Retrokuren – detox din krop med råkost


Jeg er utroligt fascineret af tanken om detox. Selve ordet er jeg egentlig ikke så vild med, men jeg elsker idéen om at tage en periode, hvor man byder kroppen en mere letfordøjelig kost, samtidig med at man bevidst trækker sig lidt fra verden, vender blikket indad og ser, hvad der kommer ud af det. Jeg synes selv, at jeg for det meste spiser en sund kost, men sundhed er jo andet end mad, og i perioder stresser jeg klart for meget. Jeg er jo en person med alt for meget stress i bagagen, og jeg kan gå fra 0-100 på et splitsekund. I stressniveau, ikke i løb, forstås. Og det er virkelig svært at ryste af sig, når det først har bidt sig fast.

En af mine favoritbøger om detox har hidtil været Alejandro Junger’s CLEAN. Men nu er den blevet overhalet med flere længder af denne überfine bog, som er skrevet af den gode Susy Grundahl, som har helsekosten Netspiren.dk

Retrokuren

Retrokuren, Råkost, Detox & Forkælelse. En uge med helsevejleder Susy Grundahl.  

Jeg har aldrig prøvet at detoxe, og jeg skal være ærlig og sige, at tanken skræmmer mig. Jeg forbinder det med sult og ubehag og et blodsukker, der styrtdykker og velkommen tilbage til spis eller dø-signaler. Allerede imens jeg læste bogen, kunne jeg mærke, at jeg havde en milliard forbehold. Hvad nu, hvis jeg blev sulten og utilpas, og hvad nu hvis det for alvor ville fucke mit sarte blodsukker op og tænk nu, hvis det i virkeligheden var både farligt og skidt for mig. Og tænk nu, hvis det ene og det andet og det tredje, og sådan kørte det i ring på mig oppe i hovedet. Vores hjerne er finurligt indrettet på det punkt. Men så kom jeg til denne side.

Og så kom jeg sådan til at grine! For lige der på side 17 stod alle mine forbehold, sort på hvidt. Og jeg elsker, når jeg har at gøre med en forfatter, der kan se ind i mig og forudsige mine reaktioner. For det fortæller mig, at hun selv har været der, men har turdet at trodse dem. Og det har jeg stor respekt for. Og det gør, at jeg føler mig tryg og i gode hænder.

Jeg kunne godt tænke mig at prøve det. Detoxe på råkost og ren mad og gode olier i en uge. Jeg skal bare lige have min egen bog lidt på afstand, for en uges detox harmonerer ikke så godt med opskriftstestning og prøvesmagninger. Og så skal fiskeolierne fra Nordic Naturals også lige på lager igen. De er jo udsolgt fra producenten pga. nogle ændrede regler ift. deres produktion. Og de spiller altså en ret central rolle i denne detox.

Ellers er reglerne helt simple:

Av, av, ingen kød og ingen kaffe..

Idéen er, at kroppen får en uge på anti-inflammatorisk kost og samtidig får rettet op på syre-basebalancen. 

Bogen er i øvrigt utrolig fin og indbydende, og jeg kan på det varmeste anbefale den. Og Susy Grundahls detox-system rækker langt ud over at spise råkost. Der er fx også en digital detox involveret i processen, og den må jeg indrømme lyder meget tillokkende. Men vi kommer også omkring leverens afgiftning, styrkelse af fordøjelsen, søvn, skylning af ører, næse og tarme, naturlig wellness, vinterbadning og svedehytter i haven. Hvor langt man går, kan man jo tage fra gang til gang. I mit første forsøg vil jeg nok sigte efter mad- og meditationsdelen.

Læs mere om Retrokuren HER eller lyt til forfatterens egen intro:

Men lad mig nu høre jeres mening? Er der nogen, der ligefrem er friske på en udfordring, eller hvad tænker I om en uge på detox?

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

46 kommentarer til “Retrokuren – detox din krop med råkost”

 1. Tak for din beskrivelse. Jeg har for nylig været en uge på den omtalte kur, men har været på vej i ca. 4 år tror jeg på grund af de samme forbehold som du nævner, men… Jeg blev meget positivt overrasket. Jeg var hele tiden så optaget af hvad jeg skulle lave næste gang (og rydde op efter mig selv køkkenet9, at jeg ikke havde mange tanker på sult eller mangel af noget. Tværtimod oplevede jeg nærmest ekstase under flere af måltiderne og den måde smagen var sat sammen på og farverne og det alt sammen. Det var virkelig en selvforkælelse, hvor jeg stort set var alene og også holdt fri fra det digitale. Min mave havde lidt svært ved at vænne sig til at maden var rå, men de sidste par dage gik det fint.

  Svar
 2. Jeg har prøvet en detox kur efter Damore metoden og holdte det i 3 måneder. Jeg, min krop og min fordøjelse har aldrig haft det bedre – det var nogle helt fantastiske måneder. Jeg er lige i startet igen og nok derfor jeg kom forbi her fordi jeg mangler inspiration til retter. Det kan sagtens lade sig gøre… så længe man er fast besluttet på at det er det man skal :-)

  Svar
 3. Hej Jane

  Blev det bare ved udfordringen eller gennemførte du rent faktisk Retrokuren? :)

  En kollega og jeg er selv startet på den i dag, så hvis du har været den igennem, er jeg nysgerrig efter din mening og resultaterne.

  Mange hilsener
  Christine

  Svar
  • Nej jeg fik faktisk aldrig gjort alvor af det, da der var en bog (min egen) i vejen. Men en forårsudfordring ville være skønt!

   Svar
 4. Ligesom dig er jeg heller ikke vild med ordet detox. Jeg har altid tænkt: Detox … ja, og hvad så bagefter? Det hjælper jo kun i den periode, det står på. Nå, men jeg prøvede det alligevel sidste efterår, da jeg havde haft tiltagende problemer med både forstoppelse og ‘blodig’ afføring og hovedpine, der efterhånden optrådte flere og flere dage om ugen, så jeg altid skulle have Treo med i tasken. Det eskalerede simpelthen. Sommerferien sidste år var af samme grund ødelagt og jeg tænkte, at nu måtte jeg sætte alt ind på at få det løst. Jeg var på detox i ca. 9-10 uger, men var ikke helt så asketisk til sidst. Det var en hård og øjenåbnende oplevelse. De første 6 uger led jeg af mareridt HVER nat. Derefter fik jeg anbefalet at bruge homøopatiske dråber som støtte, og det hjalp (Detox-Kit). Jeg havde de første par uger ben som betonklodser og måtte holde inde med løbetræningen. Hovedpine selvfølgelig. Jeg fik pludselig ondt over lænden i flere dage (har ellers aldrig haft ryg- el. lændeproblemer), og min massør sagde, at det var mine nyrer, jeg kunne mærke. MEGET fascinerende ligefrem at mærke sine organer. Det var lidt som at leve i et fængsel, hvor man frivilligt begrænser sig selv konstant. Og dét er hårdt. Især hvis man er livsnyder og kan lide at forkæle sig selv. Især min morgenkaffe savnede jeg. Det er en meget lærerig og hård oplevelse, og man finder virkelig sine svage punkter. Man finder ud af, hvor meget mad og hygge er en flugtvej, og at nægte sig selv den flugtvej er hårdt. Men nu var mit forløb jo også brutalt langt. Jeg kom af med maveproblemerne og hovedpinen, by the way. Og jeg overvejer at tage et kortere forløb igen, for det gør altså ‘et eller andet’ ved en. Men man skal være parat, for det kræver en indsats ;-)

  Svar
 5. Det lyder virkelig spændende.
  Jeg snakkede med en for nyligt, der ville igang med denne kur af dybere årsager, nemlig for at prøve sin krop af på forskellige madvarer for at se, hvordan den ville reagere. Det bedst resultat er nemlig ved at gøre det på et “rent” grundlag…
  Og…en uge kun! Det kunne være rigtig spændende at prøve på egen krop.
  Men uden kaffe og ost….. PIV! :-D

  Svar
 6. Ja jeg er klart på… Plejet at tage en detox/ basekur fra alle uhyrlighederne 1 -2 gange om året i en uge. Det med kaffen er klart det værste – det koster en halv dag i senge for mig selv om jeg drikker ca 2-3 kopper dagligt. De sidste gange har jeg tilføjet laks da jeg trods meget grønt og olier har været sulten. Rå laks altså skulle være en såkaldt neutral fødevare i fht syre/base balancen. men alt i alt har jeg primært gjort det for at give systemet en pause – det giver en følelse af udrensning og lethed i krop og sind og er bestemt ikke noget jeg lider under – tværtimod – det kræver bare lige lidt planlægning og overskud de første par dage. Men sig til jeg er som sagt på. Har også mange fif til gode og udrensende tilskud til basekuren :D

  Svar
  • Jeg havde faktisk også tænkt på om man kunne snige en smule fisk ind. Men så er jeg jo allerede ved at lave egne regler ;-)

   Svar
   • Ja men en lille uskyldig laks der ovenikøbet er neutral …lokke lokke lokke. Vil sige at jeg ikke har følt mig mindre detoxet ved at tilføje lidt laks – bare mere mæt og glad ;0) Kommer fra hende der hader regler – udtagen dem hun laver selv !!!

    Svar