Sundt krymmel til romkugler og kage


Og det mener jeg på en fuldstændig stueren måde! Det handler nemlig om at holde børnefødselsdag med mindre sukker.

Mine børn har snart fødselsdag, og det betyder, at jeg skal holde i omegnen af en 3-400 børnefødselsdage her i november.

Sådan føles det i hvert fald. Også selvom vi faktisk har reduceret det til tre fødselsdage og 2 x uddeling i klassen. Så jeg skal ryste op med nogle sunde godter.

Jeg mener ikke nødvendigvis, at en børnefødselsdag skal være helt sukkerfri. Jeg synes, man kommer langt ved at lave den sukkerreduceret, så der kan blive plads til en smule ægte slik i slikposerne eller hvad det nu måtte være, som ungerne synes er en uundværlig del af en fødselsdag.

Nogle gange mødes jeg med, at det også er lidt synd for mine børn, at de ikke engang må få sukker på deres fødselsdag, men jeg har faktisk endnu til gode at opleve, at mine børn – eller deres gæster – har givet udtryk for, at de følte sig snydt efter at have været til fødselsdag hos os.

Faktisk kom min datter hjem fra børnefødselsdag for noget tid siden og lagde sig på sofaen med ondt i maven. Mor, vil du ikke nok sørge for, at jeg ikke får ondt i maven til min egen fødselsdag, spurgte hun mig. Og selvfølgelig vil jeg det.

Det gælder jo voksne som børn, at ens tolerancetærskel for sukker og hurtige kulhydrater mindskes af, at man ikke indtager dem særligt ofte, og derfor kan en traditionel børnefødselsdag med boller og kage være hård kost for en lille krop.

Når man skal konkurrere med de sukker- og e-nummerholdige godter, gælder det, at presentation is everything! Og her gælder alle kneb. Put det på pind, anret det pænt på et fad, pynt kagen med farvestrålende frugt eller hvad som helst, som fanger øjnene på de små. Jeg satte mig for noget tid siden for at prøve at lave et mere naturligt alternativ til det farvestrålenede krymmel, man kan købe.

Jeg havde været en tur i Torvehallerne og havde shoppet lidt forskelligt lir til at kunne peppe kuglerne op. Jeg havde købt frysetørrede hindbær, pulveriseret solbær og pulveriseret appelsinskal.

Så her kommer lidt idéer til sundere krymmel:

 • Frysetørrede hindbær: Easy! Dem køber man bare og triller kuglerne i. De kræver nogle lidt fedtede kugler for at ville sidde fast, men det gik. Frysetørrede hindbær har den fordel, at de også smager virkelig godt. Jeg har hørt, at man også kan få dem i Magasins Mad&Vin.
 • Pink krymmel: Frysetørrede hindbær kørt igennem kaffemøllen sammen med kokos.
 • Lakridspulver: Det er jo også virkelig nemt men meget populært. Jeg bruger det engelske lakridspulver fra Naturdrogeriet. Lakridsrodspulver giver hverken samme effekt eller smag.
 • Mørkerødt krymmel: Disse er lavet af pulveriseret solbærpulver kørt i kaffemøllen med kokos. Det havde også en dejlig frisk og syrlig smag.
 • Grønt krymmel: Kokos i kaffemøllen sammen med hvedegræspulver. Hvad skal jeg sige? Hvedegræspulver smager altså bare ikke særligt godt. Det er ikke fordi den er så gennemtrængende, men den vinder næppe nogle konkurrencer.
 • Gult krymmel: Kokos i kaffemøllen kørt med lidt pulveriseret appelsinskal. Her synes jeg heller ikke, smagen var helt god. Jeg tror faktisk, den var blevet bedre af at bruge lidt frisk skal fra en økoappelsin.

Vinderne blev uden tvivl dem lavet med frysetørrede hindbær (pulveriseret eller ej) og dem med lakrids. Så jeg kunne have sparet lidt lir her.

I virkeligheden er det jo heller ikke krymmel på kuglerne, der gør den store forskel. Men det var sjovt nok at eksperimentere med det. Laver man nogle gode kugler af sunde råvarer, kan man sagtens trille dem i almindeligt  krymmel, uden at det er den store katastrofe. På den måde synes jeg, man finder et fint kompromis.

Kuglerne får du ved at blende tørret frugt (dadler og abrikoser fungerer bedst) sammen med malede nødder og lidt kokosolie og smage dem til med kakao, lakridspulver, kanel, eller hvad du nu synes. Du kan finde lidt inspiration her og her.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

19 kommentarer til “Sundt krymmel til romkugler og kage”

 1. Jeg har længe tænkt på at bruge matcha/grøn te-pulver eller chlorella til den grønne kokos og spirulina til sådan en blågrøn – men ork jeg får desværre alt for lidt konfekt.

  Svar
 2. Forleden dag smagte jeg Johan Bülows julekugler (sød lakrids, drageret i hvid chokolade og hindbær og dyppet i stjernestøv). For dælan hvor var de gode. Kunne du diske op med en lchf pandang?

  Svar
  • Åh, jeg dør! Siden jeg så varianten med den mørke chokolade og espresso har jeg ikke kunne få den ud af hovedet, men den juleudgave der lyder da også for sygt god. Må lægge hovedet lidt i blød her. Og prøvesmage i den gode sags tjeneste. Taking one for the team, you know… ;-)

   Svar
 3. Hvor er de flotte!!! Man kunne også bruge usaltede pistacienødder, hakket fint. Det smager sikkert bedre end hvedegræspulver (som jeg aldrig har prøvet). Tak for opskriften.

  Svar
  • Ja da, selvfølgelig! Og jeg har netop fået et par poser usaltede pistacienødder ind ad døren. De kommer på næste gang. Super tip!

   Svar
 4. Jeg har netop gået og tænkt på, om det var muligt at finde et fornuftigt alternativ til Dr. Oetkers den bedste (værste). Jeg kan simpelthen ikke klare den kunstige smag, jeg synes den overtager det hele. Jeg så jo på et tidspunkt at Ulla, du ved, har krymmel fra sit tyske øko supermarked (lucky her), men her i den danske provins er sådan noget jo ikke til at opdrive. Frysetørrede bær er en god idé, så tak for den. Men øko krymmel, det gad jeg altså også godt prøve. Danmark er åbenbart et lille land, hvad den slags angår.

  Svar
 5. Uhm… Jane.
  Lakrids er min favorit, men jeg har også tilgode at afprøve hindbær-varianten. Ved på forhånd, at det bliver vanedannende og gerne i kombination med lakrids i samme kugle.
  Er ‘Krydderiet’ et sted, du kan handle de lækre sager?
  KH
  – frk. sveske

  Svar