Disse romkugler uden kagerester smager helt afsindigt godt. De har lige netop den rigtige søde smag med et snert af rom og så er de oven i købet fyldt med gode sager. De er uden raffineret sukker og så er de glutenfri.
Ingredienser
- 80 g kokosmel + ekstra til at rulle dem i
- 2 spsk kokosfibermel
- 50 g hasselnødder fintmalede
- 100 g medjool dadler
- 100 g rosiner (udblødt i kogende vand)
- 1-2 spsk espresso (kan udelades)
- 1 banan
- 25 g raw kakaopulver eller anden kakao (vær forsigtig med mængden, hvis du bruger en kakao med kraftigere smag)
- 1 tsk kanel
- 2 tsk stødt kardemomme
- 1 spsk romessens (eller rom, hvis du helt vil undgå det kunstige)
Sådan gør du
- Mal hasselnødder og kokosmel til mel i foodprocessoren.
- Tilsæt resten af ingredienserne og blend igen, til du har en fedtet masse.
- Sæt evt. massen i køleskab i en times tid, inden du triller kuglerne. Det gør dejen lidt nemmere at arbejde med.
- Men altså, tril kugler og tril kuglerne i kokosmel. Sæt dem på køl igen indtil servering.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Romkugler fyldt med gode sager (og uden kagerester)
Disse er både nemme at lave og smager så godt, at jeg ville have givet stående applaus, hvis ikke det havde virket upassende der midt i eftermiddagskaffen.
Og man begriber simpelthen ikke, at de ikke er loadet op med sukker og kagerester. Gæsterne troede, jeg løj, da jeg fortalte dem det!
De er klart skrevet bag øret til efterårets mange børnefødselsdage. Opskriften skal I have!
Romkugle uden gluten
I fredags gik mine ben ind i en bager og købte to romkugler! En til mig og en til Søren. Så har man da hørt det med! Det var godt nok hos Naturbageriet oppe i Frederiksborggade, hvilket jo forklarer en del.
De er nemlig en af de eneste bagere, som har bagværk bagt af glutenfrie meltyper. Og deres romkugler er simpelthen to die for! Lavet af nødder og tørrede frugter, kokos, gulerødder, olie og brunt rismel. De kan ikke beskyldes for at være hverken low carb eller kornfrie, men de kan spises uden mavepine, og det er så dejligt, når det nu en sjælden gang skal være.
Men… det ville nu være rart med en korn- og sukkerfri version, ikke? Og den lavede jeg i går, da vi alligevel skulle have gæster til eftermiddagskaffe.
Hvad kan jeg erstatte kokosmel og kokosfiber med???
Jeg kan bare SLET ikke med kokos ….
Puh det ved jeg ikke lige. Det er jo en betragtelig del af opskriften, du vil tage ud. Nødder eller nøddemel måske? Ved ikke lige hvordan det vil fungere..
Lyder lækkert :-) Hvor romkugler bliver der ca. ud af denne opskrift? Overvejede at min søn skal dele dem ud i klassen på sin fødselsdag :-)
Ca. 10 stk, som der står ;-)
Ser virkelige lækre ud…!
Jeg har desværre et barn der ikke kan tåle nødder -og mandler, har du en ide til en erstatning for nødderne?
Dee står 1 espresso er det dl, spsk eller?? Lyder som en super lækker opskrift skal helt klart prøves, smil! Hilsner Trine
Årh sådan en halv deciliter ville være et bud. Opskriften er fra 2012 og det er ærligt talt nogle år siden jeg lavede den sidst. Prøv dig evt, lidt frem.
Hej Har lige et spørgsmål ang opskriften romkugler. Der står jeg skal bruge ROM essens, men nu kan jeg se, at jeg er kommet hjem med ROM Aroma. Hvad er forskellen? Kan jeg bruge aromaen og i så fald er doseringen så den samme?
Mon ikke det er det samme? Jeg ved det ikke, må jeg indrømme…
Hej. Ved du om man kan bruge en stavblender, når man ikke lige har en foodprocessor eller en minihakker? Mvh Marie-Louise
Kan man bruge en stavblender eller alm. blender i stedet for, når nu man ikke har hverken foodprocessor eller minihakker? Mvh M-L
Det har jeg desværre aldrig prøvet…
Hej der :-)
Jeg bukker mig i støvet – de her “romkugler”………. årh wau, jeg er ovenud afhængig – de smager jo så englene synger :-)
Tusinde tak for dine mange spændende…….. og smagsfulde opskrifter – jeg er stor fan!!!
God sommer.
Hilsen Lene
Nu har jeg endelig en god anledning til at få lavet dem her ;) får nemlig børnebesøg på lørdag. Skal derfor lige høre om kaffen smager igennem? Derudover er jeg hverken indehaver af romessens eller mørk rom, men kan man måske erstatte det med Amaretto? Eller bare udelade det?
Glæææder mig til lørdag :)
Åh, jeg synes ikke, kaffen smager voldsomt igennem. Romessen er til gengæld det, der giver “romkuglesmagen”. Amaretto tror jeg ikke duer som erstatning, så hellere udelade :-)
Uh de ser lækre ud. Men kan rosinerne og dadlerne erstattes af noget andet? Jeg tænker om abrikoser og/eller svesker kan bruges i stedet for. Jeg må helst ikke få tørrede dadler og rosiner pga. det høje GI.
En kombination af abrikoser og svesker lyder da som et godt alternativ! Jeg har det heller ikke helt godt med hverken dadler eller rosiner, men ved at spise en romkugle herfra, fik jeg mindre en 1 dadel og 10 g rosiner. Så det var ikke så galt, som nogle af de meget dadelbaserede kager, som også godt kan få mit blodsukker til at stikke af…
Åh nej Jane, jeg cykler jo forbi det bageri hver morgen! De næste kg på mine sideben er du ansvarlig for;)
Du kan jo tåle det, søde Heidi, så dem tager jeg gerne på mine skuldre ;-)
Romkugler styrer!!
Den opskrift ser rigtig god og autentisk ud, (og fri for kage/mel, juhuu) så den er hermed gemt! :-)
Åh dem glæder jeg mig til at lave! Jeg var også i Naturbageriet og hente romkugler for et par uger siden, da min kæreste havde fødselsdag. Første gang i flere år, jeg har fået sådan en. Gammel kærlighed dør ikke, jo. Så er virkelig glad for denne opskrift :)
Hej, hvor længe kan romkuglerne
holde sig, og kan de fryses
Vi diskuterede netop det samme i dag, fordi vi blev usikre på, om de kunne holde sig til onsdag, hvor de skal deles ud. Frysning var også på tale. Mit gæt er ja, men jeg har ikke prøvet…
Jeg har haft dem i køleskabet over I en uge uden problemer. :-)