Rødlysterapi (Red Light Therapy)


Jeg har i flere år brugt rødlysterapi (Red Light Therapy – RLT), og jeg har længe skyldt en opdateret evaluering. Alene det at jeg har brugt det i flere år siger selvfølgelig noget om, hvor glad jeg er for det.

Red Light Therapy/rødlysterapi er noget, jeg først stødte på gennem mine biohacker-venner bruger, og jeg anskaffede mig mine første rødlys-paneler under Corona-nedlukningen. Jeg tror, det var en kombination af Coronakedsomhed og det, at mine børn er store og ikke længere har nævneværdigt brug for mig, der efterlod et tomrum af kedsomhed og… ja, tid.

Jeg er ikke interesseret i at arbejde mere, end jeg gør, selvom jeg sagtens ville kunne det, og der er en grænse for, hvor meget man kan træne og hvor mange ture, man kan gå og cykle. Så jeg kastede mig ud i selvforbedrings-wellness-genren.

Hvad er Red Light Therapy?

Red Light Therapy kaldes også photobiomodulation og er en terapeutisk teknik, hvor man belyser kroppen med rødt lys og nær-infrarødt lys og derved stimulerer kroppen på celleniveau uden solens skadelige effekter. Og (desværre) også uden at få en lækker solbrun farve

Løfterne ved Rødt Lys Terapi er mange, og flere af dem er relativt godt undersøgt (med tanke på at vi befinder os i den alternative genre).

Blandt de interessante effekter ved RLT kan nævnes, at det kan:

 • øge cellernes iltoptag
 • mindske inflammation
 • reducere restitutionstid efter træning
 • forbedre elastin- og kollagenproduktionen i huden
 • udjævne hud-uregelmæssigheder
 • blege strækmærker og ar
 • mindske arvæv
 • forbedre blodcirkulationen
 • øge ATP-dannelsen i cellerne (ATP er cellernes energi-‘valuta’)

Hidtil har du skulle på en specialiseret klinik for at modtage rødlysterapi, men nu kan du købe panelerne og gennemføre terapien hjemmefra.

Red Light Therapy for bedre blodcirkulation

Jeg var oprindeligt mest interesseret i effekten på blodcirkulation og på arvæv. Uden at gå i detaljer med mine personlige udfordringer med de to ting, vil jeg sige, at begge dele volder mig en del problemer.

Den forfængelige grund: at øge collagenproduktion i huden og derved opnå… rynkereducering ville jeg såmænd ikke have noget imod heller.

Virker rødlysterapi?

Det er svært at sige om det virker. Det har ikke udøvet mirakler på hverken blodcirkulation eller arvæv. Jeg har kombineret med andre tiltag som fx kompressionsmassage og arvævsmassage og jeg tror umiddelbart, at disse har større effekt. Men det kan sagtens være at det hele hænger lykkeligt sammen.

Rynkemæssigt er det også svært at sige. Jeg er i skrivende stund 47 så jeg har selvfølgelig rynker. Også flere end jeg bryder mig om. Men jeg synes egentlig grundlæggende, at min hud er okay-pæn. Den har stadig fylde og glød, synes jeg. Om det skyldes rødlysterapi, at jeg spiser proteinrigt og sundt eller at jeg har kasseret alle mine hudplejeprodukter til fordel for ansigtscreme lavet på oksefedt/tallow er svært art sige.

Og man kan jo heller ikke skrue tiden tilbage og vide, hvordan det var gået uden en intervention som rødlysterapien.

Utilsigtet gevinst: Søvn

Men til gengæld har jeg fået en uventet og utilsigtet gevinst: Søvn!

Jeg falder i søvn med et brag hver aften og bruger 5 minutter, max 10 på at falde i søvn.

For jer psykopater, der bare lægger hovedet på puden og falde i søvn på et splitsekund, lyder det måske ikke prangende, men for en som mig, der alle dage har haft utroligt svært ved at falde i søvn, og som har måtte have meget faste, nærmest rigide og ufravigelige søvnritualer for at kunne give slip på dagen og falde i søvn, er det ret vildt.

Og det er også veldokumenteret at rødlysterapi netop kan hjælpe med døgnrytmeregulering og derved produktion af søvnhormonet Melatonin ved sengetid. Rødlysterapien efterligner solens stråler ved solopgang og solnedgang.

Sådan bruger jeg Red Light Therapy

Min brug af rødlysterapi har ændret sig med årene. De første år tog jeg konsekvent 2 x 10 minutters lys om dagen. Første tur som det første, når jeg vågner om morgenen og så engang sidst på dagen, som regel lige før aftensmaden, ved 17-18-tiden. Og ja, jeg står bare og bliver belyst med så meget hud blottet som muligt. Nogle gange lytter jeg til podcast eller musik men som regel står jeg der bare. Vi kan jo kalde det en slags meditation. Noget, jeg i øvrigt heller aldrig har evnet at mestre.

Sidste år udskiftede jeg mine først-indkøbte rødlyspaneler med et større helkropspanel og min rutine herefter har været at tage 20 minutter (10 minutter foran, 10 minutter bagpå) en gang om dagen, oftest sidst på eftermiddagen. Jeg er ikke længere så konsekvent at jeg gør det dagligt men set over årene vil jeg skyde på at jeg gennemsnitligt bruger det 4-5 dage i ugen.

Hvorfor – hvad er formålet?

Jeg synes simpelthen det er utroligt dejligt. Det er en pause i hverdagen og det er dejligt at stå der og blive varmet igennem. Det føles helt vildt wellness-agtigt for at være ærlig. Og for en som mig, som er meget ‘oppe i hovedet’ og som ikke altid er god til at ‘komme ned i kroppen’, er det et super redskab.

Søren bruger det også til skader. Han bøvler fx lidt med skulderen i forbindelse med træning og i de perioder, hvor den driller, belyser han den med det røde lys. Jeg har fornyligt brugt den i forbindelse med heling efter en operation, hvor jeg havde interesse i at huden skulle gro pænest og hurtigst muligt sammen.

Følger der så oveni købet effekter med som forbedret blodcirkulation, inflammationsmindskning, bedre døgnrytmeregulering og pænere hud, jamen så er det for mig bare et kæmpe win-win.

Red light therapy - mine erfaringer med rødlysterapi

Hvor køber man det og hvad skal man kigge efter?

Ærligt, jeg er nok ikke den rette at spørge her, og det afhænger også af, hvad man ønsker at bruge det til.

En ting, der dog er vigtig at kigge efter er, om panelerne har indbygget både rødt lys og nær-infrarødt lys.

Da mit mål er øget blodcirkulation, har jeg tænkt, at helkropsbehandling måtte være bedst, så vi købte først et stort, højt panel (90 cm) og et mindre, så det samlet set belyser det meste af kroppen. Disse to har vi siden hen skiftet ud til et kæmpe helkropspanel og det er så meget lækrere. Markant dyrere også.

Og dette indlæg er ikke sponsoreret. Jeg har selv købt alle mine paneler til fuld pris.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

17 kommentarer til “Rødlysterapi (Red Light Therapy)”

 1. Hej Anina

  Fed artikel, jeg må indrømme efter at have læst artiklen, blev jeg ekstra nysgerig omkrign fordelene ved Rødt lys terapi, som alternativ behandlingsform ( jeg har lidet af fråsen skulder, inflammatorisk tilstand i skulderen). Det har været en længere rejse, men er glad for jeg fik inspiraitonen i din artikel og det har hjulpet mig igennem hele processen, som lindrende og mere energi.
  Jeg kørte dog kun 1 gang om dagen i 10 minutter, med denne lampe.

  Effekterne var overraskende positive hvor mit overskud og energi steg stødt, over relativ kort periode, dog syntes jeg ikke det har påvirket mit sove mønster. Fantastisk teknologi, tak for din artikel.

  Dbh
  Annesofie F.

  Svar
 2. Hej Jane

  Jeg læste dit indlæg, da jeg også er interesseret i Red light, men er gået totalt død ift. hvilket mærke man skal købe. Og jeg håber virkelig på at få et boost ift. søvn, som du jo også skriver, at det kan.
  Upgradeyourself hjemmeside siger, at de har lukket ned – ved du noget om, man kan få deres paneler andre steder? Havde de deres eget mærke, eller importerede de dem et sted fra? Bruger du dem stadig? Jeg synes, det er svært at finde danske kilder, der kan sige noget fornuftigt om dem :)

  Hilsen Anina

  Svar
  • Åh jeg ved det heller ikke men jeg skiftede mine paneler fornyligt, fordi jeg ville have et (endnu) større og jeg købte det hos https://www.lysterapi.dk/ Jeg var ikke klar over at Upgrade var lukket. Hvor synd, de var virkelig ildsjæle.

   Og ja, jeg bruger det stadig, nok gennemsnitligt 5 dage i ugen og jeg elsker det virkelig. Jeg har længe lovet en update og så snart jeg får tid, skriver jeg lidt mere om brugen. Jeg ved ikke med alle de der claims, der findes om at det gør det ene og det andet. Det er jo svært reelt at mærke. Men jeg elsker det og det er for mig en slags virkelig lækker wellness i hverdagen❤️

   Og ja, søvnregulering er effektivt, hvis man bruger det på de rette tidspunkter. Særligt solnedgang oplever jeg som mest effektivt men det bedste er nok både solopgang og solnedgang, som jeg gjorde i starten. Nu tager jeg 20 min. om eftermiddagen, 10 foran og 10 bagpå.

   Svar
   • Hej Jane

    Ta for dit fine svar – det er rart at få en bruger oplevelse på et mærke, de er jo dyre sådan nogle , og lidt en jungle:) Jeg tænker jo også, at hvis man har det sådan med en, så må den gøre noget godt – selvom det kan være svært at sige lige præcis hvad, er der jo nogle ting man bare kan mærke er gode for en. Men jeg vil glæde mig til at læse med på et opdateret oplæg så :)

    Svar
 3. Hejsa, Hvordan går det med dine erfaringer her efter flere mdr? Jeg er virkelig nysgerrig – især på om søvn-fordelen fortsætter?

  Svar
  • Ja godt du skriver. Jeg skal nemlig have lavet den opdatering. Jeg sætter det straks på min liste. Men det korte svar er at jeg stadig er helt vildt glad for det og bruger det så tit jeg kan passe det ind (ca. 5 dage i ugen) Og ja, jeg synes søvnfordelen fortsætter men Melatonin er stadig min bedste ven (måske af dovenskab, jeg ved ikke lige..)

   Svar
   • Hej Jane – må jeg høre hvor meget Melatonin du tager? Internettet er fyldt med alt fra at man max må tage 1 mg., til at man skal tage mindst 5 mg. for at det virker. Og jeg vil også super gerne have update på det røde lys :) Jeg har et solarium herhjemme faktisk, som jeg købte i desperation under Corona – for mig hjælper det på vinterdepressionen (det er dem med meget høj UVB). Jeg har købt røde rør, og overvejer at udskifte halvdelen af UV rørene til dem. Og yes, jeg er med på at ingen læge vil give mig en medalje for at gå i solarium, men alternativet er ulidelige vintre.

    Svar
    • Hej Liv
     Jeg tager 3 mg melatonin. I min forståelse er det også i den høje ende af, hvad der normalt anbefales/er nødvendigt for søvn men det er bare tilfældigvis det, mine indeholder. Min mand havde 8 glas med hjem fra USA, sidst han var der, så der går noget tid, inden jeg løber tør😅

     Og ja, jeg skylder en update. Så pinligt at jeg bliver ved med at glemme det. Jeg kan dog sige så meget, at jeg er så glad for rødlysterapien at jeg har udskiftet mine første paneler med et kæmpestort helkropspanel. Og jeg er – om muligt – endnu gladere for det nu. Det er simpelthen wellness på højt plan, lige i mit eget hjem❤️

     Og hørt med de ulidelige vintre! Alt for at undgå dem!

     Svar
     • Tusinda tak for svar! Jeg har også nogle glas stående fra en udlandsrejse, de er på 3 og 5 mg, og jeg har bare været i tvivl efter alt det jeg har læst :)

      Og så ser jeg nu at jeg allerede har kommenteret i denne her tråd for 2 år siden, hah! Jeg har ikke før set at du dengang spurgte ind til mit solarium, men ja, jeg har købt det i DK, på nettet – jeg kan ikke huske hvor desværre, men det var ret dyrt – sårn over 10.000 som jeg husker det. Men jeg var desperat, landet var lukket så jeg kunne ikke rejse sydpå, og så lukkede de også solcentrene. Så købte jeg et selv.

    • Min dårlige samvittighed. En opdatering står på min to do liste. Den korte version er at jeg stadig elsker det og bruger det ca. 5 dage i ugen. Men opdatering coming up❤️

     Svar
 4. Spændende med virkningen på søvn; jeg har købt solarierør med rødt lys (og uden UV lys) og monteret i et hjemmesolarium, da jeg har en del bøvl med huden. Jeg kan tydeligt mærke at min hud bliver nærmest olieret når jeg bruger det, fx er mine albuer helt bløde nu (og jeg er næsten 50. de plejer at være sprækkede og tørre). Det røde lys har helt fjernet min eksem og tørre hud, men jeg har kun brugt det 2×20 min/uge, vil prøve at give et boost om aftenen og se om det kan hjælpe på min søvn :D (De rør jeg har er art of sun collagen plus 100 Watt; jeg er på ingen måde involveret med firmaet og får desværre ikke rabat hehe, er bare tilfreds bruger). I vinterhalvåret bruger jeg også UV rør da det hjælper på mit vinterhumør, jeg ved ikke om det er d-vitaminerne, varmen eller noget andet fra UV lyset der hjælper, men hjælpe gør det :) Jeg har købt UV rør der lever op til de grænser for UVB det her study fandt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5821157/

  Svar
  • Hvor spændende, tak for tip. Jeg kiggede faktisk efter et ansigtssolarium sidste år men de var helt umulige at opdrive i DK. Har du købt hjemmesolarium i DK?

   Svar
  • Det går rigtig godt. Effekten på søvnen er vedvarig. De andre ønskede effekter som fx øget blodcirkulation er lidt sværere at vurdere, synes jeg. Mine rynker er heller ikke forsvundet – haha!

   Var det noget specielt, du tænkte på?

   Svar