Så er den 16 timers faste brudt, og det var en meget anderledes oplevelse, end jeg havde forventet. For lige kort at opsummere, er 16/8 en mindre ekstrem form for faste, idet du spiser i 8 timer og faster i 16. Af og til anbefales 14/10 for kvinder. Hensigten er ikke at spise væsentligt mindre end på en almindelig dag, det handler mere om at give kroppen en pause fra mad. Take a break from eating, som Brad Pilon siger, om end i en lidt anden kontekst.
Der hører også et styrketræningsprogram til hele 16/8-idéen, men det ignorerede jeg fuldstændigt.
Faste 16/8 – ikke spor svært
Og det var faktisk ikke så svært. Eller det sværeste var faktisk at få spist i det 8 timers “spisevindue”. Uventet problem, må jeg nok erkende. Måske greb jeg det lidt forkert an, idet jeg havde som udgangspunkt, at jeg skulle nå de tre måltider på otte timer, som jeg normalt fordeler over 12 timer. Det ved jeg så til en anden gang, at det ikke er specielt smart. For der bliver da helt sikkert en anden gang.
Først får I en gennemgang af dagen, og til sidst følger nogle af mine betragtninger omkring periodisk faste på denne måde:
Morgenmad kl. 7.00
Dagen startede med vanlig morgenmad ved 7-tiden. Æg, lidt kylling, peberfrugt og ost. Og en grøn juice. Altid en god måde at starte dagen på.
Frokost kl. 12.00
Klokken 11 burde jeg jo så spise frokost. Men jeg var bare slet ikke sulten, så jeg ventede lidt. At spise når man ikke er sulten er vel at gå imod idéen?! Det var jo netop det, jeg skulle lære ikke at gøre, eller?
Jeg ventede til kl. 12, og selvom jeg stadig ikke var rigtig sulten, spiste jeg en lile frokost. Desværre havde jeg ingen rester fra aftensmaden, så jeg endte med en dåse tun rørt med mayo og chili.
Grøntsager havde jeg nok af, så her blev det til en råkost af spidskål og squash og en smule melon. Jeg spiste råkosten og halvdelen af tunen, før jeg måtte stoppe. Jeg har det altså generelt svært med tun i øjeblikket.
Sidste måltid kl. 15.00
Klokken 15 skulle jeg så spise igen. Seriously? Det er ikke særligt fedt at skulle spise, før man bliver sulten. Det griber jeg anderledes an næste gang.
Da frokosten havde været let, kunne jeg dog godt spise, men det var meget uvant for mig at skulle spise et decideret måltid kl. 15 om eftermiddagen.
Jeg havde ikke planlagt denne faste ret godt, for der var ikke mange proteinkilder at hente i mit køleskab, men jeg fandt en pose frosne rejer i fryseren, som jeg tøede op og vendte i mayo og spiste sammen med mere råkost.
Og da det var sidste måltid på dagen, tog jeg også en lille dessert for at sikre god mæthed i mange timer frem. Apropos det her mønster med at spise på forskud. Tsk tsk… Valget faldt her på den syndige, men virkelig mættende hytteost-chokoladedessert. Og den smager altså bare virkelig godt og mætter fuldstændigt vanvittigt.
Propmæt – måske ikke så smart
Og så var jeg virkelig propmæt. Mere mæt end jeg plejer at være, når jeg rejser mig fra spisebordet, så måske er jeg i virkeligheden god nok til at stoppe i tide til daglig. Puh! Da jeg kom hertil, glædede jeg mig virkelig til 16 timers spisepause.
Og så er der ikke så meget mere at sige, Jeg hentede unger, hyggede og legede, lavede aftensmad til familien og gik en tur, imens de spiste. Mest for at det ikke skulle virke mærkeligt, at jeg bare sad der.
Bagefter så jeg noget af en film, og ved 23-tiden gik jeg i seng. Jeg blev aldrig sådan rigtig sulten. Min mave knurrede en lille smule sidst på aftenen, men det var ikke sådan, at tankerne kredsede om mad. Slet ikke. Så det var simpelthen så udramatisk, som det kunne være. Jeg sov fint hele natten og var ikke engang specielt sulten, da jeg stod op. Alligevel spiste jeg morgenmad… fordi det gør man jo. Eller hvad?
Men selvom jeg føler mig en smule snydt for oplevelsen af faste og det her med at komme i kontakt med mine sultfølelser, synes jeg alligevel, at det var interessant, og det satte nogle forskellige tanker i gang. Jeg er bestemt ikke færdig med at eksperimentere med periodisk faste.
Her kommer nogle slutbetragtninger:
- På en måde virker det fjollet at kalde det periodisk faste og gå til opgaven, som om det var en kraftudfordring, når det eneste, jeg reelt gjorde, var at springe aftensmaden over, fordi jeg havde spist mig godt mæt tidligere på dagen. Jeg er normalt ikke en, der springer måltider over, men det er der jo masser, der gør hver eneste dag uden at konceptualisere det som faste.
- Jeg bryder mig ikke om at føle mig tvunget til at spise, når jeg ikke er sulten. Det er faktisk ret ubehageligt. Så næste gang skal jeg enten spise mindre i det 8-timers spisevindue, eller jeg skal forsøge mig med andre fasteteknikker som f.eks. eat WHEN – Eat When Hunger Ensues Naturally. Det tror jeg til gengæld vil være en god øvelse for alle.
- Da jeg havde spist et relativt stort måltid kl. 15, havde jeg masser af energi til ungerne om eftermiddagen. Det er ikke, fordi jeg normalt er helt flad, men det ville nok også være at gå for langt at sige, at jeg sprudler af energi om eftermiddagen.
- Der følger også en erkendelse med om, at hvis jeg kan klare mig med at spise så sjældent, hvorfor spiser jeg så så ofte? Og jeg spiser endda færre gange om dagen end de fleste.
Man kan sagtens faste spontant
Periodisk faste i 16/8-stil behøver måske ikke være så planlagt. Altså, man dør jo ikke af at gå 16 timer uden at spise. Jeg blev mindet om, at jeg ofte skeler til klokken, når jeg spiser. Hvis jeg har spist morgenmad kl. 6, og klokken nærmer sig 12, så begynder jeg at trække mod køkkenet/kantinen. Både fordi “det er spisetid” men også fordi det hænger dårligt sammen at spise frokost kl. 14, når man skal spise aftensmad 17.30. Så der er helt sikkert nogle ydre faktorer, som afgør, hvornår jeg spiser, og det kunne være rart, hvis den del kunne blive mere indre-styret.
Jeg har svært ved at se, hvordan 16/8 kan passe ind i mit liv. Jeg vil gerne spise både morgenmad og aftensmad med min familie, for det synes jeg, er vigtigt. Så det bliver næppe mit nye måltidsmønster. Egentlig leder jeg heller ikke efter et nyt måltidsmønster, jeg er godt tilfreds med min måltidsfrekvens, som den er i dag, men der kan stadig godt optimeres lidt som nævnt ovenfor.
Det har også været rart at få bekræftet, at jeg godt kan klare mig i 16 timer uden mad uden at dø. Den er jo også rigtig rar at have med, når man er på lange rejser, hvor det ofte kan være svært at få fat i ordentlig mad. I et fly til Thailand, f.eks.
Og så en vigtig slutbemærkning: Jeg tror, det er altafgørende for en god oplevelse med en spisepause, at man går ind i den med et stabilt blodsukker. Dette er ikke metoden, som skal tages i brug på 3-dagen i en sukkerdetox. Det hjælper helt sikkert også på det hele, hvis kroppen er vant til at bruge fedt som brændstof og ikke kulhydrat. På den måde slipper man for følelsen af at gå sukkerkold undervejs, forestiller jeg mig.
Så konklusionen er, at det var en god oplevelse at prøve, og at jeg ikke er færdig med at eksperimentere med den slags. Men det bliver ikke i dag. For i dag skal jeg lave raw lasagne og drikke tirsdagsbobler med et par dejlige damer. Kan I huske tirsdagsbobler? Det er virkelig et koncept, jeg varmt kan anbefale! :-)
Hej jeg er på periodisk faste med glemte det til morgen og spiste nogle mandler – ødelægger jeg nu det hele?
Det er nok lidt voldsomt at tale om, at du har ødelagt det hele ved at spise nogle mandler, men teknisk set er du jo ikke fastende, når du indtager kalorier. Det vigtigste, som fasten giver dig, er dog en nem vej til kaloriereduktion og med de briller på er det mere vigtigt, hvad du spiser resten af dagen end at du spiste lidt mandler til morgen.
Må man indtage vand under periodisk faste 16/8 ?
Ja helt sikkert. Og gerne også salt.
Tørfaste er noget andet (faste uden vand). Det tror jeg ikke man skal kaste sig ud i uden lægeligt opsyn.
Hej Jane,
Jeg har spist efter LCHF principperne siden d. 15. april 2018. Det vil sige, at jeg har trappet op for fedtet mere og mere efter at have læst tekst omkring det ? Jeg har aldrig haft det bedre, og jeg har tabt 7,5 kg!! Har haft massive sukker-crawings hele mit liv, som bare blev værre og værre – og nu INGENTING!! Det er såå fedt!
På det sidste har jeg oplevet, at jeg bare slet ikke var sulten, når der var spisetid. Det har været så unaturligt for mig at gøre det alligevel, så jeg lod være. Og uden at vide det har jeg så åbenbart spist efter WHEN principperne også.
Mit spørgsmål til dig er, om man bare kan blive ved med at spise på den måde? Og hvad skal jeg så spise, når jeg får en lille ting? Jeg spiser ikke noget massivt måltid kun for at kunne klare resten af dagen uden noget. Er lige begyndt på at få the med kokosolie i, og tager også lidt grøntsager en gang imellem, men det er nok mest pga. gamle husråd om, at det er godt at spise mange små måltider, som holder fordøjelsen i gang.
Jeg ved bare ikke, om jeg skal tage grønt, fedt eller protein, når jeg så får en lille snack – f.eks. når familien spiser aftensmad?
Først og fremmest, hvor er det fantastisk at høre ??
Dernæst: hvis du springer måltider over eller sådan set i det hele taget, er det vigtigste, at du får nok protein (kød/fisk/fjerkræ, æg, ost etc.) Du vil have nok protein så du bevarer din muskelmasse. Et bud kunne være 1-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt. Husk at 100 g kød kun indeholder ca. 20 g protein.
Der er fint at spise efter din naturlige appetitregulering så længe du vil. Af hensyn til at få nok protein + få stillet kroppens behov for vitaminer og mineraler anbefaler jeg helst ikke mindre end to regulære måltider pr. dag.
Jeg ved ikke om jeg har forstået dit spørgsmål helt rigtigt. Men kort sagt: det er ok at springe måltider over men du skal stadig spise også :)
Kan men drike in glas vin under 8:16 kur.
Hej Jane.
Nu er dette indlæg jo lidt gammel. Men jeg ville høre om du ved, hvor man kan læse mere om dette fastekur, gerne på dansk, og principperne bag dem? Helst en bog eller andet trykt, som ikke er Ude og Hjemme’s hjemmeside. Hehe.
Jeg spekulerer f.eks. på, om når jeg så har tabt mig, kan jeg så gå tilbage til at spise “hele dagen”? :)
Mvh.
Det lyder virkelig spændende og glæder mig til at komme ordentligt igang med en fastekur. Jeg har bare et spørgmål: Må man drikke vand i de 16 fastetimer? Jeg har altid en vandflaske med mig og drikker et stort glas som det første om morgenen og kan sagtens drikke 0,5-1 liter om aftenen også. Kan ikke finde svaret på nettet nogen steder :-).
– Nanna
Du kan drikke vand, kaffe eller te :-)
Super lækker blog med mange gode opskrifter og tip!
Jeg har nogle spørgsmål tror du stadig man vil tabe sig hvis man tager 14:10 kuren istedet for 16:8? :)
Hvis man ikke sørger for at overspise i de timer man gerne vil spise?
og skal man have 6 måltider gemmen de timer man gerne vil spise?
Vh
14:10 kan sagtens være fint. For mig er det nærmest naturligt. Til gengæld ville det (for mig) føles unaturligt at presse seks måltider ind på 10 timer. Jeg spiser kun tre gange om dagen, nogle gange to…
Super spændende at læse når man selv skal igang fra i morgen sammen med en kollega. men…… jeg kan ikke finde noget om jeres resultater rent vægtmæssigt efter jeres 8/16 periode, og det kunne være ret interessant – ikke mindst for at samnmenligne. Spændende blog som lige er gemt under mine foretrukne :-)
God weekend
Vh Dina
Jeg har lige prøvet 8 timers kuren i en uge. Det fungerer fint for mig. Jeg er ikke god til at spise morgenmad tidligt, så jeg spiste første måltid kl. 10.30 og sidste måltid kl. 18.00. Det passer perfekt, og jeg følte mig på intet tidspunkt sulten.
Jeg havde en kammerat fra studiet, der brugte periodisk fastning hver dag, hvilket jeg synes var vildt. Men så begyndte jeg selv at spise lchf-agtigt, og har derfor kigget lidt på det. Men sjovt nok spiser jeg næsten allerede som periodisk fastende;) Jeg spiser først morgenmad, efter jeg har trænet, så det bliver kl. 9, og jeg er skrupsulten ved 17 tiden, så der ryger aftensmaden ind helt naturligt.
Jeg er ikke bange for at blive sulten, men jeg synes ikke altid, det er et dårligt træk, at spise lidt på forkant, sådan i god tid agtigt. For hvis jeg først venter, til jeg er total sulten, så tager jeg alle de forkerte beslutninger. Og kroppen HAR jo brug for benzin? Og selvom det er vigitgt, at lytte til kroppen osv, så ER det jo også et vigtigt element, det med at spise sammen som familie. Hvad er så højest prioritet? Om man lige er sulten nok lige nu, eller om man spiser sammen? Så tror jeg klart det er smartere, bare at tilpasse måltidets størrelse, så det passer med behovet, på det tidspunkt, hvor maden samler os?
Hvis man lever i en børnefamilie i hvert fald, så har jeg svært ved at se, at det giver mere på positiv kontoen, at der er 4-5 individer i familien, der alle skal spise, præcis når det passer dem.
Ja, det kunne være kønt, ikke? En mellemvej er nok et godt bud… :-)
Jeg har efterhånden fulgt din blog længe, og synes du laver nogle virkelig spændende og inspirerende indlæg og opskrifter, tak:) Jeg eksperimenterer selv en del med detox og faste, men har aldrig hørt om, eller prøvet denne før. Som udgangspunkt er det jo egentlig en god idé, og jeg prøver selv især i hverdagene, ikke at spise efter kl. 18.30, for netop at give kroppen ro. Jeg føler også at natten er mere rolig, og jeg vågner ikke længere med kvalme og uro i kroppen:) Jeg vil helt sikkert prøve 16/8, men vil aldrig kunne integrere den fast, da min spisning er alt for social afhængig..:)
Tak, Vibeke, og tak fordi du følger med :-)
Jeg synes, det var en god oplevelse at prøve 16/8 og jeg vil bestemt også prøve det igen med et par justeringer. Men det bliver heller aldrig livsstil for mig. Min spisning er også alt for socialt betinget, og så er der også lige familiehensynet. ;-)
Spændende og interessant :-) Jeg tænker bare på hvorfor man skal presse måltiderne sammen? For så er det jo netop at man spiser uden at være sulten, og dét er ihvertfald ikke meningen! Men som du selv skriver, så kan det jo gribes anderledes an… Mindre måltider, eller måske kun to store måltider på de 8 timer…
Jeg øver mig i, ikke at overspise, hvilket jeg stort set altid har gjort. Jeg gik altid fra bordet med et “puuhhh…” fordi jeg var så mæt. Det sker heldigvis kun meget sjældent nu. Og det er virkelig skønt! Jeg er, som så mange andre herinde, ikke særlig sulten til aften, men jeg spiser alligevel sammen med resten af familien. Dog kun en lille portion. Så kan det ske, at jeg bliver lidt (lækker)sulten hen på aftenen, og så ryger der et par nødder eller et stykke chokolade ned (størrelsen snakker vi ikke om!). Jeg har sagt det før, men her kommer den lige igen; LCHF og din blog har virkelig gjort en kæmpestor forskel i mit liv! Jeg er blevet så meget bedre til at tolke min krops signaler :-) Det er bare så stort, og kræver et Weeeheeee… Og et skål i tirsdagsbobler – mine bobler er dog kun danskvand, hrmpf :-/
Åh, du er så sød, Jonna :)
Jeg forbinder nemt overspisning med alt for store mængder mad – helst af den usunde slags – men det kan jo også godt være et udtryk for at man spiser lidt mere end man egentlig har behov for. Og hvis maden smager godt, er det da svært at stoppe ved 80% mæt. Det er vist godt, jeg skal til det der Mindful Spisning i næste uge ;-)
Igjen veldig interessant! Jeg tror faktisk at 16/8 kunne passet fint for meg.. Vi spiser middag (aftensmad?) kl 5, og jeg har sjelden tid til frokost (morgenmad?). Så hvis mitt første måltid for eksempel er kl 12 (lunch), og siste måltid er kl 20… Det kan faktisk absolutt la seg gjøre….
Rigtig spændende læsning :) men jeg har ikke hørt om tirsdags bobler??
Lone, tirsdagsbobler er bare en måde at få lidt ekstra fest og farver i hverdagen. Tror, det startede på Twitter, men blev taget op igen her: https://www.madbanditten.dk/vietnamesiske-forarsruller-for-dummies/
Rent fjolleri. Men dejligt fjolleri :)
jeg syntes det er et meget interessant enme det her.
Eller jeg syntes det er interessant at læse hvor mange der faktisk spiser uden at være sulten og spiser på forskud for ikke at blive sultne senere.
Jeg har selv for nyligt taget LCHF / PALEO livsstilen til mig, ikke for at tabe mig, men fordi jeg kunne mærke på min krop af det er det den har bedst af. Jeg har hele mit liv været generet at at jeg tit og let gik sukkerkold på den virkelige ubehagelige måde med koldsved og rysteture – og det er til trods for at jeg ikke har spist slik og sukker i årevis. Men jeg spiste rigtig meget brød og pasta og meget fedtfattigt. Og i den tid skulle der ikke gå meget mere end 3 timer imellem mine måltider før jeg igen var monstersulten. Jeg tænkte nærmest også konstant på mad og planlagde nærmest min næste måltid så snart jeg har tage sidste bid af det forrige…. Puh det var opslidende så det var en kæmpe lettelse at finde en livstil uden brød, ris, pasta og kartofler som gør at jeg føler mig mæt, som gør at jeg kan tænke på andet en det næste måltid og som også bare giver mig meget støre velbehag i min krop dels fordi jeg ikke bliver oppustet og dels fordi jeg ikke går sukkerkold.
Nå med det var lige en lang indledende smørre….
For at komme til sagen… Jeg elsker mad, lave mad og spise mad, og jeg kan derfor rigtig godt li at spise 3-4 gange om dagen. Et måltid mad skal tilfredsstile mine smagsløg, får jeg et for smagsløst måltid, er det som om jeg stadig er sulten uden at være det. Et måltid mad handler for mig ikke om at det skal kunne holde mig mæt i flest muligt timer, men om at holde mig mæt så jeg igen er sulten til næste måltid, jeg nyder nemlig mest maden når jeg er sulten.
En typisk dag i min maddagbog ser sådan ud:
Morgenmad: en blanding af yoghurt, skyr og græskyoghurt, 1 spsk hørfrøolie, mandler og frugt og bær på toppen.
Frokost: (jeg har en virklig god kantine på mit arbejde) et ok stort stykke fisk eller kylling, en hulensmasse grøntager, lidt nødder/kerner og en dressing.
evt. eftermiddag et glas saft lavet derhjemme i juiceren.
Aften: kød eller fisk, en masse grøntsager, lidt nødder
Maden der hjemme er altid lavet godt med smag enten af krydderier, krydderurter eller en sennepsvinagrette.
Jeg foretrækker mine fedtkilder kommer fra olier, nødder og fede mælkeprodukter eller fed fisk.
Den kost holder både mine smagsløg og min krop mæt nok i mellem måltiderne og gør at jeg igen er sulten til næste måltid :-)
Puh sikke en smørre jeg fik fyrret af, jeg håber det giver mening.
kh maria
(@vanloseblues på instagram)
Maria, jeg kan kun sige, at jeg har (haft) det præcis som dig. Et liv med ustabilt blodsukker er så hæsligt. Jeg ønsker mig aldrig tilbage. Og jeg har præcis også sådan, at et måltid skal tilfredsstille flere sanser. Ellers mætter det ganske enkelt ikke godt nok. Tak for din lange kommentar :-)
Jeg synes dine betragtninger omkring at lade sig styre af tid frem for indre ur er ret så interessante.
Jeg har selv brugt sommeren på at lytte til kroppen
mere end at kigge på uret og det har været sundt men har også givet nogle lidt sære spisemønstre som måske ikke altid passer ind i min hverdag / sociale samhæng.
F eks spiser jeg ofte så meget til morgenmad ( 6-7)+ en kop heftig kaffe( 10) at jeg oftest først er rigtig sulten kl. 14-15
Om vendt vil jeg gerne spise aftensmad omkring 18.30- 19 og der er jeg faktisk ikke altid sulten endnu …
Jeg tor simplehn ikke at jeg kunne spise kl 15 og så vente så længe med at gå i seng- jeg brug for at være nogenlunde mæt når je går iseng ellers bliver jeg ramt af søvnløshed og panik.
Tak fordi du lægger krop til :)
Der har jeg det jo helt anderledes. Jeg sover bedst på “tom mave”. Til gengæld har jeg svært ved at se, hvordan jeg skulle få sparket dagen i gang, hvis jeg ikke skulle spise morgenmad… :-/
Men efter morgenmaden bliver jeg også reelt først sulten ud på eftermiddagen, og det giver jo en alt for sen frokost ift. aftensmaden. Mindre til morgenmad kunne måske gøre tricket, tænker jeg…
Jane det er nok min mors sundhedsplejeske ordineret sultning af mig :( der gør at jeg bliver angst :( Jeg har tænkt på at omdanne aftensmaden til lidt mere let måltid -men det fungere KUN hvis både E og jeg får spist nok til frokost. Så længe jeg er hjemmegående er det nemt nok- men når hverdagen kalder så frygter jeg den der frokost pause hvor jeg ikke har tid til at spise ordentlig og E har virkelig dårlige spise forhold i gym= at hun kun får 2 rigtige måltider( morgen+ aften) da hun kun har 25 min til at spise, tisse og bevæge sig ned af delange gange …
Jeg synes faktisk, Maria har en god pointe med at man bør tilpasse måltidsstørrelserne, så de passer til ens måltidsrutine. Uanset hvordan den måltidsrutine nu engang er. Det kan godt være, at min krop egentlig ville have det fint på to måltider om dagen, men praktisk og socialt passer det bare bedre med tre. Og så skal jeg vist justere lidt ned på mine morgenmåltider.
Mine børn spiser afsindigt meget i øjeblikket! Mand, altså! De må være ved at vokse. Se skovler i hvert fald ind morgen og aften og madkassen er altid tom. Men på mandag starter skolen, og så skal de jo pludselig ikke løbe rundt og spille fodbold i 6 timer hver dag. Det betyder jo også en del…
PS: Se den der dokumentar, hvis du ikke allerede har. Den har flere interesssante punkter!
Din oplevelse af fasten lyder meget som mit eksperiment. Jeg skulle jo spise fra 12-20, men for mit vedkommende kunne jeg simpelthen ikke klemme mere ned efter kl 18! havde ellers tænkt at en sød aftensnack kl 20 ville være passende, da jeg dagligt får noget til den søde tand (men ikke i går). Jeg følte ingen sult bortset fra kl 12, da jeg fik det første måltid, men tvang mig til at spise ellers.. Jo kl 18 glædede jeg mig da også til aftensmaden, men mest fordi der var lækker mad på menuen. ;) Jeg følte dogen hamrende hovedpine ved 22tiden (som mest af alt er kommet på grund af et døgn uden sukker – ja i know, jeg skal ud af den afhængighed NU!) derfor tager jeg en dag mere – og finder hermed inspiration i LCHF – kendte jeg heller ikke før jeg så din blog :D så endnu engang fedt at læse om dit forsøg og jeg tager i hvert fald et par dage mere :)
Hvor er det herligt at høre, at det gik godt for dig også. Og ja, alt bliver bedre uden sukker. Hvorfor skal det dog være så svært? ;-)