Jeg blev så inspireret af filmen Hungry for Change at jeg har fået lyst til at fylde på med masser af grøntsager. Jeg synes egentlig, at jeg spiser pænt med grøntsager normalt, men nogle dage bliver det i den vandede agurk/tomatgenre (vores salatbuffet på arbejdet er virkelig kedelig), og så er der jo bare altid plads til forbedringer. Så forleden lavede jeg en pragtfuld rødkålssalat med granatæble, revet æble og frisk mynte.
Frisk rødkålssalat med granatæble og mynte
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 500 g rødkål
- 60 g æble revet
- 1 granatæble både saft og kerner
- 1 håndfuld frisk mynte kan udelades
Sådan gør du
- Snit rødkålen fint.
- Riv æblet groft.
- Skær et snit i granatæblet, hele vejen rundt. Bræk den over i en skål. Bank på hver halvdel med en grydeske, på den måde slår du kernerne og saften ud i skålen og undgår for meget af det hvide kød.
- Hak mynten fint.
- Vend det hele sammen og server.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Og det må jeg sige er ny favorit på rødkålsfronten. I størrelsesforhold brugte jeg vel ½ rødkål (øko rødkål er ikke så store som de almindelige), 1 revet æble og bær og saft fra 1 granatæble. Lidt frisk mynte gjorde den kun endnu lækrere, men den kan også sagtens spises uden.
På tallerkenen fik den selskab af lidt friskbælgede ærter, som hos min grønthandler pt. koster 80 kr. kiloet (!), lidt ovnbagte persillerødder, en svinekotelet, som havde marineret natten over i en olie-tomatpuré-soya marinade og en hurtig flødesauce lavet på stegeskyen.
Og så bliver der ellers juicet i øjeblikket. I Hungry for Change tales der meget for, at vi skal juice vores grøntsager og derved få gavn af endnu flere af deres gode egenskaber. En stiller et modspørsgmål à la: Hvorfor kan vi ikke bare spise dem rå? Og det kan vi også sagtens. Men gør vi det? Jeg tror, mange har svært ved at komme op på 600 g grønt. Hvis det er det, der er målet.
Men grøntsagsjuice skal altså ikke erstatte de tygbare grøntsager. Den skal lægges oveni. Jeg ser grøntsagsjuice som en ekstra vitaminpille, og jeg vil bestræbe mig på at drikke en om dagen. Så når vi kommer trætte hjem fra arbejde/børnehave, hiver vi juiceren frem. Ungerne synes, det er en fest at juice selv, men de er dog ikke med på de helt grønne juicer (endnu).
Her er en med gulerod, rød peber, hvidkål og ½ æble.
Og her er en af mine favoritter: Persille, broccoli, hvidkål, squash og ½ æble.
Så føler du dig stadig lidt vintertræt, er her en god grund til at støve den gamle juicer af, så du kan begynde at sætte lidt ind på energikontoen igen.
hvordan udregner man energifordelingen f.eks. i greenien med broccoli osv. Synes det kunne være fantastisk med lidt vitaminindsprøjtning oven i kosten, men det skal jo ikke lægge for meget på kulhydratforbruget – uden at jeg ved det
/Annette
Prøv at se vejledningen her: Energiberegninger
Jeg har også set filmen. Var ret vild med tanken om at juice grøntsagerne. Kunne godt tænke mig, at gå på 3 dage med udelukkende juicer. Tror det er godt at kickstarte på den måde…..tror så også, det er temmeligt hårdt :-S
Men anyway, en anden grund til, jeg synes om juiceidéen er, at min søn på snart 2 år stadig kun har fået sine fortænder… I know! 4 fortænder i overmunden og 2 i undermunden ;-) Og det er ikke nemt at tygge sig igennem frugt og grønt kun med fortænder… Men, har luret lidt på juicemaskiner, men der er jo så meget at vælge i mellem. Hvad har du for én, Jane? Tænker den skal have et ordentligt antal watt – sådan en 6-700? Men hvad ellers?
Hej Stina
Jeg er også fascineret af tanken om tre dage på juice. For mit vedkommende bliver det dog i tanken. Jeg ville aldrig overleve det.
Vores juicer er en Philips, og den er virkelig god. Vi er endnu ikke stødt på noget, den ikke vil juice. Jeg har skrevet lidt om den her: https://www.madbanditten.dk/nyt-familiemedlem/
Og en 2-årig med bare 6 tænder! Jeg har to 6-årige uden en eneste rokketand. Det er altså også en nitte, når alle ens venner er totalt tandløse. men tygge, det kan de fandme ;-)
Hvor er den smuk den rødkålssalat.
DEN skal huskes når mine små røde spidskål bliver klar engang i maj/jun ;) Lige nu står de bitte små i drivhuset.
MHT rå grøntsager så er der ingen tvivl om at det er godt at variere sine grøntsage. Lige netop kål skal man dog ikke spise uhæmmet mængder af rå. Den “stygge” ting hedder goitrogen og påvriker stofskifte
“While we recommend the inclusion of much raw food in the diet some vegetables are best eaten cooked. For example, cabbage, broccoli, Brussels Sprouts and kale contain chemical that block the production of thyroid hormone (known medically as goitrogens). Beet greens, spinach and chard contain oxalic acid that clocks calcium and iron absorption and irritates the mouth and intestinal tract…..Cooking destroys or neutralizes these harmful substances (as does the fermentation process). Spinach and cabbage are popular salad foods but should be eaten raw only occasionally.”
http://www.thenourishinggourmet.com/2009/07/should-we-eat-raw-crucifers.html
Andre grøntsager indholder e ks oxalsyre ( spinat) eller lektiner som gør dem svært fordøjelige.
F eks er kogte tomater sundere end rå.
så jeg tror det er en god ide at variere sit indtag af grøntsager og ikke blive alt for forelsket i den rå tanke ;)
Interessant Henriette, tak for det. Og igen imponeres jeg af din viden og kendskab. Du er jo et rent orakel ;-)
Tak- men næh det var faktisk fordi en god KLOG ven påpegde at store mængder rå kål og hørfr ikke er så smart hvis man slåes med skjoldbruskirtklen- at jeg er begyndt at kigge nærmere på at man mpåske ikke skal spise så mange G.
Jeg har også en phillip- jeg synes den er helt fin- men hvis jeg havde råd så ville jeg nok gerne ha en af de der mere lækre amerikaner modeller ;)
Har drukket gulerod, rødbede, lime og ingefær til frkost i dag- trængte til et skud :)
Hvor ér de bare fantastiske, de amerikanere…….sammenligner sukker og hvedmel med kokain. Dét er bare så sjovt, men når det så er sagt, så kan jeg godt se deres pointe. Men dramatisk bliver det jo med den sammenligning. Og de dér udvundne kunstige frugtose har jeg hørt tidligere, at man skal holde sig lidt fra.
Det med grøntsagerne forstod jeg sådan, at man ikke kan nå at spise så mange, som man kan konsumere, når man juicer dem = at man får flere vitaminer og mineraler. Men var det også noget med, at det kom hurtigere gennem maven og ud i tarmen, så man HURTIGT kunne begynde at optage alt det gode? Det er nu bare lidt synd med alt det “spild”, som man får ved at juice tingene. Har dog set hos “madEvalutionen”, at hun bruger “pulpen” fra juicefremstilling og f.eks. mandelmælkproduktion, når hun bager brød. Dét synes jeg, er rigtig smart, så man udnytter fibre fra “affaldet” og minimerer madspild. Det kræver bare, at man f.eks. fjerner kernehus fra æbler og evt. sten fra citrusfrugter.
God dag her fra
Mia
Billedet med at man skal rulle ærmet op på sine børn og skyde heroin direkte i årerne, fordi det er det samme som at give dem et sukkerholdigt morgenmadsprodukt er også i mine øjne lige illustrativt nok :-)
Det er en super idé at bruge grøntsagsaffaldet i bagning. Jeg bruger den af og til i grønne kiks. Udmærket opskrift her: https://www.madbanditten.dk/kiks-med-gr%c3%b8ntsagsaffald/
:-)
Hej Jane,
Lækker salat!
Jeg forsøger virkelig også at få de grovere grøntsager ind. Er meget spændt på at få min første grøntsagskasse fra Aarstiderne på fredag :-)
– frk. sveske