Overgangsalder er en uundgåelig periode i enhver kvindes liv. De fleste forbinder overgangsalder med noget negativt og som noget med hedeture, vægtstigning og andre ubehagelige symptomer, men tager vi de positive briller på, er der noget fint at hente i den periode af livet, hvor man bevæger sig fra den fertile periode til perioden efter.
Det er ikke fordi det er en nødvendighed at kende til de kropslige og hormonelle forandringer, der er i overgangsalderen, men måske kan det være rart at have en lille grundforståelse for, hvorfor kroppen og vægten ikke arter sig helt, som den plejer.
Overgangsalder og menopause
Hvor menopause i medicinsk forstand er fastlagt som den periode, der indtræffer et år efter sidste blødning (ordet ‘menopause’ stammer fra græsk og betyder ‘ophør af det månedlige’, så forbinder de fleste overgangsalderen med den periode, der går forud for dette.
Vores ord ‘overgangsalder’ beskriver også mere den overgangsfase, som kvinden går igennem op mod selve menopausen.
Andre kalder denne periode som perimenopausen, hvilket er perioden på 2-10 år, der går forud for den egentlige menopause.
Og her begynder der at være rod i definitionerne. Om det er vigtigt ved jeg ikke men for god ordens skyld vil jeg bruge disse definitioner:
- Perimenopause: Den op til 10 år lange periode, der går forud for menopause og hvor de første hormonelle forandringer begynder at finde sted.
- Overgangsalder: den sidste fase af perimenopausen og den periode omkring en kvindes 50 år, som er præget af klassiske symptomer på overgangsalder såsom hedeture, humørforandringer, søvnproblemer, vægtøgning osv.
- Menopause: Perioden efter den sidste blødning
Symptomer på overgangsalder
Typiske symptomer på overgangsalder er:
- hedeture om dagen og natten
- søvnløshed
- humørforandringer fx nedtrykthed og depression
- angst og indre uro
- grådlabilitet, pludselig tendens til tårer
- kvalme
- træthed
- vægtstigning, særligt omkring maven
- oppustet mave eller fordøjelsesproblemer
At forstå at disse symptomer er hormonelt betingede og derved ikke vil vare ved livet ud kan være en trøst, selvom det kan være hårdt, imens det står på.
De hormonelle forandringer
Overgangsalder beskrives ofte som en periode hvor kvindes produktion af kønshormoner ophører (eller i hvert fald mindskes kraftigt). I virkeligheden går der en hel masse forud for dette, og perioden inden (perimenopausen) er ofte en tid med hormonelle svingninger og ubalance. Perimenopausen kaldes også ‘den anden pubertet’ (tak skæbne😅)
Overgangsalderens symptomer beskrives tit som et resultat af det faldende østrogenniveau, men det er formentlig ikke helt rigtigt. I stedet er det en periode domineret af svingende hormoner.
Tiden op mod menopausen består af disse faser:
Fase 1: Progesteronfald (starter ofte i 40’erne)
Fase 1 er præget af et fald i progesteron. Progesteron er det hormon, der dannes ved ægløsning, og som fungerer som afbalancering til østrogen (østradiol).
I 40’erne er kvinden mindre fertil og ægløsningen vil være svagere. Der vil derfor produceres mindre progesteron. Desuden vil mange kvinder opleve ind imellem at springe en ægløsning over (eller de vil bruge syntetisk prævention, der helt forhindrer ægløsning). Resultatet af dette er, at der kommer ubalance mellem østrogen og progesteron.
Vi kalder det ofte også, at kvinden nu er østrogendominant. Det betyder dog ikke, at der nødvendigvis er for meget østrogen, men snarere at der er for meget østrogen relativt til progesteron. At være østrogendominant kendetegnes ofte med noget med tendens til fedtlagring i maveregionen og på overarmene.
Fase 2: Svingende østrogen (ofte årene fra midt 40’erne)
I fase to begynder østrogenniveauet at svinge op og ned. Ikke ulig i teenageårene. Og det kan være ret heftigt. Progesteron fortsætter i denne fase med at falde.
Det er disse svingninger og denne ubalance, der skaber de symptomer som for os kendetegner først perimenopausen og siden hen overgangsalderen. Typiske symptomer i denne fase kan være natlige opvågninger og søvnløshed, nattesvedeture, humørudfordringer og kraftige blødninger ved menstruation.
Fase 3: lave, stabile hormonniveauer (ofte fra midt 50’erne og frem)
I fase 3 er kvinden kommet over på den anden side, kan man sige,. Både østrogen og progesteron indfinder sig på et fælles lavt niveau uden svingninger.
Kvindekroppen vænner sig angiveligt til disse nye niveauer og de ubalancer, der var i årene inden, forsvinder. Dette giver ofte en rolig periode.
Kvindens vægt i overgangsalder
Mange, som lander her hos mig, søger efter en løsning på enten at stoppe vægtstigning i overgangsalder eller at opnå vægttab i overgangsalderen.
Oplevelsen er typisk, at vægten virker til at gå op, selvom man gør det samme, som man plejer, og at den ikke på samme måder går ned, når man gør de ting, man plejede at gøre for at tabe sig.
Hvorfor stiger kvinders vægt i overgangsalderen?
Selvom vægt i overgangsalderen stadig er et spørgsmål om energibalance (kalorier ind – kalorier ud) giver det ofte ikke meget mening at fokusere specifikt på kalorier eller kalorietælling.
Vægten stiger formentlig som følge af den hormonelle forandringer som bl.a. skaber insulinresistens, hvilket kan betyde, at mætheden ved kulhydrater ikke indtræffer på samme måde. Appetitten er forhøjet, og man bliver oftere sulten. Derfor spiser man mere.
Samtidig døjer mange med søvnbesvær eller nætter med afbrudt søvn, og det spiller også en enorm rolle i vægtstigning i overgangsalder.
Vi ved, at søvnunderskud øger appetitten, så man spiser mere dagen efter, men samtidig nedsætter træthed og energiløshed også al dagligdagsbevægelsen. Man er simpelthen mindre tilbøjelig til at gå en tur, tage en tur med støvsugeren, gå eller cykle ned og handle, når energien og overskuddet er helt under gulvbrædderne.
Sidst men ikke mindst er der måske også en belønningsfaktor. Åh jeg fortjener virkelig det her glas rødvin/den her kage/plade chokolade osv. for det er sgu hårdt, det her.
Derved har vi en situation, hvor der ryger flere kalorier ind og der samtidig forbrændes færre pga. øget inaktivitet.
At få stoppet vægtstigningen er ofte første prioritet. Herefter kan turen komme til vægttab.
Muskeltab i overgangsalderen
Den mindre mængde østrogen (østradiol) kan samtidig være en del af årsagen til, at muskelmassen svinder ind, mens fedtmassen øges i overgangsalderen. Mindre muskelmasse betyder lavere energiomsætning og altså lavere forbrænding.
Det er også den mindre muskelmasse, der gør, at kvinder i overgangsalderen oplever, at kropskompositionen ændrer sig. Kroppen ser anderledes ud (ballerne er fladere, maven er rundere).
Samtidig er muskeltilvækst sværere i denne fase af livet, hvilket gør situationen endnu mere kompleks. Sværere betyder dog ikke umulig, men det kan betyde, at man må ændre sit syn på kost og træning, hvis man vil (bevare og) bygge muskelmasse i 50’erne og derefter.
Læs mere om det her: Undgå tab af muskelmasse i overgangsalderen
Hvad skal man spise i overgangsalderen?
Kost og overgangsalder er også et relevant emne, for her ser vi nemlig også, at kvinden i overgangsalderen har glæde af en anden kostsammensætning, end den kostrådene anbefaler og typisk også end den, kvinden har spist, inden hun kom i overgangsalderen.
Mad til kvinder i overgangsalderen kræver derfor ofte, at man begynder at tænke mad på en anden måde, end man har været vant til.
Læs videre her og få gode råd til kvinders kost i overgangsalderen >>
Vægttab i overgangsalderen
Keto er ofte en effektiv vej til både at mindske symptomer på overgangsalderen og opnå vægttab. Det har jeg set mange eksempler på igennem årene hos mine læsere og mange har bidraget med deres historie for at inspirere andre i samme situation.
Mange spørger også, om der ikke findes en kostplan til overgangsalder og det gør der selvfølgelig. Det er en plan, som både tilgodeser at overskuddet kan være småt i perioder og som også tilgodeser de særlige behov for bl.a. proteinindtag, en kvinde i overgangsalder måtte have. Kostplanen er beregnet til vægttab.
Vil du læse mere om vægttab i overgangsalder og læse andre kvinders erfaringer med vægttab i denne fase af livet, kan du også gøre det her: Vægttab og overgangsalder
Overgangsalder -> overgangsfase
Med de kropslige og hormonelle forandringer følger ofte også en en masse følelsesmæssige forandringer. Tabet af fertilitet kan være et tab for nogle kvinder, mens andre oplever det som en lettelse ikke længere at skulle bekymre sig om uønsket graviditet.
Samtidig er det ofte en periode, hvor ungerne er store og måske flyver fra reden, hvilket igen sætter kvinden i overgangsalder i en situation, hvor der kan være brug for at genfinde sig selv og måske også sit parforhold. Man kan have brug for at finde tilbage til den, man var før man fik børn eller ind til den, man ønsker at være nu.
Mange benytter den nyfundne frihed til at gøre gode ting for sig selv, både hvad angår sundhed, oplevelser og relationer.
Overgangsalderen er ikke en situation, man er fanget i forevigt. Det er en overgangsfase til en ny fase i livet, som byder på nye og anderledes oplevelser. Og står du lige nu med håret i postkassen og synes, det hele er håbløst, vil jeg minde om, at kvinders lykkekurve topper fra midt i 50’erne og fremad. Så der er masser af godt i vente endnu❤️
Er du over 40 og klar til at tage nye metoder i brug?
Fit efter 40 er et 8 ugers livsstilskursus for kvinder. På kurset arbejder vi os igennem 8 forskellige moduler med forskellige temaer. Læs mere om kurset her.
0 kommentarer til “Overgangsalder & menopause”