Ricottamousse er en dessert, der er lavet på ricottaost, der er blevet pisket til en let og luftig konsistens. Ricottamousse kan serveres som en dessert alene eller som tilbehør til frugt, kager eller tærter. Den kan også varieres ved at tilsætte kakao, som jeg har gjort her, men det kan også være med purerede bær, citronsaft og -skal, nødder eller andre smagsgivere.
Moussen kan også tilsættes gelatine for en fastere konsistens eller flødeskum for ekstra fluffiness. I denne opskrift på ricottamousse har jeg tilføjet en lillesmule piskefløde sammen med sødning og kakaopulver.
Ingredienser
- 250 g ricotta
- 25 g fløde
- 2 spsk Sukrin Gold eller hvad du foretrækker at søde med
- 3 spsk kakaopulver
Drys (brug hvad du har)
- 10 g kakaonibs
- 10 g sukkerfri hvid chokolade
Sådan gør du
- Hæld alle ingredienserne til moussen i en skål og pisk den godt sammen med elpiskeren.
- Hæld i tre serveringsglas (det er en fedtet affære)
- Sæt gerne på køl nogle timer inden servering.
- Drys med kakaonibs, revet sukkerfri chokolade eller hvad du lige har ved hånden.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Fyldig dessert med (relativt) få kalorier
Ricottamousse er en meget fyldig dessert, som modsat hvad man skulle tro, faktisk ikke er så tung kaloriemæssigt. Portionen bør dog heller ikke være for stor, for så bliver den lidt for… vammel, i mangel på bedre ord. Jeg lavede den oprindeligt i to portioner i stedet for tre og det blev for voldsomt, synes jeg.
Men fordi ricotta har så lækker og cremet en konsistens, trods et lavere fedtindhold end fx mascarpone, ender denne med at indeholde færre kalorier.
Den bedste chokolademoussse, der findes i verden, er dog den fra denne opskrift. Men ricottamousse kan så sørme også noget.
Hvad er ricotta?
Hvis du ikke kender ricotta, er det en italiensk friskost lavet af overskydende valle fra osteproduktion. Normalt taler man om, at der findes en sød og en salt variant, hvilket jo kan være relevant, alt efter om man skal bruge den i lasagne, supper eller desserter. Men jeg har aldrig set andet end én slags i danske supermarkeder. Og det er bare den, jeg har brugt. Det er den fra Galbani.
Kan du ikke finde ricotta, er mascarpone den erstatning, der kommer tættest på. Men det fordobler lige kalorieindholdet eller noget i den retning.
Kunne man tilsætte saften fra en appelsin?
Det kunne man sagtens prøve. Finthakket appelsinskal eller lidt appelsinolie vil nok give mere ‘orange-choko-smag’ tror jeg.
Wow hvor er den god! Hvis man lige mangler en lille dessert efter middagen, så vil jeg påstå at denne her er perfekt og så tog det seriøst 2 minutter at lave den! 😊 Jeg pyntede min med zero topping chokolade sauce og hakkede mandler – lækkert og pænt.
Ej hvor sjovt, jeg spiste den netop i går og blev også lige mindet om hvor lækker og nem, den er :)
Nøj, hvor er det lækkert! Uhm og tak!
Ricotta er 169 kcal/100 g mascapone er 403 kcal/100 g, så det er pænt mere end en fordobling. Salt ricotta minder mere om tør feta
Det fungerer ikke så godt for dig, hvis ting ikke er helt præcise…? som fx ‘fordobling eller NOGET I DEN RETNING…
Jeg tænker på om denne måske kunne være et godt alternativ til risalamande, hvis kakao erstattes af mandler og vanille, og så blandes med flødeskum?
Åh det ved jeg ikke lige, men hvis du venter nogle dage, kommer jeg med en KILLER opskrift på risalamande uden kulhydrater :)
Så væbner jeg mig med tålmodighed😉