Chokolade
Næringsindhold pr. 100 g mørk chokolade
- Energi 549 kcal
- Protein 4,3 g
- Kulhydrat 59,6 g
- Fedt 31,8 g
Opskrifter med mørk chokolade
Det er vist ikke nogen hemmelighed at jeg elsker chokolade. Derfor finder du også virkelig mange opskrifter med mørk chokolade på sitet. Nogen af mine favoritopskrifter er Gateau Marcel, Chokolademousse og Bedste chokoladekage uden mel.
Jeg har også flere gange lavet min helt egen chokolade, helt fra bunden. Du finder opskrift på hjemmelavet chokolade fx lige her: Chokolader med pekannødder og havsalt.
Hvad består chokolade af?
Mørk chokolade består af kakaopulver, kakaomasse, kakaosmør og sukker. Og er derfor som udgangspunkt både vegansk og glutenfrit.
Chokolade findes dog både som mørk chokolade, mælkechokolade / lys chokolade og hvid chokolade. Den lyse chokolade er tilsat mælkepulver og hvid chokolade er som oftest lavet af kakaosmør og sukker – og i nogen tilfælde også mælkepulver.
Er mørk chokolade sundt?
Mørk chokolade (mindst 70%) er klart et bedre valg end både mælkechokolade og hvid chokolade. Det er særligt pga. det højere indhold af kakaomasse. Rå kakao er nemlig fyldt med flavanoler (antioxidant), magnesium, krom, zink, jern og selv C-vitamin.
Derudover er mørk chokolade også et bedre valg pga. et lavere indhold af sukker. Det gør den mørkechokolade lidt mere bitter end den lyse eller hvide chokolade. Det har i hvert fald den effekt på mig, at jeg bliver hurtigere tilfreds eller mæt og spiser mindre af det. Men kalorieindhold er nogenlunde det samme pr. 100 gram uanset hvilken variant du vælger.
Hvordan tempererer man chokolade?
Chokolade er fast ved stuetemperatur men kakaosmør har et smeltepunkt på omkring 35 grader. Det betyder også at chokoladen hurtigt smelter når du kommer det i munden (eller i en varm barnehånd).
Når du skal temperere chokolade kan det gøres på forskellige måder. Enten via et vandbad eller i microovnen. Smeltningstemperaturen for mørk chokolade er 55 grader, for lys chokolade og hvid chokolade er den 45 grader. Det er dog vigtigt at chokoladen ikke bliver for varm, så kan den blive mat og grå. Det kan derfor være en fordel at bruge et termometer.
Skal jeg hjælpe dig med livsstil & vægttab?
Igennem 10 år har jeg hjulpet tusindevis af mennesker med livsstilsomlægning og vægttab.
Se, hvordan jeg kan hjælpe dig her:
Vis mig mulighederne