Hvad bruger man gurkemeje til?

Gurkemeje bruges primært som krydderi, særligt i det asiatiske køkken fx i krydderiblandingen karry. Gurkemeje smager ikke af ret meget, men er meget aromatisk og giver en varme, samtidig tilfører det maden en flot gul farve.

Gurkemeje kan også bruges som naturmedicin, til at farve tekstil eller i make up og hudplejeprodukter.

Gurkemeje fåes både som den hele friske rod eller tørret og stødt som pulver. Roden er i familie med ingefær men smager ikke lige så skarpt og stærkt som ingefær. Tørret gurkemeje smager en smule bittert men giver en god varme, den friske gurkemeje smager af mere og er mere aromatisk.

Er gurkemeje sundt?

Gurkemeje indeholder curcumin som fx bruges i naturmedicin og kosttilskud. Dette skyldes at forskning tyder på at curcumin virker ani-anflammatorisk og har en række sundhedsmæssige egenskaber.

Hvad er gurkemeje godt for?

Curcuminen i gurkemeje kan blandt andet bidrage til et godt immunforsvar og til at vedligeholde led og knogler. Meget forsking er dog udfordret af at curcumin nedbrydes meget hurtigt i kroppen og virkningen derfor er svær at måle.

For at aktivere curcuminen i gurkemeje skal gurkemejen varmebehandles. Hvis du bruger frisk gurkemeje fx i en smoothie eller juice, kan du tilsætte sort peber eller cayennepeber og opnå samme effekt.

Har du prøvet min opskrift på Golden milk? Den indeholder både gurkemeje, ingefær og sort peber og smager skønt. Den er særlig god hvis du gerne vil skære ned på kaffen. Samtidig er den god til at sætte maven igang, hvis du har sådanne problemer altså…

Hvordan fjerner man gurkemeje?

Den gule farve i gurkemeje farver virkelig meget. Hvis du har med den friske gurkemeje at gøre, kan det være en fordel at tage gummihandsker på – og pas på dit tøj.

Hvis uheldet alligevel er ude og du har fået gurkemeje på dit tøj eller din hvide bordplade, er der hjælp at hente.

Har du fået gurkemeje på tøjet kan du fjerne det værste ved at duppe med koldt vand og vaskemiddel. Lad derefter ligge i blød i 15-20 min. i lunt vand og vaskemiddel.

Dernæst skal du lade tøjet tørre i solen. Solen er et mirakelmiddel når det gælder genstridige pletter, det tager næsten alt!

Hvis du har fået gurkemeje på din hvide bordplade, vil jeg anbefale dig at få købt en mirakelsvamp – den er genial. Den tager alle pletter. Også på hvide vægge. Du kan godt også forsøge dig frem med eddike eller citronsaft.

Hvordan får man gurkemeje af huden?

Har du fået gurkemeje på huden, forsvinder af sig selv med tiden. Du kan dog også vælge at bruge en scrub og forsøge at slide/skrubbe det af.