Skyr
Næringsindhold pr. 100 g skyr, 0,2%
- Energi 70 kcal
- Protein 11 g
- Kulhydrat 6 g
- Fedt 0,2 g
Kan man spise skyr på Keto?
Skyr egner sig bedst til dig der spiser Low Carb. Generelt er der ikke plads til skyr / yoghurt på Keto, af den simple årsag, at min erfaring er, at det ikke mætter nok ift. både mængden af kulhydrat og kalorier som det bidrager med.
Skyr og yoghurt med frugt, nødder osv. vil hurtigt optage over halvdelen af de kulhydrater som du har til rådighed på Keto (20-30 gram pr. dag). Det vil gøre det enormt svært at lykkes med at holde det under 20 g.
Ift. vægttab er skyr heller ikke det bedste valg, når målet er at opnå mest mæthed på færrest kalorier.
Læs også Må man spise [……] på LCHF? (indsæt selv: skyr, frugt, bønnepasta, havregryn etc.)
Er der kulhydrater i skyr?
Der er ca. 4-6 gram kulhydrat pr. 100 gram skyr. Det afhænger af typen.
Er skyr og yogurt det samme?
Skyr og yoghurt er ikke det samme, selvom de begge er mejeriprodukter og har nogle ligheder. De er dog forskellige i både oprindelse, fremstillingsmetode, konsistens og næringsindhold.
Skyr stammer fra Island mens yoghurt har sin oprindelse i Mellemøsten.
Skyr koges ved fremstillingen hvorefter der tilsætte en særlig kultur af bakterier, der får mælken til at syrne. Yoghurt fremstilles ved at tilføje en kombination af specifikke bakteriekulturer til mælk og lade det fermentere under kontrollerede temperaturer.
Skyr har en tyk og cremet konsistens, der minder om græsk yoghurt. Yoghurt kan variere i konsistens afhængigt af typen og producenten, men den er generelt mere flydende og glat sammenlignet med skyr.
Skyr har normalt et højere proteinindhold end yoghurt. Det skyldes den særlige fremstillingsproces, hvor mælken filtreres for at fjerne overskydende valle, hvilket resulterer i et koncentreret proteinindhold.
Skyr har normalt et lavt fedtindhold og kan endda være fedtfri, mens yoghurt kan have varierende mængder af fedt afhængigt af typen og mælken, der bruges i processen.
Hvor kommer skyr fra?
Skyr stammer fra Island og har været en del af den islandske kultur i århundreder.
Hvordan laves skyr?
Skyr laves ud af mælk, typisk komælk eller gedemælk, og mælkesyrekultur.
Mælken opvarmes for at dræbe eventuelle skadelige bakterier og forlænge holdbarheden. Temperaturen varierer afhængigt af producenten, men typisk opvarmes mælken til omkring 85-90°C i kort tid.
Herefter køles den opvarmede mælk hurtigt ned til en temperatur omkring 40-45°C.
Mælkesyrekultur tilsættes til den nedkølede mælk. Mælkesyrekulturen består af specifikke bakterier, såsom Lactococcus lactis eller Lactobacillus bulgaricus, som fermenterer mælken og omdanner lactose (mælkesukker) til mælkesyre. Denne proces bidrager til at give skyr dens karakteristiske konsistens og smag.
Efter tilsætning af mælkesyrekulturen opbevares mælken ved en temperatur omkring 40-45°C i flere timer. Under denne fermenteringsproces multiplicerer bakterierne sig og producerer mælkesyre, hvilket får mælken til at blive tyk og cremet.
Efter fermenteringen er skyr klar til at blive sat. Den tykke masse adskilles fra den overskydende væske ved hjælp af en sigte eller et klæde. Dette hjælper med at opnå den karakteristiske tykke konsistens af skyr.