Bare spis rigtig mad, hvis du vil tabe dig


For noget tid siden blev et større studie publiceret, som endnu engang havde forsøgt at kigge på, hvad der er mest effektivt til vægttab, Low Carb eller Low Fat. Fint studie, der både var stort og randomiseret, og som fulgte testpersonerne over 12 måneder.

Konklusionen blev, at det er lige meget, om du spiser Low Fat eller Low Carb, og det blev også overskriften på de mange artikler i internationale aviser, der bragte historien om studiet.

Low Fat gruppen tabte sig 5,3 kg og Low Carb gruppen 6 kg, hvilket ikke er signifikant over 12 måneder.

Humlen med det her studie var, at begge grupper blev bedt om i de første to måneder at nedbringe mængden af hhv. fedt og kulhydrat til 20 g pr. dag. Herefter blev de bedt om at spise den ‘mindste mængde, de syntes, de kunne leve med’.

Spis grøntsager og undgå sukker og raffinerede kulhydrater

Samtidig blev de bedt om at spise godt med grøntsager, undgå sukker og andre raffinerede kulhydrater, fokusere på ‘rigtig uforarbejdet mad’ og spise mest muligt hjemme (i modsætning til på restaurant).

Low Carb gruppen landede på et leje med omkring 100-130 g kulhydrat pr. dag. Fint leje og sikkert også mere low carb end en traditionel kost, men helt sikkert også for mange kulhydrater til at få den appetitdæmpende virkning, som mange folk oplever ved en ‘rigtig Low Carb kost’ med fx 20-30 g kulhydrat pr. dag.

Så Low Carb gruppen spiste altså flere kulhydrater, end man normalt ville forvente i en Low Carb kost, og Low Fat gruppen spiste færre end normalt, idet de spiste hel uforarbejdet mad med fokus på at undgå sukker og raffinerede kulhydrater.

Man kunne måske argumentere for, at de to typer kost havde flere ligheder end forskelle, men lad nu det ligge.

Spis rigtig mad, hvis du vil ned i vægt

Den rigtige konklusion kan jeg nemlig godt lide:

Hvis du spiser rigtig mad, er det uden betydning, om du skærer ned i fedt eller kulhydrat.

Det kan du gøre alt efter smagspræferencer, hvad du trives bedst med og hvad der er mest realistisk for dig på den lange bane.

Eller man kunne måske også være så fræk at sige, at hvis Low Fat-kosten består af hel, uforarbejdet mad uden sukker og raffinerede kulhydrater, virker den lige så godt som en meget liberal Low Carb-kost.

Ja, det var nok egentlig sådan, jeg ville skære den kage ;-)

Læs et uddrag af studiet HER.

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Bare spis rigtig mad, hvis du vil tabe dig”

Skriv en kommentar