesøvn – så morgenmad er ofte enten en klapsammen rugbrød eller skyr.
  Hvis jeg skal rigtig igang med Lchf, har jeg brug for morgemads idéer.
  Er det 4 ugers forløb, mad der også kan tages med?

  Kh Lone

  Svar
  • Hej Lone
   Morgenmad til tidlige start kan godt forenes med LCHF, synes jeg, men det kræver selvfølgelig lidt forberedelse, som fx at man koger et par æg aftenen før eller gør noget klar. Måske kan du finde lidt idéer her: https://www.madbanditten.dk/hurtig-morgenmad-til-travle-morgener/

   På det fire ugers forløb er det det samme, og her det selvfølgelig også muligt at bytte ud, så det passer ind i rytmen. Jeg har prøvet at lave det så fleksibelt som muligt, så man både selv kan bytte ud i opskrifterne eller helt lave sine egne. Det vigtigste er jo netop, som du er inde på, at det fungerer i hverdagen :)

   Svar
 5. Dejligt at det hjalp dig. ?

  Jeg er selv i den heldige situation at min ryg aldrig driller.

  Men jeg vil lige fortælle en lille ting i tråd med ballemassagen.

  Mit jobcenter sendte mig engang på et trænings hold med en virkelig dygtig fysioterapeut.
  Jeg skulle bare træne men der var mange med rygproblemer mv.
  Fysioterapeuten brugte meget tid på at forklare hvordan musklerne fra fødder til nakke er forbundet, så problemer i knæene fx kunne mærkes i ryggen og problemer i hofterne måske kunne mærkes i ryggen.
  Hun startede hver time med massage med sådan en lille orange bold med pigge på.
  Først fødderne mod gulvet, så balderne og under skulderbladene op imod væggen.
  Bagefter udstrækning og udspænding af de store muskler, lægge, hofter, baller, bryst m.fl.

  Hun nævnte ofte at musklerne i ballerne arbejder hårdt blandt andet med at holde os oprejst.
  Så Rasmus’ ballemassage giver rigtig god mening ?

  Svar
  • Jamen det giver egentlig superfin mening. Det er utroligt at ingen af de mange dygtige og kompetente mennesker, jeg har været i hænderne på, har nævnt det før…

   Svar
 6. Hej Jane,
  Hvad er forskellen på din striks LCHF guide som jeg købte og dette nye online trænings forløb? Og kræver det at man er med hver dag på samme tidspunkt – der står man starter mandag morgen? Jeg har tabt mig 3 kg med striks LCHF guiden, men har så svært ved at være mæt i lang tid af de opskrifter der er med, så tror ikke jeg kan tabe mere.
  På forhånd tak for svar.
  Mange hilsner Charlotte

  Svar
  • Hej Charlotte
   Opskrifterne i forløbet er baseret på nogenlunde samme type opskrifter som striks guiden. Hvis du føler sult mellem måltiderne, kan du prøve at øge fedtmængden lidt. Sult, mæthed, forbrænding, aktivitetsniveau etc er så forskelligt og samtidig er det også forskelligt hvornår appetitten regulerer sig. Kommer du i dyb ketose, forsvinder appetitten (men ikke nødvendigvis lysten til at spise) næsten helt.

   I forløbet tager jeg et emne op hver dag. Dagens materiale er tilgængeligt fra kl. 5.30 tror jeg nok, hver morgen, men hvornår du ser/læser det, er op til dig.
   Håber det var svar nok :)

   Svar
 7. Hej Jane
  Hvor er det godt at du fandt noget der hjalp på ryggen. Rygsmerter er utroligt svære at behandle!
  Det lyder spændende med LCHF kickstart og jeg overvejer at være med.
  Jeg træner dog en del (25 km cykling dagligt og løb og mountainbike 1-2 gange ugentligt) og er i tvivl om jeg kan være med?

  Svar
  • Ja rygsmerter er virkelig svære at have med at gøre, og det er også det, der gør det så frustrerende!

   Mht. forløbet så er det formålet med det at få kroppen til at skifte brændstof fra at være glukosedrevet til fedtdrevet. Nogle studier peger på at det tager to uger mens jeg synes at det i praksis kan vare alt fra 2-10 uger. Og det kan altså betyde, at træningen kan lide lidt i den tid. Men det er så utroligt forskelligt hvordan folk oplever det, så det er lidt svært at sige.

   Kostmæssigt kan det være, du har brug for mere mad end det, jeg lægger op til, men det er jo til at rette til.

   Så et lidt vævende svar… håber det kan bruges alligevel :)

   Svar