Er æble Low Carb / Keto?

Du kan godt spise lidt æble, i fx en salat, når du spiser Low Carb. Spiser du Keto skal du være mere opmærksom.

Æble indeholder nemlig 11 gram kulhydrat pr. 100 gram. Det vil altså sige, at hvis du spiser Keto og spiser 100 gram æble, vil du kun have 10-20 gram kulhydrat til resten af dagens måltider. Det er er altså værd at overveje om du i stedet kan spise de kulhydrater via flere mættende grøntsager

Er det sundt at spise æbler?

Æble indeholder særligt mineralerne calcium, fosfor, kalium, magnesium og jern. Af vitaminer er æble en god kilde til både A-, B-, D-, E- og K-vitamin men særligt C-vitamin (ca 10 mg. pr. 100 gram æble). C-vitamin er blandt andet med til at styrke dit immunforsvar.

Hvad er næringsindholdet i æble?

Næringsindholdet og mængden af kulhydrat svinger lidt fra sort til sort. Denne næringsberegning er fra FRIDA.

Jeg vælger ofte at bruge de grønne æbler da de indeholder lidt mindre frugtsukker og dermed færre kulhydrater end de gule og røde æbler. Samtidig indeholder de grønne æbler også ofte flere kostfibre, som er med til at øge mætheden. Men igen er det varierende fra sort til sort.

Hvor stammer æblet fra?

Æblet har vokset i Danmark siden stenalderen. Det æble var dog meget bittert og surt og minder ikke ret meget om de æbler vi spiser i dag. Det søde spiseæble, vi kender i dag, stammer fra Kasakhstan i Centralasien.

Det søde æble er formentlig kommet til Danmark i 1100tallet hvor de blev dyrket af munke. i 1600tallet blev de første æbleplantager anlagt i Danmark, hvorfra æblertræer blev gratis udleveret til bønderne.

Sorterne er dog blevet ændret meget med tiden. De ældste danske æblesorter kan dateres tilbage til 17-1800tallet, en af dem er Danmarks nationalæble – Gråstenæblet.

Opskrifter med æble

Jeg har faktisk en del opskrifter med æble som ingrediens. Æblet giver nemlig en god naturlig sødme uden at mængden af kulhydrat stikker helt af. Du finder både klassiske opskrifter såsom Æbletærte, ÆbleflæskGammeldags æblekage og Æblemuffins samt nyere opfindelser som Æblenachos med chokoladesovs og Bagte æbler med kanel og cremefraiche.

Derudover er jeg ret glad for æble som ingrediens i salater, prøv fx Kålsalat med fennikel, græskarkerner og granatæbleGrønkålssalat med glaskål og æbleLaksetatar med avokado, æble, dild og cremefraiche eller Laks med birkes og hvidkål-fennikelsalat med æble og dild.