Her finder du alle mine morgenmadsopskrifter delt op i hhv. salt morgenmad, sød morgenmad og morgenmad, der kan drikkes.
SALT MORGENMAD
Keto morgenmad til travle morgener
10 x morgenmad uden mælkeprodukter (paleo)
Bacon, tomat og mozzarella – lun morgenmad
Blomkålsbrød med smeltet ost og spejlæg
Breakfast Bowl med bacon, æg og avokado
Breakfast Bowl med oksekød, græskar og avokado
Brunch-menu: opskrifter og inspiration
Frittata med chorizo og peberfrugt
Grøn skål med kylling, avokado og æble
Kyllingesalat med ost og avokado
Laks med avokado og cremefraiche
Morgenmad i en skål – på den mættende måde!
Morgenmad på under 5 minutter! Sund og mættende!
Morgenmadsburger à la McMuffin
Morgenmadsskål med røget laks og æg
Omelet med bacon, ost og forårsløg
Omelet med hytteost og kylling
Omelet med oksekød og spidskål
Omelet med skinke og emmentaler
Omelet under låg med dampede grøntsager
Pandekage-toast med ost og skinke
Peberfrugthapsere med ost og pølse
Røræg med feta, oliven og persille
Salatbåde med blødkogte æg og ost
Skinkeruller med ricotta og spinat
Spejlæg med bacon, karry og gurkemeje
Spejlæg med tørret skinke og parmesan
Spejlæg med smørstegt spinat og champignon
Spejlæg med chili og smørstegt spinat
Spejlægs-toast med ost og skinke
Tyrkiske æg med yoghurt og urter
Æggekage med grøntsager og karry
Æggesalat med karry i salatbåde
Æg i cocotte (æg i skål) med spinat, bacon og parmesan
SØD MORGENMAD
Açai Bowl – opgraderet version med skjulte grøntsager
Bananpandekager med mandelsmør og lækre toppings
Brunchpandekager fyldt med protein (kesoplätter)
Brunchpandekager med mandelmel
Chiagrød med choko-mint og knas
Chiagrød med hindbær og havtorn
Chiagrød med hindbær og kardemomme
Chiagrød med kakao og kokos-‘nutella’
Chiagrød med kokos og vanilje (smager som vaniljebudding/risalamande)
Chiagrød med mandelmælk, bær og søde valnødder
French toast med mascarponecreme
Greenie-bowl med broccoli og spinat
Græskargrød – morgengrød for sarte maver
Græsk yoghurt med hindbær og nøddeknas
Græsk yoghurt med brombær og blåbær og glutenfri granola
Græsk yoghurt med peanutbutter og nøddemysli
Græsk vaniljeyoghurt med mysli
Grøn bowle med nøddeknas og gojibær
Hindbæryoghurt med kokos og kakaonibs
Hjemmelavet yoghurt (med høj fedtprocent!)
Isdessert med hindbærsauce (ja, til morgenmad!)
“Jordbæryoghurt” – mejerifri og sukkerfri
Kakao-chiagrød med mysli, tigernødder og kokos-‘nutella’
Kakaogrød med hindbær og kokos
Kokosgrød med appelsin, mandler og kanel
Kokosgrød med kakao-mokka-smag
Kokos-pandekager med lakridscreme
Kokosvafler (mejerifrie)
Morgengrød med kokos og kakaonibs
Omelet med blåbær, hindbær og kokos
Pandekagedag – 1o lækre LCHF-pandekager
Pandekager med banan og lækre toppings
Pandekage med hindbær og kokos
Pandekager med æblemos og nøddeknas
Proteinrige vafler med rabarbersyltetøj
Proteinpandekager med kanel og rabarberkompot
Smoothie Bowl med broccoli og blåbær
Spinatpandekage med hytteost og hindbær
Superfood Smoothie-skål med spirulina
Tynde pandekager uden mel med sukkerfrit syltetøj
SMOOTHIE BOWLS
Açai Bowl (med skjulte grøntsager)
Greenie-bowl med broccoli og spinat
Greenie bowl med edamamebønner
Smoothie bowl med blåbær og broccoli
Smoothie bowl med blåbær, avocado og edamamebønner
Smoothie bowl med hindbær og broccoli
Smoothie bowl med jordbær og brombær
Smoothie bowl med jordbær og ingefær
Superfood smoothie bowl med spirulina
MORGENMAD, DER KAN DRIKKES
Chai latte med hjemmelavet hasselnøddemælk
Cremet chai – mejerifri og low carb
Forfriskende sommersmoothie med få kulhydrater
Græskarsmoothie med smag af brunkagedej
Mættende, mælkefri smoothie med blåbær og broccoli
Smoothie med sommerbær og frisk mynte
Æg-latte (prøv den nu bare!)
Keto-opskrifter til alle måltider med energiberegninger og komplette kostplaner
Læs mere her: Keto-bøger
Hej Jane – jeg har lige købt dine 2 bøger – Keto – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt – og Keto på 4 uger, jeg kender dine bøger og 3 andre bøger fra dig 😊.
Jeg har et lille problem som jeg håber du kan hjælpe mig med, der er advokato i mange af dine opskrifter, og jeg er måske den events i hele Dk der ikke kan lide advokato, jeg kan simpelhen bare ikke spise det, og jeg kan godt høre på andre at det kan de godt – beklager, nu kommer mit spørgsmål – hvad kan jeg erstatter advokaten med i dine opskrifter.
På forhånd mange tak for dit svar – Hej Lilli
He he nej, du er absolut ikke den eneste. Faktisk er I så mange, at jeg har skrevet et helt indlæg specifikt til jer om dette: https://www.madbanditten.dk/2019/01/17/avocado-og-keto/
Jeg mangler nogle ideer til morgenmad, jeg evt kan spise på arbejde? Arbejder i køkken til daglig, og da betaler vi til kost Kasse. Da altid fri mulighed til frisk rugbrød og morgenbrød. Hvad vil du anbefælde til morgenmad? Min middag og aften har jeg nemmere ved at styre.
Hilsen her fra Jeannet
Hej Jeannet
Jeg har masser af gode og nemme idéer her: https://www.madbanditten.dk/2019/11/24/keto-morgenmad/
Hej. Jeg vil gerne have en 5 ugers madplan men har lidt brug for at høre om jeg få med til 3 måltider pr. dag. da jeg har svært ved at finde ud af hvad jeg skal spise dagligt. Derved få jeg ofte for lidt
mvh.
Susanne Hulkvist
Hej Susanne
Mine Keto-madplaner er jo kun aftensmad, så her skal du selv sørge for morgenmad og frokost: https://www.madbanditten.dk/keto-madplan/
Mine Keto-bøger indeholder kostplaner, dvs. forslag til hvad du skal spise HELE dagen, altså morgenmad-frokost-aftensmad. Det lyder som om det mere er det, du er ude efter: https://www.madbanditten.dk/keto-boeger/
Hej Jane 🙂
Jeg drikker hverken kaffe eller te. Har du andre alternativer til at få “morgenkaffe” på din måde? Kan kakao bruges, hvis ja, hvilken slags og hvordan?
På forhånd tak!
Mvh Julie
Du behøver ikke drikke kaffe eller te. Hvis det ikke normalt er en del af din morgenrutine kan du bare lade være. Det er lige så fint👍🏼
Hej Jane
Er der noget med man skal holde måltider indenfor 8 timer i døgnet, og faste i 16 timer?? Det er der nogen der siger? 😊
Hej Helle
Det er helt valgfrit men det kan være en fin strategi, hvis vægttab er målet.
At praktisere periodisk faste, som fx at have et ‘spisevindue’ på 8 timer er ofte en almindelig konsekvens af at spise LCHF/KETO. Det kommer som regel af sig selv ved at appetitten er nedsat og man ikke har appetit til eller lyst til at spise oftere. Men det er som regel en strategi, man først indfører, når man har opnået den appetitregulerende effekt at low carb-kosten. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-vaegttab/
Jeg er fedmeoperet og har taget på kan jeg bruge keto metoden
Jeg møder meget tidligt og må derfor undvære scrambled egs, spejlæg osv. om morgenen. Jeg spiser 2 hårdkogte æg med mayonaise og en avocado og lidt skinke kl. ca. 7.30. Når jeg taster dette ind i min mad-app. så har jeg allerede her fået 16 gr. kulhydrat, så der er jo ikke meget tilbage til resten af dagen, hvor jeg forsøger – men uden held – at holde mig på 20 gram (ønsker at tabe mig). Og så er jeg i øvrigt sulten igen kl. 10.00
Jeg tror, du skal finde en mad-app, der trækker på danske data. Det lyder som om du bruger en udenlandsk en, der medregner fibre i kulhydrat. I dk regner vi med optagelige kulhydrater, hvilket betyder at fibre frasorteres.
Hvad med i stedet at prøve tre æg, 2 skiver ost og et stort krus kaffe eller te med fløde og/eller kokosolie. Så tror jeg, du vil have nemmere ved at holde dig mæt.
Hej Jane ,jeg har været inde på din side ,og er vild med dine opskrifter .Mit spørgsmål er: må man ikke bytte om på morgenn,middag og aften ????
Hej Gitte
Jo det må man virkelig meget gerne og jeg gør det tit selv! Jeg spiser tit aftensmad (kød, grønt, fedt) til morgen og æg til frokost. Det fungerer super!
Morgenmad “To go”.
Jeg står op kl. 5:30 om morgenen. Og der skal gå et par timer, før jeg overhovedet kan spise noget andet end lige at drikke min morgen grøntsagssaft og lidt kaffe med fløde.
Så nu hvor jeg er startet på striks kur. Vil jeg blive glad for forslag, man man lave eventuelt aftenen inden og tage med til morgenmad.
Jeg pønser lidt på blomkålsris med bacon og æg som osse kan spises kold og fragtes med i en lille box?
I gamle dage havde jeg en rudbrødshumpel med ost, sennep og agurkeskiver, som jeg spise på vej på arbejde i bilen,
Jeg er receptionist og må ikke spise ved skranken, så det er noget jeg skal have stående ude bagved og som ikke bliver alt for kedeligt når det er koldt og skal med i bilen. og ikke skal skal anrettes på stedet.
Kan iøvrigt stærkt anbefale disse vacumdåser, som gør at skylllede grøntesager salat m.v. ikke falder sammen i køleskabet 😉
http://highonlife.dk/shop/vacucraft/
Bedste hilsner Mette
Hej Jane. 🙂
Kan du ikke giver mig en fordeling på dine fiberboller ?, du skriver at der er en pæn portion kulhydrater og meget energi i, jeg tænker det er jo ret svært at forstå når det er LCHF opskrift. Vil gerne lige se om det er jeg noget jeg skal skære væk fra min diæt.
Kæmpe hilsner : Kristina
Åh, jeg ved ike lige hvad det er for fiberboller, du har i tankerne. Disse måske? https://www.madbanditten.dk/2015/11/15/fiberboller-opskrift-paa-laekre-fiberrige-lchf-broed/
Det meste bagværk på LCHF indeholder både flere kalorier og kulhydrater end du vil få fra at spise en kost baseret på grøntsager, kød og fedt, hvilket er sådan LCHF-kosten er tænkt. Derfor anbefaler jeg ikke, at man gør bagværket til en stor del af sin kost.
Hvis du gerne vil have en fordeling på opskrifterne, kan du taste ingredienserne ind i databaser som fx madlog, lifesum eller hvad de ellers hedder.
Hej Jane og tak for din fantastiske side, bog opskrifter og gode råd. Jeg vil lige spørge om et, jeg vil gerne brugte lchf til at gå ned i vægt men problemet er morgenmad. Jeg vil gerne vælge noget enkelt og kan ikke ser mig selv spise kød i morgenmad, og mens jeg sidder her og drikker min latte læser jeg at latte er ikke så klogt valg 🙂 Men hvad anbefaler du som en nem mættende morgenmad og hvad kan man spise lidt ind i mellem måltider?
Tusind tak igen
Hej Lisa
Du kan altid koge nogle æg og have dem i køleskabet. Spis dem fx med lidt mayo, og evt. lidt rejer og avokado. Jeg forstår godt din modvilje mod kød om morgenen. Det virker ikke særligt appetitligt. Alligevel vil jeg gerne udfordre dig lidt til at prøve det. Prøv fx en rest kødsovs. Du vil opleve en helt anden mæthed og energi i løbet af dagen 🙂
I stedet for latte kan du tage en sjat fløde i kaffen eller du kan prøve den berygtede æg-latte: https://www.madbanditten.dk/2013/05/16/har-du-provet-en-aeg-latte/
Hej Jane 🙂
Tak for dit svar den 4 Januar. Jeg ved jeg er irriterende med mine spørgsmål og svaret er så simpelt. Jeg er bare kaos angående kost pga så mange års spiseforstyrrelser tidligere, og fokusere meget på mad. Det må du undskylde,Jane. 🙂
Mit spørgsmål denne her gang er angående ingefær. Det slog mig pludseligt i morges da jeg kørte en masse rå ingefær gennem juiceren, at det jo er en rod. Den gror under jorden. Jeg aner ikke hvad den indholder af stivelse, om den er værre eller bedre end fx kartoflen…?
jeg drikker rent ny presset ingefær hver dag, både i the, shot om morgen og i min mad. Jeg elsker ingefær og kan ikke få nok. Jeg er dog nervøs for du nu siger det ikke dur, men så må jeg enten beherske det, eller stoppe. Jeg tager forresten også ingefær tabletter hver dag, så det er ikke fordi jeg mangler det, elsker bare smagen 🙂
angående de grøntsagsbrød 🙂 ( håber ikke du sukker..hæhæ)
men har lavet nogen på slum uden opskrift. masser af grøntsager, mest blomkål og broccoli , æg og ost…MEN INGEN NØDDER ELLER ANDET ,,ej heller solsikkekerner eller andet,…
kun loppefrøskaller og engang i mellem hørfrø knust eller chiafrø knust for at holde på “dejen”…er det så ok at spise dem på en striks ( din personlig mening, er det striks )??
Du skriver at kroppen kan finde på at stoppe et vægt tab, pga den har fundet den vægt den mener passer til en. Jeg har jo som tidlige skrevet, taget 10 kg på pga ptsd gik fra 60 til 70 kg på 1,5 år er 175 høj 35 år ( 3 fødsler) jeg ved jeg ikke er overvægtig, men det stresser mig, at jeg er blevet det større, tror du det er kroppen der mener det er min ideal vægt nu ?
eller er det bare en dårlig undskyldning for ikke at komme ned igen 🙂
Tak for dine svar tidligere, Jane og din tålmodighed.
Hej igen Rikke
Jeg forstår godt din famlen men det er svært for mig at give dig et svar, som er anderledes end de tidligere. For dine udfordringer med at gå ned i vægt skyldes ikke én ting. Det skyldes ikke ingefær og hvorvidt den vokser under eller over jord. Det skyldes heller ikke at der er solsikkekerner, hørfrø eller chiafrø i dine grøntsagsbrød. Ingefær, nødder, kerner etc. er stadig kun enkeltkomponenter i din samlede kost.
Normalt siger man, at det er unødvendigt at tælle kalorier på LCHF, fordi det (for de fleste) er svært at spise for meget i naturlig mad. Er den grænse ødelagt fx pga. år med spiseforstyrrelser, kan der være idé i at tjekke kalorieindtaget i en periode. At spise striks LCHF eller få kulhydrater er for mange en nem måde automatisk at nedbringe kalorieindtaget men i sidste ende er det kalorieunderskuddet, der gør, at du går ned i vægt. Ingen kroppe er immune overfor vægttab og alle kan tabe sig. Det kan dog være sværere for visse end for andre, alt efter historik, hormonel status og evt. medicinindtag.
Så måske skal jeg stille dig et spørgsmål retur: Hvis du skal se helt nøgternt på din kost og livsstil, er der så steder, hvor du synes, den ikke hænger helt sammen? Jeg tror, de fleste af os godt ved, hvor kæden hopper af.
Rigtig god vind med det hele 🙂
hej Jane 🙂 taak for dine svar 🙂 jeg forstyrre dig lige igen for jeg er desværre den der type der skal have skåret alt ud i pap og kan ikke nøjes med et hurtigt svar 🙂 hæhæ jeg er i tvivl om jeg må drikke den der kakao i det helt taget på striks ( og jeg ved du vil svare at det bestemmer man jo lidt selv osv) men jeg har brug for at guides, hvis jeg undlader så meget fedt og ægget, så er det jo lidt tamt, findes der andre kakao opskrifter til udover måltiderne ( jeg drikke absolut ikke kaffe) det dumme ved den sååå dejlige originalopskrift er jo konstistensen, den er lækker og jeg har to gange nydt den i julen om aften…OG DET GÅR LIGESOM IKKE NÅR MAN VIL TABE SIG 🙂 hæhæ¨jane, jeg ved mange korser sig, og jeg har været lidt forstyrret kostmessigt men jeg har oplevet et vægtstigning på 10 kg efter jeg blev sygemeldt med ptsd for 1,5 år siden. jeg gik fra 62 kg som jeg havde ligget på i såå mange år og til 70 kg 🙁 det er sååå frustrerende. før levede jeg af low carb mer eller mindre og jeg kan ikke få min krop til at fungere på den kost mere, jeg kan ikke komme ned igen på min normalvægt, jeg lå på før. jeg hårer hele tiden, ” du kan ikke tabe dig pga stress” æææh siger hvem ??? jeg skal sku bare have den rigtige modul 🙂 så nu har jeg i en tid prøvet lidt løst ( det har jo lige været jul.latterlig undskyldning…i knooow 🙂 )
dine opskrifter og købt dine bøger og kæmpet mig vej gennem fedt landet 🙂 ny verden for mig…tror bare jeg gør det forkert..jeg vil leve striks og i ketose men jeg ved ikke om det der fedt er korrekt for mig, tror jeg får for meget 🙁 du skriver mellem 65% og 80% fedt …bom bom..så tjekkede jeg lige madlog og bare min morgenmad nu her gav mig dobbelt stress og chok…..omg…energi:497 protein 30 kulhydrat:1,6 og fedt :42…..min mad bestod af 15-20 g smelet smør, 2 æg og 3 skiver ost…intet andet…og det gør jeg da ikke kan spise meget mere fedt for i dag, for meget gemmer sig i kosten i forvejen, som fx kødet…og jeg er lidt nedern over at skal spise 80% et lyder lidt meget og klamt??
en anden ting er de der oopsies, dem ved jeg godt kan spises på striks 🙂 hvor mange om dagen ? jeg laver din grund dej men blander knust hørfrø og cha i dejen ..det mætter mere. og så noget andet DE DER GRØNTSAGSBRØD,,,OMG…I LIIIKE og ind imellem vil ungerne spise det 🙂
jeg har lavet en anden version, er det ” godkendt” til striks, eller skal jeg holde mig væk fra dem ?
æg, hørfrømel blomkål, broccoli, ost, lidt solsikke kerner eller græskar ( max 0,5 dl) loppefrøskaller…er de total nogo eller er de godkendt ? 🙂 og hvor mange pr dag…1 eller to til frokost ? laver somregl en sandwich med enten smørre ost eller mayo eller castello smurt på, samt salat i stor mængde , kyllinge kød..det er min frokost..er det ok på striks?
ok det blev en laang besked, jane og håber du magter mig 🙂 hæ…jeg er typen der skal guides igennem tingene til jeg er tryg ved det, sorry sådan er jeg 🙁 så når du skriver ” det er enheden eller det samlede billed der tæller” så er jeg fortsat blank..øv…
undskyld jeg forstyrrer dig igen 🙂
mvh Rikke
Jeg er ked af det, Rikke, men jeg kan ikke give dig et bedre svar.
Når du spørger, hvor mange kakao, oopsies, grøntsagsbrød etc. du må spise om dagen og stadig gå ned i vægt, så er mit svar, at du kan spise 0 om dagen eller du kan spise 10 om dagen. Fordi spørgsmålet ingen mening giver. Det, der betyder noget er ikke antal kakao, oopsies, grøntsagsbrød etc. Det er helheden. Hvad spiste du ellers den dag/uge/måned? Det er det, der er det vigtige. Og det er ikke ment som en opfordring til at du skal sende mig dine maddagbøger fremover. Det vil jeg faktisk helst have du ikke gør 🙂
Når det er sagt, lyder det som om du har fået det med energiprocentfordelingen galt i halsen. Procentfordelingen handler om hvor stor en andel af dine kalorier, der kommer fra hhv. kulhydrat, protein og fedt. Men selv det tror jeg, du ville have godt af at se bort fra.
Hvad med i stedet at fokusere på disse enkle retningslinjer. Spis grøntsager, kød og naturligt fedt indtil du er mæt tre gange om dagen. Brug en tallerkenfordeling, som den i Mæt&Slank med en halv tallerkenfuld grøntsager, en håndflade kød og 2-3 spsk fedt. That’s it. De er ikke meningen, det skal være så svært…
Hej søde jane 🙂
Jeg bliver lige nød til at spørge ind til den ekstrem lækre varm kakao du har skrevet i din bog “mæt og slank med lchf” 🙂 du skriver det er et måltidserstatter….are you fucking kidding me…!!? Jeg kan bælle den på to sek…den er sååå lækker 😱😄😜 jeg har lavet den her til aften..delte den i to glas..en til min datter på 13 og mig 😜 og den hitter…desværre kun hos mig…😄 jeg håber såå inderligt…at du nu fortæller mig..at der er en varm kakao drik..jeg kan nyde i løbet af dagen..som IKKE ER ET MÅLTIDSERSTATTER…men som jeg kan nyde som jeg kan nyde en kop te..( kan godt lure, jeg ikke skal bælle 2 kopper om dagen..ej heller hverdag)😁 selv om det kunne være tiltrækkende..hæhæ…men seriøst, jane…den er så lækker 😊 kan den evt…( hvis alt håb er ude, bruges som søndags morgen drik med en grøntsagsfladbrød , et æg og fed ost?) Eller kan jeg en gang i mellem bælle sådan et glas..som måltidserstatter..inden min træning om morgen..eller vil det ødelægge min træning..?
Evt skære ned på indhold..fx 5 gram kakaosmør og 10 g smør 15 g kokosolie..osv..eller …det er for langt ude..? Har helt dårlig samvittighed over at drikke min datters kop også her til aften…FOR JEG HAR JO LIGESOM SPIST AFTENSMAD…haha 😄
Du skriver at ved nogen af opskrifterne sætter du et lille “mærke” når det er striks lchf…ved denne rubrik med de 3 varme drikke..er mærket i hjørnet…er det så kun kokoskaffe med lakrids..der er striks..eller er det alle 3 i tubriklen ?
Når jeg begynder på en striks lchf efter nytårsaften..( ved godt det er latterligt og typisk regnorm rygrad..”efter nytår”…men kører i forvejen lchf…er det så ok med de grøntsagsbrød og wrap til maden..?
Laver ofte til middag en sandwich..af to fladbrød(laver dem ofte uden nødder men kun med 1 dl solsikkekerner og gerne lidt knust hørfrø) nå..to fladbrød..øko mayonaise 2 skiver ost 100g kyllinge pålæg skiver og masser af salat …
Jeg nyder den sååå meget den sandwich…ellers har jeg ofte byttet mayo ud med smørre ost eller castello..(blå)
Er jeg helt væk hvis jeg vil spise striks ?
Tusinde tak for dine dejlige bøger, vidunderlig bandit blok😆😆😄 og skør tankegang som min egen…
Big hug Rikke😜
Hej Rikke
Jeg tænker, at det er mængden af fedt, der afgør, hvorvidt kakaoen er er supplement eller en erstatning for et reelt måltid.
En vigtig ting at lære sig, synes jeg, er at enkeltdele ikke er så afgørende. Det er det samlede billede, der tæller. Rigtig god vind 🙂
Hej Jane. Er vild med dine bøger og slår tit op i dem når der skal findes lidt inspiration. Men jeg har en lille bøn .. Hittet hos dig og mange andre er for tiden: avokado 😁 Jeg bryder mig virkelig ikke om smagen og konsistensen. Ville ønske at jeg gjorde. Kan man bruge noget andet end avokado der er ligeså sundt eller hvad tænker du? 😊 mvh Natasja
Åh du har ret, jeg ELSKER avokado. Den er jo ikke lige sådan at erstatte, men til gengæld spises den jo også tit for sig selv, så den er jo nem nok at udelade. Skulle du lægge noget andet til i stedet, kunne det være en lille håndfuld nødder.
Hej Jane
Tusind tak for en masse fantastiske opskrifter! Jeg har været low-carb i mange år, men har aldrig haft det rigtig godt, før jeg fik introduceret en god mængde fedt i kosten. Jeg er selv innovativ i køkkenet, og dine bøger og hjemmeside er fast inspirationskilde (Jeg læste Året Rundt med LCHF fra start til slut på én gang). Jeg laver en masse indisk mad, hvilket er et helt genialt køkken til LCHF (givet ris og brød ikke medtages).
Har du prøvet Shakshuka? I New Zealand er det vildt populært, og jeg spiste det hele tiden, da jeg rejste rundt dernede. Det er en israelsk ret, der består af æg bagt i krydret tomatsauce og gerne ost på toppen (bøffelmozzarella er min favorit).
Bananpandekager?? Er frugt ikke udelukket i LCHF?
Jo frugt er ikke LCHF som sådan. Banan er dog et bedre valg end sukker, hvis du spørger mig. Jeg tænker du kunne have glæde af at læse disse to tekster:
Forskellige typer LCHF til forskellige mennesker
Man kan ikke være alt for alle
Hej
Har købt to af dine bøger og glæder mig til at komme igang, men mit største problem vil nok blive morgenmaden, da jeg er vant til at spise et par hurtige stykker brød.
Først tænkte jeg yoghurt, men det er jo fyldt med sukker og tror ikke jeg har mod på at kaste mig ud i hjemmelavet yoghurt…… Selvom det lyder vildt lækkert
Hej Jane
Dejlig blog og gode bøger, jeg har de 3 første og den sidst skal jeg skam også have fat i. Jeg startede på LCHF i januar efter at have researchet en del.
Jeg er glad for det og føler mig godt tilpas med det, men jeg ville jo også gerne tabe mig lidt samtidig 🙂 jeg er nok mest til det “kolde morgenmad”, og synes de forskellige kolde chiagrøde mætter mig fint frem til frokost, er der ikke en måde man kan gøre dem strikte LCHF 🙂
Tiden er lidt knap om morgenen er for det meste oppe kl. 5 så det er jo så fint med noget man kan lave på forhånd.
en anden ting jeg har lidt svært ved at finde info om, er hvor lidt eller meget er det ok at treate sig med lidt lækkert lchf “slik/kage”. Udskifter man noget af måltidet med treaten eller hvordan 🙂
Alle tips og tricks er super velkomne
Hej Lotte
Chiagrød kan være fin morgenmad – måske endda også striks – og det vigtigste er, at den mætter dig og du trives på den. Kig på hvad du fylder i/ovenpå (nødder, bær etc.) – og vær opmærksom på mængderne.
Kage, slik og godter har samme plads i din kost, som det altid har haft. Det er der ikke ændret på. Hvis du vil vedligeholde vægten, er der plads til lidt ekstra forsødning, vil du ned i vægt er der kun plads til ganske lidt eller slet ingen. Og jeg anbefaler aldrig at bytte et måltid med en dessert. Næringsværdien er simpelthen for lav sammenlignet med.
Hej Madbandit!
Jeg har købt din gode mæt-og-glad bog, og er så småt begyndt at afprøve hvordan det er at spise på LCHF-manér. Jeg har et spørgsmål angående morgenmad. Jeg tilbragte sidste efterår i Island, og der spiste de selvfølgelig meget skyr – men ikke rent, de puttede fløde på og fx nogle blåbær, og det smagte himmelsk med den fede fløde på den friske skyr!! Jeg tænker at skyren, hvis man vælger den naturel uden diverse sødestoffer osv, har gode egenskaber i form af det høje proteinindhold, og at fløden så kunne gøre op for det fedt, som skyren ikke indeholder.
Hvad tænker du om det? Kunne det være en gangbar LCHF-morgenmad?
Jeg er nemlig mest til kolde ting om morgenen, og jeg ville GLÆDELIGT erstatte mine kedelige havregryn med skyr med fløde, de dage jeg skal tidligt op 🙂
Vh Signe
Det må du gøre, hvis det passer dig bedst. Det passer ikke til mig og det kan du læse om her: Hvorfor jeg ikke spiser skyr til morgenmad
Jeg er meget interesseret i LCHF men tør simpelthen ikke gå igang, derfor har jeg nogle spørgsmål til dig.
Spiser man kun 3 gange om dagen ( skal tabe 10 kg)
Jeg har aktid spist for meget og for store portioner, er der nogle retningslinier for hvor meget man må spise, jeg har altid vejer min mad eller vidst hvor mange kcal jeg skulle ha om dagen for at tabe mig.
Med LCHF vil jeg være bange for at få for mange kcal så jeg ikke taber mig, men tager på ?
Kalorieregnskabet er ikke sat ud af spil, fordi du spiser LCHF. Du vil stadig skulle være i energiunderskud for at tabe dig. Der, hvor magien sker, er der, hvor LCHF lærer din krop at forbrænde fedt i stedet for hele tiden at forbrænde kulhydrater. Samtidig sker der også det, at maden mætter mere, så de fleste vil spise både sjældnere og mindre fordelt over en dag, fordi de ikke er sultne hele tiden. Efter de indledende dage med få kulhydrater og mere fedt, begynder kroppen at producere ketonstoffer, som virker naturligt appetitdæmpende. Det hjælper også 😉
Jeg kan ikke sige meget mere. Jeg synes, du skal kaste dig ud i det. Giv det tre uger og se, hvad der sker!
Hej Jane
Hvad er dit forhold til fedtprocenten i kød? Indtil nu er jeg altid gået efter det med lavest %, men nu bliver jeg helt i tvivl.
Ja, jo egentlig jo højere, jo bedre. Jeg køber kun økologisk kød og her er den højeste fedtprocent, jeg kan få, 10-15% tror jeg den hedder, så det er den, vi køber. Køber du kød med lav fedtprocent, skal du bare lægge ekstra fedt (fx ekstra smør eller sovs) til ved siden af 🙂
Synes at det lyder super interessant og inspirerende at spise efter LCHF men mit problem vil nok bare være tiden – F.eks. ved morgenmaden… Altså morgenmadsprodukter hvor man hælder mælk over er vel udelukket? Og noget brød med pålæg er også? Hvad er der så af “hurtige” morgenmadsretter? og for den sags skyld også middagsmad hvor man skal have det med sig hjemmefra (:
Det tager faktisk ikke meget længere tid at spejle et par æg end at hælde havregryn op i en skål. Et par minutter mere måske. Hvis det er for meget, kan man jo slå æggene ud på panden, tørre hår, gå tilbage til æggene, som nu er spiseklare og så er det lige før, man har sparet tid! Det handler om måden, man anskuer det på. Ser man problemer eller muligheder? Det gælder i mange ting 😉
Hej Jane!
Jeg håber du kan svare på mit spørgsmål eller andre måske kan. Jeg har i mange år altid været sulten 1-2 timer efter jeg har fået morgenmad, så efter jeg er startet på LCHF tænkte jeg at det sikkert ville hjælpe nu, hvor jeg indtager en stor mængde fedt. Sulten bliver jeg stadigvæk. Min morgenmad består fx af en omelet(3 æg+ fløde) med ost, 3 skiver oksespegepølse, en halv advocato og en kop kaffe. Er jeg bare nødt til at erkende at jeg er nødsaget til at spise mellemmåltider? Eller er det fordi jeg får for lidt fedt??
Puh ja, den er lidt svær. Umiddelbart tænker jeg, at din portionsstørrelse burde kunne mætte mere. Har du eksperimenteret med at spise kød om morgenen i stedet for æg? altså ligesom aftensmad? Nogle oplever – især i starten på LCHF – at det hjælper at skrue op for proteinindholdet til morgenmaden. Det kan du give et forsøg, hvis du ikke allerede har gjort. Ellers vil jeg sige, at du selvfølgelig skal være sikker på, at den sult, du føler reelt er sult (nagende fornemmelse i maven, der ikke kan afledes og ikke kedsomhed, rastløshed, behov for pause etc.) og hvis det er sult, må der et lille mellemmåltid til.
hej… Nu har jeg læst lidt rundt omkring omkring kokosolie.. men har også set det ikke er det sundeste i verden at indtage.. er det andre alternativer??
Kokosolie er en af de sundeste olier, du kan indtage, så længe du vælger den gode kokosolie fra helsekosten og ikke den forpinte palmin fra køledisken. I gamle dage var man meget bange for mættet fedt og da kokosolie indeholder næsten udelukkende mættet fedt, blev den dæmoniseret af den grund. Men altså uden grund. Læs om kokosolie her: 7 grunde til at bruge kokosolie – du kan også læse om sunde fedttyper på LCHF her: LCHF fedt og kolesterol
Hej Jane.
Jeg har længe levet med LCHF i baghovedet, altså ikke fulgt det 100% men prøvet mange af dine opskrifter, har begge dine bøger og vil nu prøve at leve efter det 100%. Men hvilke af dine mange fantastiske morgenmads opskrifter er striks LCHF? Kunne man ikke forestille sig at du måske lavede en kostplan for f.eks. 14 dage med opskrifter kun til striks LCHF? Har altid været meget afhængig af mine mellemmåltider, så er meget spændt på mætheden ved kun at spise de 3 hovedmåltider, men hvis nu man føler trang til det, hvad anbefaler du så til mellemmåltider, hvis det skal være striks LCHF?
Mvh. Anja
Hej Jane!
Jeg er blevet rigtig glad for at leve efter LCHF, men synes efterhånden at jeg får kørt liiiidt for mange æg ned til morgenmad (10 æg på en uge ca.) – og det har jeg en teori om ikke er helt sundt for helbredet. Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvordan du varierer din morgenmad?
Kh
Louise
Hej jane
Jeg er ny i den her spændende verden med lchf. Madbanditten er bare super. Jeg har lige købt din bog mæt og slank. Virkelig god bog, vil gerne prøve at med striks lchf. Men har rigtig svært ved det salte køkken om morgenen får kvalme og madlede. Prøvede med en kanel omelet til morgen det gik fint. Men har du forslag til hvad jeg kan spise på striks lchf?
Desuden får jeg tilskud af kalium og lægen har rådet mig til juice og bananer men er der andet der kan bruges på striks lchf så jeg får dækket behovet?
🙂
Vh micala
Hej Jane…
Min kæreste og jeg begynder nu her på lchf, og kigger opskrifter så vi har en ide, om hva vi skal gøre, da vi starter stille og roligt…. Vi har købt din bog Spis Dig mæt og glad, men når man kigger feks morgenmad i den, og her for den sags skyld, forvirre det hvordan man indtager dette? der er opskrifter på feks pandekager, vafler div grød og sådan, men kan man spise det vær morgen uden man bliver størrelse luftskib? eller vil det også virke på vægttab?? har ikke så meget tid om morgen og plejer at spiser havregryn, som skal skiftes ud nu, så det er mere hvordan ens morgenmad skal sammesættes? om man kan spise feks valfer i farten om morgen? eller om dette ses som søde sager?
MVH
Martin clemensen
eller feks Smoothie? hvordn ses der på dette? for som sagt om morgen, op og ud af døren, og bruger en del energi i løbet af dagen..
Nu har jeg ikke lige dén bog, så jeg kender ikke lige opskriften, men umiddelbart vil jeg gætte på at der er brugt nødder i en eller anden form til at lave vaflerne?
Nødder er ikke noget du skal spise hver dag, så hvis der er nødder i vaflerne, kan du bruge denne type morgenmad til, hvis du skal have lidt ekstra lækkert i weekenden 🙂
Hej Jane, tak for svaret og tillykke med at du ikke fejlede noget 😉
Det er vi vist mange der er rigtig glade for på dine vegne!
Jeg har læst om mavesyre, det var spændende nyt.
Og ja, så skal jeg måske skære lidt ned i osteindtaget, men når man ikke er så vant til fed mad, så er det bare lettere at gribe til oste (sikke mange varianter man kan få!) end smør og sovs (øv, er ikke særligt vild med nogen af delene endnu… jeg må prøve nogle af opskrifterne på kryddersmør, det tror jeg kan hjælpe :-)).
Men hvis du er mere sulten efter eller mellem måltider kombinerer du så fedt med grønt og protein, eller skal der bare fedt til?
Og er det bedre at få fedtet fra smør og olier end oste?
Jeg er helt overbevist om, at LCHF er rigtig godt for min krop, men det er lige med at finde ud hvilken måde, det virker bedst på, især når det hele er lidt nyt! 🙂
Men tak igen, du hjælper mange mennesker til at få det bedre med sig selv!
Hej Jane
Tak for en god og topinspirerende side!! Dine bøger er også virkelig til stor inspiration for mig 🙂
Jeg har i forvejen ikke spist kulhydrater i form af korn gennem længere tid pga glutenintolerance. Til gengæld har jeg spist en del nødder, kerner og mejeriprodukter som hytteost, skyr og yoghurt sammen med magert kød, fisk, lidt sunde olier samt rigeligt med grønt (både ovenjords- og underjordsgrøntsager) og frugt (frisk og tørret). Men jeg havde rigtig rigtig svært ved at holde et stabilt blodsukker på denne kost og blev sådan helt nu-kan-jeg-snart-dræbe-nogen-for-at-få-mad-agtig-sulten… Kunne også blive svimmel og dårlig tilpas i hovedet, foruden at jeg næsten altid fik gravid-mave efter måltider (selv om jeg ikke syntes at jeg spiste for meget, nærmere tværtimod).
Nu har jeg prøvet LCHF i lidt over en uge og jeg har det allerede meget bedre i forhold til stabilt blodsukker og bedre energi. Jeg har svært ved at holde mig til små mængder gode oste, det fede og salte trækker i mig. Men jeg har også spist relativt lidt fedt tidligere, så jeg tror at min krop trænger til det. Hr du erfaring med om denne trang bliver mindre i takt med at kroppen vænner sig til det nye, høje fedtindtag? Synes at det er lidt grænseoverskridende at tænke på at jeg kan spise en halv cheddar på én dag… Men det skal jeg måske vænne mig til er ok på LCHF…
Jeg har også sådan en træls følelse i halsen (som sure opstød, det føles som for meget mavesyre). Kan det høre med til overgangsbesvær…? (Eller spiser jeg for meget ost..?!?) Jeg følger LCHF forholdsvist strikst, dvs ingen “brød” udover grøntsagsbrødene og kun dessert i form af græsk yoghurt (eller skyr m fløde) toppet med bær, nødder og raw kakao nibs ind i mellem (det smager så godt! :-))
Men den der fornemmelse af mavesyren er altså ikke rar…
Kan du hjælpe mig dér?
De bedste hilsner Anne
Hej Anne – kroppen kan sagtens “crave” fedt ligesom den tidligere har cravet sukker. Jeg ved ikke om det stopper. Jeg kan stadig opleve det ind imellem, men det er måske typisk, hvis jeg kommer til at spise for lidt.
Måske skal du prøve at holde lidt igen med osten og i stedet få dit fedt fra smør, kokosolie, olivenolie etc. Måske det kan hjælpe på halsbranden. Vær opmærksom på at halsbrand ofte skyldes for lidt mavesyre og ikke for meget, som mange fejlagtigt tror. Læs evt. mere om mavesyre her: https://www.madbanditten.dk/fordojelse-og-maveproblemer/
Hej Jane
Jeg er bare super glad for LCHF, og mit sind trives godt med denne kost. Tænk at den rigtige kost har så stor en virkning på det psykiske!
Jeg har tidligere døjet med et aaaalt for høj væskeindtag. Da jeg spiste en kulhydratdrivende kost, kunne jeg snildt drikke 5-6 liter væske om dagen (i form af primært vand og the, dog også fra mælk og frisk juice). Efter jeg har skiftet til LCHF, mærker jeg stort set aldrig tørst, specielt om morgen, kan jeg ikke drikke noget. Jeg synes det er meget mærkeligt, da mit saltindtag er højere end førhen. Godt nok ved jeg at kulhydrater og fibre suger væske til sig, og derfor øger tørsten, men jeg undre mig over at jeg overhovedet ikke mærker tørst, som om min krop ikke behøver væske. Jeg har ikke ondt i hovedet, og resten af min krop fungere super godt.
Er det noget du har lidt erfaring med, og ved du noget om, hvad man anbefaler af væske, når man spiser LCHF?
Puh, 5-6 liter lyder af voldsomt meget i mine ører. På LCHF er det også rigtig vigtigt, at du får væske (og salt) nok, da man bliver en smule mere sårbar overfor forskydninger i væske- og saltbalancen. Drik derfor gerne 1,5-2 liter vand om dagen. Selv må jeg indrømme, at jeg nok selv ligger ml 1-1,5 l men vi har vel alle indsatspunkter 😉
Hej Jane. Jeg har ikke haft tid til at læse alle spørgsmål og svar igennem så måske har du svaret før. Hvad Søren gør jeg når jeg ikke jan lide æg. Det har som jeg forstår det en temmelig står plads i måden at spise på.
Kærlig hilsen og tak for skøn inspiration Christina
Du lader bare være med at spise æg. Jeg spiser fx ofte kød og grøntsager (og fedt) om morgenen. Det giver superfin energi!
Hejsa
jeg overvejer meget at starte på LCHF, men kan ikke rigtig finde ud af hvad jeg må og ikke må..
må jeg spise sødmælks yoghurt feks. appelsin eller pære/banan..
hvia jeg vælger at spise stenalderbrød til frokost, hvad må jeg så spise af pålæg..må jeg spise fløde leverpostej, spegepølse, makrel i tomat.. hvor meget stenalderbrød må man spise ?
undskyld de mange spørgsmål,
hilsen Annette
Sødmælksyoghurt er slet ikke LCHF, og slet ikke dem med sukker og frugt. Stenalderbrødet bør spises i mindre mængder. Start evt. din læsning her: https://www.madbanditten.dk/hvad-er-lchf/
Så er det faktisk ikke så svært 🙂
Nå så er det nok bare mig der ikke forstår mig på det, sorry. Jeg går ind under et emne og blogger derfra, men det er nok ikke det man skal ??
Pernille, du skal bare gå på forsiden – https://www.madbanditten.dk/ – så har du nye indlæg lige der! 🙂
PS. er der en nyere side der skrives på i dag, jeg mener- det er jo længe siden du selv har været her på siden?
Pernille
Hvad mener du? Jeg bloggede da så sent som i går…
Hej Jane! Det er så kanon inspirerende at læse på din side, har også anskaffet din første bog, spis dig glad og mæt. Jeg spiser hver morgen forskelligt æg, ost, skinke/laks og grønt.Jeg ved ikke om du kender en gedeost der hedder Chevre. En lækker cremet sag. I morges fik jeg ommelet med spansk lufttørret bacon og små stykker Chevre og blåskimmelost på toppen de sidste minutter. Det var vildt lækkert. Det er een der hedder Klara Desser, som har “vist” mig CHevre osten, hun er også LCHF forfatter.
Mvh. Pernille.
Hej Jane.
Nu skal det være jeps 🙂 jeg vil af med 10 kg køber bogen og så igang :-)) lige et spørgsmål, må man spise mandler og hvad med mandelmælk ? Tak for en kanon side her . Hilsen Sylvia
Hej Jane
Til at starte med vil jeg lige sige fed blog, med masser af inspiration til en masse sundt og lækkert mad 😉
Har siddet og kigget din blog igennem, og har os lige købt din første bog og glæder mig som et lille barn til at komme i gang med den.
Men nu står jeg i den situation at jeg lider af astma eksem (børne eksem) og kan ikke tåle at få æg hverdag, med mindre jeg vil leve i et klø helvede, da min krop spasser helt ud.
Kan se at mange dine morgenmads retter indholder æg, har du nogle forslag til hvad man ellers kan lave uden at det bliver for ensformigt?
Hilsen Trille
Hej tak for en virkelig god hjemmeside. Jeg vil bare som inspiration til dem der har travlt om morgen, fortælle at jeg laver morgen mad til et par dage af gangen. Det kan være pandekager, vafler , bacon omelet eller scramblet æg. Putter det i køleskabet. Når det så skal gå lidt hurtigt om morgen, får det tur imicroovnen, og vupti hurtig og lækker LCHF morgenmad i en fart
Tak for dit fine svar med detaljer 😉 Det er vildt at høre. Jeg er helt generelt meget forvirret om, hvorvidt jeg skal følge rådene fra LCHF eller PCO-kosten. Mange nævner, i forhold til PCO-kost, det med en lige fordeling af fedt, protein og langsomme kulhydrater til hvert måltid. Helt specifikt vil jeg høre, om du har nogle alternativer til mælkeprodukter, da jeg umiddelbart ikke kan tåle dem, og det er i mange af dine retter? (Og indeholder meget protein)
Hej Jane.
Har du viden om og evt. erfaring med PCO og kost?
Ja lidt. Jeg ved, at mange PCO-piger skifter fra PCO-kost til LCHF, fordi de oplever at det er nemmere at kontrollere deres blodsukker med LCHF. Jeg hører også ofte fra piger, som pludselig får menstruation efter de starter på LCHF. I går til mit foredrag i Birkerød var der en PCO-pige, som fortalte, at hun ikke havde haft menstruation siden hun var 14 men efter 6 dage på LCHF, begyndte hun at bløde. Ja undskyld detaljerne, men det bare lidt rørende at høre hende fortælle.
Var det noget specifikt, du tænkte på eller?
Hej,
Jeg har spist efter LCHF i et par uger nu og har indtil nu drukket en nuposhake til morgenmad (en rest fra tidligere kur, som lige skulle udryddes), men nu er der ikke mere og jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg skal spise til morgenmad? Jeg kan ikke li’ æg (med mindre det er i “brød” og kager) og budgettet holder ikke til kød morgen, middag, aften. Har du nogle forslag til (nemme) mogenmadsideer, som ikke er æg lavet på 1001 måder?
Du kan starte med at kigge disse igennem: https://www.madbanditten.dk/opskrifter/morgenmad/ Der er lidt af hvert 🙂
Har kigget.. Så vafler, pandekager og ris a la mande er vejen frem? 😉
Det er ikke det, jeg normalt vil anbefale til morgenmad men når du selv udelukker både æg og kød, er valgmulighederne jo færre..
Hej Jane
Jeg overvejer stærkt at starte op på at leve efter lchf, men vil gerne høre, om det er skal holdes pauser ind imellem eller om det en måde man kan leve på forever.
Tusind tak for en rigtig god hjemmeside og tak for de spændende opskrifter. Det virker jo nemt nok. 🙂
Mange hilsner
Lone
Jeg har spist LCHF-inspireret i snart fire år, så for mig at se er det i høj grad en livsstil.
Hej Jane
Tak for en fantastisk bolg og hjemmeisde, glæder mig til at gå igang med dine bøger! Spørgsmål: Du fraråder mælkeprodukter, men hvad med laktosefri mælk? Jeg drikker ca 2-3 dl. om dagen i min the – kan godt bruge sødmælk i stedet, men vil gerne gemme noget fedt til måltiderne, hvor jeg fx. stortrives med fløde og smør. Så er laktosefri mælk okay?
Det er en misforståelse at laktosefri mælk skulle være bedre end almindelig mælk. Læs mere her: https://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/
Og overvej om ikke en sjat fløde ville være et bedre valg. her bruger du væsentligt mindre mængder og får derfor markant færre kulhydrater.
Hej Jane.
Tusinde tak for denne blog og for at åbne mine øjne for denne LCHF verden. Har været i gang i 2 uger nu, og har det bare fantastisk. Er blevet godt afhængig af ægge-moccaen om morgenen – den er bare fantastisk når man har en travl morgen. Men kan man drikke den for meget ? Glædelig jul.
kære Jane!
inspirerende og sjov måde du fortæller på – det kan jeg godt lide:-) jeg har hertil aften prøvet at lave opskriften fra dig på ris a la mande med hytteost. og jeg var vildt skeptisk! men efter jeg puttede bare lidt mere sukrin melis og en skvies mere vaniljepulver og lidt light marmelade på toppen, så er det faktisk ikke så ringe, det må jeg sige:-)
glædelig jul!
mvh Katja
Hej Jane.
Vi er rigtig glade for dine opskrifter, både fra bogen og her fra siden… Men – min kæreste kan ikke lide ost og jeg kan ikke tåle ret mange mejeriprodukter. Er der en (nem) løsning til at skifte det ud med noget andet?
Britta
Hej Jane.
Jeg har fået af vide at jeg i en længere periode ikke må spise gluten. Samtidig vil jeg gerne smide nogle kilo og vil derfor kaste mig over dette LCHF-koncept. Er der nogle grund ingredienser du kan anbefale at man skal i køkkenet? 🙂
Venligst Pernille
Hej Pernille – den beslutning tror jeg, du bliver glad for 😉
Jeg har lavet en indkøbsliste, man kan bruge som inspiration. Den er lige her: https://www.madbanditten.dk/indkobslisten/
Kære Jane!!
Jeg skrev til dig den 21 august, men kan se at du endnu ikke har svaret (kan altså godt forstå at du ikke når alle spørgsmål:)) Der drejer sig om mængden pr. person på nogle af dine morgenmadsopskrifter. Vil du kigge på det ved lejlighed??
Mange hilsner fra
Rikke
Hej Rikke – ja, det sker desværre at der er kommentarer, der forsvinder i mængden. Jeg synes ikke altid, det giver specielt meget mening at tale om portionsstørrelser. Hvor meget hver enkelt spiser for at blive mæt, afhænger af størrelse, aktivitetsniveau, hvad der i øvrigt indgår i måltidet og dagens øvrige måltider. På LCHF er det sådan, at maden mætter i længere tid, hvis du spiser mere. Hvis du lytter til din appetit, giver det helt sig selv 🙂
Hej igen!!
Mange tak!! Jeg må lære at lytte til mig selv – er bare lidt en “kompost-orm”, så jeg spiser til der ikke er mere, og det er ikke altid så smart;)
Tak for en dejlig blok!! Stor inspiration at hente!
Rikke;)
Hej Jane, jeg er lige gået i gang med LCHF og er super spændt på “projektet”. Jeg glæder mig til at se hvordan jeg får det ( døjer nemlig med lavt stofskifte, som jeg får medicin for)
Jeg spiste flødeskum m. hinbær til fredagsslik med ungerne i går. Det smagte lækkert, men jeg følte stadig at jeg var i gang med noget helt forbudt.. Har det noget på sig eller hva?
Mht sukrin og stevia, hvad er så det sundeste?
Det tager lidt tid at få hjernen med på at fedt ikke er usundt. Bær og flødeskum er en god dessert. Selv kan jeg dog bedst lide at bruge ordet “sund” om rigtig mad 🙂
Stevia findes i mange forskellige udgaver, og flere af dem indeholder en masse skrammel som rørsukker eller maltitol. Selv bruger jeg hellere en smule sukrin. Begge dele smager dog rimelig grimt. Du kan se mine yndlingsprodukter her: https://www.madbanditten.dk/gode-lchf-produkter/
Jeg mangler meget mit rugbrød:) må man spise en af dine boller hver dag?? Hvad med sukkerfri sodavand og slik. Tabte 2,5 kg første uge og nu sker der ikke rigtigt noget…. Stopper vægttabet efter en uge.
Det kan det godt, hvis man spiser for meget erstatningsbrød og -sukker….
Erstatningbrød??? Spiser kun ud fra dine opskrifter og har ingen sukker spist. Jeg spørg hvor meget af dit brød man må spise på en uge. Og må man drikke sukkerfri sodavand
Jamen med erstatningsbrød mener jeg mine brød. Altså brød bagt på kerner og nødder. De er jo meget kalorietunge – og indeholder en del kulhydrater – og for nogle kan det spænde ben for vægttabet. Har du prøvet oopsies? De kan være et bedre brødvalg i en vægttabsperiode. Sukkerfri sodavand ville jeg ikke drikke.
Hej Jane 😀
først skal du lige have ros for din fantastisk blog og lige så fantastiske bog, det er super spændende og kan ikke vente med at komme rigtigt igang 😀
Er som sagt lige startet op på LCHF, men er lidt i tvivl om jeg har købt det rigtige kokossukker.. Jeg har købt en pose fra Superfruit der hedder coconut palm sugar. Er dette korrekt, eller hvad skal jeg købe i stedet ? (kan stadig nå at returnere denne pose )
Mvh Maria
Tak for de fine ord. Superfruits kokossukker kan du godt beholde 🙂
Hej Jane 🙂
Virkelig inspirerede blog du har kørende 😉 Jeg overvejer også at starte på LCHF, men er lidt ked af at skulle undvære mine mælkeprodukter…. Er super glad for min Cheasy skovbær yoghurt, og skyr om morgen, og min ost.
Eller har jeg måske misforstået noget? Håber du kan hjælpe med svar 🙂
Mvh Carina fra Kolding
Mælkeprodukter er ok på LCHF, men det skal være de fedeste varianter, du kan finde. Cheasy yoghurt indeholder jo fx sødemidlet Aspartam, som jo nærmest er kongen over tilsatte giftstoffer i maden, så ja, den ville du skulle vinke farvel til. I stedet kan du tage en portion græsk yoghurt 10 % og røre den med ægte bær. Virkelig lækkert også. Jeg kan anbefale dig også at kigge nærmere på disse to sider:
https://www.madbanditten.dk/hvad-er-lchf/
https://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/
🙂
Hejsa
Jeg har brug for lidt hjælp til at få overblik hér 🙂
For det første kan jeg lige så godt indrømme det – jeg er en chimpanse i et køkken! Det er og har alle dage været min mand, der laver mad i vores familie. Derfor føler jeg mig lidt på herrens mark med flere ting, men vil omvendt enormt gerne til selv at lave min mad/vores mad. Og det er hér at jeg mangler overblikket.
Kan du ikke forsøge at remse op, hvad man bør gå ud og investere i af fødevarer.. Jeg tænker primært på de fødevarer, som man evt. ikke lige forestiller sig findes i det alm. danske køkken.
F.eks. har jeg selv noteret mig Mandelmel og loppefrøskaller.. Men synes hele tiden, at jeg støder på lækre opskrifter, hvor jeg pludselig mangler det halve og ikke just kan få fat i det i den lokale SuperBrugsen 🙂
Jeg håber, at du kan hjælpe mig lidt hen af vejen til at få et overblik over de nødvendige basisvarer. Det er nemlig ofte mangel på overblik, der får mig til at miste modet.. og jeg VIL denne gang 🙂
På forhånd tak.
Mvh Heidi
.. vil tilføje, at du meget gerne må skrive mærket på fødevaren ned, så er de nemmere at finde 🙂
Hej Heidi
Oppe i navigationsbaren øverst under “mere om LCHF”, finder du en masse sider med en masse relevant viden om LCHF. Her finder du fx disse to:
https://www.madbanditten.dk/indkobslisten/
https://www.madbanditten.dk/gode-lchf-produkter/
God fornøjelse!
Kære Jane!!
Jeg er lige begyndt på LCHF og både min kæreste og jeg er meget positivt overraskede:) Vi spiste i forvejen meget sundt, altså på traditionel vis, så det er ret vildt pludselig at skulle købe fløde, fed ost (selvom jeg elsker det) og stege i smør; det er næsten den største udfordring!! Men jeg holder meget af at lave velsmagende mad og så er det jo fantastisk at ‘må’ bruge de gode smagsgivere.
På trods af den tidligere sunde livsstil kan jeg godt mærke overgangsfasen i min krop – lidt træt!
Nå, jeg skal lige høre; jeg har fået din kogebog og har lige et spørgsmål. Ved nogle af dine morgenmadsopskrifter skriver du at der bliver 8-10 stk., 4 stk., eller 1 portion. Hvad er mængden pr person her??
Mange hilsner og god dag
Rikke
Jeg har siddet de sidste 3 timer om læst på din blog. En helt ny LCHF verden har åbnet sig for mig, og jeg er super motiveret. Jeg har i nogle mdr ikke spist kornprodukter og sukker, så jeg tror ikke overgangen bliver så svær. Dog skal jeg lige lave min skyr-og-æble morgenmad om, ser jeg. Nu har jeg bestilt din bog, og jeg glæder mig som et lille barn til juleaften. Med en ekstrem travl hverdag, som starter 05.45 og slutter med madpakkelavning og vasketøj omkring kl.21, så er det dejligt at se, at der er andre, som kan få det til at fungerer.
Tak for en fantastisk god blog, og nogle lette og tilgængelige opskrifter.
– Fie
Hej Jane,
Jeg kan se at æg er en utrolig stor del af mange af dine opskrifter. Jeg ville høre dig om man med fordel kunne skifte æggeblommen ud med noget andet – foreksempel i dine omeletter og æggelatte? Min mave har altid været lidt følsom overfor rå mængder af æggeblommer. Det er jo selvfølgelig der fedten findes, men kunne noget ekstra smør/fløde kompensere for det? Der findes jo en masse opskrifter på hvideomeletter, hvad er din holdning til dem?
Tusind tak for din meget aktive blog og lækre bog!
Puh, det har jeg aldrig overvejet. Æggehvideomeletter er for mig et trist levn fra fedtfattige 90’ere 😉 Men jeg tror da godt, at du kan kompensere for æggeblommen ved at tilsætte ekstra fedt fra fx smør, kokosolie eller fløde, som du selv er inde på, for maveballade er bestemt heller ikke festligt!
Hej Jane
Jeg døjer med nogle forskellige problemer, som jeg er meget interesserert at bekæmpe: maveproblemer, træthed, sukkertrang og følelsen af en konstant sult…
Jeg er elitesportsudøver og har ikke problemer med vægten, men spiser i forvejen ikke slik, chips, chokolade osv., da jeg er angst for at tage på…
Mit spørgsmål til dig er, om hvorfor man ikke tager på af lchf? Og om lchf måske kan hjælpe mit helbred? Jeg mener, vi har jo altid fået at vide, vi skal holde os fra for meget fedt? Jeg vil rigtig gerne prøve lchf, men jeg er bange for at tage på pga. “Al den fedt”
Vh
Hej Amalie
Man tager ikke på af fedt, når man samtidig spiser få kulhydrater. Så bruger kroppen fedt som brændstof i stedet for kulhydraterne. Det sikrer en meget mere stabil energitilførsel, da der kan tages fra kroppens reserver i tilfælde af mangel.
Du er elitesportsudøver, og det er selvfølgelig en anden sag. LCHF kan sagtens være aktuelt for dig, men du skal være forberedt på en periode med overgangsbesvær og nedsat performance (nogle uger som regel). Desuden skal du sandsynligvis spise mere liberalt LCHF, altså med flere kulhydrater end en, som har en stillesiddende hverdag. Jeg kan varmt anbefale dig at læse mere hos svenske Jonas Bergqvist, som er rigtig kyndig indenfor LCHF og træning. Men maveproblemer, træthed og sukkertrang og mæthedsproblemer kan LCHF godt hjælpe dig med 🙂
Halløj i Madbanditten!
Jeg ville bare lige sige, at jeg synes du har en dejlig blog/hjemmeside, og det er nogle virkelig inspirerende opskrifter du har. Jeg har købt din bog for nogle uger siden, og jeg bare elsker den!
Nu kunne jeg ikke lige se din smør/ægge latte opskrift herinde (måske har jeg ikke set ordentligt efter?) men, jeg vil sige at jeg aldrig kan se på en almindelig latte på samme måde igen. Den æggelatte er bare HELT fantastisk, og jeg drikker den HVER morgen!
Tak for inspirationen, Jane 😉
Hilsen Jen
Jo, jo, den er her skam: https://www.madbanditten.dk/2013/05/16/har-du-provet-en-aeg-latte/
Sejt, at du er blevet så glad for den! 🙂
Hej Jane
Min voksne datter og jeg vil gerne afprøve LCHF-konceptet og har købt din meget inspirerende bog, men støder i mange af opskriftene ind i ost. Og ingen af os spiser desværre ost. hvad kan vi erstatte med ?
Uh, det er lidt svært at sige generelt. Det afhænger jo af hvilken funktion osten har i opskriften. I brødopskrifter vil du ofte kunne bruge et ekstra æg og andre gange udelade det helt.
Heller ikke med de 18 mandler og kokosflagerne? 🙂
Nej, heller ikke. “High Fat” er langt mere end en lille håndfuld mandler og lidt kokosflager 😉
Hvis man eks spiser 150 gram 0, 2% skyr blandet med 50 gram 10% græsk yoghurt, vil det da være ok med “musli”til bestående af 18 gram mandler, 10 gram kokosflager og 10 gram tørrede æbletern? … 🙂 jeg har tidl. spist 200/250 gram fromage frais med denne musli til, men vil gerne rette ind efter LCHF. Hvordan vurderer du fordelingen, skal der være færre mandler/kokosflager? 🙂
Det synes jeg ikke lyder af meget fedt. Hvorfor ikke vælge en portion græsk yoghurt 10% med din mysli og så måske et æg ved siden af?
Hvis man ikke er vild med stegt kød om morgenen er serranoskinke et lækkert alternativ 🙂
Hej Jane
Jeg er fornyeligt blevet sukkerfri og vænnet mig til morgenmad, som er mere lidt “tungere”, dvs. æg, kød og grøntsager. Jeg har altid spist et stykke rugbrød med ost og syltetøj, så det er overvældende at ændre morgenvanerne så drastisk. Jeg indrømmer gerne, at jeg spiser mindre på en dag sammenlignet til før samtidig med, at min energi niveau er SKYROCKEDET. Jeg har lavet forskellige brød, og det er lækkert, at man har fundet alternativer til det. Men hvad med syltetøj? Hvad med at man laver det hjemmelavet, men i stedet for sukker bruger sukrin. Har du erfaringer med det? Snyder man sig selv med en sød morgenmad en gang i mellem? Eller hvad er din holdning til det?
Håber du har mulighed for at svare.
God dag 🙂
Hjemmelavet syltetøj er helt fint. Jeg blender som regel bare hindbær og så er det det. Det er sjældent, der er brug for ekstra sødning, men hvis der er, kan man jo tilsætte lidt sukrin.
Personligt har jeg det bedst på salt morgenmad. Den søde smag kan nogle gange trigge en gammel sukkertrang. Men ind imellem er det jo rart med varation, og så er jeg bare ekstra opmærksom.
Superfedt at høre om din gode energi! 🙂
Hej Jane, jeg bliver meget inspireret af dine opskrifter.
Idag støtte jeg på denne side: Min paleo verden, som laver ærtemel: http://minpaleoverden.blogspot.dk/2013/03/rtemel.html
og så var det at jeg tænkte på om det er noget du har eksperimenteret med, altså, ærtemel?
Mvh Katrine
Nej jeg har aldrig overvejet ærtemel…
Hej Jane.
Jeg er laktoseallergiker og jeg ved du heller ikke er glad for mælkesukker, så se her: http://www.arla.dk/Produkter/Brands/Arla-Laktosefri/Produkter/Arla-laktosefri-yoghurt-naturel/
mvh Louise 🙂
Det er dejligt at der kommer flere og flere laktosefrie produkter. Nu venter jeg bare på, at de kommer i en økologisk version med højere fedtprocent 🙂
Hej Jane
Jeg har fået din fine bog i morsdagsgave :-). Jeg har dog den udfordring, at jeg ikke kan lide æg altså virkelig ikke medmindre det er bagt ind i noget – så hvad gør jeg så for omeletter, hårdkogteæg, røræg mv er bare ikke noget for mig. Så hvad kan jeg erstatte æggene med ? særlig i forhold til min morgenmad ?
Altså, nu er det jo rimelig svært at erstatte æg med noget i en omelet – LOL. I stedet kan du spise kød – altså aftensmad til morgenmad – men det plejer kun sjældent glide nemmere ned. Måske kerneknækbrød med smør og tyk skive ost. Eller grøntsagsfladbrød med mayo, smør og pålæg. Jeg kan spise hvad som helst om morgenen, så jeg er også lidt på bar bund her. Alternativt kan du vælge en smoothie lavet med kokosmælk/fløde eller græsk yoghurt men det fungerer slet ikke for mig. Måske vil det være ok for dig.
Kan man mon vænne sig til at kunne lide æg? Jeg ville ikke kunne leve uden. Æg er jo den mest næringsrige madvare, der findes!
Jeg priser mig lykkelig over at have fundet din hjemmeside. For er lige startet på LCHF, super dejligt at man føler sig mæt og ikke spiser alt muligt sukket hele dagen, selvom jeg godt nok synes 3. Dag var lidt af en kold tyrker, nu hvor jeg jo plejer at drikke mindst en cola om dagen. Jeg har købt bogen “kom igang med LCHF på fjorten dage” fint nok, men når det eneste alternativ er at spise æg og bacon til morgenmad så var jeg allerede ved at give op på 5. Dagen, måske skyldes det at jeg førhen aldrig har spist morgenmad, så jeg får en kvalmeagtig fornemmelse over at spise det, og så er jeg bare ikke særlig god til varmt mad lige fra morgenstunden af, og at spise det samme og det samme, om og om igen.
Så thank god at jeg fandt din side!!!! 🙂
Godt at høre, at du sporer håb forude! Min erfaring er, at madleden og kvalmen godt kan hænge sammen med at kroppen er ved at afvænne sig fra sukker, så du kan jo tage den som et godt tegn 🙂
Jeg spiser for det meste græsk yoghurt med lidt nødder, frugt og/eller bær til morgenmad. Er det ikke ok i forhold til LCHF?
Jeg elsker ost på kerneknækbrød – men er lidt i tvivl om, hvilken skæreost, det er bedst at købe? Jeg har for det meste en øko flødehavarti i køleskabet – men savner en ” almindelig” skæreost også.
Hvis du bliver mæt af det, synes jeg, det er ok. Selv bliver jeg ikke særligt mæt af yoghurt sammenlignet med æg/ost/grønt, men vi er jo alle forskellige. Hvis du oplever træthed og sukkertrang om eftermiddagen, ville jeg overveje at bytte det ud med en tungere morgenmad. Min favoritost er jo netop flødehavartien. Alle oste er ok. Vælg fuldfede og gerne økologiske 🙂
Ok super. Tak for svar 🙂
Hej igen
Jeg har lige lyst til at fortælle dig, at jeg de sidste par dage har eksperimenteret med udelukkende at spise æg, bacon, ost og grønt til morgenmad. Ja, og jeg kan (heldigvis) give dig ret – jeg mærker en kæmpe positiv forskel i forhold til både energiniveau og sukkertrang. Fantastisk!
Jeg er iøvrigt bare SUPER glad for min nye fine bog.
Tillykke med den! 🙂
Hvor dejligt at høre! Nøjagtig min oplevelse også 🙂
Nem morgenmad kunne det feks være:
Oste stænger, peberfrugt og æg. Det kan være klar dagen før og det er noget jeg kan have lyst til?
Ja det ville være et fint valg!
Hej Jane.
Jeg forsøger mig i en periode med LCHF, har fået ideen/lysten til det fra min datter som har PCO og har fået det rigtig godt med LCHF. Jeg har rigtig svært ved at spise stegte ting og kød/æg om morgenen, så jeg har fundet på noget som mætter rigtig godt: ymer 3,5%, med en stor klat af det tykke i kokosmælk blandet i, lidt bær eller ½ æble skåret i tern og en spiseske solsikkefrø. Jeg ved godt der er lidt kulhydrater i, men ikke meget og det mætter fantastisk. Hvad synes du, er det helt forkert?
Det er virkelig lækre opskrifter, og de kan helt klart fungere hjemme hos os i weekenden, men i hverdagen, når vækkeuret ringer 5.30, har jeg brug for er hurtigt og let alternativ – hvad vil dit bedste bud på morgenmad være her?
Kh. Marlene
Hej Marlene, vi har også en hverdag, der starter 5.30. Mand, det er tidligt altså!!
Jeg laver som regel en stor portion røræg. Det tager ikke mange minutter at lave og alle kan lide det. Ellers laver jeg et par spejlæg, hvor jeg lader en skive ost smelte hen over. Det tager lidt længere tid, men de passer sig selv der på panden. 🙂
Hej, og tak for en rigtig god side.
Hvad med Skyr til morgenmad – er det ok?
Mvh Gitte
Hov, havde helt misset denne kommentar. Skyr.. det er ikke noget, jeg selv spiser. Måske blandet med græsk yoghurt 10% eller en smule fløde, så fedtprocenten bliver banket lidt op.
Personligt trives jeg ikke med mælkeprodukter om morgenen. De indeholder jo rask væk en del mælkesukker/laktose, og jeg har svært ved at styre mit blodsukker og min appetit resten af dagen ift. hvis jeg spiser æg, men det er jo en individuel sag 🙂
Hej igen
Tak Jane.
Hvad må man feks putte på brødet? Spegepølse, hjemmelavet syltetøj, smør, ost??
Rina
Smør, spegepølse, skinke, ost eller andet pålæg. Gerne et tykt lag 🙂
Hej.
Super super god side du har her. Meget inspirerede og motiveredes. Men har dog lige et spørgsmål ang morgenmad.
Er der slet ingen mulighed for at feks spise et eller to skiver af noget af det brød du har opskrifter på til morgenmad. Nu er det sådan at jeg møder temmelig tidligt og har ikke mulighed for at stå og lave omeletter og pandekager om morgen?.
Rc
Mange tak, Rina. Du kan sagtens spise LCHF-brød til morgenmad, men du skal selvfølgelig være opmærksom på, at de indeholder en pæn portion kulhydrater og meget energi. To kogte æg, som du har kogt dagen før, kan også være hurtig morgenmad. Eller pandekager lavet i weekenden og rullet om en skive skinke eller ost. Det er også lynhurtig morgenmad 🙂