PCOS, barnløshed og LCHF – Marlenes vej til naturlig graviditet


Ufrivillig barnløshed ligger mig virkelig meget på sinde. Som du måske ved, måtte jeg selv igennem opslidende fertilitetsbehandlinger for at få børn. Det er uden sammenligning en af de hårdeste perioder i mit liv. Ikke at vide om det nogensinde ville lykkes os at få børn var en kæmpe eksistentiel krise for mig.

Ung, sund og slank – og barnløs

Og det gav ingen mening for mig, at det skulle være så svært.

Jeg var 26 år,  slank, ikke-ryger og aktiv og levede ‘sundt’ (hvilket dengang betød en sund variant af de officielle kostråd med meget lidt fedt og masser af fuldkornsprodukter, frugt og grønt).

Men hormonelt set var jeg et komplet kaos. Min hud blev uren som en teenager i det øjeblik, jeg stoppede med p-piller, min hovedbund kløede, som om jeg havde lus, min cyklus blev længere og længere for hver måned, der gik, jeg dannede cyster på æggestokkene og havde ‘polycystiske ovarier’, som lægen sagde.

Jeg ville sådan ønske, at jeg havde vidst, at jeg kunne have gjort en forskel for min fertilitet ved at have ændret min kost.

Det kan jeg  selvfølgelig ikke vide med sikkerhed, ville have gjort en forskel men med tanke på, at jeg i dag er 41 år og har snorlige regelmæssig cyklus på gennemsnitlig 29 dage med ægløsning hver måned, tænker jeg, at det formentlig også ville have hjulpet mig dengang.

PCOS, LCHF og barnløshed

Og så er historien med PCOS, barnløshed og LCHF også bare en historie, der går igen i min mailboks.

Jeg har tidligere bragt historien om både Minna og Pennie, der begge lykkedes med at blive naturligt gravide, trods PCOS efter at have opnået et stort vægttab med LCHF.

Og jeg tror endnu ikke, jeg har kørt et eneste Kickstart-forløb uden at mindst én kvinde med PCOS har skrevet til mig og fortalt, at hun er begyndt at menstruere og om jeg har hørt om det før. Og til det er mit svar bare et kæmpe JA.

Mød Marlene

I dag skal I møde Marlene. Marlene har også en historie med PCOS og barnløshed. Men Marlene var aldrig overvægtig og hun var ganske ung, da hun ønskede sig sit første barn.

Marlene har på egen krop mærket, hvordan hun ved hjælp af LCHF kan regulere sine hormoner, nedbringe PCOS-symptomerne og normalisere sin cyklus. Første barn kom til ved hjælp af IVF (reagensglasbehandling), men andet barn kom helt naturligt efter en kostomlægning til LCHF.

PCOS, barnløshed og LCHF - Læs Marlenes historie om barnløshed, LCHF og om at blive naturligt gravid efter kostomlægning

Marlene fortæller om PCOS, barnløshed og LCHF

Jeg var bare 16 år, da jeg fik dommen PCOS og blev sat på p-piller.

6 år senere ville min mand og jeg gerne have barn sammen. Det var lettere sagt end gjort, og vi måtte igennem 2 års kamp med on/off hormoner, ind og ud af klinikker, utallige læger og gynækologer og hele floder med tårer og søvnløse nætter, før vi endelig fik en dejlig datter ved IVF-behandling (også kaldet reagensglasbehandling).

Jeg var ikke overvægtig og jeg var bare 22 år, da jeg fik første skud hormoner. Vi havde ellers alle odds med os, skulle man tro.

Jeg spiste faktisk LCHF allerede dengang, men min cyklus var styret fuldstændigt af kunstige hormoner, og jeg havde ingen mulighed for at mærke nogen som helst effekt.

Men kosten holdt min vægt i skak, trods virkelig mange stik kønshormoner i maveskinnet.

Da jeg blev gravid, gik den lede graviditetskvalme og LCHF bare ikke ret godt i spænd for mig, og jeg fasede det ud til ære for saftevand, meloner og nå ja – lets be honest, chokopops med sødmælk…

PCOS, graviditet og tiden efter fødslen

Min PCOS var i bero hele graviditeten, og mens jeg fuldammede. Da jeg fik min første menstruation efter fødslen, gik det hurtigt op for mig, at hormonerne rullede igen.

Faktisk var jeg slet ikke i tvivl. PCOS’en var tilbage på fulde gardiner.

Jeg havde en instinktiv fornemmelse af, at det var nu eller aldrig, jeg skulle give min krop en ærlig chance! Og så var jeg også ret skruk igen…

Regelmæssig cyklus med ægløsning

Efter bare 1 måned tilbage på LCHF så jeg resultater!

Min cyklus gik fra 50+ dage til allerede 10 dage kortere.

Jeg kunne endda mærke min ægløsning! (en lille “sidegevinst” fra de mange hormonbehandlinger er, at jeg kan mærke præcist hvornår, jeg har ægløsning).

Efter 2 mdr. med LCHF var jeg nede på 32 dages cyklus!

Jeg kunne ikke få armene ned og fortrød, at jeg nogensinde stoppede. De sidste graviditetskilo forsvandt, og ironisk nok, blev jeg gravid igen allerede måneden efter!

Lillebror er idag snart et år gammel.

LCHF for bedre hormonel balance

Jeg er atter tilbage på LCHF. Denne gang ikke for at få flere børn, men for at have en krop i balance. Jeg sover bedre, har mindre (mande)hårvækst, er nede i vægt igen, og nå ja: Jeg har en cyklus på ca 30 dage med ægløsning. Det føles næsten som ‘spild’ ;-)

Nu skal vi ovenikøbet til at tænke over, hvordan vi undgår, at jeg bliver gravid igen.

Naturligt gravid med LCHF

LCHF gjorde mig naturligt gravid! Jeg kunne tælle effekten direkte i min cyklus-kalender, både dengang og nu.

Jeg har det bedre, mindre hovedpine, bedre søvn, (når altså jeg faktisk FÅR søvn ) og færre kilo på sidebenene ikke at forglemme. Og så smager maden jo fantastisk!

Så selvom jeg (desværre) ikke spiste LCHF under nogen af mine graviditeter, har det bidraget til en helt anerledes holdning til, hvad sund mad er. Jeg gik (og går) altid efter de højeste fedtprocenter og rene råvarer, uanset om der står LCHF på menuen eller ej

Tak til Jane og Madbanditten! Både bloggen og bøgerne har været en kæmpe rygstøtte og inspirationkilde både dengang og nu!

Vil du have inspiration direkte i indbakken, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev og samtidig få guiden ‘Sig farvel til sukker med disse fire trin. 

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “PCOS, barnløshed og LCHF – Marlenes vej til naturlig graviditet”

Skriv en kommentar

  • Hej Mai
   Jeg er desværre nødt til at beskytte min egen tid og kan derfor ikke tilbyde at gennemse protokoller fra youtubevideoer. Jeg vil meget gerne give dig mit besyv, hvis du i stedet beskriver protokollen og hvad den går ud på for mig.

   Min generelle holdning (og egen livsstil) er også cyklisk. Det har jeg skrevet om bl.a. HER og jeg har også et kapitel i min første Keto-bog om cyklisk ketogen kost.

   Svar
   • Hej Jane

    Det kan jeg virkelig godt forstå (at du er nødt til at beskytte din egen tid). Videoen handler om, at hende Dr. Mindy Pelz anbefaler, at vi kvinder ikke spiser ketogent, mens vi får vores progesteron-stigning i anden halvdel af cyklus. Altså at vi efter ægløsningsdagene ikke lægger faster ind og heller ikke spiser efter keto (som hun ellers går meget ind for).

    Hun mener, at det er afgørende for kroppen, at vi kun fra dag 1 til 14 har faster over 15 timer, og at vi også kun her spiser 100 procent ketogent. I nogle dage efter ægløsningen bør vi spise flere kulhydrater, mener hun.

    Grr, det kan jo være, hun har ret. Men det betyder en ret stor ændring for mig – som kæmper meget for at blive gravid, og som er glad for keto og for vandfaster på helt op til 3 dage eller mere.

    Hvad tænker du om det?

    Kh Mai

    Svar
    • Tak ❤️
     Det ville jeg personligt synes ville være at gøre livet lige vel bøvlet at skulle gå og tilpasse min kost til, hvor jeg er i cyklus. Det betyder ikke, at der ikke godt kan være noget at hente i det, men jeg synes bare, der er et liv, der skal leves også.

     Meeeen… jeg er ikke så begejstret for faste og slet ikke i en kontekst, hvor ønsket er graviditet. I en sådan situation ville jeg i stedet spise hele cyklus i energibalance. Jeg tror, det er vigtigt at sende et signal til kroppen om, at der er føde nok, til at en graviditet er sikker, og dette siger jeg 100% uden at indikere, at barnløsheden er selvforskyldt. Jeg har selv været hele fertilitetsmøllen igennem og ved hvor sårbar en tid det er og hvor hurtig man er til at pege fingeren mod sig selv, når det ikke lykkes. Det er i sandhed en frygtelig tid💔

     Så min generelle holdning er faktisk, at kalorieindtag trumfer kulhydratindtag i denne her situation. Men jeg tror måske også, at jeg personligt ville lægge mig nærmere 50 g kulhydrat om dagen fx, fremfor 20-30 g. Det er dels for at næringsoptimere men også fordi jeg har en lille tanke om, at ketose jo evolutionært set er en sultetilstand. Og selvom vi jo ændrer dette i ernæringsmæssig ketose, hvor vi spiser og tager næring til os samtidig, så synes jeg i hvert fald, det er en tanke værd, om ikke der kan være noget at hente i ikke at ligge helt lavt i kulhydrat. Men det er altså mest en hjemmestrikket teori.

     Håber virkelig ikke, at jeg lige bidrog til øget forvirring nu🙈🙈 Jeg vil lige nævne også, at det her slet ikke er mit felt og at der helt sikkert er mange andre dygtige, der har specialiseret sig inde for det. Jeg kender Nanna Stigel perifert og synes, at hun er både sød, dygtig og meget kompetent indenfor kost og livsstil til gravide og kommende gravide.

     Og om ikke andet ønsker jeg dig virkelig meget held og lykkes. Håber, det snart lykkes ❤️❤️

     Svar
     • Tusind tusind tak, Jane. Det var et godt svar <3 <3 <3 <3

      Jeg vil helt klart overveje at "slappe mere af" ved at droppe fasten og måske også skrue lidt på ketoen, så jeg er mere LCHF i stedet. Hold op hvor er det bare svært, når man samtidig er overvægtig og 41 år og er desperat for at komme ned i vægt for MÅSKE at kunne nå at få et barn trods min høje alder. Men hvis hurtigt vægttab i sit selv, eller i hver fald metoderne til det, så også forringer chancerne, så er det jo en totalt catch-22.

      Og jeg havde tabt mig så flot på keto sidste år, men for at gøre det hele endnu mere absurd, så virker IVFbehandlingens hormonindsprøjtninger så voldsomt på mig, at jeg har virkelig svært ved alt det med vægten, mens jeg er i fertilitetsbehandling…. Så jeg har taget på igen og føler både, at stofskiftet og viljestyrken har det svært under hormon-indsprøjtningerne.

      Og så med tiden tikkende i baggrunden, for 41 er jo ikke just nogen ønskværdig alder, når det kommer til fertilitet, og det er sgu svært det med ikke at falde i selv-vrede-fælden, for hvorfor hulan har jeg ladet det komme så langt ud, at jeg er overvægtig som 41-årig, når jeg nu gerne vil have et barn….

      Pyyha, det er så svært – og nu skriver jeg alt for meget, fordi jeg ved, at du ved, hvad det handler om med barnløshed, og at man så gerne vil gøre alt for det <3

      Jeg ville egentlig bare skrive: TAK <3 <3 <3 <3

     • Velbekomme❤️ Føler virkelig med dig. Det er en lortesituation på alle måder. Jeg ønsker det ikke for min værste fjende😥

 1. Jeg synes hele aspektet omkring hvor stor en rolle kosten har på ens hormoner er vanvittig spændene. Jeg døjer selv med uren hud og uregelmæssig menstruation. Har du måske lyst til at skrive nogle indlæg omkring samspillet mellem kost og hormoner?

  Svar