Rundstykker til morgenbordet i en Low Carb version. Disse boller med blå birkes er en udmærket erstatning for de klassiske rundstykker til dig, der savner sådan et på weekendmorgenbordet.
Denne opskrift på Low Carb rundstykker er oprindeligt fra en af mine LCHF-bøger, men jeg har opdateret den lidt herunder.

Rundstykker med birkes
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 4 æg
- 30 g smør
- 40 g revet ost fx cheddar, emmentaler eller parmesan
- 75 g mandelmel
- 30 g kokosfibermel
- 2 spsk loppefrøskaller
- 20 g sesamfrø
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
Drys
- blå birkes
Sådan gør du
- Pisk æggene godt sammen i en skål (gem lidt til at pensle bollerne med)
- Smelt smørret ved lav varme og pisk det i æggene.
- Bland alle de tørre dele og pisk dem i æggene sammen med den revne ost.
- Lad dejen hvile lidt, så fibrene får lov at suge væsken.
- Opvarm ovnen til 180 grader.
- Form seks små boller med våde hænder og læg dem på en bageplade med bagepapir. Klap bollene lidt flade.
- Pensl med lidt sammenpisket æg og drys med birkes.
- Kom bollerne i den varme ovn og bag dem i 20 minutter, til de er let gyldne.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Rundstykker… really, folkens?
Det er lidt sjovt, for jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår hypen omkring almindelige rundstykker. Det er jo vitterligt det kedeligste brød, der findes. Jeg kunne forstå, hvis det var en lækker, sej surdejsbolle, men nej, det, som flest skriver til mig, at de savner, er rundstykker. Old habits die hard, åbenbart!😅
Så derfor får du her opskrift på Low Carb rundstykker. Ikke helt det samme, men måske et okay kompromis?
Er du på Keto eller i gang med vægttab, synes jeg, du skal læse under opskriften også.
Low Carb morgenbrød
Low Carb brød bliver jo meget anderledes end det brød, man bager med almindeligt mel. Det skyldes, at man her i stedet bruger fx kerner, frø, nødder, sesammel, mandelmel, kokosfibre, pofiber og loppefrøskaller. Og det, der binder det hele sammen, er oftest æg og ost. Det kan være revet cheddar eller emmentaler som i denne opskrift på rundstykker, eller flødeost, hytteost og mozzarella.
Fordelen ved at bage med ovenstående ingredienser er, at brødet har langt færre kulhydrater end almindeligt brød. Man kan dog ikke lave Low Carb brød helt uden kulhydrater. Både æg, pofiber, loppefrøskaller, kokosfibermel, ost, grøntsager samt kerner og nødder indeholder også kulhydrater. Men slutproduktet er stadig Low Carb.
De hæver jo heller ikke som almindeligt brød og et Low Carb rundstykke vil derfor være noget mindre end et traditionels rundstykke af hevdemel.
Vægttab eller vægtvedligehold?
Ulempen er, at det bliver til ret mange kalorier og ikke helt så meget mæthed, som hvis du havde spist de samme kalorier i kød, grøntsager og fedt. Sådan et lillebitte rundstykke mætter bare ikke særligt godt.
Derfor anbefaler jeg opskrifter som denne opskrift på Low Carb rundstykker til brug ved særlige lejligheder, hvis dit mål er vægttab og allerbedst, hvis du spiser Low Carb for vægtvedligehold (og ikke fx keto for vægttab).
Min erfaring er at det er bedst at se brøderstatningerne som noget, man spiser en sjælden gang imellem og ikke noget, som er en del af dagskosten. Vil du spise rundstykke, er dette Low Carb rundstykke dog klart et bedre valg end et almindeligt et.
Populære Low Carb boller
Jeg spiser ikke selv disse boller men smagsmæssigt synes jeg, at fiberbollerne er bedre end disse. Det er jo selvfølgelig en smagssag. Prøv dig frem og se hvilken du foretrækker.
Kunne man forestille sig, at det kan laves uden ost ?
Jeg er virkelig udfordret. Skal leve glutenfrit, mælkefrit (smør er fint), æggehvide frit –
Men jeg vil forsøge med aquafaba. Og Pofiber springer jeg over – så det er svært
Bedste hilsner Rie
Hej Rie
Var det ikke en idé helt enkelt at droppe idéen om brød? I mine spæde glutenfrie/mælkefrie/Low Carb dage for 12 år siden prøvede jeg også ihærdigt at lave brød men seriøst, livet er tusinde gange nemmere uden. Hvorfor lave krumspring for at lave noget, der alligevel smager dårligt, er næringsfattigt og mætter dårligt? Spis kød og grøntsager i stedet – du kan lige så godt tage springet nu du er i gang.
Anyway, det var i hvert fald en deroute, jeg gerne selv ville have sprunget over dengang❤️
PS: Hvem har bestemt at du skal leve med så mange restriktioner?
Hej Jane og tak dine altid dejlige opskrifter som jeg bruger flittigt jeg spørger nok lidt dumt men hvad er forskellen på mandelmel og fedtretuseret mandelmel jeg ser det også i kokus Tina Schjødt
Hej Tina
Det er bare vidt forskellige meltyper, selvom de deler navn :)
Du kan læse om forskellene her: Produkter
kan kokosfibermel erstattes af havrefibermel ?
Det ved jeg desværre ikke. Jeg har aldrig brugt havrefibermel.