Oste – inspiration til lækre oste til ostebordet


I dag får du inspiration til oste til ostebordet. Hvilke oste smager godt og hvilke er gode på ostebordet? Det bliver jeg nemlig tit spurgt om.

Faktisk får jeg forbavsende mange spørgsmål om ost og mange føler sig angiveligt lidt på bar bund med de oste. Derfor vil jeg i dag fortælle om vores yndlingsoste og hvilke vi oftest køber.

Brug din lokale ostehandler

At alliere sig med en god ostehandler er det bedste, man kan gøre, hvis man vil udfordres fra sine vante valg.

Vi har en fænomenal ostehandler her i Valby, hvor jeg bor (Valby Ostelager) og kommer du forbi på disse kanter, skal du lægge turen forbi.

Udover hyggelig stemning, god betjening og massevis af smagsprøver er de altid så dygtige til at foreslå nye oste og på den måde udvide vores horisont.

Som med så mange andre ting er vi jo også her vanemennesker og vi køber ofte de samme oste igen og igen. Man har vel favoritter.

Vores favorit-oste på ostebordet (og til hverdag)

Nedenfor er nogle af vores. Vi køber langt fra dem alle hver gang men kører dem lidt i rotation efter humør, lyst og hvem der lige er hjemme til at spise dem.

Samtidig er en god osteanretning jo den oplagte efterret, når man spiser Keto og styrer udenom de søde sager.

Få inspiration til oste til ostebordet herunder.

Favorit oste til ostebordet

Lagret Comté

Comté er en fransk komælksost og den har været min favorit igennem mange år. Allerbedst er den, min far serverer, når vi besøger ham i Frankrig. Næstbedst er den, jeg køber hos min lokale ostehandler.

På billedet er det den, der ligger nederst på brættet.

Glem alt om at købe Comtéen fra supermarkedet. Den smager af luft. En god lagret Comté derimod smager så godt. Jeg foretrækker den ret lagret. Måske 24 mdr eller 36 mdr.

Morbier

Askeost kalder mine børn denne. Det er den med den sorte stribe aske ned i midten. Historien er, at mælken, der er brugt til osten på de respektive sider af asken er hhv. morgenmælk og eftermiddagsmælk og har man forfinede smagsløg kan man smage forskellen.

Morbier er også fransk og det er en mild og blød ost og den falder i de flestes smag – og så pynter den helt vildt på ostebordet.

Gammel Knas (Arla Unika)

Denne er min favorit i øjeblikket. Det er Unikas bud på en lagret havarti og den smager bare fænomenalt godt. Den har kraftig smag men er ikke stærk og den er blød i konsistensen med tydelige saltkrystaller.

Det er den øverste på billedet.

Fyrtårnsost eller Vesterhavsost fra Thise

Vesterhavsosten fra Thise kan man vist få i de fleste større supermarkeder, og den er skøn, men Fyrtårnsosten (Lighthouse) er vist lidt nyere. Den er mere lagret end Vesterhavsosten og har en endnu kraftigere og fyldig smag men stadig uden at være en stærk ost.

Eneste ulempe med den er at den er lidt dyr i drift, da der er virkelig meget skorpe

På billedet er det den, der ligger i baggrunden.

Beemster

Beemster er en hollandsk komælksost, som mine børn er ret pjattede med. Den minder lidt om Gouda.

Jeg ved ikke så meget om den og spiser den selv sjældent. Jeg synes, den er lidt til den kedelige side men på et ostebord er det godt at have noget, der er ‘almindeligt’ til gæster, der ikke er helt på hjemmebane med ostene.

Æblerøget cheddar

Æblerøget cheddar har i mange år været helt obligatorisk i hvert et osteindkøb, vi gjorde. Det har været Silas’ favorit.

Selve osten er en engelsk cheddar, der er røget over æblesmuld. Det giver en virkelig special smag. Personligt synes jeg, den smager af hamburgerryg men det er sikkert et udtryk for min manglende finesse.

Emmentaler

Emmentaler er en schweizisk gul komælksost med huller. Selv kan jeg virkelig godt lide en god emmentaler og jeg elsker den nøddeagtige smag men jeg vil også sige, at jeg synes, det er svært at finde en, der er rigtig god.

Jeg synes, jeg har prøvet alverdens mærker fra både supermarkedet og ostehandleren men jeg synes aldrig, de smager så godt, som dem, vi spiser i Frankrig. Hvilket jo egentlig er lidt skørt.

Manchego

Manchego er en spansk fåreost, som jeg virkelig godt kan lide. Måske fordi den minder mig om at sidde på et lille listigt sted i Barcelona og drikke cava og spise tapas.

Manchego er en fast ost med en blød konsistens, når den er ung, som får en fastere og mere tør smag i takt med at den modnes. Jeg kan lide begge ender af spektret faktisk. Måske er dette egentlig et tilfælde, hvor jeg foretrækker de unge.

Gedeost med fennikel

Jeg er virkelig ikke god til gedeoste men jeg vil dog fremhæve en gedeost, som jeg synes smager ret så fremragende, nemlig en Tebstrup gedeost med fennikel.

Det skøre er at jeg smagte den ved et rent tilfælde en dag, hvor Nemlig ved en fejl havde lagt den i sammen med min ordre. Siden har jeg købt den nogle gange. Er du ny til gedeost og lidt på vagt, synes jeg, den er et godt sted at starte.

Supermarkedsoste

Vi køber også oste i supermarkedet. Her køber vi ofte en lagret cheddar (til rivning), min elskede Flødehavarti eller en almindelig Danbo-ost.

Vega kan godt lide camembert eller brie så det køber vi også ind imellem. Og så revet og frisk mozzarella og en god parmesan til pizza, ostetopping osv.

Oste - inspiration til lækre oste til ostebordet

Hvad er dine favoritter?

Måske er dine favoritter anderledes end mine? Skriv en kommentar herunder og fortæl mig om hvilke oste du foretrækker på ostebordet? Så kan jeg jo passende prøve dem næste gang.

Oste - inspiration til lækre oste til ostebordet

Sidste Keto-kursus før sommerferien

På mandag starter forårets sidste Keto Kickstart kursus, så hvis du vil reservere en plads på det sidste kursus før sommerferien, skal du tilmelde dig nu. Kurset starter:

 • Mandag d. 15. april

Reserver din plads her

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

18 kommentarer til “Oste – inspiration til lækre oste til ostebordet”

Skriv en kommentar

 1. Okay jeg ved godt at dette opslag ikke er fra i går, men jeg bliver simpelthen nødt til at dele min ynglings ost med jer. Det er en “Duo de Brie Trøffel”. En lækker mild og blød brie med en cremet midte af trøffel masse. Det er oftest en sæson ost som kommer omkring vinter/jule tid. Jeg var heldig at finde et enkelt stykke hos ostehandleren i dag. Hvis du kan lide trøffel så er det en fantastisk ost.

  Svar
 2. vi har lige været på Thise mejeri. Der var et utal af oste og smagsprøver. Vi købte bl.a. Thyboost xlagret. Den er helt vidunderlig med små krystaller der nærmest eksploderer i munden. Ligesom parmesan.

  Svar
 3. Ost er bare super lækkert. Jeg er vild med Ask fra Arla Unika, det er en røget brie og smager himmelsk.
  Ostebrættet kan købes på decorateshop.dk til 349 kr.

  Svar
 4. Hej Jane
  Tillader mig lige at spørge her lidt ude af kontekst. Når du skriver mayonnaise i keto bogen er der så en god købe Mayo som ikke er med sukker og lavet på rette fedtkilde som du kan anbefale ?????

  Svar
 5. Ost er simpelthen så lækkert – vælger det ALTID til dessert, når muligheden er der.

  Her er Gammelknas og Vesterhavsost favoritterne. Hvis jeg ikke er i nærheden af en ostehandler, køber jeg ofte “RAV” fra Netto – den er ret billig og virkelig god!

  Kan nu også godt lige alle former for gedeost.

  God lørdag.

  Svar
 6. Virkelig god og spændende gennemgang af oste.
  Jeg opdagede at jeg troede en Comte var den med aske, tror min søster har sagt forkert engang.
  Jeg synes ost bliver for meget til dessert, men jeg elsker os til tapas som jeg mange gange vælger som et helt måltid sammen med gode pølser, skinke, oliven og evt en god humus og diverese gnavegrønt.
  Jeg er blevet rigtig glad for en helt almindelig skæreost fra Føtex, tror den blot hedder Vores ost, og jeg kan både li’ den mellemlagrede og den lagrede. Den er god fordi den er ret fast og det kan jeg godt li’ og så er den ret billig.
  I vores Helsekost har de en Brie med valnødder som jeg synes er skøn, og forskellige råoste og en særligt god Vesterhavsost…og ikke at forglemme den der bløde runde Gedeost fra Tepstrup, den er jeg vild med, men de er alle ret dyre da de også er øko.
  Jeg prøver ofte en ost jeg ikke kender som er gået på datoen i supermarkedet, ja nogengange er den bare sat ned fordi den er for anderledes og ikke bliver solgt, jeg kan li’ de fleste.
  Ost må gerne være kraftfuld for mig, men ikke så den løber selv altså.
  Det var vist hvad jeg kunne sige om ost <3

  Svar