Overvægtige børn


Hvad skal overvægtige børn spise? Hvad ville du gøre, hvis dit barn var overvægtigt? Sådan spurgte en fortvivlet mor mig en dag og da det faktisk er et spørgsmål, jeg har fået flere gange, har jeg valgt at bringe en del af svaret her.

Low Carb og Keto til overvægtige børn?

Jeg synes ikke, at børn skal spise Keto. I hvert fald ikke hvis vi forstår Keto som ekstrem kulhydratfattig kost, hvor man begrænser kulhydratindtaget til så lidt som 20-30 g kulhydrat pr. dag. Og jeg ville bestemt aldrig tælle kulhydrater på mit barns vegne. Heller ikke ved overvægt.

Med det sagt, synes jeg, at en variant af Low Carb-kost vil være et fint valg, men jeg ville starte med at slippe tanken om Keto/LCHF/’striks LCHF’ eller i det hele taget idéen i, at der er regler, der skal følges.

I stedet ville jeg tage nogle af de elementer derfra, som vi ved, er effektive.

Læs også: Må børn spise Keto?

Kost til overvægtige børn

Var det mit barn, ville jeg starte dagen med at sikre et stort og mættende proteinrigt måltid. Det kunne være æg (spejlæg, røræg, omelet, kogte æg) sammen med lidt ekstra skinke, ost, bacon, avokado eller lign. Ingen eller meget få kulhydrater til dette måltid.

Et proteinrigt måltid har stor effekt ift. at regulere appetitten, så man ikke bliver ulvesulten senere.

Til frokost ville jeg servere almindelig madpakke med rugbrødsmadder med smør og godt med proteinrigt pålæg (skinke, kalkun/kyllingepålæg, spegepølse eller lign.).

Jeg ville også overveje kernebrød/stenalderbrød, men jeg ville nok starte med almindeligt rugbrød og se, om det ikke stadig går fint. Hertil grøntsager (gulerødder, peberfrugt, tomat, osv.) og gerne noget ekstra protein i form af snackpølser, oste (ostehaps eller babybell fx er nemme i madpakken) og evt. en lille pose nødder.

Er barnet sulten om eftermiddagen (det er ikke sikkert, han/hun er det) ville jeg tilbyde lidt gnavegrønt eller lidt nødder, kogte æg, en humpel ost, spegepølse eller lign.

Til aftensmad kød og grøntsager og noget dip/sovs/dressing, hvis det er i måltidet og evt. en lille portion ris/kartoffel/pasta, hvis det er vigtigt. Eller vælg denne fra.

Eller brug devisen om at hvis måltidet er lige vel magert, kan barnet spise en lille portion stivelse. Er der godt med fedt i måltidet, udelades den.

Ingen drikkekalorier. Slik, kage, dessert ved mere sjældne lejligheder og helst højst en gang om ugen.

Man må gerne spise, til man er mæt, men mætheden kan komme forsinket og spiser man for hurtigt, får man nemt spist for meget.

Overvægtige børn - hvad skal et overvægtigt barn spise?

Sund livsstil – ikke sur diæt

Grundtanken er her at fylde på med gode og mættende proteiner og sunde fedtstoffer, så appetitten reguleres og lysten til at spise ‘for meget’ mindskes.

Håbet er, at det overvægtige barn vil vokse sig normalvægtig, i hvert fald hvis barnet endnu ikke har været igennem pubertetens vækstspurt.

Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ville sikre, at det var et projekt, som hele familien var ombord med. Det er hele familien, der skal have gode vaner. Ikke bare barnet. Og dette er ikke noget, man gør, ‘indtil barnet har tabt sig’. Sund livsstil er et projekt for livet. Ikke noget man gør i en kort periode for derefter at vende tilbage til de gamle vaner.

Det sætter altså krav til mor og far, hvis der er dårlige vaner herfra, der er blevet overført.

Motion og bevægelse

Jeg ville også sætte ind med motion og bevægelse og igen ville jeg lade det være et familieprojekt. En gåtur på en halv eller en hel time hver aften efter aftensmaden er både en god vane men også en god måde at få snakket sammen på.

At finde på ting, der er sjove at lave sammen, som ikke involverer spisning, er også en god idé. Familieture i svømmehallen, trampolinpark, klatrepark eller andre aktive steder kan være både sjove og hyggelige. At cykle eller gå til og fra skole/fritidsaktiviteter er en god vane også.

Motion behøver ikke være surt. Det kan både være praktisk og sjovt.

Der ville jeg starte. Er det ikke tilstrækkeligt, ville jeg justere yderligere til. Men jeg synes, det er bedst at starte med så brede rammer som muligt når vi har med børn og unge at gøre.

PS: Bag tidlig overvægt kan ligge større og mere alvorlige problemer end dårlig kost og livsstil. Den slags har jeg ingen kompetencer til at håndtere, men var jeg mor til et overvægtigt barn, ville jeg have det i baghovedet.

Overvægtige børn - hvad skal et overvægtigt barn spise?

Inden jeg slutter, vil jeg sige tak for tilliden. Jeg vil også understrege, at jeg ingen erfaring selv har med overvægtige børn. Mine børn er til den magre side og formentlig begavet med heldig genetik i den retning.

Jeg anerkender også at kostråd til overvægtige børn er nemmere sagt end gjort, og at det er pivnemt uden følelsesmæssig involvering at sige, at så ville jeg bare gøre sådan-og-sådan. Jeg ved godt, at det her ikke er nem situation at stå i.

Så tag det, du kan bruge og smid resten væk. Og rigtig meget god vind med det♥

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Overvægtige børn”

Skriv en kommentar