Græskar
Næringsindhold pr. 100 g græskar
- Energi 18 kcal
- Protein 0,6 g
- Kulhydrat 4,2 g
- Fedt 0,1 g
Hvad er græskar?
Et græskar er hverken en frugt eller en grøntsag. Faktisk er græskar verdens største bær. Græskar ‘bærret’ vokser ud fra plantens blomst og indeholder frø / kerner.
Græskar kendes bedst som rund og orange såsom fx hokkaido græskar eller halloweengræskar. Men græskar findes i alle farver, størrelser og former fx aflange eller flaskeformede.
Mange tror også at butternut squash er et græskar, det er dog en vintersquash. Men det minder lidt om hokkaido græskar i både smag og udseende.
Er græskar sundt?
Græskar indeholder ikke ret mange kalorier pr. 100 gram, dette skyldes et højt indhold af væske. Græskar indeholder blandt andet vitaminerne A-, B- C- og E-vitamin samt mineralerne calcium, folat og kalium.
Er græskar Low Carb / Keto?
Græskar kan sagtens være en del af en almindelig Low Carb kost. Hvis du spiser Keto løber det naturligvis hurtigere op, da græskar har et højere indhold af kulhydrat end mange andre grøntsager. Men som du ved, handler det altid om kontekst. Derfor kan græskar også sagtens være en del af en KETO kost, læs evt. lidt mere her: Er det Keto?
Hvad kan man bruge græskar til?
Græskar smager sødt og bliver blødt og cremet ved bagning eller kogning. Græskar har ikke nogen kraftig smag men komplimenteres rigtig godt af næsten alle slags krydderier. Særligt timian og romarin i det salte køkken eller kanel og kardemomme i det søde.
Både græskar, hokkaidogræskar og butternut squash kan bruges til alt fra græskarpuré, syltet græskar og græskarsuppe til bagt som græskarfritter eller græskarmos.
Græskar kan også bruges i det søde køkken, hvor man kan lave græskarmuffins, græskarkage, græskartærte eller som græskar-fudge. Det er særligt oplagt hvis du har en masse kød til overs fra et halloweengræskar.
Du kan sagtens spise skrællen på græskar. Så lad den endelig sidde på både uanset om den skal bages eller laves til suppe.
Hvor længe holder græskar?
Opbevaret korrekt kan græskar holde sig længe. Men det kræver et både mørkt, tørt og køligt sted. Temperaturen skal helst være mellem 10 og 15 grader. På den måde kan et græskar holde sig i op til 14 dage eller længere.
Hvis du har en rest af græskar tilbage, kan du også sagtens fryse det ned. Du behøver ikke blanchere det inden. Jeg ville dog foretrække at lave det til suppe eller puré inden frysning.
Hvordan dyrker man græskar?
Græskar har en lang vækstsæson, så hvis du gerne vil dyrke græskar i køkkenhaven, er det en god ide at starte allerede i april med forspiring. Planten kan udplantes når der ikke længere er nattefrost fx i maj og så vil du kunne høste dine egne modne græskar i efteråret.
Græskar vokser hurtigt og har derfor brug for masser af vand og næring som fx kompost. Men ellers er det en ret nem afgrøde at have i sin køkkenhave.
Skal jeg hjælpe dig med livsstil & vægttab?
Igennem 10 år har jeg hjulpet tusindevis af mennesker med livsstilsomlægning og vægttab.
Se, hvordan jeg kan hjælpe dig her:
Vis mig mulighederne